Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Na co jsme ukládali data v roce 2011 a kam je letos přesuneme?

Vím, že se usilovně snažíte posledních pár let distancovat od své minulosti a slovo optický disk je na tomto serveru pomalu sprosté slovo. Pro mě osobně ale BD není mrtvé a připadá mi, že pro archivaci a zálohování má oproti diskům přeci jen pár výhod. Nyní např. nižší cena za GB a nemožnost přepsání omylem. Delší doba přístupu k optickým diskům (nutnost hledat a založit médium do mechaniky) je u HDD vykompenzováno trvalým odběrem a opotřebováváním, u externích pak ručním připojováním (což je pak obdobně pomalé). S životností BD-R to podle mých zkušeností nevypadá vůbec tak zle, jak tvrdí zlí jazykové a naopak začínám věřit těm, co BD předvídají delší výdrž než u DVD (jiné barvivo/odrazivo, nemožnost rozlepení dvou půlek). V neposlední řadě dnešní stále častější 6x a rychlejší BD se co se týče rychlosti sympaticky blíží reálným rychlostem USB 2.0 typickým pro externí disky. A to pro domácí archivaci stačí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Připojování/odpojování HDD - používám bezšuplíkovou mechaniku na SATA disky a na odpojování rezidentně běžící program HotSwap!. Chce to jen mít funkční AHCI režim a je to naprostá pohoda - řekl bych připojování je rychlejší, než u optických médií, odpojování je ale pomalejší.

Rychlost přenosu dat bych raději nesrovnával...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

BD pro archivaci řekněme že 25GB se dá sehnat za 39Kč kus. To je 1,56Kč/GB. Před povodněmi 2TB HDD jsem koupil za 1400Kč. To je cca 0,7Kč/GB. Teď stojí 3090Kč, což je 1,55Kč/GB, což je furt míň než ten BD disk. A to beru 25GB nepřepisovatelné BD.
Pokud bych chtěl 50GB, případně přepistovatelný BD, tak letím ještě víc.

A ta archivace je nepohodlná, třeba u mě fotky, musel bych si hlídat, co jsem už vypálil a co ne, protože adresář s fotkama má přes 600GB a občas ty disky projít a zkontrolovat a pokud budu mít nové fotky, tak si pamatovat, které to jsou a vypálit je. Externí disk jen připojím a dám synchronizovat, nové fotky se dohrají a disk můžu odpojit. A tím, že je to jeden disk, tak když zjistím, že odchází, tak jednoduše koupím nový disk a jedu dál. U těch BD by se jednoduše stalo, že po havárii zjistím, že třeba 2 disky už nepřečtu.

Jinak USB2.0 pro externí disky už začne mizet. Kdo hodně zálohuje, už má USB3.0 nebo eSATA, případně šuplík. Takže 6x BD se neblíží ani náhodou rychlostem.

Jinak spotřeba, pokud jde o externí disk, který připojuji k PC, tak ten nejede, když nezálohuju = spotřeba je 0W. Pokud zálohuju, tak to asi bude víc než si vezme BD mechanika, ale není to částka, co by mě zabila :)

Takže kde máš ty výhody BD? Já je nějak nevidím...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro mě je právě WORM vlastnost nepřepisovatelných médií u archivace velkým přínosem. Mám jistotu, že si to omylem (virem, chybou FS...) nesmažu.

Právě fotky se mi naopak archivují snadno - přibývají hezky s novějším časem a po pár úpravách (otáčení) už se složka nemění...

Před časem jsem kupoval 25GB BD-R 6x Panasonic pod 30 Kč. A dají se sehnat jiné i laciněji. Pevné disky jsou teď opravdu dražší. Ale uznávám, že to je jen dočasně (doufám).

