Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Mobilní Kepler půjde i do Ultrabooků, uveden bude v dubnu

Nvidia Kepler logo velké
Společnost Nvidia má patrně zájem na segmentu Ultrabooků, konkrétně na jeho druhé vlně postavené kolem procesoru Ivy Bridge, který bude uveden počátkem letošního dubna…

Po delší době pro vás máme opět nějaké informace na téma Kepler, které se nám podařilo vyfiltrovat z hromady balastu (editovaných screenshotů, podvržených benchmarků a zaručených fotek GPU vyrobených Photoshopem). Jak se ukazuje, opatrnosti není nazbyt - zprávy z diskusního fóra ChipHell a serveru SemiAccurate totiž nepocházely z nezávislých zdrojů, ale informace o skvělých cenách a ještě lepším výkonu šířily osoby kulantně řečeno závislé.

Novinky, se kterými nyní přišla Fudzilla, ale postrádají nádech senzace za každou cenu a jeví se nám jako pravděpodobné.

Ačkoli Intel Ultrabooky prezentoval jako segment, kde není pro dedikovanou grafickou kartu prostor, pokusí se Nvidia dokázat opak. Otázkou samozřejmě zůstává, jak bude konkrétní řešení vypadat, na jak velké a výkonné GPU dojde. Především pak, zda bude cílit ke 3D výkonu na úkor TDP (procesory s integrovaným GPU určené pro netbooky mají TDP 17-18 W - ať už jde o Ivy Bridge nebo Trinity od AMD), nebo se Nvidia bude snažit TDP systému navýšit jen minimálně a raději omezí výkon.

Asus UX21 Ultrabook side
Intel Ultrabook: dostane Nvidia 3D akceleraci do 2D notebooku?

Jsme opravdu zvědaví, jak se Nvidii tento oříšek povede rozlousknout - samozřejmě je tu i otázka spolupráce integrovaného a samostatného GPU. Opět jsou tu dvě možnosti a prozatím můžeme jen spekulovat, zda bude jádro Kepleru využíváno jen pro 3D akceleraci, zatímco multimediální stránku vezme na svá bedra Ivy Bridge, nebo se GPU od Nvidie bude starat i o HD video a z integrované grafiky se stane jen zobrazovací adaptér v pravém slova smyslu.

To už je ale jen záležitostí softwaru a nastavení firemní technologie Optimus. Samotný hardware je již ve finální podobě, výrobci mají v ruce vzorky a první velkou zásilku hotových čipů dostanou po skončení oslav Čínského nového roku, které jsou právě v plném proudu. Fudzilla předpokládá, že půjde zhruba o polovinu února. Pak už následuje jen montáž samotných ~booků, expedice, protlačení distribučními kanály až po samotné uvedení. K vydání Ivy Bridge i mobilního Kepleru by prý mělo dojít zároveň - snad 8. dubna.

Zdroje: 

Fudzilla (1, 2), HardOCP

Diskuse ke článku Mobilní Kepler půjde i do Ultrabooků, uveden bude v dubnu

Středa, 1 Únor 2012 - 10:08 | terrorist | nice find. zajimave je take info z komentare:...
Úterý, 31 Leden 2012 - 14:35 | Tralalák | Samsung Laptops Show New NVIDIA 600 Series Mobile...

Zobrazit diskusi