Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Některá DVD média i nyní ztrácejí data

Nedavno jsem se spletl a bez zkusenosti s nima omylem zanadaval na DVD Prodisc a nekdo mi vycetl, ze od dob loupajicich CD se tahle firma zlepsila a dela skvele DVD.
Gratuluju tem, co PRO RISK usetrili par korun za media.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Zbytecna hysterie podle mne. Intenso? Infodisc? To slysim poprve. Vypaluji leta na media Verbatim nebo vyrobce Taiyo Yuden, sem tam na nejake zlate, na ktere natrefim, rozumnou rychlosti, kvalitni vypalovackou a nemam problem. Mam desitky ruznych medii starych i nekolik let a naprosto bez problemu.. Obcas zkontroluju stav vybraneho disku pomoci utilitky Nero CD-DVD Speed, kdyz se objevi podobny clanek, a vse ok. Pochybuji, ze jsem vyjimka a vsem ostatnim mizi jen tak data :) Staci nekupovat vzdy to nejlevnejsi a jinak bych to neresil. Jinak vypaluju vse jen jednou. Nejsem blazen, abych data vypaloval dvakrat, trikrat, ctyrikrat.. a kopie uchovaval v ruznych sejfech s predem danou vlhkosti, nejlepe kazdou kopii na jinem svetadilu.. a jednu na Marsu, pro jistotu :)) Anebo mam fakt jen stesti?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

PPP: No asi máš štěstí. Mně se něco podobného stalo před rokem s Verbatim DVD-R 4x, měl jsem jich vadné 3 krabice, naštěstí jsem ještě stihnul data zachránit. Dnes je již konec média zcela nečitelný.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

nedelak
jedna vlastovka jaro nedela....Ja mam nekolik ProDisku (Xidex +R 8x) vic jak rok a porad maji vysledky stejne. Jinak se snad uz fakt neda verit zadnemu vyrobci, snad krom TY.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Budete se divit, ale ta media se daji bezne koupit. Ted uz asi budou tezko prodejna :-). Nevite jak to dopadlo pred casem s firmou Multidisk, ktera dela vadna DVD-R? Zkrachovala, nebo se jeste drzi?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

RedBull:firma Eximpo, která měla vadné DVD-R média stále produkuje média Multidisc. Sám jsem měl hromadu těchto vadných DVD, ze kterých jsem zavčas stačil zachránit data. Vada byla v barvivu použitém k výrobě těchto disků (špatná dodávka od výrobce barviva). 

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Před Vánocemi jsem testoval čitelnost starých médií přes 10 let (páleno ještě 2x a 1x na média CD-R Kodak, 3M, Verbatim, Speer, Multidisk, Memorex, Sony atd.), novější média cca 8 let 4x a dále už 6x.
Jejich čitelnost mi vyrazila dech, bo byly všechny čitelné a rychlost čtení byla po celou dobu na maximum - až jsem měl strach, že se v mechanice rozstříknou (čteno max. 40 x - Pioneer 105S a Plextor PX-708A). Pravda je, že jsou tyto média hodně citliva na vrchní vrstvě a je třeba s nimi zacházet šetrně - odmění se pak dlouhou životností. U DVD je těžko hodnotit, vyplatilo se mi zatím lisovat 4x, Verbatimy 16x jsou bez problému 8x - záleží na palírně - čitelnost v celku bez problémů. U některých těchto Verbatim PowerRec sníží rychlost při zápisu z 8x na 4x nebo 6x, u Memorex je to častější a u Imation stejnětak. Na 2x mi rychlost nikdy neklesla.
U špatných médií (hůř čitelných po lisu) jsem dal rychlost 2x a čitelnost v pohodě, při 8x a 4x občas problém.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Fascinuje ma váš optimizmus... Moje konštatovanie holej skutočnosti =
všetky !!!! DVD médiá okrem niektorých druhov Verbatim a Sony strácajú data. Tie sa zatiaľ držia, ale dokedy???

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No tak ja osobne palim na Verbatim nebo Imation. Zkousel sem Multidisc, Gigamaster. Tyhle sh..y nesly precist uz po bez mala pul roce. A co se Verbatimu tyce, tak sem ted zkousel precist svou sbirku DVD uz se objevuji kousky, ktery maji konce uplne necitelny :-( A to i ty nejstarsi maj teprve neco malo pres dva roky. Sem zvedav, jak to bude vypadat tak za rok.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To špatné barvivo u Miltidisc což firma přiznala(a mozna je to stoji existenci) se muselo určitě dostat i jinam, jenže ostatní raději mlčí. Jednak proto, že mají celosvětové pokrytí a když vyrobí milion disků špatných tak se to rozprostře na větší plochu mezi než je ČR, naproti tomu když multidisc vyrobí milion a dá to na malou plochu ČR mezi řekněmě 10tis páličů tak je to hned poznat a nic se neutají. Češi jsou prostě narod páličů. Ja osobně nic nepálim, těm co si denně vypálí 100vku filmů a potom s brekem se jim to ztratí se jen směju. Nehledě na to, že v době nějvětších prodejů Multidisc to bylo nejlevnější medium !! - takže ti co to kupovali jsou šetřílci, proč nevzali TDK ? za 2násobek. I média zmiňovaná v článku až na ty Intenso neznám a napřed jsem myslel, že vyrábí boty. Jinak chlapcům v německu a španělsku přeju s těmi Intenso pěkný pořízení. (Intenso byla jednička v SP před časem a v DE si taky nevedli špatně.) 

