Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Mobilní Meteor Lake zevnitř: Procesorová dlaždice patří k menším

Velká jádra jsou v tomhle nízkowattovém segmentu jen plýtvání křemíkem. Kvůli hloupému marketingu tam mohli dát max. jedno a v ideálním případě se na marketing vykašlat a soustředit se čistě pragmaticky jen na cena/výkon/spotřeba výrobku určeného pro nižší segment. To je tak, když nechcete vytvořit příliš dobrý levný produkt.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Se obavam, ze i v tomto segmentu 15-25W jsou velka jadra potreba :)
Co mne naopak vadi, je pomer 2:8. kdyby to bylo treba 6:2,4:2 nebo max 4:4, asi by se mi design Intelu zamlouval vic.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Ten segment začíná na 9W a bez velkých by mohl být i níže. Ok 15-25W by nemuselo být jen o Atomech, protože víc jak 16 atom jader by už nemělo smysl. Jsem opravdu zvědavý, co nahradí současné 2-4C Atomy či 2 velká jádra u levných notebooků.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Já bych 16C+ Atom (apollo/gemini lake) bral hned. Velmi se mi to osvědčilo na malé virtualizované/kontejnerové řešení. 12-15W spotřeba celého systému (s 32GB Ram, byť to oficiálně nejde) a cena pár korun, takže na každou takovou věc mám cluster 3+ node s živou migrací a failover...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Nechtěl jsem tlačit Intel do něčeho, co by si koupilo jen pár lidí. Dnes by 6-8 Atom jader bylo pro většinu výhodnější než 2 velká jádra. Víc jak 16 atom jader by tak rozšířené určitě nebylo.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ty tři tečky budou jistě značit HA.
Těch 15W je jistě jeden node a ne celý cluster.
Cena pár korun za železo je fajn ale ještě potřebuješ nějaký SW. Ten asi neřešíš.
Ale co by mně zajímalo jsou ty paměti.
Co to je za moduly?
Mají ECC?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Proxmox. Drtivá většina všeho co používám je OSS, není důvod to v úvaze zvažovat.
ECC samozřejmě nemám ale je to asi i největší omezení.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To už Intel zkusil (Lakefield) a byl to naprostý fail. A kdo chce samotné Atomy, může si koupit Atomy - výsledek je ten, že je nechce nikdo, prodeje jsou slabé

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Lakefield byl propadák z jiných důvodů. Kde si dnes můžu koupit 6-8 jader moderních Atomů? Výběr je úplně zoufalý (možná i nulový) jak pro notebook, tak desktop. Současná nabídka lehce zastaralých 2-4 atom jader je něco jiného.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Už z toho, že před pěti lety nikdo nechtěl čtyřjádrový Atom, je zřejmé, že současné prodeje šesti- nebo osmijádrových by skončily podobně neslavně. Právě pro segment úsporných zařízení jsou podstatně vhodnější výkonnější jádra, protože jde o poměrně drahá zařízení, kde se čekají rychlé odezvy dotykového rozhraní. Z toho důvodu se tam vždy nějaká velká jádra dávají - stačí se podívat pár let zpět na recenze tabletů a 2-in-1 zařízení postavených čistě na Atomech.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

To byl opět problém v něčem jiném. Snapdragon 632 (8xCortex-A53 na 1,8GHz) a se svižností dotykového ovládání není problém. Uznávám, že x86-64 je o něco horší architektura než ARM a moderní Windows 10 jsou horší i proti nijak zvlášť odladěnému Androidu, ale že by moderní Atom nebyl na vyšší úrovni než nízkotaktovaný A53?

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Slovo Atom ve spojení s PC ve mně vyvolává pocity utrpení, mrzačení a křivdy.
A nejsem jediný. Proto je intel přejmenoval na Pentium a Celeron. Čím nastolil smutný konec velikánům IT světa a způsobil mi hluboké deprese. Ó jak já měl rád Celerony (než přišel Duron). Jen sebemrskač si atomy mohl oblíbit.
A prosím neoháněj se spojením "moderní atom".
Ano, výkon atomů roste s časem. Nové jsou rychlejší než staré. Ale to platí pro celý IT průmysl. Takže i moderní atom bude pořád pomalý, protože se bude porovnávat se současným HW.
Jo v dobách kdy intel s velkými jádry stál na místě 10 let, tak sám sebe začal požírat zespodu. Atomy předehnali Core2Duo a dorovnali C2Q výkonem, za desetinu spotřeby.
Ale ty časy jsou pryč a hned tak se nevrátí. Snad.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ty dávné časy co popisuješ jsem přežil bez Atoma, protože jsem se poučil ze zkušenosti ostatních a nikdy si takového šmejda nekoupil - Asus Ééé s dvoujádrovým Atom šnekem od Mountfieldu mě minul.

