Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Názvy nových procesorů Intelu: „Ultra“ ponesou jen ty lepší, „i“ vypadne všude

Ještě doplním info, že Ultra by měl mít lepší krabičku než bezUltra. Intel teda dozajista čeká další redesign krabiček. :-)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jo, ne ultra budou do kornoutku jako šroubky na váhu a ultra budou mít ultrasoft papírovou krabičku hnědé barvy z několikrát recyklovaného papíru

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A po spláchnutí do záchodu s biologicky rozloží...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

A nad tymto stravil 20 clenny tim stovky (ked nie tisice) clovekodni a presral desattisice (ked nie statisice) €\$. A vysledok je: pridame Ultra, vyhodime i.

PREBOHA! Od roku pana 1993 Intel mal STYRI bezne zname obchodne znacky (opoakujem obchodne znacky, nie kodove nazvy architektur) s ktorymi sa stretne bezny clovek (este raz: bezny clovek): Pentium, Celeron, Atom, Core ... Boha ich, tak mohli uz vymysliet nieco nove nie?

AMD iba od roku 1999/2000 malo: Duron/Atlhon/Sempron/Turion/Phenom/Ryzen, predtym pouzivali oznacenie mikroarchitertury K5/K6/K7 ako obchodnu znacku, ak by sme mali prist po rok 1993

takze intel: 4, amd: 9

to hovori za vsetko .... muklov co vymyslaju kraviny a hovadiny ako nove zvukomalebne nazvy, tak v inteli ich radsej zamestnavaju aby vymyslali nazvy architektur (rozne mosty a jazera), co sa k uplne bezneo cloveku ABSOLUUUUUTNE NEDOSTANE, lebo bezny clovek absolutne netusi ktora z tucta mikroarchitektur Core i7 (kazda popisana zvukomalebnych slovickom), sidli v jeho notebooku ... bezny clovek vidi proste iba obchodnu znacku, mam core i7 ....

ale na toto prote po 1/3 storocia sudruhovia v inteli este neprisli

intel proste vypali ludom do mozgov slovo kóóóóre este viac, ako slovo pentium - takze je to vlastne vychcana strategia

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Mas recht, meli to prejmenovat na Neutron nebo Proton. A za par let na Quark.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Na druhou stranu, jaký má smysl tak často měnit jména?

Pokud vím tak pokud nějaké jméno už je zažité jako jméno pro solidní produkt tak měnit ho je nesmysl.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

No veď práve to je ten problém "...pokud nějaké jméno už je zažité jako jméno pro SOLIDNÍ produkt...". Ja osobne by som Intelove produkty za posledných 5 rokov rozhodne nenazval solídnymi. Ale pochybujem, že odstránenie "i" a pridanie Ultra v názve nejako napomôže ich solídnosti.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Intel core je stále zažitý jako solidní produkt...

S procesory core se nevážou žádné extra problémy se stabilitou nebo výkonem systému který na této platformě běží.
Drtivá většina lidí si systém na procesoru core pamatuje jako bezproblémový.

Toto se např o AMD FX nebo AMD A3/6 nebo atomech říct nedá

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Clovece, dobry matros mas. Odkial beres?

Ja som mal AMD K7, K8 som preskocil, potom K10 (Phenomy) aj FX. To vsetko som od AMD mal. A nie jeden procak z kazdej generacie, napr. z cias K7 a Athlonov XP to bolo 2000+ Palomino, dalej 2400+ Throughbred 0A, 2800+ Throughbred 0B a nakoniec 3200+ Barton s 400 MHz FSB. Detto viacero Phenomov ci FX. A ziadny problem som nikdy nemal.
K8 som prekocil, lebo vtedy bolo AMD tak vysoko na koni (2003-2005/2006), ze mali brutalne vysoke ceny CPU (15-20 tisic korun). Potom prislo to intel kóoooore duo.

