Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Nefungující zvuk, nestabilita či zpomalení Windows 10: Odinstalujte aktualizaci

Dneska ty aktualizace vůbec netestují nebo co?
Něco splácají dohromady a hned to jde do světa hrůza a děs.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

testují. Náhodně vyberou vzorek uživatelů a hurá. Uživatelé se o testování postarají, chyby reportují a svět Windows běží dál.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

No to je výborné testovat to po vydání.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Takhle to ale v MS po nástupu Inda funguje. Interní testování bylo omezeno na minimum.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Taky to podle toho vypadá.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Odinstalujte nejlépe celý windows, to začíná smrdět průserem :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Promiňte, jsem mimo trochu mimo téma - ale souvisí to s tím, že starší Windows vidí na výměnných médiích pouze jeden oddíl, a to první:

Mám USB flash paměť s kapacitou cca 119 GB a potřebuji na ní vytvořit dva diskové oddíly; jeden cca 117 GB a druhý cca 2 GB. Větší oddíl by měl být pokud možno NTFS, případně exFAT; menší oddíl NTFS nebo FAT32. Disk musí být GPT.

Potřebuji, aby větší oddíl byl umístěn jako PRVNÍ a menší oddíl jako DRUHÝ - a to je problém. Jakmile druhý oddíl vytvořím s velikostí menší než 64 GB nebo se ho pokusím zmenšit pod 64 GB, nelze zformátovat (ani pomocí MiniTool Partition Wizard, ani pomocí Windows 10). Po pokusu o formátování se oddíl hlásí jako nenaformátovaný.

Napadá vás nějaká rada? Díky.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zkuste to naformátit přes bootovatelné CD Ubuntu / GParted.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Díky za tip. Zkusím, ale až večer - teď u sebe bohužel nemám další médium, ze kterého bych to CD Ubuntu / GParted spustil.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

na téma mimo téma: pro tyto případy je nutno ve firmwaru USB flashky přepnout příznak disku jako externího HDD. Pak to bude fungovat bez problémů a obezliček. Tohle je ale bohužel závislé na typu řadiče ve flashce. Poměrně dobře jsou takto měnit tuším Phisony (a taky je v těch kapacitách nejsnažší koupit - jsou to různé Patrioty, Kingstony apod.), tool je ke stažení na ruských stránkách věnovaných flashkám.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

tak jsem to dokonce i po 2 letech našel: http://flashboot.ru/files/file/418/

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Díky, ale moji flashku bohužel nerozpoznal.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zaprvé, zkusil jsem jinou flashku a tu program rozpoznal, takže opravdu bude záležet na řadiči. Zadruhé se mi podařilo zjistit výrobce řadiče té problémové flashky, na kterou se ptám: je to Alcor Micro.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

na tom webu je poměrně dobré hledátko toolů na základě VID/PID identifikátoru.

http://flashboot.ru/iflash/

Jen bacha, při experimentech hrozí (nevratné) poškození flashky.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Díky. Zkoušel jsem; mám VID 0000 a PID 7777. Zatím jsem ale nic neobjevil.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

to bude téměř jistě na tuty fakové VID/PID. Budeš muset použít ChipGenius

https://www.softpedia.com/get/System/System-Info/ChipGenius.shtml#download

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No právě z ChipGenius to VID a PID mám, takže je to nafakované přímo do čipu :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jestliže je nafakovany chip, tak bude skoro jistě vyfakovama i kapacita. Se pozná tak že prvních 64GB se chová standardně a zbytek podivně.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Čoveče, je to tak. Podařilo se mi na flashku uložit až cca 68 GB, ale u posledních souborů již byly potíže a občas počítač zamrzl až do nutnosti restartu Windows; dokonce i do nutnosti vypnout tlačítkem vypínání. U mě ty potíže nastávají nikoli od 64 GB, ale už od 60 GB.

Na druhou stranu: naformátoval jsem první oddíl na 58 GB, druhý na 2 GB, a vše funguje přesně tak, jak jsem chtěl původně. "Jenom" velikost prvního oddílu je těch 58 GB namísto cca 117 GB.

