Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Nejtenčí ultrabook Ultrabook HP Spectre 13 dorazí na trh v polovině července

Nejtenčí ultrabook na světě. Tak zní hlavní přednost ultra-mobilního zařízení od HP. I přes jeho úsporné rozměry a hmotnost, mu výkon ale rozhodně nechybí. Konečně se objevilo datum dodání a první kusy budou naskladněny 13. července 2016.

Není tomu tak dávno, kdy se ultrabooky pohybovaly až v astronomických částkách na jejich pořízení. Výkonem však disponoval málokterý ultrabook a tak jediné ultra byla pravděpodobně pouze jejich tenčí konstrukce oproti notebooku. Časy se ale mění a požadavky uživatelů jsou zcela odlišné těm, které byly dva nebo tři roky nazpět.

HP představilo nejtenčí ultrabook světa už v dubnu letošního roku. Jeho označení zní Spectre 13 a hned při prvním pohledu na jeho parametry je jasné, kam se bude svět ultrabooků ubírat. Výkonný hardware nebo tenké a designové tělo budou ale jen začátkem toho, co nás ještě čeká.

Lehkost v moderním hávu

HP tak zaútočilo svými rozměry na jablečný MacBook, který byl prozatím nejtenčím ultrabookem na trhu, ani notebooky Dell, Asus nebo Acer nedokázaly vzdorovat. Apple MacBook je od teď už jen "obtloustlým" a hodně vzdáleným sourozencem, jelikož je jeho tloušťka 13,4 milimetru. Spectre 13 totiž disponuje celkovou tloušťkou 10,4 milimetru.

 

HP vsadilo na moderní materiály a tak zde budete plastové kryty hledat marně. Místo toho je celé tělo z lehké hliníkové slitiny a karbonových vláken. Použití kvalitních materiálů se promítlo na hmotnosti - ta je ale nižší, než by byla u zařízení z plastu. Hmotností 1,1 kilogramu se Spectre 13 řadí mezi nejlehčí ultrabooky světa. Šedou barvu těla pak rozřezává lesk zlatavě upravených kloubů displeje a zadní spodní strany zařízení.

Slušná výbava

Ultrabooky Spectre 13 jsou výbavově rozděleny na tři varianty. Operační paměť je u všech tří modelů stanovena na 8 GB a zajišťují ji paměti typu LPDDR3L SDRAM s frekvencí 1866 MHZ. Tyto moduly jsou integrovány na základní desku. Jejich výměna nebo náhrada za výkonnější by byla i díky konstrukci zařízení nemožná, integrace na základovou desku dopomůže alespoň rychlosti pamětí.

Procesory

Následně se varianty liší v použitých procesorech a velikostech SSD disků. V nabídce máme základní konfiguraci s procesorem Intel Core i5-6200U (2,3 GHZ - 2,8 GHz, 2 jádra, 3 MB mezipaměti) a úložištěm s kapacitou 256 GB na M.2 SSD. Druhou, středně vybavenou variantou, je ultrabook se stejným procesorem i5 - i5-6200U a SSD diskem 512 GB M.2.

 

Nejvyšší specifikace nabízí 512 GB M.2 SSD - i7-6500U. Nejsilnější procesor charakterizuje frekvence 2,5 GHZ - 3,1 GHz, 2 jádra a 4 MB mezipaměti. Hlavní devízou šesté generace Intel procesoru tak není výkon, ale především nižší spotřeba.

Grafická karta

Všechny tři konfigurace disponují grafickou integrovanou kartou Intel HD 520. Karta má společně s procesorem TDP 15W. Grafický procesor vestavěný do procesoru šesté řady Skylake nabízí frekvenci až 1050 MHz a výkonově se vyrovná již ověřené nVidii GeForce 820M.

Speciální chlazení

HP muselo kvůli nízké tloušťce také zvolit jiný systém chlazení. Nová technologie chlazení byla pojmenována tajemným názvem Hyperbaric Cooling. Ač to vypadá složitě, složité to není. Namísto běžného chlazení, kdy je teplý vzduch ventilátorem vyháněný ven, je zde "vdechován" studený vzduch. Díky přetlaku vzduchu uvnitř notebooku se teplý vzduch vlastně vyfukuje sám.

Malý displej s magickými technologiemi

Na displeji s velikostí 13,3” určitě nebudete hrát hry. Pro jakékoli jiné činnosti je ale velký dostatečně. Displej je u všech specifikací lesklý s rozlišením FullHD (1920 x 1080), nabízí WLED podsvícení a Corning Gorilla Glass. Tento typ skla na displeji nabízí vynikající zážitek nejen ze sledování filmů, ale také je vhodný pro úpravu fotografií a tvorbu webových stránek i z grafické strany.

Pozoruhodná výdrž

Baterie byly kvůli tenkému tělu rozděleny do dvou tenčích kusů s celkovou kapacitou 38 Wh. Obě části baterie ale dodávají stejný příkon jako baterie v jednom kuse a tak jsou notebooky HP Spectre 13 schopny na jedno nabití vydržet až devět a půl hodiny. To rozhodně není špatné na nejtenčí notebook světa.

 

Pokud budeme pracovat online a ještě k tomu s podsvícenou LED klávesnicí, výdrž na baterii bude pravděpodobně kratší než výrobce udává.

Konektivita a reproduktory

I přes úsporné rozměry dokázalo HP vměstnat do ultrabooku hned 4 výstupy. Jedním z nich je již běžný USB-C pro nabíjení, další dva konektory jsou USB-C s podporou rozhraní Thunderbolt. Posledním výstupem je kombinovaný konektor sluchátek a mikrofonu 3,5 mm.

O připojení bez nutnosti kabelů je zde podpora všech nutných pásem WiFi - 802.11 a/b/g/n/ac včetně standardu Miracast.

O hudební projev se starají hned čtyři prémiové reproduktory Bang & Olufsen. s technologií HP audio, která díky kombinaci hardwaru a softwaru dokáže vyladit zvuk do precizních tónů.

A kolik si za takovou parádičku bude HP účtovat?

Nutno upozornit, že je v ceně balení také obal šitý na míru. Nejvyšší verze s Core i7, 8 GB DDR3L a 512 GB M.2 SSD vyjde na 42 990 Kč. Nejlevnější HP Spectre 13 s procesorem Core i5, 8 GB DDR3L a 256 GB M.2 SSD vyjde na 37 990 Kč. Střední specifikaci pak můžete pořídit za asi 39 990 Kč.

V porovnání s konkurencí se tedy jedná o ultrabook nabitý novými technologiemi za poměrně dobrou cenu, s elegantní konstrukcí a obalem v ceně.

Tagy: 

Redakce CDR (Google+)

Redakci CDR.cz tvoří tým mladých žurnalistů, které spojuje společná láska k moderním technologiím. Milují chytré gadgety, vylepšováky a nejnovější zařízení všeho druhu.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Nejtenčí ultrabook Ultrabook HP Spectre 13 dorazí na trh v polovině července

Žádné komentáře.