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No tak osobní zkušenost: 15xDVD Verbatim DVD+R vypálenejch před rokem a půl, teďka 6 nečitelnejch (spíš na okraji, cca od 70-80 % disku), přitom byly na archivaci celou dobu ve skříni, takže se vůbec nepoužívaly, žádný škrábance nebo prsty apod., prostě zklamání, na některejch viditelně na středu rozlepený vrstvy (při stisku je vidět jak pracujou proti sobě). Páleno na LG 4082B

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nejstarší média která mám jsou značky Dysan a výrobce CMC - podobná jako tato:
http://www.cdr.cz/a/hardware/media/dvd/54
ale bez jakéhokoli potisku. Prodávaly se ze spindlu tehdá, alespoň u nás. Vzal jsem si po přečtení článku jedno z prvních vypálených a zkusil čitelnost - 100%. Vypáleno v březnu 2004 na LG 4081B, čteno dnes na LG 4163B. Tahle média byla jedna z nejlepších na jaká jsem kdy narazil (subjektivně určitě). Bohužel cca před rokem zmizela z trhu, už jsem je nebyl schopen nikde sehnat. V té době jsem vyzkoušel několik značek, včetně levných pivních tácků typu Gigamaster a Infodisk, a nakonec jsem skončil u médií TDK
http://www.cdr.cz/a/hardware/media/dvd/271
a zatím spokojenost. Verbatim používám občas, přišlo mi že se starším firmware moje LG pálila lépe na TDK. Teď už je to jedno.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vlastními zkušenostmi jsem postupem času došel k názoru, že CD a hlavně DVD pálená media jsou pro dlouhodobější ukládání dat naprosto nespolehlivá. Problém je v tom, že napohled naprosto stejná média pochází od různých výrobců a chovají se jinak, velmi záleží na vzájemných kombinacích vypalovačka - médium - čtecí mechanika...Zajímavé je, že s hodně starými (8 let) i zcela neznačkovými CD-R problémy se čtením nejsou! Jen s novými, hlavně DVD. Teď už pálím jen pro krátkodobé použití a třeba CD s MP3 do auta. Data pro uložení, včetně audia a videa, ne!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Reakce na článek: ale kdepak, jsme přeci v ČR, takže nejdůležitější a jediné kritérium je právě cena - ať to stojí cokoli.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jako skoro laik bych si dovolil otázku: proč tomu tak je ? Já osobně mám LG 4165B a používám zásadně Verbatim Super Azo DVD-R - převážně na filmy a fotky z digiťáku. O ty fotky bych nerad přišel, ale zase mít všechno 3 x ( nebo kolikrát ? ) se mi nezdá. Nedávno jsem četl, že DVD mají mít životnost 60 - 100 let. A jak vidno, není to v některých případech ani 1 rok. Co bude dál ?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jestlipak je to náhoda, že problémy mají právě média DVD-R?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

>Hugo: Bude to spíš horší. Dnes je většina spotřebního zboží navrhována tak, aby vydržela do konce záruční doby a pak odešla do věčných lovišť - zaručuje to obrat. Navíc se v honbě za novinkami uvádějí čím dál tím míň odladěné věci (viz problémy s firmware třeba u mobilů). Média začínají vypadat podobně. Nakonec to povede k tomu, že zůstane pár značek, které budou zajišťovat rozumnou trvanlivost, ale nechají si za to pořádně zaplatit. Zbytek budou šunty, které se budou podbízet velmi nízkou cenou.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

>Novato: Řekl bych, že to náhoda je, rozdíly v barvivu mezi + a - asi nebudou. Když odcházely Multidisky, tak všechny stejně.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

jj, Multidisk mi odesel pluskovy (4x +R), a to asi po 2 mesicich....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Možno bude môj príspevok trošku mimo témy, ale opíšem svoje skúsenosti s kvalitou CD-RW médií.
Najnekvalitnejšie boli médiá CD-RW (2-4x, ale zvlášť 8-12x) už spomínanej značky Intenso. Tie tak
v zhruba 50% prípadoch šli zapísať len raz. Po vymazaní a novom zápise už hlásili okolo 30-50% chýb
pri verifikácii a data nešli ani prečítať. Prišiel som na to po cca 1 mesiaci ...Predajca mi ich síce zopár
vymenil, ale radšej som si priplatil za Verbatimy, takže zatiaľ je to v poriadku. Podobne nekvalitné sú
média Memorex (8-12x, resp. 16-24x), keď po zhruba 3 prepisoch je médium použiteľné tak do 70%
kapacity. Pri DVD-RW médiach už používam Traxdata 2x,4x a tie sú zatiaľ v pohode.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Taky pridam par poznatku: dve Verbatim DVD-R 4x, LG4120, cca 1,5 roku stare - konec necitelny, u nekolika dalsich ke konci problemy se ctenim (velke); po jednom kousku (LG4120, cca 1 rok) Multidisk DVD-R 4x - mrtvy; Vrbatim DVD-R 8x - mrtve; Memorex DVD-R 8x - od pulky necitelne. Vsechno puvodne paleno 4x. Ostatni media zatim v pohode (Sony DVD+R 8x, 12x), ale to uz delsi dobu pri vypalovani nechavam na konci vzdy min. 300MB free.
Poznamka na konec: Stejny problem s necitelnosti konce media se mi minuly tyden objevil na mediu Verbatim DVD+RW 4x na zalohy (a to ma za sebou jen par desitek prepisu (LITE-ON SOHW 8325) a je ze srpna minuleho roku).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

>Lesek: Muzu jen souhlasit, Dysany byli opravdu kvalitni media, bohuzel jak rikas u nas se uz nedaj sehnat.  Naproti tomu mam tez vypalovacku LG 4163B a vubec mi do toho nejdou media TDK. Dnes uz kupuju jen Verbatim nebo Imation. Bohuzel muzu rict, ze ani tyto media nejsou uplne bez chyby. Proste podle me je nutne zkouset. Dle me kazde vypalovacce sedne jine medium.
 
