Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Nečekané: Lenovo koupilo Motorolu, důležité patenty však zůstávají Googlu

S posledními minutami včerejšího dne vyplula na povrch nečekaná zpráva o prodeji mobilní divize Motoroly čínskému Lenovu. To tak obchodem získává zajímavý tržní podíl na americkém trhu.

Čínský výrobce společně se společností Google potvrdili uzavření obchodní transakce - prodej mobilní divize Motoroly, a to za částku téměř tří miliard amerických dolarů, konkrétně 2,91 miliard USD. Samotný Google však za Motorolu v roce 2012 zaplatil částku čtyřnásobnou, tedy více než 12,5 miliardy dolarů. V průběhu vlastnických let se však postupně zbavoval určitého majetku společnosti a za téměř 2,3 miliardy dolarů prodal divizi set-top-boxů a modemů Motorola Home.

Lenovu však obchodem nepodstoupí zbylé obchodní portfolio Motoroly, i nadále si ponechá ve svém vlastnictví většinu významných patentů. Lenovo si tak s obchodem odnáší jen něco okolo 2000 menších patentů a licencí. Na základě domluvy bude smluvená 2,5miliardová částka vyplacena postupně: 660 milionu dolarů dostane Google v hotovosti, 750 milionů dolarů v akciích, a zbylá 1,5 miliarda bude vyplacena v průběhu následujících tří let.

„A to jsem chtěl jen novou Motorolu...“ - Vlevo Larry Page, CEO Google, vpravo Yang Yuanqing, CEO Lenova.

Proč Google koupil Motorolu?

Pro Google je Android v posledních letech jednou z nejdůležitějších položek v portfoliu. Postupem času se však začaly objevovat snahy konkurence o nejrůznější patentové spory, proti kterým se musela společnost nějak bránit. Je známým faktem, že nemalé licenční poplatky dnes kvůli patentům na některé technologie vybírá od výrobců androidích zařízení softwarový gigant Microsoft a právě strach z dalších poplatků donutil Google jednat. Nákup skomírajícího výrobce mobilních zařízení s širokým patentovým portfoliem měl být rychlým a efektivním řešením.

Ukázalo se, že patenty Motoroly vlastně Android příliš chránit nemusely a není zjevné, že by výrazněji pomohly při některém ze soudních sporů. Na druhou stranu mohlo patentové portfolio rovnou eliminovat snahy o žaloby a tak lze jen těžko hodnotit, zda se pro Google jednalo o „špatnou koupi“.

Co znamená prodej Motoroly pro Google a Android?

Google sice prodává společnost jako takovou, ale jak bylo zmíněno výše, nechá si všechny důležité patenty. Pro vývoj operačního systému Android by to tedy nemělo znamenat prakticky žádné změny. Patentová ochrana bude na stejné úrovni a v případě soudních sporů bude situace také identická, jako by tomu bylo doposud. Mobilní divize pak navíc zaznamenala ve třetím čtvrtletí roku 2013 nemalou finanční ztrátu 248 milionů dolarů, což jen potvrzuje zhoršující se trend (již rok před tím byla ztráta za stejné čtvrtletí celých 192 milionů dolarů - kolem 3,8 miliardy Kč).

Jestli v Google něco umí, tak je to utajování informací až do poslední chvíle. O nákupu Motoroly veřejnost do oficiálního prohlášení nevěděla a stejně tomu je při jejím prodeji. My jsme jen zvědaví, jak se bude Motorole dařit pod taktovkou Lenova a jaký dopad to bude mít na vývoj společnosti. Minimálně poslední představené modely z portfolia Motoroly (Moto X, Moto G) se nám velmi líbí.

Motorola pod Lenovem

A co bude znamenat vlastnictví Motoroly pro Lenovo, respektive co to bude spíše znamenat pro samotnou Motorolu? Na první závěry je trochu brzy. Nicméně z oficiálních vyjádření lze vyčíst, že Motorola je pro Lenovo velice silnou brandovou záležitostí a že s největší pravděpodobností s ní naloží podobně, jako to udělalo v roce 2005 s ThinkPady od IBM. I nadále bude identitu značky používat, podporovat, rozvíjet a skrze ní více expandovat na poli chytrých mobilních telefonů i mimo své solidní zastoupení v Asii, a to nejen na americký trh, jak jsme se ostatně před časem dozvěděli (i když jsme nevěděli, že je za tím krokem nový majitel).

Jiří Molnár

Pracoval zde pět let jako šéfredaktor serverů CDR.cz, DIIT.cz a PCPoradenstvi.cz. Aktivně se podílel na tvorbě obsahu všech tří webů, primární rolí však bylo řízení redakčního týmu a prosazování marketingové strategie. Dnes pracuje jako IT konzultant a frontend vývojář na volné noze.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Nečekané: Lenovo koupilo Motorolu, důležité patenty však zůstávají Googlu

Čtvrtek, 30 Leden 2014 - 16:03 | Mila Pila | Vypadá to, že asi jedině na ebayi, pokud není...
Čtvrtek, 30 Leden 2014 - 15:03 | Jirka1 | Dá se do Accompli008 ještě někde sehnat baterie?...
Čtvrtek, 30 Leden 2014 - 11:52 | aa bb | Docela by ma zaujimala aka je patentovy stav...
Čtvrtek, 30 Leden 2014 - 10:08 | Mila Pila | Jojo a jestli bude Lenovo rozvíjet motorolu...
Čtvrtek, 30 Leden 2014 - 09:05 | Jan | Patenty, patenty... Zajímalo by mě jaký je poměr...
Čtvrtek, 30 Leden 2014 - 08:32 | AndyF1 | POmaly ale isto Cinanci skupia vsetko. Za nase...
Čtvrtek, 30 Leden 2014 - 07:43 | giff | A mame druhy Alcatel :)
Čtvrtek, 30 Leden 2014 - 07:13 | Czenda | „A to jsem chtěl jen novou Motorolu...“ *slowclap...

Zobrazit diskusi