Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Na nových GeForce nepůjde těžit kryptoměny, budou „uzamčené“

Moc sa mi tomu veriť nechce. Pri podnikaní ide o to čo najviac zarobiť a keď majú možnosť predať všetko čo vyrobia prečo by sa obmedzovali iba na jednu sféru ktorá by im neposkytovala taký odber. Na druhú stranu ak vyrobia MiningForce karty a budú rentabilné zapráši sa aj po nich.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pretože krypto trh je nestabilný. Navýšia výrobu, budú predávať všetko, trh padne a sú v hajzlu. Takto by vedeli že keď je dopyt po kartách a kupujú ich len hráči tak by zo dňa na deň nedošlo ku katastrofe. Myslím si že by si tak pre seba dostatočne stabilizovali trh aby vedeli koľko kariet majú reálne vyrábať bez väčšieho rizika.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Já tomu rozumím, je tady snaha oddělit tyhle dva trhy - hráče a těžaře.
Rejžovat na težařích můžou stále, když představí produkty pouze pro ně a navíc budou mít celou situaci více pod kontrolou, eliminují třeba záplavy bazarových herních karet při poklesu kryptoměn..

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Mňa by zaujímalo ako sa niektoré iné operácie ako napr. rendering alebo vedecké a technické výpočty dajú odlíšiť od ťaženia. Viem si totiž predstaviť že by takýmto zásahom mohli utrpieť aj ľudia ktorý na kartách robia aj produktívnu prácu a nie len hranie.

Následne si viem predstaviť ak by taký negatívny dopad vznikol že by sa na nových kartách dalo naozaj LEN hrať tak by ľudia ktorý robia na spotrebiteľských kartách produktívnu prácu boli donútený kupovať drahšie profi karty a Nvidia by zabila 2 muchy jednou ranou – odfiltrovala ťažiarov a zvýšila predaj profi kariet.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Jojo. Taky si myslím, že pokud v herním segmentu zase přiškrtěj GPGPU výpočty, tak především pošlou zákazníky ke konkurenci. Nejenom těžaře, ale všechny uživatele GPGPU (HPC). Třeba ty co si hrajou s neuronkami. Pokud jde o "rozděl a panuj" = nacpat trhu GPGPU dražší "specializovaný" hardware, tak tohle může fungovat leda v případě, že konkurence nestačí vyrábět - což je dočasný stav. Pokud ovšem "konkurenční" výrobci nebudou jednat vzájemné ve shodě (relevantní výrobci = všichni dva). A výrobci těžařských FPGA/ASIC řešení se asi taky spokojeně usmívají :-) a stejně tak startupy co tlačí "neuromorphic" čipy.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Na ty má nvidia řady quadro a tesla, už tohle licenčně omezuje v ovladačích

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

A jak to chcete ošetřit třeba ve Vulkanu? Zkriplenou verzí ovladače, která bude náhodně nepřijímat některé binární proudy instrukcí podle nějakého hádání? Pořád si to nějak neumím technicky představit.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tyhle kecy me fakt berou... Vyrobcum je jedno kdo to od nich kupuje, hlavne ze kupuje a ted maj zne..Je jeasny, ze se jim aztak nelibi, ze se jim na tom obohacuje hlavne maloobchod kterej reaguje pruzneji na nedostatecnou nabidku a tim padem na tom vydelava vic nez by mel... Mozna v radech vic nez vyrobce. Ale jinak vyrobcum muze byt uplne u zadku kdo jim ty karty zkupuje kort v dobe stagnace PC trhu je to pro ne zazrak...

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Jak už bylo psáno výše - tady nejde o to, aby výrobci přestali prodávat těžařům. Jde o to oddělit od sebe hráče a těžaře - hráčům prodat jeden produkt a těžařům jiný produkt. Chtějí zabránit tomu, aby při pádu těžby trh zaplavila spousta bazarových herních grafik z těžebních rigů.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

To je sice hezke, ale do navratovosti mensi tezari zapocitavaji i prodej karty a je to hode podstatne. Velkym farmam, ktere jsou tam kde elektrina stoji minimum je to jedno, tam ta karta bude slouzit dokud neumre. Tj. vliv to bude znacky.