Intel core je stále zažitý jako solidní produkt... u BFU mozno. A BFU = 99,9% populacie.
Vies, ono je tu ista latencia a zotrvacnost: keby Intel vyrabal take sracky CPU ze by to nevydrzalo ist ani mesiac a malo to 10% vykonu konkurencie (2x horsi pomer vykon/spotreba typicky BFU ani nezaregistruje), tak este aj tak potrva veeelmi dlho kym to vsetko prebuble k tym ludom a vypali sa to do mozgu tym ludom, ktory okolo IT nechodia ani len homeopaticku obchadzkou a ani pomaly nevedia ze nejake IT existuje. Proste intel by musel byt este dekadu v ovela vacsich srackach, aby to u vacsiny BFU uz nebol "pojem". Hadam si pochopil.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Od roku 1999 jsem měl AMD v počítači v době cca 2002-2004, skvělé AthlonXP a Duron, pak 2006-2007 v notebooku, to byla proti tehdá Centrinu a nastupujícímu Core hrozná tragédie, v 2011 jsem měl mini laptop s C-50, dal jsem přednost displeji, ale to C-50 bylo proti Atomu v podstatě nepoužitelné... Loni jsme zkoušel laptop s AMD procesorem a po tom co jsem na tom pustil pár minutovou full zátěž, jsme to obnovil, zabalil a poslal zpátky do krámu, takový fén už nikdy, přitom všichni to chválí jak AMD nic nežere, 70W v tenkém 14" těle... fuuu. nahradil to laptop s Intelem.

Vždy když jsem kupoval Intel, tak byl. pro můj účel bud výkonnější, nebo levnější, třeba poslední desktop byl 10400F, srovnatelný AMD procesor stál o 1000 víc a měl při mém použití vyšší spotřebu... byl bych hloupý koupit AMD co stojí víc, žere víc a výkonu má stejně.

U grafik to už takové nebylo, když pominu začátky a růzmé matroxy a kdo si vůbec má pamatovat... první "pořádná grafika byl asi v 2002/3 Radeon 8500, pak to nahradil 9700 v notebooku, pak X700, X800, v roce 2009 to už byla GT240M, v 2015 pak zase desktop s GTX960 následovala 970, 980, 1080, 2070S a teď 3060Ti. Nemám jediný důvod kupovat AMD grafiku, žraly hodně, měly málo výkonu, dnes neumí DLSS.. a po 14 letech spokojenosti s NVIDIA případná další grafika, pokud bude potřeba diskrétní, bude zřejmě zase ta se zeleným logem.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

".. AMD nic nežere, 70W v tenkém 14" těle... fuuu. nahradil to laptop s Intelem .."
Myslíš tím mobilním Intel CPU s papírovým TDP 35W, který se nestydí sežrat 105W v zátěži?

".. když jsem kupoval Intel, tak byl. pro můj účel bud výkonnější, nebo levnější .."
A wo tom to je. Buď / Anebo.
Výkonnější A levnější by nebyl?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

"třeba poslední desktop byl 10400F, srovnatelný AMD procesor stál o 1000 víc a měl při mém použití vyšší spotřebu" A ten účel byl co? Jako Podtácek? Posledních pár let u mně rozhodně ryzeny vedou a tot o používám na cad/cam a převody videa + 3d hry.
Při zátěži ty NB nijak moc slyšet nejsou ale raději sám zapínám větráky při výpočtech na max a zdroje dávám na kovovou podložku poté co mi po třech letech tvrdé služby přechozí NB še do kytek.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

lol ... ty to máš v hlavě vymetený víc než si asi dokážu představit ... tak hlavně, že se nepočítáš mezi těch 99,9%

