Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Motion Smoothing ve SteamVR zpřístupní virtuální realitu i levnějším systémům

Kamos si poridil Oculus Rift a rika, ze nektere SteamVR mu vubec nejdou a aby mel jistotu, ze to bude dobre slapat, je lepe si spoustu veci poridit rovnou pres Oculus Store nez pres Steam. A dalsi cast veci pry i na Steamu jde jen na Oculusu a na HTC Vive nefunguje, treba DiRT Rally. To si myslim, ze by se melo zlepsit a zjednodusit, aby nakonec nemusel mit zajemce o VR vsechny typy bryly, aby mu vsechno chodilo.

---
Osobne to vidim tak, ze se po VR zacnu shanet tak za 5 let, ze je to momentalne v podstate takove beta pro nadsence a ze to ma pro bezne pouziti jeste cas.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ještě je jedna možnost jak snížit grafické nároky na VR. Renderovat ve vysoké kvalitě jen oblast, kam se dívá oko. Lidský zrak má velký zorný úhel, ale ostře vidí jen jeho mizivá část. Zbytek nám dopočítává zrakové centrum (v podstatě jde o velmi výkonné DLSS :-D )

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

K tomuto je ale potrebne, aby headset sledoval aj pohyb oka (smer pohladu) co myslim zatial cenovo dostupne headsety nerobia.

VR headsety este caka poriadne narocny rozvoj, aby poskytli vnem porovnatelny s realitou. A nemyslim tym len hustotu bodov vo fovealnej oblasti, doteraz sa napriklad vobec neriesi zaostrovanie oka. Oko v headsete nepreostruje na rozne hlbky, ale v realite aj s jednym okom zavretym sa da vnimat hlbka obrazu (napr. preostrovanim z napisu na skle okna na predmet za sklom). Toto asi headsety hned tak uspokojivo nevyriesia.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To jde vyřešit relativně levnou miniaturní kamerou, při vědeckých experimentech se to používá běžně. Neříkám, že se to dá provést ihned, ale je to možnost jak reálně snížit grafické nároky VR, což by mohlo zvýšit efektivní rozlišení na stejném grafickém výkonu nebo podstaně snížit požadavky na gr. kartu (na úkor CPU, ale dnes se jádra prodávají jak rohlíky v Lydlu). Tyto cesty se navíc nevylučují.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Boha jeho dej si to někdy na hlavu, tyhle kydy se fakt nedají číst.
Nevím nic ale budu o tom moudře kdákat....

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Tak zaprvé, foveated real time raytracing je věc, kterou se už akademici zabývají nějaký ten pátek:
(https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/cgf.13026 a https://phys.org/news/2017-10-vr-technique-stomach-exploiting-eye.html)

Pokud vím, tak dnes zatím jen oblbují uživatele, aby nehýbal očima a používají statický foveální rendering (např. https://www.vrfocus.com/2018/06/foveated-rendering-doesnt-need-eye-track... a novější https://venturebeat.com/2018/09/26/oculus-go-gets-foveated-rendering-vis...), ale eye-tracking už je na pořadu dne (https://www.roadtovr.com/why-eye-tracking-is-a-game-changer-for-vr-heads...).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vědci se tím sice zabývat mohou ale pro současný způsob VR je to naprosto nepoužitelné. Právě z toho důvodu který jsi napsal výše.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Existuje takovy headset, pred par lety jsem mel neco do cineni s FOVE - https://www.getfove.com/

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.