 

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Měl bych dotaz jestli někdo nemáte zkušenosti s médii DVD-R 4x "MEGACELL"

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No asi palit na znackova media, doufat ze tak 5 let vydrzi a pak je prepalit na neco noveho a vetsiho...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No s tema DVD-RAM to taky neni slavne. Asi pred rokem mi odeslo jedno medium (typ presne nevim, ale byl to panasonic 2X) nemelo jediny skrabanec a proti svetlu bylo taky ok. (zadna dira v odrazive vrstve) Prvni sem myslel ze chyba je v InCD, ale kdyz se mi nepodarilo to medium zformatovat ani pomoci panasonic ovladacu, tak sem se s nim rozloucil. A taky uz nemam takovou duveru v dvd-ram.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja mam taky s verbatim DVD-R 4x spatne zkusenosti. Z cca 20ks po roce uz je 7 spatne citelnych a 2 mrtve.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nektera media ztraci data hned. Palil jsem na Verbatim DVD R- 16x palickou LG GSA-4167 plnou rychlosti (16x) a jeste ten den jsem je na LG GSA-4163 neprecetl (konec media). A i mechanika, co jsem je na ni palil cetla konec velmi pomalu (+-2MB/s)
Kdyz ta sama media palim 8x, vse v pohode.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ovšem, pravým favoritem ne nečitelnost jsou media "Commodore 4x" dodávaná firmou alzasoft

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

> Amatét: 1 CD-RW Memorex 8-12x jsem pouzival celkem dlouho a casto, a vetsinou na Liteon 40125W. a akorat jednou za cas stacilo medium plne smazat a vse OK. Horsi vec se mi na tomto mediu stala ta, ze se po par mesicich zacala mechanicky odlupovat od okraju vrstva ochraneho laku...
(To se mi na zadnem jinem cd nestalo - ani na nejlevnejsich shitech)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Verbatim - lat. doslova
 
Hmm tedy doslova, a to to byla taková kvalitní značka ...postamble();

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

> Bud: Nebude to nahodou tim, ze jsi to palil 16x a ta data na DVD v realu na konci nebyla nikdy? :-) (Mi treba 1693S na +R Verbatim 16x taky pali mizerne, 12x to jeste de a 8x je to PI do 10 a PIF semtam 1-2)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Optickej záznam byl krok stranou. Kdyby byly hliníkové placky, třeba v krabičce, spolehlivost by byla tak 100x lepší. Nebo i páska, když si vezmu kolik dat se vejde na zálohovací pásku......

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No ohledně DVD+RW jsem taky narazil na pěkný kousek - Emgeton 2,4x. Zajímavé na něm je to, že ho můžu používat pro vypálení jako klasické DVD a pak ho zase přemazat. Ovšem pokud ho chci použít s InCD, tak vždy po formátu je nečitelné. A to jak s NEC3520 tak Teac DV-W50D.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Dan: moje DVD-R MEGACELL je od AML a to je asi ako GigaMaster.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja som volakedy (6 rokov dozadu) kupil cely balik Verbatimov v Diskuse a po 4 rokoch zacali odhnivat. Ziadne ine Verbatimi mi to odvtedy ani dovtedy nespravili. Ked som ich ale doniesol do diskusu, pekne mi za ne dali nove (stihol som z nich precitat tie udaje, ale dnes uz su na konci necitatelne). Ale mam kopu originalok. Nedavno som si chcel niektore dat do mp3 a EAC opravoval ako besny. A to spejeme k dobe, ked si uz ani zalohu originalky nebudeme moct spravit... pekna predstava

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

svitivka: Vzdyt jsem tam psal, ze tou vypalovackou, kterou jsem to palil, jsem precetl DVD cele, jen ke konci vyrazne snizil rychlost.
Takze DVD bylo kompletni, navic palim jen cca 4.2 az 4.3 GB na placku

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

>Atkins: jj Commodory 4x jsou super a nejlepsi jsou ty z Delvity :-) Jednou o vikendu (v sobotu v 19.00) jsem potreboval neco vypalit a jedina moznost kde koupit media byla Delvita :-))). Baleni bylo po 5 a byly drazsi nez Verbatimy v normalnim pc obchode. Na prvni se zapsat nepovedlo, na druhy to zapisovalo 1x a po skonceni zapisu nebylo citelny a dalsi 3 mi lezej v supliku...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Média Commodore DVD-R 4x používají stejné barvivo jako proslulý Multidisk, tj. od Interaxia A.G. Po méně než roce jsou vesměs nečitelná. Od této firmy ruce pryč.
Jinak bohužel musím souhlasit s příspěvky níže, média Verbatim DVD-R i DVD+R mohou být sázkou do loterie, asi lépe koupit cake 10ks, vyzkoušet a pak koupit (nebo nekoupit!) další stejná. Dle mých zkušeností jsou konstantní TY, dobrá jsou i Imation DVD+R 8x (Moser Bayer India).
Pokud jde o čitelnost médií DVD po nějaké době, asi důležitým faktorem bude způsob uložení, tma jim rozhodně prospívá.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Lesek:
Zatím mi chcíplo jen jedno DVD médium a byl to právě nějaký cca rok starý Dysan. Už si to odpracoval i jako podložka pod hrnek a byl vyhozen, takže přesný typ ti neřeknu, ale Dysan to byl určitě.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