Jinak jak uz bylo receno. Lide pouzivaji VGA i na jine veci jak hrani a mining a ne vzdy je to vydelecna cinnost. Pokud by ted museli i tito kupovat predrazene karty, ktere mnohdy maji horsi provedeni (hlucny pidi chladic) a jinak se lisi hlavne firmware, tak ten vliv nebude maly.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Není, NV by nemusela investovat možná i stamiliony do herních technologií, tak jako dnes, proč by to měla dělat když hráči ty karty nedostanou.. NV chce na hráčský trh dodávat karty, protože když to zvládne konkurence a oni ne, ztratí market share a jméno. Těžaře si mohou kasírovat jinými produkty.

Navíc když těžaři vykoupí herní karty a když těžba opadne začnou je vyřazovat, koupí to ti hráči čekající na karty v krámech, utratí méně a kšeft pro NV = 0, jenže ty firmy potřebují průběžné tržby.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Nevadí, přidáme hairworks, paprsky, ambitentní světlo, no prostě něco se najde co stávající technologie neumí a protlačíme to do nových her, tím pádem lidé budou nuceni koupit nové karty a ty bazarové si nikdo nebude kupovat... * abych předešel nedorozumění, uvedu ještě jen, že majitelé AMD na tom dopadnou húře, protože ty karty jsou sto let za opicema tak, že ani nákupem nových poloproduktů AMD s výkonem co tu už byl a nepodporující nejnovější game works budou vždy na chvostu.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

recnicka otazka. ak pc hraci nebudu mat dostupne graficke karty, co sa moze stat? jedna z odpovedi, prejdu z pc ku konzoliam. druha otazka. co to znamena pre nvidiu?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

proč by to dělali když na trhu budou nové gtx2060-2070-2080 ? Které vám podají Fallout 5 v 4K rozlišení na 100FPS s gameworks?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Skupina hráčů, který chcou to nejlepší a nejvýkonější zařízení na trhu (high-end), není tak velká, jak si myslíte!!
Ačkoliv výrobci mají u high-end karet nastavenou vyšší marži, tak v realitě největší obrat vždycky přichází z mainstreamu!!
Bohužel mainstream se klidně spokojí pár let přežít s bazarovkama, protože v posledních letech nárůst výkonu hodně zpomalil a tak není žádný velký nátlak do upgrade.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Mohl jsi rovnou napsat "Absolutně tomu nerozumím, ale mám potřebu něco napsat, tak tu máte můj blábol". Vyšlo by to nastejno ... ;))

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Neexistuje něco jako výpočetní neutralita? Když to může být u Internetu?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No kdysi se tomu říkalo turingovská úplnost. ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Konecne.
Moc dobre si uvedomuju ze ak to bude takto pokracovat ak akakolvek generacia x+1 po kryptomanii je nepredajna lebo trh ma zaplavene bazary.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

potrim do obou taboru. A znam hodne tezaru i tech velkych a duvod proc se pouzivaji NV karty je z duvodu nedostatku AMD karet. Ja jsem stihl jeste koupit dost na to abych NV karty nemusel pouzivat. NV karty nemaji v propoctu az takovy hashRate aby se normalne vyplatily. V mem 18 kartovem rigu jedou jen RX 580 od sapphire. A na druhem ktery pouzivam i k renderovani, hrani a vyvoji mam 2x VEGA 64. NV karty se proste pouzivaji jako znouzecnost pro tezeni.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

