Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Nad grafikami Battlemage se stahují mračna, nedodrží časový ani výkonnostní cíl

:D dva roky jsou v IT hodně dlouhá doba....

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ani sa mi nezdá... Intelove odklady produktov o 2 roky sú na každodennom poriadku už pár rokov.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

když ten výkon s 16GB VRAM budou prodávat za 350$ tak budou stejně v pohodě
díky AI snad intel do gpu naleje další prachy

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

To tak leda že by si to vyráběli doma, vzhledem k tomu jak to má být velký čip, tak by musel být prakticky celý řetězec bez marže, protože jen výrobní cena čipu a nákup paměti budou tak 200$. Když se budou hodně snažit tak se můžou dostat na nějakých 500$ aby moc neprodělali...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

DG2-512 v arc 770 má 406 mm² a prodávaj to za 380€ na alze

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ale ten se asi nedělá na tsmc 4nm... takže BM bude tak o 60% dražší na výrobu, náklady na vývoj a přípravu výroby tak dvojnásobné. Stačí se podívat na nižší řady NV, která aby udržela marže je osekala na kost díky ceně 4nm procesu.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

taky je graficka divize intelu v tezky ztrate..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ve ztratě je kvůli tomu že neprodávaj a lejou prachy do vývoje, ne kvůli tomu, že by prodávali pod výrobní cenou to by neudělal nikdo dneska k čemu by jim to bylo kdyby to prodávali se ztrátou?
taky 4nm za rok nebude úplně nejvíc cutting edge proces na trhu, ale dražší bude než 6nm tsmc

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Na AI si i tak kazdy doplati na 4060Ti 16GB ktora stoji 450$. Ostatne grafiky maju sice podobny vykon, ale vacsina nastrojov chce podporu cuda a ty zistis ze pre tych 100$ sa s tym neoplati niekolko dni j*bat a instalovat rozne directml a rozne kniznice aby si i tak dosiahol horsi vysledok.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Byt hracom, tak by som mozno rozmyslal aj o sucasnej generacii. Problemy so Starfieldom by mohli potlacit cenu dole a Intel tie problemy v drivroch skor alebo neskor odstrani.
Co sa tyka Battlemage, tak ~100% narast grafickeho vykonu (54% A770 -> 100% 4070 FE) a ~200% narast vypoctoveho vykonu (54% A770 -> 153% 4080 FE) je za mna celkom dobry.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ty jsi v jedné optimistické skupině.
A pak je tu naše pesimistická, která si pamatuje i740 :-D

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Je to pravda, i když mi teda ta i740 za ty prachy jako úplný fail nepřišla. Jednu dobu to bylo dokonce nejlevnější ze všech "3D" karet, ale nejpomalejší zdaleka nebyla

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

ono tam šlo spíše o tu kompatibilitu a podporu. Jinak ta paralela s dneškem je až do očí bijící.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

+1

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Myslíte být hráčem (škudlilem) a na čem vám jedině záleží jsou peníze? Já být hráčem tak o intel grafikách ani neuvažuji (a počítám že podobný názor převládá), nechci super levný produkt u kterého je to 50:50 jestli hra pojede.
levné horolezecké vybavení má dvě výhody. Je levné a vydrží vám až do smrti.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Pokud jsi v těch 50 kde ti to pojede, tak jsi vysmátý, proto spousta velkých recenzentů říká že nejsou špatné, pokud se vejdeš do toho co funguje fajn a ten seznam se rozšířuje.

Já se v posledním čtvrt roce zase trošku rozehrál a ejhle, nějakých 300-400 hodin nahráno a seznam her: Division 2, tečka. Za celý letošní rok tam je ještě pár hodin v Detroit become human... už je rozheraná 2,5 roku ale možná ji letos dorazím..