K citelnosti medii, nebo-li zachrane dat se mi osvedcilo mimo schopne mechaniky pouzivat specialni placku polozenou na media zvysujíci odrazivost laseru, at jiz poskrabana nebo moc prusvitna, zlepsenost cteni je subjektivne okolo 15%. Bohuzel placka stoji neco kolem 1000,- a je prodavana co vim jen v obchodem Hi-Fi a rychlosti nad 32x ji nedelaji dobre, jelikoz koncepcne patri do audio vezi, kde byva rychlost 1x.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

BUD
problem u tebe byl pouze v nekvalitnim zapisu na konci disku a ne v tom, ze by barvivo zestarlo...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Dobre, vsetci vieme ako su natom DVD media s kvalitou a trvacnostou... Ale v pripade, ze nie je ina moznost ako DVDR, tak na ktore palit? Ake je bezne dostupne a kvalitne medium? Rad by som pocul nejake odporucania, nebavi ma dookola testovat co za sunt medium som zase kupil (naposledy podivne verbatimy !@#@#$!@)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Koukaz ze Verbatim DVD-R 4x nema problemy jen u mne. No s touto znackou jsem mel dobre zkusenossti, proto jsem palil jen na VERBATIM, a stejne jsem se spalil :( Co TAYO YUDEN, mel nekdo problemy?
Uz jsem se na media ptal v diskuzi http://forum.zive.cz/viewtopic.php?t=17902&highlight=

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vie mi prosim niekto povedat, co hovori o kvalite media meranej v CD/DVD Speed Jitter? Aka by mala byt optimalna hodnota a aku hodnotu by DVD medium nemalo prekrocit? V slovniku tento pojem nie je definovany. Diky.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No Verbatimy jsou u mne stálicí a většinou jsou v pohodě , ale experimentům s extra levnými médii se nevyhýbám..Není nad to objevit značku , která bude spolehlivá a ještě ušetříte- vše je o penězích ...(Ale takové  blanky TY tedy rozhodně nemusím at´si jsou kvalitní jak chtějí ...)
:/ Dnes chodím po obchodech a stále sháním Dysan . Kdysi jsem pár médií na zkoušku koupil a dnes jsou na tom léper než verbatimy , které jsem kupoval o polovinu dráž . To už se tady opravdu nedají sehnat ??? Viděl jsem v posdlední době reklamu i tady na CDR .. má je někdo skladem ??

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zatial som celkom spokojny s Traxdata DVD+R 4x (tusim to bol Ricoh) tych som napalil asi 100 a bez problemov, aj teraz ked obcas kontrolujem stav medii, konktretne tieto su v pohode. Bohuzial novsie Traxdata DVD+R 8x (Ritek) to uz neni ono.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ferrarista: To píšeme a opakujeme v každé recenzi :-((

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tady je trochu o R vs. RW (barvivo vs. kovová vrstva).
http://cdr.cz/a/diskuze/6481

Já osobně tedy teď spíš věřím RW a RAM.
I když s RAM zatím moc zkušeností nemám a nějaké podivné chování jsem už taky zaregistroval.
Např. jsem zapsal data (Verbatim type 2) na LG GSA-4163A FW A106 a pak jsem to méduim testoval pomocí LG GCC-4521A FW 1.07. Párkrát mi to házelo poškozené sektory, cca 20% a někdy to zase četlo všechno OK.
Navíc jsem tam měl CRC součty (*.SFV) a při jejich vícekrát provedené kontrole to někdy souhlasilo a někdy ne. Nechápačka...
Při pokusu o test média na PIE/PIF chyby v programu Nero CD-DVD Speed v4.11 to kousek otestuje a pak to zařve "Chyba! NO SEEK COMPLETE (030200)". Průměr chyb na otestovaném kousku: PIE 121.83 a PIF 1.30. Na médiu Panasonic 2-3x printable to zařvalo stejně, akorát průměry PIE 24207.25 a PIF 208.00... S tím testováním je to teda docela sranda. :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zdá se mi že spousta popisovaných problémů v této diskusi není vina médií, ale nevhodné strategie při vypalování - hlavně některé modely vypalovaček LG myslím mají dost problémů s počtem PI/PIF na konci média při vypalování certifikovanou rychlostí média, proto ty nečitelné konce, nebo ne? Já mám na vypalování Plextor PX-716A, a vypaluju vlastně jen na 16x Verbatim +R, ale jen rychlostí 8x - pak mám po vypálení PI Max 10 a PIF Max 2, kontroluju to na své druhé vypalovačce LiteON SOHW 1673S (tu mám jen na čtení a ripování, protože přečte úplně cokoliv  :-) ). A když se mi dostanou do ruky nějaká jiná média se kterými nemám zkušenosti, vypálím první placku poloviční rychlostí než je certifikovaná pro to médium a pak to změřím na LiteON-u - když vyhovuje, tak bez obav pokračuju, když nevyhovuje, uberu na rychlosti a znovu změřím. U některých neznačkových sh.tů zůstane stejně třeba na konci 1200/300, ale to je pak známka nekvalitního média jako takového, ne toho že by nějak stárlo - prostě ho nepřečtu ani hned po vypálení, a nemusím na to rok čekat, ne?  