Flashka stála na Aliexpress něco přes 13 USD a po docela rozsáhlé reklamaci jsme se dohodli na vrácení 11 USD; prodejce je už poslal. (Za těch 11 USD by mi úsilí nestálo, ale jde o princip.)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Díky. Zatím jsem zkoušel jsem pomocí Lexar BootIt Tool; bez úspěchu. Zkusím to tedy ještě prozkoumat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

předpokládám, že tvá snaha je o tvorbu bootovacího média pro customizované obrazy Widlí z WAIK/SMS, podle toho rozvržení bych to na to šacoval. :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nene, z menšího oddílu nabootuje software pro kopírování a zálohování disků (v mém případě většinou Macrium Reflect) a na větší oddíl zkopíruje (zazálohuje) systémový oddíl z mého harddisku (resp. SSD).

Ono by klidně šlo zálohovat na další flashku nebo na SDXC nebo na externí SSD, to vůbec není problém. Já to beru jenom jako výzvu - když mi to na dvou nosičích funguje, proč to na třetím sakra nejde? A taky co bych v karanténě dělal, že :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Rada mi napada - vyhnout se NTFS na USB flashke. Pokud mate externi USB SSD tak je to ok, pokud USB flash tak nikoliv.

> Disk musí být GPT.

Duvod ? chcete z nej bootovat wokna ? pokud ano, pak asi musite pouzit NTFS, a pak bych nepocital s tim ze ta flashka bude dlouho nazivu.

> Potřebuji, aby větší oddíl byl umístěn jako PRVNÍ a menší oddíl jako DRUHÝ

prvni/druhy fyzicky, nebo ciselne (v GPT) ? nektere tooly umi vytvorit partitiony v jinem poradi v tabulce nez v jakem jsou na disku. Ciste teoreticky by vam mohlo pomoct vytvorit 2GB oddil fyzicky na zacatku disku ale mit ho druhy v GPT.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

"Disk musí být GPT" - ano, kvůli bootování na stroji s EFI (nemá Legacy BIOS). Bootovat se bude zálohovací program, ne Windows - ale to je v principu jedno.

"prvni/druhy fyzicky, nebo ciselne (v GPT)" - nevím, jestli na tohle dokážu správně odpovědět. Vytvořit 2 GB oddíl na začátku disku mi jde bez problému, ale s druhou částí, tj. "mit ho druhy v GPT" si asi neporadím.

Tak, jak potřebuji flashdisk rozdělit, již mám rozdělený jiný flashdisk (16 GB) a jinou SDXC kartu (256 GB) a oboje léta funguje. Nyní jsem ale přikoupil další flashku a ta se brání.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pokud je to externí médium, nemusí být GPT. Však instalační médium Windows, ze kterého bootnete pomocí UEFI, taky není GPT. GPT má smysl až na interních discích. Externí médium stačí, aby mělo FAT32 oddíl s /EFI/BOOT/BOOTX64.EFI souborem (nebo jiným boot ekvivalentem dle architektury).

Windows 10 umí více partitions na výměnných médiích od verze 1703. A měl by s tím umět dělat úplně normálně. Nemám úplně dokonale odzkoušeno, protože jedu převážně ještě na Windows 8.1.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Díky.

1. Aha, já vím, že jsem o té možnosti bootovat na EFI zařízeních z MBR médií něco četl, ale připadalo mi to hodně komplikované. Ono šlo asi o to, odkud vyextrahovat ten soubor BOOTX64.EFI. Vím, že jsi na tohle téma sám tady publikoval článek (skvělý!). Ale jestli lze soubor BOOTX64.EFI jenom odněkud stáhnout, je to asi jednoduché. Jenomže: i po převodu z GPT na MBR mám problém pořád stejný: menší oddíl jako druhý se nenaformátuje.