Ale vypadá to že ještě takových 1000 hodin do Division 2 padne. Takže pokud mi stačí grafika na tu hru, tak je mi jedno jaké jiné grafiky jsou a pokud takovou grafiku seženu levnějí, proč ne. Koupil jsem to nejlevnější co to zvládá i v 3440x1440.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Já se za posledního 1/4 roku rozšoup a podle logu jsem zjistil, že jsem na právě dohrané hře (Sable) strávil 60 hodin. Ok, 59:58, ať nežeru. Ale i jiné hobby je třeba, než jenom hrát na PC :)
A teď vážně. Jako fakt sis (zrovna ty) koupil Intel Arc, jo? :) (a skoro se mi chce napsat "A mohla bych ho vidět?")
Uznávám, že cena za A770 se 16 GB je příznivá, to rozhodně. Ale pořád je tu spousta otazníků kolem ovladačů a nic moc výkon. Takže přeci jenom asi raději za 14 - 15 tisíc konkurenci. Je to sice o půlku ceny víc, zato větší jistota.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Nejde o to co mám nebo nemám. Pokud realne hraju dlouhodobě jednu hru a z nějakého důvodu budu potřebovat novou grafiku tak koupim takovou, která mi na danou hru staci a pokud budu mít na výběr, kde jedno poskytne to same za výrazně nižší cenu, klidně vezmu levnější. Ucel splní a o to jde.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Z jednoho pohledu to zní rozumně pro ty co hrají jen pár her, ale třeba u nějakých sportů co vychází každý rok to už může být riziková úspora, když příští ročník(díl, update což se může stát i u toho jednoho titulu) nebude chodit tak to bude mrzení.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jak jsem psal, pokud máš omezený okruh her a nevydává se jinam a ten okruh her funguje dobře, muze byt intel velmi dobrou volbou. A okruh špatně fungujících her se postupně zmenšuje. Ano, pokud hraješ nejnovější tituly hned jak vyjdou, muze byt intel zklamáním.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Nejde o to co mám nebo nemám."

Takže nemáš. Grafiku Intel sis nekoupil, takže je to celé jen úvaha co staojí na vodě... :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro hráče je to zjevně nesmysl. Jako doufat, že Intel něco dodatečně doladí, to je marný. Jiná by byla, kdyby to opravdu odladili, potom teprve by to mělo smysl. Ale hlavně, ať jim to funguje alespoň v profi aplikacích, CADění a vizualizace. To by je mohlo chvíli podržet, než dotáhnou i herní profily a výkonostně alespoň střední třídu.
Pak uvidíme, jestli to pomůže cenám a jestli bude mít Intel i na vyšší laťky.
Evidentně je lepší výchozí stav dedikovaná grafika předělaná na integrovanou (AMD z GPU -> APU), než naopak (Intel: z CPU -> Arc). Udělat dobrou grafiku je prostě víc, než jenom přidat tranzistory a poštelovat drivery... :)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ty původní kecy o tom jak Battlemage "zabije" RTX 4080 byly s největší pravděpodobností jen marketingové bludy, stejně jako to o vydání ještě v tomhle roce. Bludy cílené hlavně na investory, Intel se bojí že jim i těch pár posledních odejde.

Člověk musí být úplně naivní aby si myslel že generační posun bude větší než 100%

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

No, uplne ze zabijak by to nebol, ale ak by si jedna aj druha architektura nestruhli brutalne odklady, niekde na urovni vyssieho mainstreamu by dokazali mutit vodu*. Lenze meskala 1. generacia, co zrejme nedovolovalo pracovat na druhej naplno, pretoze nejaka cast vyvojoveho timu musela dokoncovat co sa nestihlo. No a teraz celkom necakane meska aj druha generacia.

Takze on je to sice vo vysledku dost prepadak, ale asi by nebol, keby karty vysli v povodnych povodnych oznamenych terminoch.

* - samozrejme s prizmurenym ritnym otvorom nad pomerom spotreba / vykon a iba za predpokladu, ze by to nekazili ovladace.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Další ze série Arc má zpoždění? Chichi.
...ale zároveň je škoda, že nám tady nevyrostla konkurence duopolu AMD-Nvidia.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

DD to říkal!

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ten říkal že Battlemage žádný nebude

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To je furt ještě jedna z možností :)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

a on někdo očekával něco jiného ? /realisticky/

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Otázka je, zda-li musí Intel hned mířit na highend. Návrh herních grafických karet není jednoduchá disciplína a vidíme i na AMD, jak moc se s tím potýká. Časem to přijde i na NVidii, protože ty monolity prostě nejdou dělat do nekonečna.
Takže za mě, pokud Intel bude cílit na RTX 4070 nebo na RTX 5060 a dokáže zkrotit náklady, aby to bylo konkurenční, takza mě naprosto ok a Intelu moc fandím.