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Proc zrovna na DVD-RAM ? co to vlastne je? uzsem otom slysel ale nic poradneho o RAM nevim. vim co je CD co je DVD ale RAM mi nejak unika.CO je na RAM tak unikatniho ze si dovoluije byt nepenosnim mediem? DIk

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ad TDK - zatím jsem měl u DVD bohužel smůlu, nějaké zmetky jsem měl (ND-2500A, ND-3520A - třeba při jedné záloze dat z mrtvého disku (5 DVD v řadě) bylo 2. a 3. médium vadné v některých oblastech, ostatní excelentní...

ad Prodisc - na to, jak se často vychvalují, patří spíše k průměru
ad Verbatim - problémy zatím nezaznamenány, vyzkouším
ad SONY - zde už jsem se s nečitelností a hlavně zmetky setkal
ad CMC - jsou na tom dobře, na první pohled nic moc, ale aspoň drží
ad TY - osvědčená kvalita, ikdyž 4ky na osmičku často neobstály úplně se ctí
ad MBI - jeví s evýborně, uvidíme, co časem

poznámka: nejkvalitnější jsou ale stejně pravé Ricohy...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jak média skladujete? Možná to je nesmysl, ale řekl bych, že když se skladují na stojato, může dojít k pohybu barviva (teče) - to pak způsobí nečitelnost...

Jinak používám Verbatim a Philips, zatím naprosto bez problémů. Mám LG 4120 s fw A117 a pálím všechno 4x (mám čas:-)).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ve svém předchozím příspěvku jsem lehkomyslně vynechal označení CD a DVD, má být samozřejmě CD-R, CD-RW, DVD+/-R, DVD+/-RW, DVD-RAM.

2 dadasfx:
DVD-RAM je optické datové médium se zajímavými vlastnostmi.
Např. se v systému (na to uzpůsobeném) chová jako HDD, tj. lze normálně číst i zapisovat (s vhodnou DVD-RW mechanikou), udává se u tuším 100000 přepisů a kovová vrstva jako taková je z pohledu životnosti velmi stabilní a DVD-RAM je tak vhodné pro dlouhodobé zálohy.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

>JirkaH: U těch Verbatimů DVD-R 4x bohužel metoda vypálit, vyzkoušet a podle toho koupit další nefungovala. Po výpalu byly naprosto excelentní, uhnily až za 3 měsíce.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

brk:
To je možná právě problém nepřehlednosti na trhu - média Dysan která byla na trhu cca před rokem a možná ještě jsou, už nebyla od CMC ale od Prodisc. Stejná značka, úplně jiný výrobce - a jak již bylo řečeno, pak aby se v tom prase vyznalo :-(

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Je to smutný, ale i já mám nedobré zkušenosti s DVR (R i RW). Nejspolehlivější jsou DVD RAM (ale jsou drahé). V období CD jsem měl problémy jen s noname blanc (takřka průhledné jak fenstrglás). To se tedy máme na co těšit s BR a HD, tam už bude životnost asi pár týdnů.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

to DuckDaffy diky moc ani jsem netusil co mam vlastne v ntb :) trosku sem zagoogloval a tady je to pekne popsano http://www.root.cz/clanky/dvd-ram-v-linuxu/?SID=66A55BB8AF76276048E12EF7...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Máte někdo typ na co ukládat data tak aby:
- to bylo použitelné v domácích podmínkách (žádné statisícové investice, ani prachotěsné místnosti atd.)
- byla zaručena trvanlivost nejmíň deset let ???

Nebo jsou to moc velké nároky ? Existuje něco dostupného co udrží data spolehlivě aspoň pět let ?

* u CD/DVD je velké riziko že člověk trefí na špatný kus, HDD taky může lehnout navíc se dá chránit před přepisem (před tím data neochrání ani diskové pole)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Máte někdo zkušenosti s Verbatimy - printable? Je rozdíl mezi printable a normal v barvivu, nebo je stejné? Nemůže být problém právě tím že jsou to printable...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Máme mechaniku TEAC DV50 DVD-R, a média typu DATAWRITE,EMGETON,MULTIDISK,PRINCO apod.se ztrácejí data již po několika dnech. Nechápu jak něco takového dokáží vypustit na svět.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

>standa: Rozdíl v barvivu by být neměl, hlásí se stejný typ u printable i neprintable verze. Já měl problémy s printable, ale myslím, že je to dáno fabrikou, kde byly vyrobeny. Protože printable z jiné série jsou zase OK.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

