Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Neoficiální záplata na Cyberpunk 2077 zvyšuje na Ryzenech výkon až o 27 %

lol.. ted doufam prijdou ubreceny intelisti z diskuse predchoziho clanku a zacnou vysvetlovat, proc no-x krivdi amd, ze v grafu neni vysledek intelu kterej ma urcite stejny problemy a dalsi hovadiny, jenom otoceny naruby.. ;)

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

ale vůbec ne hochu, je to prostě tak jak to je. Jenom je třeba vynadat noxikovi, protože neni schopnej vysvětlit proč k propadům vykonu v určitých situacích dochází a jak to řešit. Jestli je taková lama neumí si zjistit čím by to mohlo být, tak nemá dělat redaktora diitu. Jako vážně, fakt by se neměl plést do věcí, kterým nerozumí.

+1
-20
-1
Je komentář přínosný?

"protože neni schopnej vysvětlit proč k propadům vykonu v určitých situacích dochází a jak to řešit"

S tím mají problémy i samotní tvůrci každého složitějšího SW a situace je horší a horší. To je stejné, jako bys po novináři co testuje auta, chtěl analyzovat a řešit špatně (ne špičkově) naladěný motor nebo SW automatické převodovky. Svět funguje jinak.

+1
+17
-1
Je komentář přínosný?

Proč bych neměl po novinářích chtít, aby analyzovali a řešili to, když narazí na nestandardní chování? Spousta novinářů to tak dělá. Můžu dát spoustu příkladů. V oblasti testování procesorů a jiného HW v PC - Roman Hartung, alias der8auer . Jestli tě zajímají auta - Jason Fenske - Engineering Explained.

Noxik bohužel nic nerecenzuje, jenom kopíruje obsah z jiných serverů a podle toho to tady taky vypadá.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

.. a v okamihu, kdy začně k něčemu přidávat i svůj názor, tak se slétne nějaká úderka a "sežere ho za živa".
Už bylo viděno.
Opakovaně.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Pak vůbec nechápu, proč sem chodíte. Mohla by to být nějaká forma sebetrýznění. Pak se nabízí několik možností, proč to děláte; máte pocit viny, a chcete se trestat? Nebo vás to vzrušuje? A nebo, to, co mi přijde nepravděpodobnější, hojíte si tu ego?

Ať je to jakkoli, určitě to není tak, že to děláte pro dobro diit.cz, jak jste tu tvrdil minule. Tím bych začal: Přiznat si pravdu.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Souhlasím, je třeba si přiznat pravdu, že noxik to v poslední době pořádně fláká a měl by se nad sebou zamyslet. V tomhle s tebou teda 100% souhlasím.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

A co kdybyste to zkusil vy? Cim to je?

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Já nic zkoušet nepotřebuju, já už to tak pravidelně dělám.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Vase projevy pusobi jako priznaky nejake patologie. Tim, jak jste uplne odignoroval sdeleni toho prispevku, az jako byste mel problem cist, me v tom jen utvrzujete. Musi byt legrace s vami na necem spolupracovat, jestli svoje ego poustite ke kormidlu i tam venku.

A jeste jedna vec mi na vas prijde zajimava. Jak verejne komentujete to, jak se nekdo venuje svym konickum. Co komentujete; soudite a kritizujete.

Coz ve svetle toho, jak si lzete do kapsy, a ted mam na mysli, ze to delate pro dobro diit.cz, pusobi az morbidne.

Podle me mate problem s velikosti sveho penisu nebo obecně sexuálním výkonem, tak tu vytahujete sve internetove prirozeni a davate ho na odiv doufajic, ze to pomuze. Ale sam tusite, ze vas fyzicky vykon to uplne neovlivni.
Nejistota ve vlastní sexualitě by vysvětlovala i ty vaše útoky na sexualitu ostatních. Narážky na homosexuály, transexuály a tak. Věci, co vyrovnaný člověk nepotřebuje vůbec řešit, natož pak v diskuzích k technickým tématům.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

aha, vy budete profesí psychopatolog, to znamená psychopat zaměstnaný na oddělení patologie? Je to tak? Musím, se přiznat, že je velmi obtížné na vaše příspěvky reagovat. Přijde mi, že i chatgpt generuje srozumitelnější výstupy než vy. Každopádně já mám už dnes oddiskutováno, takže těším se na shledanou v nějaké další diskusi. Snad si tam budeme rozumět více než zde.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Těžko si budeme rozumět, když jsou vaše příspěvky v rozporu sama se sebou.
Jedině, že byste měl v plánu nastoupit na nějakou terapii.

