Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Mozilla chystá Firefox OS pro Raspberry Pi

Firefox OS
Sotva se tento operační systém začal zabydlovat ve smartphonech, Mozilla jej portuje i pro nejpopulárnější pidipočítače od Raspberry.

Své plány odhalila na londýnském MozFestu 2014. Cílem je připravit vydání provozovatelné z flash paměti (aktuálně se mu říká PiFxOS) a dát tak vývojářům jednu další možnost na výběr. Pro vydání musí být splněny čtyři základní podmínky.

Tou první je parita vlastností s Raspbianem (Debian pro Raspberry Pi) jakožto prostředí pro nadšence a kutily. Uživatelé musí být schopni číst údaje ze senzorů, řídit motorky, používat přídavné desky, tedy například používat Raspberry Pi i s Firefox OS jako srdce létajícího dronu apod.

Další vlastností je býti konkurenceschopným v přehrávání médií se softwarovými přehrávači, které jsou nyní pro Raspberry Pi k dispozici. Dále pak totéž v případě vývojářských prostředí se zaměřením na začínající programátory, tedy například IDE jako IDLE a Scratch. Systém také musí dát do rukou potřebné nástroje pro vývoj ovládání elektroniky/robotiky či možnost simulovat klientský počítač k ovládacímu zařízení na jiném Raspberry Pi.

Cíle jsou tedy zjevně jiné, než v případě smartphonově-tabletového vydání Firefox OS. Je to logické, zatímco v tomto případě jde o spotřebitelskou konzumní záležitost (samozřejmě se snahou nabrat co nejvíc vývojářů pro tuto smartphonovou platformu), v případě Raspberry Pi je „klientela“ tvořena hlavě různými experimentátory, hračičky, hackery či prostě všemi námi nedospělými jedinci, kteří si ne a ne přestat hrát.

Uvidíme, nakolik se Firefox OS se svojí HTML aplikační povahou v prostředí, kde dnes kralují upravené linuxové distribuce a mírně paběrkují BSD či Androidy, prosadí.

Zdroje: 

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Mozilla chystá Firefox OS pro Raspberry Pi

Žádné komentáře.