Problém vidím jinde - neběhá Starfield = extrémně špatná reklama. To odradí kdejakého potencionálního zákazníka. Vím, že je to těžké, ale je opradu nutné nepodcenit ovladače. To samé se stalo kdysi AMD, poučili se, ale z těch ovladačových problémů, které se vytvořily za Koduriho vlády, se AMD doteď úplně nevzpamatovala!
Tohle musí Intel vidět, protože pokud se nedokáže poučit z chyb konkurence, tak ať to zabalí rovnou. Sorry jako.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"Takže za mě, pokud Intel bude cílit na RTX 4070 nebo na RTX 5060" nemelo tam byt spis 5080, kdyz bych interpoloval nastaveny postup znaceni modelu?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

„Otázka je, zda-li musí Intel hned mířit na highend.“

Otázka je, co je to „hned“. První novodobá desktopová grafika Intelu byla Xe, druhá Arc Alchemist, takže Arc Battlemage je už třetí generace. Což mi nepřijde úplně jako „hned“. Když o tom tak přemýšlím, tak mě nenapadá jediná firma, která by se živila grafickými kartami pro desktop a dokázala být ekonomicky v plusu po tři generace bez high-endu. Intel může vývoj nějakou dobu dotovat, ale jak dlouho ho to bude bavit?

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Dokud cena akcie neklesne natolik, že je koupí nVidia :D

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Xe vůbec není generace.. je to akorát iGPU vytažené na dedikovanou kartu nic víc. Proto to taky fungovalo jen s úzkým výběrem Intel CPU které uměly pracovat s iGPU stejné architektury

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

'' Xe vůbec není generace.. ''

'' The Intel Xe-LP GPU Architecture Deep Dive: Building Up The Next Generation ''
https://www.anandtech.com/show/15973/the-intel-xelp-gpu-architecture-dee...

'' this would be the first generation of Intel graphics cards ''
https://www.techradar.com/news/intel-xe-graphics-cards

'' The “Xe architecture”, or rather the first generation Xe architecture ''
https://newsbeezer.com/czechrepubliceng/intel-xe-lp-details-of-the-gpu-a...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ondar a Davamir již fundovaně odpověděli. :-)

Je to opravdu tak, ten vývoj není dlouhý a navíc Koduri byl pravděpodobně špatná volba, takže vlastně až Battleimage nebo produkt po by měl být vypovídající o snad už dobře nastavené strategii.
Jinak ale highend vzdává i AMD, když se objevují zprávy, že proti RTX 5090 nebo RTX 5080Ti už AMD v RDNA4 cílit nebude. A podle mého názoru je to velmi rozumné.
Tyhle super výkonné ale i super drahé grafiky bude mít pár promile hráčů, nevyplatí se na to cílit. NVidia je v jiné pozici, ten vývoj má vyšpekulovaný a navíc tím cílí v podstatě na profi obory a ty super herní grafiky jsou jen vedlejší produkt.
AMD ani Intel ve stejné pozici nejsou, proto myslím bude pro obě firmy velmi důležité, aby cílili někam okolo RTX 5060, RTX 5070 maximálně RTX 5080, aby v tomto segmentu byli konkurenční k NVidii jak výkonem, tak cenou.
To když ty firmy zvládnou ,tak mají vyhráno.
A jistě AMD má nakročeno mnohem lépe než Intel, ale fandím oběma, aby to dali!

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak Nvidie jede hlavně na jistotku – obrovské monolit čipy na nejlepším výrobním procesu a taky pekelně drahé, výhoda je v tom, že s tímto přístupem se ti toho nemá moc co posrat a pokud jsou lidi ochotni to za ty peníze kupovat, tak jsi v suchu.

V AMD si prostě zkusili přejít na chiplety, ale očividně to moc nevyšlo a bude to chtít ještě nějaký čas než to pořádně doklepou, takže
Nvidie může být zatím asi celkem v klidu, ale...

Teď to sice vypadá, že jsou sice pozadu, ale jak vyřeší všechny ty problémy co to má, tak z toho bude celá řada výhod – mají možnost využít víc výrobních procesů, takže některé části, co nepotřebují to nejlepší, můžeš dělat na horším, pokud to nemá moc velký negativní dopad a něco ušetřit, stačí ti vyrábět malé chiplety a ty pak už jen skladáš a tvoříš z nich něco většího, zvedá se ti výtěžnost a nehrozí tolik nepoužitelných zmetků.