Nejsem zaměstnaný, to bude trochu potíž v té vaší úvaze. Ale mám problémy se sebedůvěrou, a hodně v této věci pracuji jak se sebou, tak ostatními, a tak tuším, jak taková věc vypadá, a kam se to může vyvinout, když si takovou věc člověk odmítne přiznat. Člověku je to až líto, když to vidí, protože tím ubližujete hlavně sobě. Ale zároveň jste jediný, kdo s tím může něco udělat.

Věřte tomu, že i vy máte něco, v čem jste dobrý, a díky čemu si vás lidi kolem vás mohou vážit. Nedokonalost je normální, všichni máme své nedostatky; a to neznamená, že vás lidi nemohou mít rádi takového, jaký jste.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Aha, to si měl říct rovnou, že seš nezaměstnatelnej vagabund a že s tebou nemám ztrácet čas.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Třeba jen vyhořel a dává si pauzu. Život není jen o práci.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Vítám vás zpět!
S vagabundem se klidně identifikuji, pro výkon mého povolání mě obléká žena.
Dříve jsem pracoval 4 dny v týdnu, teď jsem si to upravil na 5 dní, ale jen 9 měsíců v roce. To by se zaměstnáním vskutku asi nešlo. Nevím, nezkoušel jsem.

Chápu z toho, že jste pyšný na svou zaměstnatelnost. Vidíte to? Jak jsem říkal, i vy máte něco, co může být pro ostatní prospěšné. Tak se vykašlete na ty mindráky, a važte si těch pozitivních věcí, co na vás jsou, a přestaňte No-X závidět jeho koníčka. I vy jistě máte při zaměstnání nějaké koníčky jako No-X, jak by se vám líbilo, kdyby vám do nich někdo takhle ryl?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zdá se, že se chlubíte cizím peřím, a ještě autora kritizujete za to, že ve svém koníčku není tak dobrý, jako vámi jmenovaní profesionálové.

Prosím, hlavně sem nezačněte plést své koníčky, a srovnání s profesionály v oboru. To tady nemá co dělat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

'' protože neni schopnej vysvětlit proč k propadům vykonu v určitých situacích dochází ''

hele ja sem v tom clanku cet dva mozny duvody proc k propadu vykonu dochazi.. ze mas uz po precteni nadpisu modro pred ocima a nejsi schopnej cist dal fakt neni chyba redakce..

+1
+21
-1
Je komentář přínosný?

Klíd, Každý nemá předplacené VIP DIIT, kde si přečte i podstatné detaily. ;)

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

noxik nepiše žádny skutečný důvody, nybrž plácá naprostý hovadiny. Přece nemůže myslet vážně to, že výrobce procesorů, a už je jedno jestli to je Intel, AMD, Apple nebo kdokoliv jiný, bude vyvíjet a vyrábět procesory na míru každému jednotlivému koncovému zákazníkovi. Takhle to prostě v praxi nefunguje. Čisté výrobní náklady tvoří malý zlomek koncové ceny, od boku si tipnu tak desetinu? Do ceny se totiž musí započítat náklady na vývoj, cena fabriky atd.

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

Hele, mozna by bylo uzitecnejsi napsat svoje vlastni vysvetleni, pokud se ti podane vysvetleni nelibi. Mozna by stalo i za to, si treba precist original zdrojovy clanek a porivat se, jestli nejaka vysvetleni nabizeji tam. Treba No-X prebira i vysvetleni od nich. Takhle se bohuzel jen trefujes do nekoho, aniz by jsi vlastne oduvodnil proc. Pokud chces kritizovat, to je v poradku, ale pak napis kritiku, co je spatne, potazmo dej jine vysvetleni.
"bude vyvíjet a vyrábět procesory na míru každému jednotlivému koncovému zákazníkovi."
.. jinak tohle si snad nikdo nemysli a nikdo snad ani nemyslel. Intel ma se svym B-L designem slaba mista, coz je logicke a vyplyva to z navrhu doho designu. To ze tahle slaba mista se snazi resit schduler OS, HW director, zdrojovy kod aplikaci, atd, je jen proto, ze ten design ty slaba mista ma, je fakt. Tvrdit ze nema, by byla lez. To ze tim Intel usetri misto na chipu je hezke, technicky mozna i zajimave, ale to mne v principu jako koncoveho uzivatele moc nemusi zajimat.

