Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

MS zpoždění Visty neočekává, testeři však ano

Symantec logo
Včera jsme si „povídali“ o chytře načasované žalobě společnosti Symantec vůči redmondskému gigantu. Ten dnes, jak se ostatně dalo očekávat, reaguje přímo slovy svého šéfa, Steve Ballmera. Ten sice uvedl po svém projevu na konferenci v Pekingu, že nechce předjímat rozhodnutí soudu, ale také neočekává žádné zpoždění uvedení OS Vista v důsledku současných aktivit společnosti Symantec vůči Microsoftu. Ke stávajícím zpožděním, která uvedení Visty pro maloobchodní prodej časují někam do prvního čtvrtletí příštího roku, uvádí Ballmer, že jsou způsobena obrovským množstvím nových vlastností, kterými bude Vista oplývat a je potřeba je co nejvíce vychytat. A právě o těch se občas rozpovídají někteří testeři ....

Vista build 5270: nabídka StartVětšina z nich nevidí příliš reálně letošní termín uvedení pod volume licensing programem, následovaný počátkem příštího roku v běžném prodeji. Dle některých je neklamným znakem ladění pro systém fatálních záležitostí, jako třeba celkového výkonu systému. Build od buildu prý dochází ke značným výkyvům v rychlosti Visty při různých operacích. Beta 2 která by měla v těchto dnech přijít na svět pak nemá dávat příliš nadějí na nějaký stabilní finální stav v tomto důležitém aspektu. Zejména pak v porovnání s tím, o jak velký kus dál se nacházely Windows XP, když byly v Beta 2 stádiu.

Současně hlavní podmínkou pro masivní testing Beta 2 verze mezi tisíci odbornými uživateli je nutnost mít systém v takovém stavu, aby byl použitelný pro celodenní běžnou práci bez jakýchkoliv problémů. A právě tuto podmínku nemá poslední build Visty splňovat, takže nebude možné hromadně na mnoha různých PC sestavách testerů ověřit tu funkcionalitu, jejíž ověření se právě od Beta 2 očekává. Vista má v tomto ohledu mít problémy zejména se sítěmi, zmiňovaným celkovým výkonem ale také zpětnou kompatibilitou.

Se sítěmi je údajně problém v tom, že nejsou zcela dokončeny a opraveny všechny potřebné administrátorské nástroje. Pro jednoduchá nastavení případně uživatelské zásahy je to většinou v pořádku, ale administrátoři a pokročilí uživatelé, kteří jdou v systému při nastavování sítí a doprovodných služeb obvykle více do hloubky, většinou pohoří. Doslova za noční můru označují někteří z nich rozhraní pro nastavení sítě ve chvíli, kdy se v tom chcete více vrtat. A asi každému je jasné, že na sítích a nastavování souvisejících služeb a prvků systému je závislá značná část aplikací, které takovéto služby využívají.

Druhou problémovou oblastí je prozatím záležitost kompatibility aplikací a ovladačů k zařízením. Pro pořádné otestování Visty mezi tisíci testerů je potřeba prověřit chod alespoň několika set nejpoužívanějších aplikací a zdokumentovat jejich chování v systému. Co se týče ovladačů, tak zde je jasný problém v tom, že ne všechna dnes existující zařízení mají ovladače pro Vistu, popř. tyto ovladače plnohodnotně fungují. Velká část z toho samozřejmě souvisí hlavně s ovladači pro video a audio zařízení, zejména v návaznosti na systém ochran a DRM systémů. Zde je potřeba ještě udělat také obrovský kus práce. Vše samozřejmě nebude ležet na bedrech firem, velkou část (zejména „obecných“) ovladačů tvoří Microsoft sám.

