Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Mobilní počítače ala Newport

Intel Developer Forum logo
Na právě probíhajícím Intel Developer Foru v San Jose Intel překvapil koncepcí mobilního počítače pro rok 2004. Mimo to, že je opravdu malý a lehký, tak přináší několik velmi zajímavých novinek typu odnímatelná klávesnice, druhý displej a práce i se zavřeným notebookem.

Newport je název konceptu mobilních počítače pro rok 2004, takto vypadá v plné své kráse:

Intel Newport

Na stole vypadá velmi efektně, skoro jak stolní počítač s LCD, jen mu chybí ta krabice. Ovšem tomuto "notebooku" můžete ukrást klávesnici a používat ho prostě jako jakékoliv jiné Tablet PC, ovládané perem. Všimněte si také obrazovy, jak vypadá. Na Windows vypadá poněkud nezvykle, je možné, že se jedná o Longhorn, ale zas ten by měl mít zcela přepracovaný 3D vzhled a na ten je to až moc podobné dnešním XP.

Asi nejzajímavější na celém tomto konceptu je idea práce se zavřeným a "vypnutým" notebookem. Aby něco takového bylo možné, tak je do notebooku přidán další LCD displej, nutno říci, že poněkud malých rozměrů. Není to určeno pro žádné Windows (i když na CE by to stačilo), prostě asi přímo v BIOSu bude uloženo pár jednoduchých aplikací, které budete moci využívat. Počítá se minimálně s emailem a kalendářem. Ostatně podívejte se na obrázky, které to krásně dokumentují:

Výběr aplikace

Psaní emailu

Odesílání emailu

A důvod pro něco takového? Spotřeba energie. Zatímco při provádění takovýchto aplikací ve Windows je procesor (a další součásti notebooku, jako například paměti) nemálo zatěžkáván, v tomto případě bude moci běžet ve velmi omezeném režimu. Pro uživatele také bude příjemné, že například pro odeslání jednoho emailu nebudou muset čekat, až Windows nastartují atp.

Jenže v tomto přístupu já osobně vidím i několik závažných problémů. Už první mne napadl čistě z administrátorského hlediska. Jak se bude nastavovat připojení k síti? Bude se muset nastavit zvlášť v BIOSu a ve Windows, nebo si to člověk jednou nastaví v BIOSu a ovladač bude natolik chytrý, že Windows vnutí stejnou konfiguraci? A nebo dokonce se vše nastaví ve Windows a v BIOSu se tato konfigurace přejme? Co pak ale budou dělat kupříkladu uživatelé Linuxu? Počítá se s nimi?

Další problém vězí ve faktu, že prý tento email bude schopen odesílat přílohy z disku. Asi si poradí s FAT32, jenže co NTFS, nebude obcházet práva? A co připravovaný SQL filesystém v Longhornu, také bude podporován? A to už vůbec nemluvím o filesystémech kupříkladu z Linuxu. Další věc, která mne v tomto případě zajímá je, jak takový odeslaný či přijmutý email dostanu do emailovacího programu ve Windows. Bohužel, v tomto případě neexistuje žádný obecně podporovaný standard, takže se možná dočkáme podpory Outlooku a Outlook Expresu. To samé platí pro kalendář.

Nakonec jsem si nechal zcela zásadní věc. Co když tato jednoduchá aplikace zatuhne? Že je aplikace tak jednoduchá, že se to nemůže stát? Podívejte se na některé typy mobilů, tam je zamrznutí téměř na denním pořádku. Když mi zamrznou Windows, tak prostě jen vypnu (i když, to u některých notebooků je také někdy problém) a znovu spustím. A co v tomto případě? Bude nutné vyndat baterii, nebo se najde někdo inteligentní a přidá tlačítko reset?

Jak vidíte, otázek je víc než dost a snad jste pochopili, že já jsem k takovýmto iniciativám spíše skeptický, minimálně prozatím, než to uvidím na vlasní oči a budu si s tím moci drobet pohrát.

Update 20. února: Podařilo se mi sehnat pár fotek poněkud lepší kvality. Nejprve celý Newport:

Intel Newport

Nyní pohled na druhé LCD:

Druhé LCD

A na závěr vyhledávání sítě při práci s druhým displejem:

Network search

Zdroje: 

Diskuse ke článku Mobilní počítače ala Newport

Žádné komentáře.