Pojmem "moderní atom" se ohánět musím, protože těch 6-8 jader současných Atom jader by bylo lepších, než dnešní lowend tvořený dvěma velkými jádry 2C/2T až 2C/4T. Kdyby ta velká jádra šlo aspoň taktovat, jenže nejdou a Atom je tudíž lepší. Ono se to potvrdí, až něco takového Intel vydá - někde jsem četl, že to v plánu má.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Asus eee si koupil málo kdo. Většina ho dostala zadarmo k sekačce. Ale odtud neprameni moje nenávist k atomům. Eee jsem měl rád. Malý, přenosný, vydržel na baterku. Po tuningu SSD na tom chodili XPéčka rychle.
Obecne mám rád levný HW. Po zkušenostech s Celeronem se ukázalo že to jde udělat levně. Bez citelné ztráty výkonu. Ba dokonce Celeron byl v některých testech rychlejší než Pentium.
Atom je stavěny na malou spotřebu.
Ale protože je zároveň levný, tak jej výrobci začali montovat do zařízení kde nemá co dělat.

Příplatek z 2C/4T na 4C/8T je 250Kč.
4C/8T bude vždy rychlejší než 6 jader atomu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ok. Snad bude 14nm výroba Intelu ještě chvíli běžet:).

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Snad AMD vydá levná CPU na procesu <10nm.
A nebudou zbytečně mrzačená nízkým TDP jako atomy a nebo orezanim turba jak levné intely.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

1 veľké jadro máš v Celerone 7305 - Pentiu Gold 8500.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

vite co je nejvetsi prdel? kdyz vydani alder lake loni koncem roku neprineslo zadny velky zvyseni prodeju, tak to intel-fans omlouvali tim, ze je to jenom hiend a vsichni cekaji na levnejsi procaky.. v prvnim kvartalu intel vydal mainstream a lowend.. vysledek je ten, ze v prvnim kvartalu doslo k nejvetsimu propadu prodeju procesoru intelu v historii..

https://www.pcmag.com/news/desktop-cpu-shipments-fell-in-q1-for-worst-qu...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Já to taky nechápu. Do LGA 1700 dávají jediný smysl maximálně ty levnější kusy. Že by bylo tolik zákazníků stejní perfekcionisti jako já a vadilo jim prohýbání CPU:)? Kdybych vymazal ten mínus spojený s prohýbáním, tak AMD proti Celeronu G6900, Pentiu G7400 a i3 12100 nenabízí ani prd.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

ja nerikal ze to nechapu.. lowend proste davno nema smysl.. lepsi nez kupovat kazdy dva-tri roky novej lowend je poridit mainstream a vydrzet s nim ctyri-sest let.. za stejny penize dostanu aspon na cas lepsi nez lowendovej vykon.. kdo chce komp na net, nemusi uz davno kupovat nic novyho..

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Pentium G7400 a i3 12100 by skromnějším uživatelům vydrželi déle než 2-3 roky, ta i3 i těch 6 let.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Lepsi je si rovnou poridit Ryzen 5 5600G ktery je ted doslova za smesnych 180€, ma to 6 jader architektury Zen III a 12 vlaken, k tomu novejsi IOD, dale vykonnou iGPU Vega ktere nove ovladace dal navysuji vykon a cele to zere do 65W, procesor se da dale pekne polestit ECO profilem, funkci PBO nebo nakolik je odemceny i pretaktovat.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ano, to se tu už v diskusi řešilo, 5600G při současných cenách je paráda. Ani bych proti němu nedoporučoval o pár stovek dražší, ale také zajímavý Intel 12400 (bez F). Na druhou stranu drtivé většině nenáročných uživatelů bude plně vyhovovat i Intel 12100 (bez F), a ten sstojí ještě o tisícovku míň. Přičti si k tomu, že v tu chvíli ani deska nevyjde zásadně hůř (jde o cca 2100Kč investici do H610, kam navíc pasují DDR4 paměti), takže asi tak.