NV karty pokud jde o Ethereum, tak mi kdyz sem to pocital vysli efektivnejsi na Watt. Na Monero a derivaty jsou AMD karty daleko efektivnejsi, ale pak se hodne tezi treba Zcash a tam jsou zase efektivnejsi NV karty, takze neni to uplne znouzecnost. Zalezi co chces tezit. Dalsi vec je, ze podpora CUDA je na Linuxu daleko lepsi nez podpora OpenCL, to je taky faktor ktery je treba resit, pokud se clovek nechce patlat s problemama Windows.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pokud s něčím takovým skutečně přijdou, nebude to znamenat zásadní omezení i pro jiné neherní aplikace?
Používám grafiku i na renderování (Blender - Cycles) - to je taky monotóní vytížení karty na 100%.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Existující karty žádné problémy mít nebudou.
To spíš někdy v budoucnu se při koupi karty budete muset podívat, jestli na tom můžete těžit/renderovat a nebo ne. Pro monotónní výpočetní operace se budou prodávat speciální karty.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Chapu obavy lidi, ze to postihne rendering, enkodovani a dalsi smysluplne vypocty, ale je treba si uvedomovat, ze ty grafiky NVidia vydava jako herni. Jsou urcene pro hrace PC her a ne pro ty ostatni aplikace. To ze to lidi pouzivali i jinak NVidia neresila, dokud se zneuzivani nezacalo dit masove. To se bohuzel diky tezarum zmenilo a NVidia logicky zakroci. Proste je treba chapat, ze pro rendering a dalsi vypocetni cinnosti jsou tu profi karty Quadro a ze maji zajemci pouzivat ty. (Ano chapu namitku, ze jsou to drahe karty, ale NVidia proste tak stanovila cenu.)

Pak se tu objevila namitka, ze vyrobcovi muze byt jedno, komu prodava. Bylo uz vysvetleno, ze neni,ale dodam k tomu, ze NVidii se jiste nelibi, ze konzolovy trh (xbox, playstation) ma v podstate AMD, tudiz logicky se o to vic snazi, aby hraci na PC meli NVidia karty a aby diky tomu mohla NVidia dlouhodobe herni trh ovlivnovat ve svuj prospech, coz nejednou priznivci AMD nesli velmi nelibe. Proste z dlouhodobeho hlediska NVidia veri, ze se jim vyplati jit hracum naproti a ja jsem za to rad!!!

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

NVIDIA má Tergu na Switchi, takže v konzolích je taky, ne? Jinak čipy pro Xko a PS neuměla nabídnout za cenu jakou nabídlo AMD. Kdyby v NV o to opravdu stáli, tak by tam pravděpodobně byli, ale marže jsou na tom v řádu procent. Prodávat hodně za málo je náročnější než prodávat málo za hodně.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ci to je herna grafik alebo nie je jedno. Pouzivanie na nieco ine nieje zneuzivanie.
To je to iste ako by mi vyrobca aut chcel zablokovat pouzivat osobne auto na firemne ucely. Na firemne ucely len "firemne" auta. Nieco ako kedysi u nas bola potrebna kovova mreza oddelujuca kufor od zvysku auta pri kombikoch. Bolo to umele a nezmyselne obmedzenie a nastastie po par rokoch to zrusili.
Ak AMD udrzi krok s NVidiou, tak NVidii tekto krok skor uskodi. Cakam aj nejaku tu zalobu v USA.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jsem OSVC, pracuji primarne doma na PC a kdyz zrovna nepracuji, tak si rad zahraju nejakou hru. Znam spoustu kolegu co to maji podobne. Je nesmirne prakticke jak prostorove, ergonomii a vlastne i financne mit jednu poradnou sestavu a moci na tom delat vse co potrebuju. Predstava, ze bych musel mit vedle sebe dve ruzne sestavy se mi hodne nelibi..netrapi mne to ani tolik financne, jakoze to je vylozene neprakticke a nepohodlne :( Vubec nejsem fanda tezebni horecky, ale dalsi rozdelovani gk se mi nelibi, ostatne pojem herni graficka karta neni moc stary a vzdy jsem ho vnimal spise jenom jako marketingovou nalepku pro ty, co se v oblasti vubec neorientuji.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

tak jednu herní a jednu pracovní kartu už by člověk do počítače nacapl ne? Ale myslím že to nebyl asi záměř, už dnes není fakticky možné používat GTX karty v datacentrech