>míra: Na TEAC DV-W50D jsem pálil hodně dlouho a kupodivu Multidisc ještě původem Princo (než začaly dělat vlastní) stále drží - je to moje nejstarší DVD.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tat to jsem mel do ted hodne stesti, protoze DVD (ATIP si nepamatuji, ale jeden ze znamych) vypalene na Notebooku (coz povazuji za celkem nekvalinti palicku) me vydrzrelo v aute v Navi pres 2 roky, leto +50°, zima -15° a rychle tepelne zmeny. Pak jsem auto prodal, takze nevim, co bylo dal .....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak jsem otestoval asi pred rokem paleny DVD media Dysan (ProdiscS03) a Xidex a stale excelentni vysledky.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Celou diskuzi jsem ještě nečetl,ale musím taky přispět do mlýna.Mám asi dvacet kousků Verbatim Digital Mowie,,jsou to takový co vypadají jako kotouč s páskou,a jsou vypálený asi tak půl roku.Pochybuju že bych zvolil špatnou strategii pálení,sou to čtyřky a pálený jsou čtyřkou.Všechny až na dvě média jdou bez problémů číst,ale dvě média po půl roce byla úplně čistá,jako nová, šlo na ně zase pěkně pálit,bohužel už ne to co na nich bylo,,jinde jsem to neměl.Tak jsem začal kontrolovat vypálenou hudbu a některý verbatimky printable asi rok starý už vykazujou chyby a nečitelná místa.Prostě řečeno barva stojí za houby a bublinky nám pomalu splaskávají,to jsem zvědavej na blue ray kde jsou bublinky ještě menší,a řekl bych že barva o moc lepší nebude.Pomalu přestávám pálit na dvd a raději pálím co jde na cd.Už si nepamatuju tu první Yamahu nějakou dvoustovku,nebo co to bylo,ale cd na ní vypálený do dněška jdou bez problémů číst a to jsou starší víc než dvanáct let.Takže dlouhodobé ukládání dat na dvd to je pěkná loterie,raději budu kupovat harddisky a data nechávat na nich je větší šance že dlouho přežijou.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To za media jsou tak spatna, ze z nicch data zmizi tak, aby se na ne dalo znovu palit, je blbost. Spise to bude pripad, ktery se mi uz taky stal. Palim v Neru se zapnutou verifikaci a pri jednom DVDcku mi to najednou hned zpocatku verifikace spadne s chybou. Tak koukam a medium uplne prazdny, prestoze na nej predtim zdanlive 15 minut mechanika palila.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mám data na CD už deset let.Některé neznačkové CD disky jsou už nečitelné značkové kupodivu i po deseti letech jsou čitelné.U DVD je toto podstatně horší levnější hlavně neznačkové DVD disky ztrácí data v rozmezí tři měsíce až jeden rok.Mám ale pár značek DVD disků kde i po třech letech jsou data v pořádku.Proto si dejte pozor na jaké disky si zálohujete data. Média mám uložené při pokojové teplotě a ve tmě. Každý kdo tvrdí že média vydrží 100 let provděpodobně neví o čem mluví.Material disku a barviva je nestabilní a to stačí na to že svá data po nějake době nenajdete.Všechny disky Princo co jsem měl přišly o data asi po 6.měsících.DVD disky bez problémů které mám od roku 2003 jsou Verbatim+Datawrite.Na discích Dysan printable začínají po roce mizet data taky.Začal jsem proto používat disky  DVD-R Emtec printable (Bell Tech) ty jsou zatím v pořádku.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Omlouvám se ale ty DVD disky Datawrite jsem napsal omylem. Od roku 2003 data drží na discích Verbatim a General That s Wite.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mně se stalo to samé s jedním médiem značky Memorex. Po půl roce se z něj stal podtácek na kafe.
 

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

>Achjojik:Bohužel to blbost není, verifikace proběhla tak že jsem se na ten film po vypálení koukal ve stolnim dvd a ne jednou.A teď po půl roce co jsem ho znovu vzal,tak mi bylo divný že medium vypadá jako by ne něm nic nebylo,a bohužel nebylo.Kdyby z tý serie dvd bylo vadný jen jedno,tak to mohla být náhoda nebo moje chyba,ale na tom druhym jsou ještě znát zbytky po vypálení,ještě nestačilo celé splasknout.Ale to první šlo bez problémů znovu vypálit a data na něm jsou v pořádku.Podle hodnocení cdr serveru a kprobe by medium dostalo 10.Jen jsem zvědavej za jak dlouho to zase začne mizet,nebo jestli to už vydrží.Snažim se kupovat media Taiyo yuden jenomže je všude nemaj tak občas koupím i jiný.A můžu říct že i TDK A Verbatim některé po čase ztrácejí data u Taiyo jsem ještě ztrátu nezjistil. Takže pokud jde o mp3 tak všechno teď přepaluju na cd tam to vypadá že to přežije deset let a víc,pokud výrobci na dnešních mediích cd nezačali šetřit kvalitní barvou, už jim nějak nevěřím.Připadá mi to že jen chrlej média a kašlou na to jak dlouho to na nich vydrží.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

2 Azrael:
To je velice zvláštní zkušenost. Nějak nemůžu uvěřit tomu, že by se barvivo bylo chopno samo regenerovat a stát se znuvu použitelným, podobně jako T1000 v Terminátor 2. :)
Pokud je tomu skutečně tak, je to na patent. :) Třeba se nějakým způsobem dá ten proces regenerace urychlit. Použití by se pak jistě našlo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To Azrael: K Tvým vypáleným CD, starým 12let..kolik tehdy stálo CD a kolik stojí dneska? O cenách vypalovaček se nezmiňuju, takže jak jsem už psal dřív, všichni výrobci se honí za nižší cenou, aby byly "konkurenceschopní" a kvalita médií je na chvostu. Ale i dříve se výrobci dělali šmejdy..pominu-li tím již legendární Multidisky "Supergreeny", tak jsem měl čest si otestovat, že i tehdy nejdražší Kodak Gold za 100Kč/ks byly občas šmejdy a na zlaté vrstvě se objevovaly časem černé skvrny.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