Kdyby redakce cdr.cz ještě někdy dala šanci Zerovi a objevila se tu recenze moderní BD paličky, ukázalo by se, že 12x zapisují rychlostí průměrně 40 MB/s. Sympatické rovněž je, že 50 GB média mají na rozdíl od DVD nejen skutečně dvojnásobnou kapacitu, ale rovněž bezproblémově obdobnou rychlost zápisu jako BD-R. Mně ty rychlosti příjemně potěšily, DVD je oproti tomu šnek. ;-)

Já nepotřebuji nikoho přesvědčovat a sám archivuji i na více HDD, jen mi připadá, že BD není zdaleka na špatná varianta pro domácí použití a hodí se mít alternativu/doplněk k magnetickému záznamu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já zálohuju na harddisky a taky mám jistotu, že mi si omylem nic nesmažu :-). Moje skladiště dat je obyč PC s linuxem, na discích 6x1,5TB je souborový systém ZFS RAIDZ2, který má spoustu užitečných vlastností, např. podporuje snapshoty (http://en.wikipedia.org/wiki/ZFS#Snapshots_and_clones).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

FYI, s linuxem pracuji aktivně 10 let a zažil jsem už crashe vinou chyb ve starších i novějších implementacích FS a kernelu většiny FS (reiserfs, xfs, ext3 i btrfs...), ale ani read-only mount ani JFS na RAID-6 poli (momentálně nejslibnější :)) mi nedává stejnou jistotu, jako vložit disketu chráněnou proti přepisu, nebo "cédéčko" do pouhé čtečky. ;-)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

tak ted nevim kam se podel muj prispevek, ano nebylo to primo k tomuto clanku (ale bylo na to upozorneno), asi se s novym systemem zavedl i novy system mazani prispevku ...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Je možné, žes svůj příspěvek dříve napsal k jiné než první straně nějakého článku. Měli jsme v tom bug, kdy každá strana měla vlastní diskuzi, což je samozřejmě blbě, takže tyto diskuze byly jako celek smazány a ke všem stranám článku byla jednoduše přiřazena diskuze u první strany takového článku, neslučovali jsme to.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

aha, to by vse vysvetlovalo ... jinak ted kdyz sem na uvodni strane videl, ze pod timto clankem jsou uz ctyri prispevky a klikl sem na odkaz na diskuzi, tak zde byly jen tri, bez tohoto posledniho ... az sem klikl na clanek a pak na diskuzi, tak uz sem videl vsechny tri ...
jinak ten muj prispevek z rana byl k barvam pisma ...
jelikoz maji odkazy v clanku trosicku tmavsi odstin nez ostatni text, tak me pri pohledu do clanku jakoby "prechazely oci" az sem zacal svidrat ... bylo by mozno na tech barvach jeste trosicku zapracovat, popr do nastaveni prifolu pridat volbu pro vlastni nastaveni barev a podobne??

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

jo taky jsem tvuj nemohl najit , ale az kdyz jsem se prihlasil tak uz videt byl .... podtrzeno secteno, co proboha koho vede pozivat nedodelanou-skoronefukcni sajtnu s plnou chyb a problemu.... ( prvni vec co me rozcilila- pominuli ten prisernej vzhled; je nemoznost otevirat clanky v novych zalozkach, ale to je jen takova prkotina) ale i takovy centrum.cz prislo na to, ze by nebylo od veci moznost otevirat clanky v novych zalozka prohlizece .. trvalo jim to cca 2 roky ale prisli na to ) ...ale je tu mnohem vic a vetsich pitomosti ... ..... a zas musim zopakovat zlaty cdr.cz pred 5-7 lety ( ve vsech ohledech- minimum ci zadny reklamy, zajimavy a casty clanky a recenze, pekny-nepreplacany design, prehledny, funkcni s minimem problemu- viz neudrzovani Restriku ci databaze mechanik v minule verzi 2011 atd.) ... ted uz fakt sem chodit jen ze setrvacnosti a cekat az se casem objevi treba nejaky lepsi (ci ne tak spatny - mensi zlo) server -stranka o IT ...sr za OT ...ale musel jsem si ulevit ... uz tak 4 roky proste v mych ocich cdr.cz (diit -> hnus fialovej) ma tezce sestupnou tendenci snad ve vsem ... cdr.cz R.I.P. .... za ty roky co si vydobyli renome, me pripada ze jsou schopny zabit behem 2 let .... ...ale nic si nemaluju tak pekne, ze by se melo neco zlepsit....