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ja psal o integraci detekcniho algoritmu pro vyrazeni procesu tezeni z hernich grafik jiz pred mesicem a byl sem vysmat, ted se vec potvrzuje, mining silenstvi posralo cely herni trh, je na jedne strance pekne ze vyrobce maximalne vydelava jenomze musi myslet i nato ze sou tu i herni studia ktere dal vyvijeji hry a kdyz nepujde koupit grafika ci do noveho stroje tak jako upgrade, i jejich hry co generace sou narocnejsi bude kupovat mene zakazniku a kdyz k tomu jeste pripocteme zaplavu bazaru prepalenymi lec stale funkcnimi a kartami v zaruce, neni se cemu divit ze stabilizovat trh jiz je skutecne nacase. Ted kdyby padlo cele tohle mining silenstvi, trh by byl zaplaven silenym poctem karet serie RX za polovicni ceny jako kdyz vysli v oficialne doporucenych a to by sakra utlumilo prodej novych generaci.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

mozno preto AMD neplanuje vydavat tento rok ziadne grafiky, spocitali si ze kryptotrh padne tento rok, a bude vela lacnych RX kariet v bazaroch

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Zatím nikdo nedokáže určit, kdy kryptoměnový trh padne, takže v tomhle ohledu určitě AMD žádné plány neměla.
AMD si spíš chce namastit kapsy z kryptoměnové bubliny a vůbec neřeší budoucnost (pomalu se začne technologický prohlubovat rozdíl mezi jejich kartami a těmi od nVidia)

PS: lol, Skaven. Netušil jsem, že kromě Games chodíš i tady.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Na jednu stradu si lidé klepou na čelo, proč to nV dělá, když z toho má kšeft. Na druhou stranu to i chápu. Vytvoří dva produkty (a budou zřejmě identická až na to omezení). O low-end se bát nemusí, pokud budou dostupné výkoné mining "1060"+. Teď se na trhu neudá skoro žádná GK, včera jsem pohleděl na czc i zelenej sliz, opět vymeteno ale pár vlaštovek se u zelených našlo... 1080Ti za necelých 30k, obyčejná 1080 za snad 25k a 1060 za 11k (pozn. top 1080 byly za cca 18k, top 1080Ti byly za 25k a top 1060 za cca 10k).

Tímhle si zajistí čipy mezi hráči i těžaři. Nejspíš i ví, jaký je hlad po jednom či druhém. V případě her je odbyt jasnej (teď tam bude asi větší hlad než by řekla typická prognóza, ale pak to spadne do normálu). V případě miningu je hlad neustálý ale může to kdykoli (prasknout). Přišla s tím zatím jen nV, tedy karty s čipy od nV pravděpodobně budou dostupné a karty s čipy od AMD pravděpodobně ne. Tím si nV udrží svůj marketing neotřesitelný. AMD sice bude těžit z těžební mánie, na druhou stranu jim to bude (tedy ono už se to asi děje) v "gamingu" škodit.

Ps: otázkou je, jak moc odbrá bude ta SW/HW blokace, jak často se to bude obcházet (jestli vůbec), jak to přímo bude implementováno a podobně.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Dolezite bude kupit ich prve dva dni po vydani, ked este nebude dostupny hack na tazenie. Ale mozno som len optimista.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To je zase snaha o deformaci trhu nějakým umělým omezením, a to se zatím VŽDYCKY šeredně vrátilo do držky. Jediné, co na stabilizaci trhu skutečně funguje, je vhodná úroveň jeho saturace dostatkem poptávaného zboží. Kdo to potřebuje, ten si to zaplatí. Ten kdo to nechce zaplatit, to nepotřebuje DOST. Pokud bude na trhu dostatek zboží, cena půjde dolů. Pokud je zboží na skladech (což aktuálně je, když nVidii leží údajně milióny čipů vrácených od výrobců karet kvůli poklesu BTC), tak někdo ceny uměle šroubuje a umělá nedostupnost mu vyhovuje. Pak je ovšem na zvážení příslušným úřadem pro regulaci hospodářské soutěže, jestli nedochází ke zneužití dominantního postavení, a pokud ano, měl by uložit adekvátní postih.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.