Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Mobilní Skylake odložen na podzim 2015

Notebookové procesory generace Intel Skylake doznaly dalšího odkladu, tentokrát však spíše záměrného. Generace, která byla donedávna připravovaná na příští jaro, se odsouvá na podzimní období…

Skylake, druhá 14nm generace od Intelu a nástupce blížícího se Broadwellu, měla na trh přijít v několika vlnách. Dosud jsme měli možnost slyšet o ultramobilních (Y) modelech, Ultrabookové (U) řadě a notebookové (H) variantě. V desktopu se Skylake ještě nějakou dobu neukáže, minimálně výkonnější modely (R) nechá Intel na většinu příštího roku Broadwellu.

Podobný osud nakonec potkal i mobilní Skylake učený notebookům. Aby Broadwell, který zdržely problémy se 14nm výrobou, nebyl na trhu příliš krátkou dobu a výrobci nemuseli měnit sockety / platformy příliš rychle, rozhodl se Intel vydání této řady pozdržet. Konkrétně ve vztahu k notebookové variantě procesoru je to již druhý odklad: Roadmapa z počátku letošního léta jej malovala do druhého kvartálu roku 2015 (jaro). Během září už byli zástupci společnosti u příležitosti ohlášení řady Skylake výrazně opatrnější a vypadalo to na třetí kvartál.

V současnosti už je termín RTM (Ready to Manufacture) nastaven na 37. až 47. týden roku 2015, což znamená časový úsek zhruba od poloviny září do polovinu listopadu; pokud vezmeme v potaz několik týdnů pro výrobu a distribuci notebooků, vychází z toho, že se Skylake-H dostane na pulty v nejlepším případě na začátku čtvrtého kvartálu 2015.

Pro Intel to ale mnoho neznamená, výhodami 14nm výroby disponuje již Broadwell a přinejmenším v segmentu klasických notebooků to nebude mít příliš těžké - AMD pro tato zařízení ještě po minimálně tři kvartály nebude mít nic lepšího než 28nm proces. Lze sice počítat s určitými výkonnostními posuny díky nasazení novější procesorové i grafické architektury v rámci APU Carrizo, přesto bude rozdíl mezi jeho 28- a Broadwellovými 14 nanometry propastný.

Diskuse ke článku Mobilní Skylake odložen na podzim 2015

Pondělí, 3 Listopad 2014 - 21:55 | Pe Le | V posledni dobe je Intel.......takovej divnej....
Pondělí, 3 Listopad 2014 - 17:45 | BTJ | Sice smutna zprava, ale co uz .... skylake bude...

Zobrazit diskusi