2. "Windows 10 umí více partitions na výměnných médiích od verze 1703" - ano, sám to používám, zatím zcela bez problému. Potřebuji ale nabootovat rescue disk Macrium Reflect, ten je založený na Windows PE a vidí pouze partition první.

Jdu zkoušet ten GParted.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jak je to s Windows PE, netuším, ale je možné, že pokud neumí druhou partition na výměnném médiu, tak se z toho rostě nebootne, protože to pak neuvidí na svá data.
Řešením by byl nějaký dual boot pouze na jedné partition, pokud se to tam nějak poskládá.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Reaguji se zpožděním. Flashka byla hardwarově vadná (viz výše) a čekal jsem, jak dopadne reklamace.

K tomu dualbootu: já dualboot nepotřebuji, ale pro zálohování tak, jak ho (v tomto případě) používám, musím mít dva oddíly - z jednoho rescue disk nabootuje a na druhý zálohuje. Když se pokusím soubor se zálohou uložit přímo na oddíl, ze kterého rescue disk nabootoval, zálohovací program to odmítne s hláškou, že na vlastní bootovací oddíl zálohovat neumí (bez ohledu na velikost).

Děkuji všem za rady!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Když už se tu řeší problémy se zvukem pod W10, netušíte čím by mohl být způsobeno vypadnutí zvuku v úsporném režimu? Občas pomůže přepnutí výchozího výstupního zařízení s monitoru na speaker a nazpátek, většinou ale ne, pak jedině restart. V jiných režimech (Balanced, High Performance) k tomuto problému nedochází.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nejsem odborník, ale asi bych zkusil začít hledat v nastavení toho úsporného režimu, možná bych zkusil upravit nastavení v položce PCI Expres. Ale jen pálím od boku...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

tohle jednou resila znama, ale s webkamerou.. po uspornym rezimu se neprobrala a pomahal az restart.. pod w7 no problem, pod w10 neresitelny.. pomohla vymena kamery za jinou.. takze to muze bejt driverama pro konkretni zarizeni, ktery neumej korektne usporny rezimy w10..

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Po aktualizaci jsem pozoroval propad výpočetního i grafického výkonu. BT sluchátka lagovala, tak jsem si připojil drátová na externí zvukovku a bylo po problému (kupodivu). Následně přišla opravná aktualizace KB4551762 a už to jede podle mých představ.
Do BSODu mi to ale nepadlo nikdy.
Jo a abych nezapomněl, před opravou se projevila taky ta nemožnost probrat PC z režimu spánku, musel jsem natvrdo (nastěstí jsem si předtím všechno poukládal).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Po poslední aktualizaci W10 si NB nahodil černé pozadí namísto "custom" barvy, naštěstí stačilo zmenit znova barvu pozadí, ale jak jsem to viděl, tak už sem si říkal že po mně snad bude chtít znova aktivovat...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Wokna začínají připomínat technologii "Plug and play" v jejích počátcích, kdy jí někdo trefně přejmenoval na "Plug and pray" :D

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Typický mrkvosoft a proto žádné aktualizace nedělám hned, ale vždy až se zpožděním.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Aktualizace? LTSC se dá sehnat poměrně snadno.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Zajímavé, že to velmi často odstřeluje zvuk. Zatím na 100% ntb mi přechod z buildů 17xx na 19xx vždycky odstřelil zvuk, potom už to šlo, akorát na dellu mi 19xx házelo BSOD. Stále early alpha no.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hlavně při nějaké loňské aktualizaci se jim povedlo do Windows 10 dát pro mě asi zatím nejotravnější věc vůbec:
Mám nastavenou češtinu a klávesnici českou QWERTY.
Po aktualizaci se samovolně přidalo české QWERTZ rozložení, které není vidět v nastavení a nejde odebrat (v nastavení je jen jedna klávesnice, česká QWERTY).
A zároveň se to české QWERTZ rozložení náhodně samovolně zapíná (dával jsem pozor, jestli to nedělám nějakou kombinací kláves, ale zřejmě ne).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.