Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Následník nForce 2 pro Hammery

nVidia logo staré
nVidia sotva představila chipset nForce 2 už na veřejnost prosákly informace o novém chipsetu pro Hammer procesory, zatím označovaného jako "Crush K8". Jde o dosti zajímavou a hlavně překvapivou novinku a to jak v porovnání s nForce řadou, tak v porovnání s chipsety pro Hammery od konkurence.

Pokud jste četli pozorně popis nForce 2 a víte, jak jsou tvořeny chipsety pro Hammer procesory, například AMD 8000, pak jste si asi mysleli, že nVidia jen přepracuje SPP (System Platform Processor) a IGP (Integrated Graphics Processor), neboli severní můstky, tak, aby si dokázali povídat s Hammer procesory. Jižní můstky, pardon MCP (Media & Communication Processor), mohou zůstat beze změn.

Jenže nVidia na to jde zcela jinak. Crush K8, první chipset pro Hammery od nVidie, se bude zkládat z jediného chipu, který na sobě bude integrovat SPP a MCP, neboli severní a jižní můstek. A když píši pouze SPP, tak tím chci naznačit, že Crush K8 bude existovat jen bez integrované grafické karty. Možná je to pro příznivce značky nVidia novinka, ale budete si na ni muset zvyknou.

Možná je to pro některé stále nepochopitelné, ale když se nad tím zamyslíte, tak je to velmi logické. nVidia totiž chce stihnout vydání Crush K8 chipsetu ještě ve čtvrtém čtvrtletí tohoto roku, tedy souběžně s vydáním prvních Hammerů, což by se jí při přípravě klasické kombinace IGP s SPP nepovedlo.

Pokud jste se tedy už smířili s absencí integrované grafické karty, tak vás možná zaujmulo sloučení jižního a severního můstku do jednoho. nVidia si ze všech výrobců chipsetů může nejvíce dovolit provést tento tah. Ostatní výrobci, například SiS a VIA používají stejné jižní můstky do chipsetů pro Pentia i pro Athlony. U nich by sloučení se severními můstky bylo velmi neekonomické. nVidia se ale specializuje jen na chipsety pro AMD procesory, takže tento problém odpadá. U ní naopak převládne ekonomičnost následné výroby, jelikož výroba jednoho chipu bývá levnější nežli dvou.

Crush K8 bude podporovat AGP 8× a všechny možnosti MCP z nForce 2. Nový chipset bude vyrábě 0,15 mikronovým procesem, což přinese nVidii jistou výhodu oproti konkurenci, která vyrábí 0,18 a 0,22 mikrony. Na následujících dvou obrázcích najdete obrázky referenční desky od nVidie:

detail chipu referenční základní deska

nVidia má samozřejmě v plánu přijít pro Hammer procesory i s chipsety s integrovanou grafickou kartou, ale bude to o něco později. Stejně také chce v budoucnosti nabídnout i mobilní chipsety, pro které už má celkem slušný základ: mobilní grafické karty GeForce.

Zdroje: 

Diskuse ke článku Následník nForce 2 pro Hammery

Žádné komentáře.