Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

MovieJack VCD 3.50.510 - recenze (DVD na VCD, XVCD a AVI)

Obr: MovieJack VCD 3.50.510 - recenze (DVD na VCD, XVCD a AVI)
MovieJack je nástroj, který vám převede vaše DVD-video do různých formátů. Jsou to Video CD, AVI a XVDC. Patří do rodiny další Jacků (GameJack, AudioJack či zatím poslední RadioJack), německé firmy S.A.D GmbH z Ulmu. Na GameJack snad dojde za pár dnů. Nyní se podíváme na MovieJack.

Kapitoly článků

2.  MovieJack VCD 3.50.510 - recenze (DVD na VCD, XVCD a AVI)

Pak už následuje výběr jazyka, který bude u zvuku i titulků preferován. Jak vidíte, výběr je opravdu velmi pestrý.

MovieJack 3.5 - nastavení: volba jazyka

Důležitým parametrem je kvalita. Tak je ale také úměrná době zpracování. Mějte na paměti, že čím kvalitněji, tím ale také zároveň pomaleji. Volbu Dolby Surround se mi nepodařilo oživit, výstup tedy vždy jen v obyčejném stereu.

MovieJack 3.5 - nastavení: kvality převodu

Protože s MovieJack je možné rovnou i vypalovat, vyberete si také nahrávací mechaniku. Ochranu proti podtečení vyrovnávací paměti si asi nechá vypnout jen přímý výrobce médií.

MovieJack 3.5 - nastavení: vypalovací mechanika

A už budeme skoro na konci. Ještě zvolíme jak moc se bude procesor programu věnovat. Čím vyšší mu dáte prioritu, tím pomaleji pojedou ostatní programy. Budete-li převádět přes noc, nic nebrání tomu, aby MovieJack dostal prioritu nejvyšší. Zde si navíc nastavíte, že po ukončení převodu se nad ránem i počítač sám vypne. Co však znamená pojem "Zaplnit disky rovnoměrně", se mi odhalit nepodařilo. Podle toho, jak se program chová, není možné po tomto nastavení měnit počet CD, na které se má výsledná extrakce vejít, půjde tedy a rovnoměrné zaplnění CD. Dole je pak nastavení hlasitosti. To si ale budete muset upravit až podle vlastních zkušeností. Jak se v manuálu uvádí, prý třeba německý dabing je velmi slabý.

MovieJack 3.5 - nastavení: priorita

V dalším okně už jen uvidíte rekapitulaci dříve nastavených parametrů.

Program

Pak už se objeví program v celé své kráse.

MovieJack 3.5 - pracovní okno

V podstatě vidíte to, co jste si před chvílí nastavili. Program může pracovat ve čtyřech režimech:

  • extrahovat a zaznamenat - z DVD se vytvoří požadovaný formát, který se zároveň i vypálí na CD
  • extrahovat - dojde pouze k převedení do souboru v požadovaném formátu
  • zaznamenat - jde jen o vypalování z dříve vytvořeného extrahovaného souboru
  • náhled - dojde k extrakci ale zároveň si můžete video přehrávat, přičemž se nic na pevný disk ani CD ukládat nebude

Takže nejprve si vyberete režim, určíte zdroj (může to být i DVD nahrané na pevný disk), cíl a formát. Aplikace sama najde nejdelší VOB, kde bývá většinou hlavní film, ale i toto si sami můžete změnit podle libost. Pomocníkem vám bude velikost v minutách a poměr stran. Pak tu máte možnost volit poměr stran 16:9 nebo 4:3 (Pan & Scan ořízne širokoúhlé filmy zleva a zprava na rozměr 4:3). Jazyky už máme přednastaveny. Tedy i s titulky. Je třeba vědět, že budou pevnou součástí obrazu a nedá se měnit ani font, ani rozměr, ani jejich barvy. Budete-li dělat VideoCD, má program i funkci pro indexové značky, jakési kapitoly, po kterých budete moci dálkovým ovládáním skákat vpřed, nebo vzad. Poslední jsou údaje o vypalování. K tomu asi není třeba nic dodávat. Máme-li všechno připravené, nezbývá než stisknout tlačítko Jack it!

