Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Microsoft Windows 9 zkombinují Metro i nabídku Start!

Windows 8.1 Pro - obrazovka Start
Windows 8 nejsou populární a tak by bylo chybou v nich vystřílet výdobytky Projektu Threshold. Vše tak skutečně přijde na svět jako Windows 9, a to v dubnu 2015.

Záleží pouze na tom, jak moc věříte či nevěříte Paulu Thurrottovi, známé drbně o věcech Microsoftích. Paul přišel v těchto dnech s článkem popisujícím jím získané informace o tom, co Microsoft plánuje pro velmi blízkou i mírně vzdálenější budoucnost.

Windows 8.1 Update 1

Ale začněme v období „zanedlouho“. V dubnu má přijít aktualizace současných Windows 8.1, a to ve stejné době jako Windows Phone 8.1. Nic moc zvláštního si od toho nemáme slibovat, ostatně to jsme naznačili již dříve. V téže době bude ale Microsoft mít konferenci BUILD 2014, která bude první po velké firemní reorganizaci - a kdo ví, třeba i s nový CEO (ne, to předbíhám a spekuluji, to Paul neuvádí). Ač bude Microsoft soustředit mnoho sil na segmenty Windows Phone a Xbox, tedy ultramobilní a herní. většina pozorovatelů je zvědavá, co ohlásí v souvislosti s příští novou verzí Windows.

Projekt Threshold jako Windows 9

Windows 8 nezaznamenaly takový úspěch, jaký Microsoft očekával, právě naopak. Ani Windows 8.1 to moc nezlepšily, systém je tlačen spíše hrubou silou a skrze OEM segment, ač by většina uživatelů byla klidně dál spokojena s pojetím OS á la Windows 7. A navíc definitivně končí Windows XP, od kterých se firemnímu segmentu chce jít dál jen velmi neochotně. Threshold tak bude pro Microsoft hrát velmi klíčovou roli.

Zatímco Windows 8.1 byly políčkem všem, které frustrovalo Metro - návrat pouze Start tlačítka, nikoli Start nabídky si mnozí uživatelé přebrali přímo jako urážku - Windows 9 mají přinést zpět právě Start nabídku. Podíl Windows 8 neroste tak, jak si Microsoft nalajnoval, ani 8.1 neplní přání a je nutné s tím něco udělat. Nastavení kompromisu mezi ovládáním staré konzervativní uživatele a snahou přilákat nové uživatele dotykové éry nebylo ve Windows 8.1 vybalancováno správně a Windows 9 to napraví.

Microsoft se možná původně chtěl držet vzoru Applu (či linuxových distribucí) a uvádět Windows 8 - 8.1 - 8.2 - 8.3 - …, ale značka Windows 8 má v tuto chvíli pověst, která by poškodila prodeje Thresholdu a tak tento projekt a jeho výdobytky půjdou na svět pod označením Windows 9. Při troše štěstí se potvrdí obligátní teorie o střídání dobrých a špatných vydání Windows, kde 8(.x) si střihnout reputaci Windows Vista a Windows 9 naváží na tradici Windows XP a 7.

BUILD konference poslouží jako prostor pro ukázání nového svěžejšího Microsoftu po restrukturalizaci. Pryč je doba Stevena Sinofskyho, kdy se všechno drželo co nejdéle pod pokličkou, ale zase není možné se úplně vrátit k dřívějším nadšeneckým dobám. Projektové vedení půjde zlatou střední cestou, ať již to znamená cokoli - dozvíme se to v dubnu, ale nečekejte žádné megabombastické oznámení. Microsoft si ale uvědomuje, že zákazníky musí něčím nadchnout.

Vývojáři na BUILDu nedostanou k dispozici žádnou alfa verzi Thresholdu z dobrého důvodu: vlastní OS projekt, z něhož vzejdou pozdější Windows 9, začne teprve nyní v lednu, momentálně se hlavně řeší, jaké vlastnosti a v jaké podobě budou v systému obsaženy a tak v dubnu nebude možné cokoli vývojářům poskytnou. Přijde ale Metro 2.0 vylepšující a opravující původní koncept - to bude jeden z cílů Thresholdu. Ten si pak střihne tři vývojová vydání předtím, než v dubnu 2015 vyjde finální verze (pokud se nic „nepotento“, pozdější termín vydání je samozřejmě též možný, pokud bude sousto větší, než jak to vypadá dnes).

---

No, vypadá to, že se v Microsoftu konečně chytli za nos. Kombinace Metro (ať již fullscreen, nebo windowed) i Start nabídky je optimální řešení pro všechny zúčastněné. Nechť si každý používá co chce, tohle měl Microsoft udělat už s Windows 8 a 99 % stížností na tento systém by nikdy nespatřilo světlo světa. Pokud vedle toho přijdou i dostatečně zajímavé architektonické úpravy a také čestná licenční politika umožňující levný upgrade z Windows 7 a 8 na 9, pak si dle mého devítka opravdu zopakuje úspěch či dobrou pověst XP a sedmiček. Letos při troše štěstí uvidíme alespoň nějakou testovací verzi, moudřejší budeme zhruba za rok.

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Microsoft Windows 9 zkombinují Metro i nabídku Start!

Úterý, 21 Leden 2014 - 10:42 | Dave Tramtunberk | Jde tam přidat i komentář, takové volání do...
Středa, 15 Leden 2014 - 14:32 | maruširi | Netřeba. Kdyby sis přečetl i diskusi, věděl bys,...
Středa, 15 Leden 2014 - 07:03 | Zero Cool | Prosím rychle ten odkaz pošlete do centrály MS ať...
Úterý, 14 Leden 2014 - 21:09 | Logik KarelVomáčka | Přesně - největší vopruz je mixování normálních a...
Úterý, 14 Leden 2014 - 18:56 | borowitz | To je nostalgie, vyskytuje se u psychicky...
Úterý, 14 Leden 2014 - 16:29 | CCblue | A já zase chci, aby šli nastavit do podoby...
Úterý, 14 Leden 2014 - 14:37 | xvasek | Já pořád tvrdím, že twm je krásný windowmanager,...
Úterý, 14 Leden 2014 - 13:49 | Doug Quaid | aku vyhodu maju okna s rozmazanym okrajom oproti...
Úterý, 14 Leden 2014 - 13:16 | De | Takže další servicepack :D
Úterý, 14 Leden 2014 - 13:03 | kkkk | Souhlas, nedávno jsme na 8 zkoušel rozjet nějaký...

Zobrazit diskusi