Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Německý parlament vyzval vládu, aby zastavila softwarové patenty

Nechápu čemu se divíte. Německou bylo, je a doufám že i bude nejvíce racionálně smyšlející zemí ! Nemam rád němce, ba co doslova je jako jednotlivce nesnáším, ale jejich ekonomické, technologicé a i sociální průbojnosti a stability obdivuju. Nejsou vůči sobě tak podrazáckí jako češi, fungují v drtivé většina jako důstojný národ, který se ne nehádá o flek za minimální mzdu. Německo je jediný fungující motor evropy a můžem být rádi že je máme vedle sebe, protože jinak by jsme se tu už ohlodali na kosti. Prostě a jednoduše nejsou to tak silně zkorumpovaný parchanti jako je 98 % české populace.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

moc nepřechválit, zrušení energie z jádra mi zas tak moc racionální nepřijde

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

To je ale potreba podivat, kdo to zruseni prosadil.A silne pochybuju, ze toto projde, o to se jiste kruhy postaraji.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Nebuď tak negativně naladěn proti Česku. Zkorumpovaných zcela jistě není 98 % našeho národa. Problém je, že masmédia se vyžívají v negativních zprávách a tak se o těch poctivých dobrácích nedozvíš. To jen ke korekci obecně "blbé nálady" v kotlině.

Jinak němci jsou bohužel asi jediní, kdo může ukočírovat současnou splašenou EU.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Samozřejmě, zcela jistě se těch 98% nevztahuje k celému národu, ale k lidem s rozhodovacími pravomocemi )))

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Za to jim Izrael a USA zase vyhlasi valku.Historie se opakuje.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

že aha

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

vazne?? izrael nekdy vyhlasil valku nemecku??
spojene staty nemecku sice vyhlasily jen jednou, ale zase na zaklade cimrmanovyho telegramu :)) (no dobre, bylo to na zaklade telegramu od zimmermanna) ...

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Dvakrat :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

...Evropskou počítačovou direktivou...

No az je to nieco take ako direktivy od Rimmera tak sa ani nedivim za sucasny stav.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To, ze se patenty stavi proti vyvoji by se dalo rict o vsech patentech .... a pritom je to uplna kravina. Kazdopadne by mely existovat i SW patenty a proste existovat budou ..... ale melo by to mit jiste pravidla a pak pri pripadnem soudu by se melo zkoumat i to, jak moc je to "zneuziti" skodlive a zavazne. Jako patentovat si kulate tlacitko je zcela evidentne takovy pripad. Ale treba nejake super namakane dotykove gui, tak to by se dat patentovat melo.
Uvedu priklad. Ja povazuju dotykove metro za etalon rozhrani systemu a takovou malou revoluci v ovladani windows na tabletu. Ale muze snad si rict gugl, aha, symetricke dlazdice, jednotne barevne schema, jednoduche, rychle prehledne, udelame to do sveho mobilniho paskvilu taky ..... to proste je pochopitelne spatne. A nejake meze a pravni nastroje byt musi. Jedno jestli patenty nebo neco jineho.
Proste nemuzu napriklad prijit, udelat si web kbb.cz a mit tam uplne stejny web, doufat na preklepy a odchytavat hesla .... neni treba na to patent, ale melo by byt mozne legalni cestou takoveho cloveka potrestat ..... stejne tak GUI nejakeho vychytaneho softwaru nemuzu jen tak oprat (ikdyz se to deje celkem bezne, hlavne v open source), vzdyt vymyslet dobre a privetive gui je vic jak pulka prace na celem programu .... a pak prijde uhrovity studentik, opere to a vyda jako open source, to JE proste spatne.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

No teda že by ovládání metra bylo nějaký etalon je hodně odvážné hodnocení, ale proti gustu ..........