Vista - ovládací panelyTaké je ještě potřeba zapracovat na celkové stabilitě systému, zejména pak s ohledem případnou na 64bitovou verzi. Zde je to také mimo samotného OS záležitost právě ještě nedořešených ovladačů. Práce s pamětí pak také prozatím není zcela optimální. Dle některých testerů má Microsoft problémy rozumně pracovat s větším množstvím paměti než 2 GB (myšleno pro 32bitovou verzi, ostatně to platí i pro Windows XP). Ale právě ve Vistě se tato hranice bude projevovat více, zejména díky tomu, že si sama vezme více paměti než Windows XP, přibližně dvakrát tolik, přičemž to nemusí být konečná hranice (připomeňme si, že Microsoft stanovil jako minimum pro běh Visty 512 MB, byť se jistě časem objeví kutilové, kteří ji rozjedou na daleko nižším množství).

Zatímco Windows XP dle některých odhadů použije při startu cca. 3 000 handle (volně řečeno ukazatel na elementární objekt, který systém používá. může to být třeba jedno okno, nebo také jen tlačítko na dialogu, ale i neviditelné objekty a další prvky), tak Vista jich potřebuje zhruba 15 000. Dle jednoho z testerů je pak znát na Vistě viditelné zpomalení právě na hranici 15 000 a také 25 000 handlů.

Závěrem k problémům současné Visty snad jen jednu poznámku, kterou jsme zaznamenali: Microsoft (ať již v rámci konkurenčního boje, nebo potřeby udělat z Visty ten „nejlepší OS historie“) přidával do Visty nové funkční vlastnosti v poměrně pozdních stádiích vývoje, takže vychytávání právě jejich bugů a optimalizace jejich začlenění do stávajících prvků systému si prostě žádá další čas navíc. V Microsoftu sice na Vistě nepracuje deset lidí, spíše tak deset tisíc, ale i tak mají plné ruce práce, zejména pokud chtějí stihnout aktuálně prezentovaný termín uvedení a hlavně se nenechat zahanbit XGL akcelerací desktopu, kterou momentálně předvádí třeba poslední Suse Linux 10.1, či Kororaa Live CD. Rozhodně nadcházející půlrok bude v Redmondu hodně zajímavý a aktivitou programátorů se blížící pověstnému údernickému tempu.

Na závěr ale ještě zpět k Symantecu, prohlášení šéfa společnosti Microsoft kromě výše uvedeného může zavdávat hned celou řadu dalších závěrů. Ať si vyberete kterýkoliv, skoro jistě si troufáme tvrdit, že Microsoft povede celý spor se Symantecem tak, aby byl vyřešen co nejrychleji a nijak se nedotknul vlastností Visty či Longhorn Serveru. A to zejména s ohledem na případnou mimosoudní dohodu, která by bezesporu byla nejrychlejším řešením a možná se redmondské společnosti vyplatila více než vleklé soudní tahanice a neuvážené riskování případných předběžných opatření.

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku MS zpoždění Visty neočekává, testeři však ano

Středa, 24 Květen 2006 - 09:23 | Anonym | 2Corwin78: Clovek kterej dela ve volnym case neco...
Středa, 24 Květen 2006 - 06:37 | corwin78 | Jasně, ale ti lidé na Ubuntu nedělají full time....
Úterý, 23 Květen 2006 - 23:59 | Anonym | Corwin78: ge0rge ma pravdu. Jinak na Win Vista...
Úterý, 23 Květen 2006 - 22:20 | ge0rge | To mi pripomina ze podobny prizpevek jsem nedavno...
Úterý, 23 Květen 2006 - 22:18 | ge0rge | Corwin78: mno kdyz nascitas vsechny vyvojare...
Úterý, 23 Květen 2006 - 21:11 | corwin78 | Ty vado, kdyby 10 000 vývojářů makalo na plný...
Úterý, 23 Květen 2006 - 18:20 | micker | pro julda: no vlastni... spis bych vydel ze to...
Úterý, 23 Květen 2006 - 18:12 | Vojtech Julina | Je hezke ze maji problemy s implementaci...
Úterý, 23 Květen 2006 - 17:19 | Anonym | S tou reklamou na Linux to nieje celkom tak (asi...
Úterý, 23 Květen 2006 - 16:49 | Anonym | to J: ""pocitace vcetne win...

Zobrazit diskusi