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Křemíkový odpad s novými jmény. To se markeťáci museli zapotit.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Už dnes bych koupil buď ultralevný notebook a desktop bez AVX-512 nebo dražší s nima. V době kdy tahle trapárna vyjde už budu chtít i levnější segment s AVX-512. O nové názvosloví Intelu se budu zajímat až když vydá zajímavé produkty, takže až v době, kdy se zase vrátí k původnímu značení a já tak nebudu muset nic zkoumat. Win-win situace.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

takze intel tabor bude mat nove rozdelenie ludi, ako pozeram

ja som viac, lebo mam core 5 "ultra", ty "len" core 5

nice

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

tak podla tych slajdov uz nebudu pismenka za cislom procesoru, takze moj tip:
Ultra = odomknuty nasobic (byvala K-ckova rada)
non-ultra = uzamknuty nasobic
Tak to je v podstate aj dnes - i9 maju vsetky odomknuty nasobic, i3 nema ziaden odomknuty nasobic, i5+i7 maju modely aj s odomknutym aj s uzamknutym nasobicom.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Já bych za tím čekal i takové drobnosti jako podporované a nepodporované chipsety. Aneb pro Ultra je potřeba ten nejvyšší s pořádným napájením aby se těch 6 GHz mohlo točit a bez ultra to jsou kancelářské plečky s omezeným TDP kde to nebude vadit.
Možností je jistě řada tak se nechme překvapit. Ostatně většina úniků nejsou ani úniky, ale taková dobře zahraná napínací technika aby bylo o čem mluvit a na firmu se nezapomnělo :-)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Nejsem si jist, jestli vzhled krabiček a název je zrovna to, co by aktuálně zákazníky Intelu trápilo. Spíš bych řekl, že skoro to poslední.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Přesně tak, ten vidí možná krabici laptopu nebo desktopu, když ho vybalí, procesor nikdy neuvidí, natož případnou jeho krabičku... byť asi stejně pochází z tray.

Třeba podle CZC se je 82 ze 100 počítačů laptop, a počítače staví jen cca 1/3 těch co kupuje desktopy, takže z těch 18 desktopových počítačů je to 6 co si ho sestaví. Tzn krabičku vidí 6 ze 100, za předpokladu že ten stavěč nestaví na zakázku pro někoho jiného...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tohle ale není ten důvod proč zajímavá krabička má pro ně smysl. Z těch 6ti procent je pár jedinců co k tomu udělá nějaké review na internetu a ti tu krabičku nejen uvidí, ale i ukážou a to už by si zákazníci prohlédnout buď v článku nebo na videu mohli...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Popravdě mně spíš zajímá to co nabídne jejich technické oddělení nikoli to co zase vyplodí oddělení marketingu...

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Tak dufajme ze sa Intel neinspiroval Depechovym albumom "Ultra" z roku 1997 a jednotlive pesnicky (napr. "It's No Good" a "Useless") nenaznacuju nieco o kvalite novej generacie procakov.
https://www.youtube.com/watch?v=U2Kyu4XURaE

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

:)
"Enjoy The Silence" si pri Intelackych chladicoch dimenzovanych na 250 az 300W asi tiez velmi clovek neuzije.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Lepší procesory Intel - není to protimluv? Lepší než co? Než Bajkaly?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Lepší než staré procesory intel?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak ono to "i" bylo vůbec něco šíleného už doposud. Jak přibývaly nové generace těch procesorů, začalo být "zajímavé" i to názvosloví dříve se rozlišovaly Previous Generation a Legacy Processors, dneska je první, druhá i třetí generace (od Nehalemu až po Ivy Bridge) "Legacy Intel® Core™ Processors" a až čtvrtá je "4th Generation Intel® Core™ i... Processors" atd.
Dneska máme "13th Generation..." a přitom je docela použitelná i ta čtvrtá :). Takže by vůbec nebylo marné začít u Core "bezI"-3/5/7/... zase jako první generací a zjednodušit číslování, ovšem podle mě by se do toho bez zásadní změny názvosloví vnesl ještě větší bordel. Takže je v tom pro jistotu "ještě větší, ale ne moc, bordel" :).

Ostatně v AMD v tom taky hezky plavali, jeden čas (po fiasku s novodobými FX?) vynechali smysluplné názvy a číslovali to jak pitomci (E3, A10 apod.), pak zaplaťpámbu přišel Ryzen a teď už jen čekám, až v tom bude stejný hokej jako u Core iX :).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.