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

tak nektere myslnekove principy v Metro/Modern UI by se dali ale opravdu povazovat za etalon "next-gen" dotykoveho prostředí ... ačkoliv jeho realna implementace nemusi byt dokonala. (Jelikoz zatím neexistuje jiny konkurent, který by prisel s necim tak odlisnym a soucasne komplexnim ... rikam "next-gen" tomu od MS ... ačkoliv v myslenkach se obcas třeba snazej v Canonicle s Ubuntu gui)

Primarne jde o to, ze Google i Apple a před nima i další, se snazi napodobit to cemu dneska rikame "Plocha"... tedy ona dnes naprosto samozrejma ale drive znacne revolucni myslenka - sjednocujicim prvkem ve virtualnim prostředí kancelare v pocitaci se stane i virtualni plocha... puvodne opravdu kreslena jako deska stolu.
Soucasne dotykove systémy porad delaji jakesi "plochy" a stále se drzi zavedenych ikon a stále se trosku snazi napodobit "okna".

Další takove myslenkove hnuti je vesmes WEB. Inspirovan jakymsi "dokumentem". Opet myslenka kancelářského dokumentu a nebo také - a to snad je i vystiznejsi - sazenym dennim tiskem, kterým se lze plynule pohybovat, ma svoje specificke zarovnani/layout....

Metro se nesnazi napodobit ani noviny ani pracovni plochu stolu ... spise se dostavame k takove nástěnce - zamerne interaktivni. Všechny prvky jsou specificky navrzene pro uziti dotykem a gest. Zatímco google a apple primo rikaji, ze si vytvarite v mobilních zarizenich "plochy" ... ms hlasi myslneku "pruhled" na nástěnku/dashboard. Tedy nepresouvate pod rukou ruzne stoly ... presouvate si ramecek nad konzumovanym obsahem.

Z pohledu UI to opravdu dava znacny smysl ... je to opravdu novy pohled na věc. Ale chápu, ze mnoho lidi kouka na "dusledky" a nerozebira tu puvodni myslenku. Ja to mam jako nemoc z povolani ....

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Web (HTML) mi za posledních dvacet let příjde trochu matoucí. HTML nejdříve vzniklo jako platforma pro přenos dokumentů mezi jednotlivými platformami. S nástupem rychlejšího hardware a rozšíření internetu se s požadavky na dynamické HTML začal uplatňovat JavaScript a CSS.
Dnes jsme v situaci, že existuje několik prohlížečů, každý z nich interpretuje jinak styly, jinak JavaScript. Z toho důvodu je třeba používat různé JavaScriptové frameworky. Ve finále uživatel na to, aby si spustil jednoduchou aplikaci musí stáhnout kilobajty dat, které vůbec nepotřebuje. :(

Nakonec i tvůrci mobilních aplikací tvoří nativní aplikace, neboť implementace HTML aplikací na mobilních zařízeních se u Apple neujala (u ostatních producentů ani nevím zda to zkusili)

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Zrovna věco kolem GUI, resp modelů ovládání, by měly být zcela nepatentovatelné. Kdyby tady byly rozjeté SW patenty před 15 lety, tak na MACu klikáme dvakrát, protože tak to převzali od Xeroxu, na Windows jednou pravým a jednou levým a nixech děláme piruetu s myší, aby se to náhodou nepodobalo dvojkliku. Roletové a kontextové menu by asi také těžko mohlo být napříč systémy.

Podle mne je dostatečná ochrana copyright, patenty by v software neměly nic dělat.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Co je asi nejvetsi bolistka je to, ze jde patentovat cokoliv a patentove urady nestihaji overovat, jestli je to opravdu novinka.

Dostavame se pak k situaci, ze se vede slozite rizeni na zneplatneni patentu, zatimco unika nemaly zisk. Nahrady uslych skod ( at uz kvuli poruseni patentu, nebo kvuli predbeznemu opatreni na stop prodeju ) jsou nehorazne castky.

Stacilo by jedine. Popsat svuj napad. Napsat, kde se konkretne prvne vyuzil a takovyto formular nahodit na najakou globalni sluzbu. Pokud by doslo ke sporu, hledali by se takoveto zaznamy a cele soudni rizeni by se smrsklo na par dnu... proste kdo by byl driv by mel vyhodu a pak jen odborna komise posoudi, do jake miry je to obslehle.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.