Nabízí AMD nějaké APU v cenové hladině 3500Kč?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

AMD Ryzen 5 PRO 4650G z druhé ruky :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Postav proti sobě cenu celé sestavy a uvidíš, že ta s 5600G vyjde výhodněji.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

A proč by někdo kupoval takový procesor, když to bude výkonový overkill. Já teď klukovi koupil 10100F za 2 tisíce, desku za 17 stovek a ten procesor mu vydrží dost dlouho a až přestane stíhat, tak ani ta 5600G nebude stíhat.

V práci mám 5,5 roku starý počítač s 7 let starou i7-6700 s 8GB paměti, dokonce DDR3 ne DDR4 a ten počítač má pořád víc výkonu než dokážu využít, pokud v něm něco neumře, klidně s ním dalších 5 let vydržím. Světe div se ta i7 je o nějakých 20% pomalejší než třeba ta 10100 co jsem koupil klukovi za 2 litry.

5-7 let normálnímu uživateli dnešní i3 výkonově bez problémů vydrží, méně náročnému třeba 10 a za tu dobu bude i ta 5600G dýchavičná a hodná obměny, protože nové CPU v té době budou zase o parník dál. Platit za něco co člověk nepotřebuje a nevyužije je zbytečné, zvláště v oblasti počítačů, kde jde vývoj kupředu vysokým tempem.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

A k tomu 10100F byla grafická karta asi přibalena zdarma...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

K čemu grafická karta? Stačí terminál přes ssh, nebo sériová konzole.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Grafika potřeba nebyla, kdyby ano koupila by se non F verze o tisíc dráž, nic to nemění na tom, že 5600G by v tomto utracených 17 stovek navíc a nic z toho. To byla pointa. Ale kdyby AMD nabídlo něco lepšího za stejnou nebo nižší cenu, klidně bych zvolil AMD. Bohužel AMD v té ceně s lepším výkonem nemá.

Původně mě napadlo svou 10400F dát klukovi a sobě koupit 12400, ale to by bylo ještě víc vyhozených peněž protože 10400 je pro kluka overkill a pro mě je zase overkil ta 12400

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

žiješ v minulosti, dnes se vývoj hw i sw dost rozhýbal proti rokům kdy vládl Sandy, Ivy a Haswell se Skylake. Pokud si kluk pustí novější hru tak se lehce stane že už při koupi je brzda to co zmiňuješ. Nějaké i3 máme v práci na lehkou kancelařinu - 10100. Poměrně nedávno byl 4/8 cpu pořád na úrovni ale už jsou i hry co dovedou pořádně provětrat i dvanáctijádro. A nejde o žádnou exotiku i takový FC6 nakládá takové 3900X pořádně.
Takže tvůj původní plán měl hlavu a patu, odpovídal by době a 10400 je dnes takový základ chudého hráče. 12400 by už díky výkonu na jádro nějaký čas opravdu vydržela bez omezování se.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

„ale už jsou i hry co dovedou pořádně provětrat i dvanáctijádro."

Existuje na to nějaký test co to dokazuje? Aby to nebylo jako s WoT - ta hra sice krásně podporuje vícejádrové CPU, ale zároveň je tak nenáročná, že chodí i na Core 2 Duo. Prostě „provětrá" i dvanáctijádro, ale pokles fps při hraní na 8 jádrech je nepodstatný.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

bohužel se do toho musí počítat i ochrany typu Denuvo a ty si také porci výkonu ukousnou. Na tom by se 4/8 moc nepochodil.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kluk si pouští Fortnite, Minecraft a Roblox, druhé dvě běžely i na původním Pentiu G4400, Fortnite už trplě obrovským stutteringem.

Víc nepotřebuje a dlouho ještě potřebovat nebude, můj původní plán by byly jen vyhozené peníze, protože sám si vystačím s 10400 víc než dost, dokonce jsem na ni "upgradoval" z 8700k, která se loni v březnu poroučela tříletá s dvouletou grafikou abych za stejné peníze pořídil fungl komponenty a rychlejší grafiku a nižšěí spotřebu. Na ploše ta mašina bere 30W, s 8700k byla na 60W.

Kdybych to kupoval teprve touhle dobou, tak koupím místo 10400F 12100F... s deskou to vyjde cca na stejno, výkon to má podobný

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Já to taky nechápu. Do LGA 1700 ...."
Odpověděl jsis sám.
Prodeje AL jsou slabé protože LGA 1700 nikdo nechce.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.