MovieJack 3.5 - extrakce

Hodnocení

MovieJack je program jednoho okna, podobný třeba již neexistujícímu DVD X Copy. Ani ten největší amatér s ním nebude mít žádné problémy. Velkou výhodou je, že se nepotkáte nikde, včetně nápovědy a manuálu, s jinou řečí, než tou mateřskou. Instalace je bezproblémová, používání také.

Stále mi ale vrtá hlavou, k čemu si ho tak obyčejní lidí budou asi pořizovat? Kvůli VideoCD ani XVCD asi těžko, v takových přehrávačích se dají používat rovnou DVD. Leda snad u těch, co mají jen DVD-ROM ale ne DVD rekordér. Pak je ale na místě se ptát, zda cena 999,- (vč. DPH) není moc vysoká (Na oficiálním webu už se ale uvádí pochopitelných 4,95 euro). Stačí přece pár stovek připlatit a pořídíte si rovnou DVD vypalovačku. Nebo snad pro archivaci filmů a AVI? No, snad mi to někdo v diskuzi poví.

Výčet kladů a záporů zde uvádět nebudu. Určitě pochválíme za lokalizaci a jednoduchou obsluhu. Očekával bych ale, že se tu objeví možnost extrahovat alespoň do DivX. Škoda také, že zvuk je vždy degradován do sterea, i když vlastně pro VCD to vlastně ani jinak nejde. O ceně jsem se už vyjádřil.

Testovací konfigurace: motherboard ASUS A7N8X, Athlon XP 2100+, 512MB RAM DDR400 dual, 2× HDD WD80GB 7200 ot. RAID 1 (RocketRaid 100), 1× HDD WD80GB 7200 ot., nVidia GeForce4 Ti 4200 64MB DDR, Plextor Premium, Sony DRU-700A, OS Windows XP Professional SP2.

Mechaniku k testům dodala firma: SWS a.s.

Cena: 999,- (včetně DPH)

Záruka: 2 roky


Mechanika byla testována na počítačové sestavě zapůjčené firmou K&K computers - velkoobchod a maloobchod výpočetní technikou. Vyzkoušejte jejich nový elektronický obchod.

Kapitoly článků
2.  MovieJack VCD 3.50.510 - recenze (DVD na VCD, XVCD a AVI)

Diskuse ke článku MovieJack VCD 3.50.510 - recenze (DVD na VCD, XVCD a AVI)

Sobota, 13 Listopad 2004 - 22:01 | Anonym | martin sory to jsem nevěděl omlouvám se i za ty...
Sobota, 13 Listopad 2004 - 14:15 | Anonym | Wolf > to se zeptej na http://www.tvfreak....
Sobota, 13 Listopad 2004 - 11:34 | Martin Bartoň | fedor: I tady ti to smažu. Vážně uvažuji o...
Pátek, 12 Listopad 2004 - 22:56 | Anonym |  Někdo tady říkal, že umí dělat z DivX...
Pátek, 12 Listopad 2004 - 14:58 | Martin Bartoň | plazák: No a navíc jak jsme se dozvěděl, ta ta...
Pátek, 12 Listopad 2004 - 14:34 | Anonym | Problém bude asi v tom,že typ Movie Jack jaksi...
Středa, 10 Listopad 2004 - 18:13 | Martin Bartoň | Aleš: V mém originálním helpu ani v programu o...
Středa, 10 Listopad 2004 - 17:28 | Anonym | Alex: Smysl konverze do SVCD je jednoduchý - VCD...
Středa, 10 Listopad 2004 - 16:27 | Anonym | Martin > http://www.moviejack.org/?file=...
Středa, 10 Listopad 2004 - 15:50 | Martin Bartoň | plazák: Nevidím to ani v nápovědě, ani na úvodním...

Zobrazit diskusi