Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Mobility DisplayPort: DP, HDMI, microUSB dobíjení, to vše v jednom báječném celku

DisplayPort logo 2012
Organizace VESA opět posouvá možnosti rozhraní DisplayPort o kousek dále. Tentokrát ale nejde o nějaké navýšení propustnosti, na svět přichází standard Mobility DisplayPort (MyDP), který výrazně rozšiřuje použití a univerzalitu tohoto rozhraní i mezi ultramobilní přístroje…

V tuto chvíli bychom měli zastavit a vysvětlit si, že tu víceméně už standard mobilního DisplayPortu máme, a sice v podobně miniDisplayPort konektoru, případně Thunderboltu. Dnes to ale je o těch nejpřenosnějších zařízeních na trhu, tedy nikoli noteboocích či Ultraboocích, ale o mobilních telefonech či tabletech.

Na implementaci do zařízení přitom nebudeme muset čekat nijak dlouho, protože většina přístrojů je vlastně pro Mobility DisplayPort již designově předvybavena: nová verze rozhraní je v podstatě jen specifikací pro to, jak upravit softwarovou část zařízení (pro detekci typu připojení: USB/MyDP) a mírně elektroniku (v aktuálních zařízeních vede do microUSB typicky jen USB, je potřeba tam dovést i grafický/zvukový výstup a zařídit detekci a přepínání), neboť to celé běhá po běžném microUSB konektoru, jímž je vybaveno takřka vše od nejlevnějších mobilů až třeba po Samsung Galaxy SIII. Mobility DisplayPort si vystačí s jednoduchým pasivním kabelem (tj. nepotřebuje nějaký převod ze signálů putujících po USB na svůj formát.

Nabídne přitom FullHD rozlišení (1920×1080) při 24bitových barvách a 60Hz refreshi. Mobility DisplayPort však dokáže přivést svůj signál z microUSB nejen do DisplayPort vstupu na monitoru, ale třeba také do HDMI a pomocí redukcí či aktivních adaptérů také na DVI a VGA vstupy (tedy i do různých HDTV či projektorů atd.). Navíc je skrze Mobility DisplayPort kabel možné zařízení dobíjet tak, jak je člověk normálně zvyklý, a to přímo z připojeného zobrazovadla, zatímco do něj po kabelu putuje signál z mobilu či tabletu.

Raspberry Pi a microUSB nabíječka Samsung
Raspberyy Pi zatím s microUSB napájením a HDMI pro obraz/zvuk
v oddělené podobě, ale jednou, kdo ví…

Jakkoli to zní jako sci-fi, tak organizaci VESA se prostě jen podařilo dobře skloubit vlastnosti jednotlivých, vzájemně z velké části kompatibilních rozhraní (ať již hardwarově, nebo signálově). Podpory se máme dočkat v nejbližší generaci tabletů, smartphonů či Ultrabooků, první produkty budou na trhu v posledním čtvrtletí tohoto roku. Relativně snadné implementaci do zařízení si můžeme užívat hlavně díky tomu, že se nám výrobci mobilů konečně sjednotili na napájecím/datovém konektoru v podobě microUSB. Ostatně v tuto chvíli, kdy si v redakci ještě hrajeme s Raspberry Pi, tak jej bez problémů napájíme microUSB nabíječkou od levného mobilu Samsung. Mobility DisplayPort jen tuto univerzalitu posouvá o další stupínek dále a upřímně, pokud je třeba pro mě něco killer feature, tak je to možnost jednoduše k FullHD monitoru s DP, či FullHD TV s HDMI či projektoru s D-Sub připojit smartphone pomocí jediného malého konektoru na jeho těle, přes který se současně bude rovnou dobíjet. To samozřejmě nevylučuje, že se spolu s touto generací přístrojů nezačnou objevovat i různé zajímavé dokovací stanice.

microUSB, miniDP, DP
Zleva: 5pin microUSB, 20pin miniDP, 20pin DP

Jediné, co bychom si ještě potřebovali vyjasnit, je to, jak to má MyDP s piny v konektoru. Přeci jen microUSB jich nese jen pět, takže pokud odečteme napájecí/dobíjecí pin, dále zem, tak nám zbývají jen tři a to je dost akorát tak na jednu DisplayPort linku (positivní + negativní složka) a poslední pin třeba na hotplug detekci. MyDP tak velmi pravděpodobně (alias jistě) sviští po jediné DisplayPort lince a tudíž pro potřebnou propustnost na 1080p/60Hz videa + 7.1 zvuku je potřeba, aby šlo o DisplayPort 1.2.

Zdroje: 

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Mobility DisplayPort: DP, HDMI, microUSB dobíjení, to vše v jednom báječném celku

Pátek, 29 Červen 2012 - 15:00 | nereus | Nebude to ten novy dock conector na iPhone5? http...
Pátek, 29 Červen 2012 - 14:27 | aa bb | Ach Jo, myslienka je to pekna len som zvedavy na...

Zobrazit diskusi