2 WIFT:
Jop! :D Další, co nechodil do školy ale do ústavu! ;)

2 Liibo:
To se stává, njn. Jaká značka zdroje to byla?
Kvalita zdroje (konstrukční) se odvíjí jen a pouze od obvodového řešení a kvality použitých součástek. Špičkový kondenzátor s low ESR už nezachrání naprosto špatné obvodové řešení, i když se o to mnozí pokoušejí...

2 Julda:
Řekl bych to jinak, kondenzátory s low ESR (Equivalent Series Resistance) jsou vhodné pro vyšší proudy právě proto, že mají nižší impedanci a proto se tolik nezahřívají a nevysychá elektrolyt.
Obecně, čím nižší tg delta (ideálně nula), tím lépe. :)
Ad vyšší cena - pro představu (ges.cz) - 470uF/16V/105°C:
běžný zn. Hitano: 2,70 Kč
low ERS zn. Nippon Chemi-con z řady LXZ: 8,00 Kč

2 Ivan:
Někdy je možná lepší uvažovat o opravě než o reklamaci, ale je to věc osobní preference. :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

2 Martin27: Tak jsem našel starý TDK který "kvete" odrazná vrstva se odlupuje možná ještě nějaký cd by se našlo,dokonce mám jedno cd které je napadené houbou,kdysi se o tom tady na serveru psalo že barvivo může napadnout houba která ho požírá.Jenomže si myslím že to jsou náhodnádná vadná cd,všeobecně vzato data se zatim z cd nestrácejí,zdřejmě proto že ty bubliny jsou větší než u dvd,tak jsem zvědavej co jim to bude dělat po pár měsících na blu ray.Nejdelší trvanlivost dat mají bohužel pravěcí lidi,jejich jeskyní malby jsou toho důkazem,a budoucí generace budou těžko shánět nějaké data od nás,protože postupem času všechny zmizí. 
2 DuckDaffy :Kamarád kdysi koupil pár stovek cd multidisc údajně byly rovnou z linky,takže nebyly dva měsíce v sušárně nebo jak tomu řikaj,ale po vypálení prý druhý den bylo cd čistý a šlo na něj znovu pálit,ale nevím co je na tom pravdy,nemohl jsem si to ověřit.Podle mě to barvivo asi nebylo dost "suchý",nebo "ztvrdlý",a vytvořený bublinky prostě v měký barvě zase po čase splasknou,a pokud barvivo neztvrdne jak má, tak budeš moct po nějaký době pálit zase na novo ,možná několikrát do kola.Možná že jsem to napsal hodně laicky,nebo blbě ale snad mě nukamenujou.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Omlouvám se, můj předchozí příspěvek byl určen do diskuze pod článkem "Základní deska od DFI k 25. výročí vzniku firmy" - http://cdr.cz/a/diskuze/6685

2 Azrael: S tím nevytvrzeným barvivem to zní docela logicky. Co by na to řekli technologové z Eximpa?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zajímavé, že jsem nedávno koupil potisknutelná média Memorex DVD+R 8x - 10ks a z tohoto balíku jsem při vypalování na své LG GSA-4163B pohřbil 6, takže to asi o něčem svědčit bude...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak jsem si projel svoje zálohy na DVD i na CD, a můžu říct že nejstarší DVD co mám, byly vypáleny v prosinci 2002, tehdejší 2x DVD-R Princo a jsou všechny stále dobře čitelné. Narozdíl od Verbatimů 4x DVD-R z léta 2003, kdy je z 12 kusů už polovina zčásti nečitelná. CD zatím drží všechny, i ty nejstarší z r. 1997, ale jsou to všechno jen TY, Verbatim a Kodak Gold. Takže asi nestačí pro kvalitu media hodnotit jen počty chyb po vypálení, ale nějak i tu trvanlivost- jenže jak. Asi bych byl spíš věřil Verbatimům než Princu. Bohužel nemám LiteOna, takže výsledky z KProbe nmohu dodat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

>Jarda: Tak to jsi na to prakticky stejně jak já, taky mně ty starý Princa držej, zato série Verbatimek DVD-R 4x printable šla celá do kytek. Zajímavé je, že naopak Verbatimky DVD-R 4x Color (MCC), které mají stejné barvivo, jsou jedny z nejlepších (a lepší než Pastel - TY). Stejně tak Verbatim DVD-R 2x printable je zcela OK. U CD zatím přečtu vše, co jsem vypálil (asi od 1995), kromě asi dvou blank Multidisců, které jsou trochu děravé. Ale u nich ta díra vznikla poškrábáním, další jsou OK. Takže CD bez problémů, DVD jak co.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Bodejť by vám ty Princo DVD-R 2x nedržely (pokud jsou to ty blank) - na okruží začínají 2T-spousta dalších čísel, když není výrobce Princo, ale TDK, mrkněte na ADIP. Mám jich plno a data na nich jsou v pohodě čitelná i po 3 letech. Tehdy ještě Princo nemělo vlastní linku a tak prodávali tyhle TDKčka. 

