Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Nahradí DisplayPort HDMI?

Pokud novinář postaví nadpis článku na otázce, odpověď je vždy "ne".

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

je pravda že o DisplayPortu se zatim víc napsalo než předvedlo ...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Displej port se rozsiri relativne rychle uz v Q4. Napr nove modely Lenovo NTB jej jiz budou mit v zari osazen u 3/4 z nich.Pravda ze nova rada SL ma HDMI. U LCD se zacne objevovat u modelu Q4/2008 a Q1/2009 take u vice vyrobcu i kdyz ne u tolika procent.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Najlepsie by bolo, keby vsetky zariadenia obsahovali DisplayPort uz hned teraz. Technologicky ma nesporne vyhody oproti HDMI a DVI.
Lenze masy a im pochlebujuci vyrobcovia urcuju trendy na trhu, takze zbohom optimizmus. :-(

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Řekl bych, že plnohodnotným nástupcem VGA je už hezky dlouho DVI ;) A HDMI je super v tom, že je s ním kompatibilní a konečně po mnoha letech setřelo rozdíl mezi TV a počítačovými monitory. A displayport se zase snaží tuhle propast vykopat. Nedík.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

2phanatic: souhlas, asi se souruzi snazi vyrobit rozdil mezi televizi a monitorem z duvodu cenove politiky (na TV jsou trochu jine ceny, marze a konkurence nez u displeju).
DVI ma oproti VGA prinos (kvalitni obraz diky digitalnimu prenosu). Ale HDMI ani DisplayPort neprinasi nic noveho. HDMI je defacto osekane DVI (pouze single link) a obsazeny zvuk neni nic jineho nez SPDIF.
btw: soudruzi se nas snazi presvedcit o prechodu na displayport, ale spousta zajimavych zarizeni (male notebooky jako EEE nebo desky typu little valley) obsahuje pouze prestarly VGA, bohuzel.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

DVI by stačilo ještě hodně dlouho a vůbec není důvod proč měnit celýkonektor, kdtyž už tak by stačilo rozšířit specifikaci na 2.0 a ošetřit to na úrovni signálů, dokonce by to mohlo být i zpětně kompatibilní. Jo akorát by s toho nebylo tolik chcetáků.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ono jde taky o to ze na HDMI se plati licencni poplatky. Displej port "si udelali" a je "volny".

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Aha, a já zatím ani nezaregistroval, že existuje nějaké HDMI :D K životu mě bohatě stačí DVI, "ochrany zdarma jako bonus" nikterak nepotřebuji...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já myslím, že za DVI se taky platí. Minimálně jsem četl od českého výrobce, že když si z číny objednají panely s DVDi, tak zaplatí větší clo. proto kolikrát mají LCD jen VGA, i když je to technicky blbost - panel je digitální a na LCD je to všechno připravené - prostě se tam jen nepřipojí ten konektor za 50 halířů. Proto si myslím, že ti mininotebooky mají jen VGA. Snad bude s displayportem jiná situace.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Dalším z těch, kteří naprosto, ale absolutně a naprosto vůbec nepochopili význam HDCP, je Kamil Páral. Takže pro něj speciálně:
HDCP je od toho, aby i chráněné video mohlo z PC v HD rozlišení ven přes DVI/HDMI/.... Bez HDCP na obou stranách (PC/zobrazovadlo) máš smůlu, nebo musíš použít analogovou cestu (anebo nechráněné video).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

WIFT>A nebo si musí HD video převést do nešifrovaného stavu. (Nebo koukat na \"volnou\" produkci). Nebo nebo nebo...

On neřekl proč ochrany nepotřebuje... ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

>> Mamlasos:
Já si myslím, že vím, co chtěl říct ;) HDMI bez HDCP, to, pokud vím, snad ani nejde. DVI bez HDCP jde (jako jde DVI s HDCP). Je až s podivem, jak často narážím na "nechuť k HDCP", přitom přítomnost HDCP v grafice (a v zobrazovadle na druhé straně) je klíčová pro to, aby se tudy dalo přehrávat chráněné HD video typicky z Blu-ray oficiálním přehrávačem (HD DVD pro jednoduchost pomíjím ;). Jediné, co je na HDCP špatné, je mírně zvýšená cena grafiky, protože někdo musel tvůrcům odvést do kasičky poplatek za licenci, podle který vytvořila firma grafický čip (HDCP je dnes už typicky uvnitř GPU, pokud vím). A blbé je, že je celkem jedno, jestli má grafika HDMI nebo DVI, ten poplatek z HDCP se musel každopádně zaplatit (jde to jisté Digital Content Protection, což by měla být podle všeho dceřinka Intelu ;). A sranda je, že to bude i v DisplayPortu :) Takže imho kdo nadává na HDCP ten to prostě nechápe. Nechráněné HD video prostě pomaká i bez HDCP, chráněné jen s HDCP. Jinak HDCP je v podstatě obyčejná paranoia z odchytávání HD videa na drátech při přenosu do zobrazovadla, s čímž by se dnes vůbec nikdo nezabýval, když lze HD video vyextrahovat rovnou z BD ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

WIFT> Jistě, ale to je jiná básnička.
PS: Jsem si nevšiml že by nadával, spíš je docela vysmátý...takže jsem to pochopil asi špatně (?) ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

>> Mamlasos:
Mám-li být puntičkář a oplácet stejným metrem, nikde jsem vyloženě nenapsal, že by Kamil na HDCP nadával ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

WIFT> Tak pak vůbec nechápu o čem tady točíš když píšeš o nadávání, přitom nikdo tady teda nenadává :D brekeke

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já HDCP celkem chápu a předvedu hned jednu radost z praxe, koupite si HD Satelit a předplatíte HD Premiere, pak si za vice než 50k Kč koupite AV Receiver Onkyo NR905, který kvůli super zvuku zařadíte mezi TV a Sat, najednou zjistite, ze vám Onkyo nepropustí obraz, protože jeho HDCP se domnívá, že jde o neautorizovaný datový proud. Koho by člověk asi tak měl jit zabít za vyhozených 50k Kč? Tod radosti převážně německých uživatelu HDCP :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.