Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

V srpnu dojde na mobilní Pascaly

Starší zprávy o generaci Pascal předpovídaly, že Nvidia nebude s 16nm GPU otálet v nasazení do mobilní sféry a první notebooky s novými čipy budou uvedeny na Computexu. Nakonec to vypadá na srpen.

S informací, že k vydání mobilních GeForce postavených na 16nm generaci Pascal přijdou na trh v srpnu, přišla redakce webu BenchLife. Zpráva doprovázena úvodním slajdem z prezentace mobilních GPU ale byla obratem stažena, což v 9 z 10 případů znamená potvrzení věrohodnosti. Pokud totiž redakce poruší NDA a zveřejní něco, co neměla, následuje obvyklé postrašení ze strany výrobce, hrozba s přerušením spolupráce a podobně - což má zpravidla za následek vyměknutí redakce a stažení obsahu. Tím je ovšem v mnoha případech nepřímo potvrzeno, že informace skutečně pochází od výrobce.

O nadcházejících mobilních GeForce víme mimo jiné to, že jejich názvy již nebudou obsahovat písmeno „M“ a samotné čipy ponesou stejný počet funkčních bloků, jako jejich desktopové protějšky. V případě notebookové GeForce GTX 1080 by to znamenalo 2560 stream-procesorů a 160 texturovacích jednotek, v případě GeForce GTX 1070 pak 1920 stream-procesorů a 120 texturovacích jednotek.

Podle redakce BenchLife potvrdili dva výrobci notebooků (snad Asus a Clevo), že nové produkty vybavené Pascalem nebudou dostupné dříve než první týden v srpnu. Zda je řeč pouze o GeForce GTX 1070 a GTX 1080, nebo bude zároveň s nimi uvedena i mobilní GeForce GTX 1060, o jejíž desktopové variantě se mluvilo právě v souvislosti s druhou polovinou léta, zpráva neuvádí.

Zdroje: 

Diskuse ke článku V srpnu dojde na mobilní Pascaly

Žádné komentáře.