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jinak co se týče Verbatimek, není výrobce jako výrobce, proto i rozdílná kvalita, každý používá jiné barvivo, preferuju osobně Verbatim od Mitsubishi Chemicals (MCC), je lepší než od např. od CMC

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To martimL
No tak tě upozorním, že ty moje Princa jsou opravdu Princo (a několik jich je s etiketou Multidisk - ty prapůvodní!!), a Verbatimy právě ty od MCC

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Přesně tak. Ty Verbatim DVD-R 4x printable i color jsou od MCC - MCC 01RG20. A ty Princa jsou opravdu Princo, zde také prodávaná jako první Multidisky.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jen dva postřehy:
1) Bohužel ani ADIP nenapoví, co je médium zač. Mám média z H*pernovy, již tehdy za 8.90, Infodisc DVD-R 4x, která jsem koupil před rokem, abych se na něčem naučil pálit. Zatím drží bez problémů.
2) Je jen zajímavé, že pokud jsou někde nějaké problémy, obvykle je to s médii printable, sloužící většinou na kopírování filmů... Že by tajná akce studií?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Co tady řešíte? Věřte reklamám, a kupujte EMTEC a třicet let čitelnosti máte zaručeno!! :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Když DVD-RAM, proč ne DVD-RW nebo +RW ? Vrstvu to má v podstatě stejnou, i princip záznamu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

bobolix: DVD-RAM se od jiných fyzických DVD formátů odlišuje dost výrazně:
http://www.ramprg.com/en/index.html

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Je to pár dní co jsem si zakoupil jistou DVD kolekci(5DVD) a pěkně v klídku a po částech si vychutnával její obsah. Netrvalo dlouho(hned první DVD,přesněji zlom vrstev) a film začal opravdu zle trhat, vlastně se mi zastavil a dost. Rychlost přehrávání byla 1x a tak jsem nastavil rychlost na 5x(NEC 3520A ani rychleji nejede) a film se z toho jaksi dostal. Dosti často si na NEC-ovi přes CDSpeed ověřím jak dopadlo pečení a tak sem nechal zkontrolovat tento disk. Výsledky které poskytne nejsou přesné a nemohu srovnávat s LITEONem, ale to co sem viděl to byla katastrofa. Ve zkratce zkontroloval jsem jiné orig. DVD a průměr PIF 0.32(max 10) a toto mělo průměr PIF 30(max 300). Obdobně dopadly další dva disky(3 z 5 špatné). Tyto extrémy byly vždy na zlomu vrstev a dále. Chtěl bych se zeptat zda tu má někdo podobnou zkušenost s originálními DVD, jestli je toto důvod na reklamaci, když je snad i prokazatelné, že DVD nesplňuje specifikace.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

vravite ze vam spadli data po 5.mesiaci to ste este neskusali "super disc"NOVALINE alebe GIGA MASTER.najhorsi brak !!!!!!!!po napaleni v napalovacke LG4167-B idu len v pocitacoch a prehravacoch ktore maju optiku LG.samozrejme musi bit najnovsia!!!!dnes sa bez dobreho test programu neoplati kupit ziadne dvd vo vecsom mnozstve.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Největší problémy mezi vypálenými audio CD mi v decku Technics kupodivu začaly dělat Verbatim DL+. Deck ukazuje "No disc", mechanika v PC je bere normálně. Verbatim DL bez plus fungují 100% dobře. S Multidisky nikdy problém nebyl. DVD dělám na Verbatim 16x. Po vypálení touhle rychlostí se ale video seká. Při 8x je bez problémů.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

souhlasím,že největší šunt je giga master.pokračuje to princo,redstar a mám ještě pár bul pack(červené). média pod 10 kč nemá cenu kupovat.co taky čekat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak moje DVD-RAM od Maxel mi vydržalo asi 2 roky. Zrazu sa zhoršilo napalovanie, tak som sa rozhodol ho preformátovať, formátovanie sa už ani nerozbehlo. Keď som si ho bližšie pozrel tak tá strana na ktorú sa zapisuje zmenila farbu z pôvodnej fialovo hnedej na tmavo hnedú.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

sice pozdě ale specialistou na zmizelá data jsou zelené 4x arita a to tak že minimálně 50 % z každého dvd je nečitelných.ověřeno zhruba u 150 ks

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mne sa po 3 mesiacoch stratili dáta z DVD disku značky FUJIFILM. A mal som tam archív rodinných fotiek.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Bull pack,jednou i Memorex a noname bez potisku. Jinak třeba níže zmiňované Gigamastery mne nikdy nezradily.Při vypalování bývá někdy problém s Verbatimy(jde o to jestli nejsou nepravé)v Neru7.V Clone DVD bez problémů. A jednou jsem si koupil EMTEC DVD-RW na který nešlo vypalovat. Cena byla lákavá:-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hosi,velmi dobre sa mi cita tato tema,ale preco sa k tomu nevyjadri nejaky Profik??? Ak sa niekto tym fakt velmi zaobera,nech napise ktora znacka dvd media je podla neho najspolahlivejsia a pak to rozjedeme:))Ak sa tu najde niekto taký,prosim napiste na paulix@zoznam.sk. Ja mam zatial celkom dobru skusenost s Traxdatami a Verbatim.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

paulix: Na toto téma jsmě již pár článků vydali.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.