Je otázka, jestli je přístup Nvidie dlouhodobě udržitelný, protože ty ceny už stoupají do dost astronomických výšin a aby si pak udrželi nějakou konkurenceschopnost s těmi svými přemrstěnými cenami, jak jednou AMD začne znova sekat jeden high end čip za druhým, tak ať s tímto nezaspí jak Intel v CPU a nakonec budou v těžkém skluzu, protože jednou nebo později na to budou muset pravděpodobně přejít taky a ať pak sami nenarazí na hromadu potíží a jestli se pak AMD podaří zprovoznit i 2 výpočetní chiplety v jednom jádru a nebude to mít problémy s nějakými propady výkonu, tak by mohla mít Nvidie ještě docela solidní problém, protože AMD by mohla najednou dělat neuvěřitelná monstra jak nic.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

No to drhnutí už vidět je, ty vyšší řady co přinesli nárůst výkonu zdražily dost podstatně, ty nižší přinesly jen lepší provozní vlastnosti.
Bohužel nárůst ceny už začíná převyšovat benefity které nový proces přináší. Zvlášť jak roste množství cache, kde už není pokrok prakticky žádný. Takže se bojím že jestli celá řada bude na 3nm tak 60ky budou ještě víc osekané(a nárůst výkonu bude jen v RT nebo přes dlss), nebo podstatně zdraží. Takže budou muset jít podobným směrem, pokud nebudou chtít dotovat ty nižší řady z prodeje profi modelů nebo je úplně potopit...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

S tvým komentářem se dá souhlasit, ale ignoruješ ještě jednu možnost. Může se ukázat, že čipletama konkurovat monolitům nelze, nepodaří se ty problémy vyřešit.
Na jedné straně budou teda drahé monolity a na druhé budou nevýkonné čiplety. A to je vlastně to o čem píšu. :-)

Má smysl, aby AMD s čipletama konkurovala monolitu NVidie, který si ale naprostá většina z nás nekoupí, protože to bude stejně drahé jako 2Xboxy a 2PSka dohromady?
Nemá. ;-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To už tady bylo u Ryzenů, že se to AMD nikdy nepodaří vyladit tak, aby to dorovnalo monolit Intelu ve hrách kvůli latencím... no nakonec to dopadlo tak, že dorovnali, pak na to prdli ještě 3D cache a ještě je překonali a jako bonus při nižší spotřebě.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já taky nepíšu, že se to AMD nepodaří, ale že se to nemusí podařit. A řekl bych, že v procesorech je AMD přeci jen silnější a vždycky byli. ATI koupili v době docela velkého úpadku firmy.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ja si tu pripadam ako poskrabana platna, ze to musim dookola opakovat, ale:

Svet nie su len AAAckove herne tituly a ich hraci.

Grafiku so spickovym grafickym(sic!) vykonom mozes potrebovat v profi realtimovom renderingu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nikdo ti to nebere, ale nakonec budeš taky postaven před rozhodnutí, jestli se ti to v určité ceně ještě rentuje. A pokud ano, tak NVidia tenhle trh bude asi i nadále obsluhovat. A nikdo neříká, že na tom trhu nebude i AMD, ale nemusí být. RTG divize prostě není tak velká, aby zvládla všechno a pokud ze samotné AMD přichází zprávy, že možná v RDNA4 nebudou řešit grafický highend, tak je to prostě jen o tom, že se rozhodli napnout síly tam, kde je větší šance prorazit.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Odpoved asi bude pomerne jednoducha: kym to niekto bude kupovat za stanovene ceny.

Neviem, ake tucne su OEM kanaly, ktorymi moze intel tlacit grafiky do pracovnych zostav. A ako velmi im nefunkcne ovladace poskodia.

Ale v zasade, ak maju nejaky nenulovy prienik medzi grafickymi kartami a vypoctovymi akceleratormi (co asi maju) tak aj scenar, kedy predaje grafik tak-tak pokryju vyrobu a prispeju na vyvoj, moze byt pre Intel dobry.

Marketingovo to bude nic-moc, ale ved Intel uz davno pradavno dokazal vypustit marketingovu spravu, ze je najvacsim vyrobcom a predajcom grafik. V case, ked predaval vylucne integrovane kockove rozlisovace v procesoroch. Pretoze ich predal viac, nez AMD a nVidia grafik dokopy. Takze fakticky mal pravdu, ale who cares?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Podle mého názoru to vzdali už při degradaci a odchodu VP Raja Koduriho, teď se snaží z toho ještě vyždímat nějaké $$$ jako kompenzaci ztrát ale víceméně je to mrtvý projekt.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Kdyby to chtěli zaříznout tak nechodí X aktualizací GPU driverů měsíčně

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Výpočetní výkon 4080 a herní 4070 by mi bohatě stačily. Ale problémy s ovladači tomu dávají stopku.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Zas a znovu se mi potvrzuje, že první generace každé nové technologie stojí za houno, druhá opraví nejhorší chyby ale furt nic moc, třetí začíná být použitelná, a čtvrtá je dobrá.