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Přesně tak jde to od 10ti k 0

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Otevřít článek v novém okně jde, jen se tato volba nelogicky zobrazuje u obrázku vlevo od nadpisu článku a nikoliv přímo na něm.

Každopádně web je opravdu plný chyb a zasloužil by si uvést do provozu mnohem později a testování řešit spíše odkazem na web i za cenu, že by obsah nebyl aktulizován tak často, než ho nasadit do ostrého provozu a trápit tím čtenáře.

Vzhled není úplně nejhorší (až na to šedivé písmo a nevýrazné odkazy), ty chyby mě ale vadí víc.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To vypadá na nějaký bug konkrétního prohlížeče. Letmo jsem mrknul na zdrojový kód a netuším, proč některé prohlížeče možnost otevřít v novém tabu nenabízí. V chrome to funguje OK, možnost otevřít na nové kartě se normálně zobrazí a normálně funguje. Každopádně předám k řešení.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

pouzivam firefoxe 12 nightly, nikde sem si nevsiml odkazu na otevreni v novym tabu, toto resim klikanim na odkaz koleckem, a vse se me otevre v novym tabu ...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

taktéž nikde žádný takový odkaz nevidím, a to v Opeře ani Chromu..... tak by mě zajímalo jak ta stránka má teda vypadat? :-D

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Fór je v tom, že otevření odkazu v novém tabu je vlastnost prohlížeče a já se přiznám, že netuším, jakým způsobem může kód použitý na našen webu bránit v použití této funkce prohlížečem.
Jinak já už dávno takto otevírám odkazy klikem kolečka, které preferuji nastavené jako standardní prostřední tlačítko (middle button). Otevírání odkazů v novém tabu prostředním tlačítkem považuju za stejně standardní funkci u prohlížeče jako "backspace" = "zpět" nebo "Alt+D" = "focus na adresní řádek či "F5" = "obnovení stránky" apod. Jinak kdo má v Chromu problému s otevíráním HighSlidových obrázků v novém tabu kolečkem (namísto tradičního zvětšení), doporučuji doplněk "middle button new tab" (from pgr), obchází to celkem efektivně nejen toto.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

tak jsem asi konečně pochopil o co jde, protože já z toho původně nabyl dojmu že jste tam někde přímo u článku přichystali "new tab" tlačítko :-D jinak otevírání v nových panelech/tabech přes prohlížeč aby nefungovalo, to by mi přišlo divný :-D

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Používám Internet Explorer 9. Konkrétní verze je 9.0.8112.16421

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Posledna Opara je tiez OK.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Když zapomenu na možnost poškrábání, nutnost mít odpovídající mechaniku a další zanedbatelné maličkosti, ..... tak máte v podstatě pravdu.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Ano, slušné zacházení je podmínkou. Disk zas nesmí žuchnout na zem. :-) BD mechaniky nejsou dnes už drahé. Pro více disků je zas potřeba další řadiče/port multipliery/SATA boxy...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Trochu off-topic, ale asi to nebude (nejen moje) poslední poznámka k designu.

Na horším zobrazovadle jsou odkazy nerozlišitelné od zbytku textu. Proč nejsou podtržené, jak je zvykem od počátku Internetu? Typografii by to snad úplně nezabylo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Proboha, to je ale hrubka!

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ty jo... teprve díky tomuto příspěvku jsem zjistil, že tam nějaké odkazy vůbec jsou!

Už s tím proboha něco udělejte, zdá se že rychlost už jste vyřešili (nebo už od vás uteklo tolik lidí?), tak by snad ergonomie mohla dostat nějakou prioritu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nízká rychlost byla dána tím, že byly spouštěny skripty opravující nekorektní importy toho či onoho a občas se i stalo, že to server shodilo. Nicméně pro rychlost se ještě bude cosi činit.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Díky za změnu barvy defaultního textu. Už je to čitelné :)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.