Každopádně co jsem koukal na benchmarky Arcu, tak na první generaci to za současnou cenu bylo překvapivě ne tak špatný jak bych čekal, na to jak je to komplexní produkt.

Doufám že to intel nezařízne, ale vydrží do té čtvrté, konkurenci potřebujeme jak prase drbání.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Arc = první generace? Mně se prostě líbí, jak se dělá, že se DG1 nikdy nestalo... :-D

A to se samozřejmě nevracíme do dávnější minulosti k i740 a jeho pohrobkům.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Píšu to do komentářů snad už pod každý článek.
Je nějaký Intelacky produkt který vyšel včas?

Poslední rok který se jim nepopiratelně dařilo byla doba Skylaku, pak to byla pár roku plichta a tahanice o první místo s AMD a posledních 5 let sem ji to doslova hroutí pod rukama úplně vše od procesoru přes divizi paměti, různých akcelerátoru, řadičů, mobilních čipů , specializovaných ASIC až po grafické karty ..... prostě úplně vše se jim se*#$3

V každé divizi by se našel zrušeny produkt/generace nebo celá větev vývoje,
co víc, dokonce i celá zrušená divize (paměti).
Opravdu a doslova nic Intel nevydal včas.

Chápu že třeba CPU architektura se vyvíjí minimálně 5 nebo i 10 let a na tak dalekém horizontu se to může natáhnout třeba i o rok,
ale u Intelu to není jen 1 rok a ne jen 1 produkt , ale každá generace každého produktu ať už CPU, GPU, nebo megalomanský proklamované Ponte Vecchio které už jsou údajně v tom superpočítači ale nikdo z běžných smrtelníků je ještě neviděl reálně dostupné

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Mimochodem, na úrovni současného mainstreamu ?
RTX 4070 a mainstream?
Za označení tohoto GPU jako mainstreamu jsem v jisté diskuze dostal nedávno pěkně vynadáno
Doporučil bych vám to přepsat na současný highend xD xD XD

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

PCMR lowend. Pařanský hi-end. Marketingově mid-range.
BTW 4070 šla cenově nějak nahoru...už ji nVidie zase vyrábí?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Těžko, když cena stoupá tak se asi tenčí zásoby, Nvidie dosáhlo přesně toho čeho chtěla, zvednout prodejní ceny

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

'' Poslední rok který se jim nepopiratelně dařilo byla doba Skylaku ''

skylake byl jeden z nejvetsich failu intelu.. vysel pozde a 4790k prekonal asi o 2%.. jako fail se to nebralo, protoze do vydani zenu nebyla konkurence.. kdyby byl skylake co k cemu, nebyl by zen pro intel takovej pruser.. no a navrch byl skylake tak zabugovanej, ze kvuli nemu intel prisel o ksefty u applu..

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Měl jsem za to že skylake vyšel na čas, zpoždění měl broadwell, ten vyšel a mesic/dva byly venku skylake.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

:-D :-D :-D
Že ty jdeš po Darwinově ceně roku? :-)

On byl sice Skylake vyvrcholením snah Intelu o naprostou dominanci a byl to jejich na dlouhá léta nejlepší procesor, co vyvinuli a budou na něj ještě za sto let vzpomínat a to hlavně proto, že přinesl mírný nárůst výkonu nad několikrát opravovaným Haswellem zároveň s božskou energetickou efektivitou, takže po Skylake následovaly Skylake+, Skylake++, Skylake+++, Skylake++++ a Skylake+++++. (Intel tomu dal separátní jména, ale byly to jen vylepšení Skylaku, nic moc navíc v těch procesorech nebylo.)
Jestli ten komentář nebyl pokus o trolling, tak fakt nechápu, kdes na to přišel.

A ano, Skylake byl u Intelu počátek konce a to nejen proto, že přišel AMD Zen, ale i proto, že byl tak dobrý, že Intel už nedokázal navázat ničím lepším a čekal jen na novou výrobní technologii, která se bohužel zadrhla tak, že to dodnes není takové, jaké by mělo.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Šokující překvapení!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pokud to bude stát stejně jako 4070/7800XT a bude mít horší výkon (jen o málo) a přitom větší spotřebu, tak ještě existuje jedna šance - výkon RT. Pokud by se ten "vyšší výpočetní výkon" projevoval tak, že by RT výkon byl lepší než u 4070, řekněme napůl cesty mezi 4070-4080 a tedy mnohem lepší než na Radeonu

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.