+1
+15
-1
Je komentář přínosný?

".. Takhle se bohuzel jen trefujes do nekoho, aniz by jsi vlastne oduvodnil proc .."

Na zdějším webu se vyskytuje několik jedinců, kteří nepotřebují důvod.
Stačí jim cíl.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Takže prekrstime.

CPU - Central Processing Unit
na
CPU - Common Processing Unit

Tá optimalizácia sa deje firmware-om a v SW samotnom pri preklade resp. konfigurácii

10% na HW a 90% na SW je pri GPU
pri CPU je to 70:30 nie 10:90

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

A už vás napadlo napsat to přímo jemu, nebo vás ješzě pořád baví vytahovat péro v diskuzích?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Vážně je třeba 28MB patch na změnu 1 bajtu? 75 2D -> EB 2D (jne 0x2f -> jmp 0x2f)? To mi fakt hlava nebere. Ten "patch" asi bude celé .exe

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Asi, inac to ani nema zmysel menit. Robit binarnu patchovaciu utilitu s tym, ze mozno bude fungovat na viac verzii binariek je naivita.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ale houby, takhle se to dělalo desítky let. Najít sekvenci X bajtů a nahradit v ní jeden, to by se vešlo do pár KB. Ověřit, že mám správnou/podporovanou binárku jde hashovacími algoritmy - trivka.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ano, lenze desiatky rokov existovala binarka vo verzii 1.0, 1.1 a 1.2 vydana s druhym datadiskom.

Dnes sa AAAckove hry updatuju kazde dva mesiace.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Právě proto binární patch utilita bude mít delší dobu použitelnosti než zaplátaná verze souboru.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Naivne :)

S link-time-optimization sa celkom kludne moze stat, ze sa optimizer inac vyspi a od verzie k verzii bude binarka tak ina, ze ten povodny pattern tam nenajde ani Google.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Subversion, cvs ani git nefungujú ideálne s binárkami ani ODF, lebo je komprimovaný...

Ale povedzme.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Za binarky v gite by som lamal ruky. Cinan by mohol potvrdit, dostal dost vynadane.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak oni kluci to s testováním nikdy moc nepřeháněli :D

Jinak více vláken není vždycky lepší. Třeba Dyson Sphere Program (factorio-like hra), který zpracovává tisíce drobných transakcí jako položky na pásu a výroba mi jede na 5950x (16core) nejlépe při osmi vláknech. A vsadím se že na X3D by bylo optimální nastavení zase jiné.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To si fakt nikdo nevšiml že je to celé dost divné?
Bez patche: průměrné vytížení CPU - 21.6%, 140 FPS
S patchem: průměrné vytíření CPU - 68.8%, 151 FPS
Tedy při více jak 3x vyšším vytížení CPU to přidá jen 8% FPS?
Co to opravdu počítá? Protože framy určitě ne.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Vliv globální změny klimatu na rezivění Zemské osi působením kyseliny mravenčí?

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Ale takhle to funguje. To samý snížení latence na GPU - pracuje se víc, aby bylo o trošku větší fps nebo o trošku menší latence. Pokud chceš lowpower, tak hledej mobilní SoC a Apple.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hledám důvod, proč 3x vyšší CPU výkon stačí jen k 10% nárůstu FPS. Nepočítá se jiný fyzika, jiné AI, jiné rozlišení. Vše je stejné, jen by se to mělo počítat rychleji a to se neděje. Proč?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Je to exponenciála. Čím víc chceš posunout hranici, tím mnohem víc práce to je.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

U vyššího rozlišení možná. Tady se ale počítá pořád to samé. Řekněme že budeš mít klidný statický obraz. Výpočetní náročnost se nemění, jen těch FPS spočítáš víc. A pokud počítáš 3x rychlej stejnou věc, čekal bych 3x více FPS.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

RT treba dodava dodatecnou zatez na CPU. Moznas, ze tady byl nejaky vliv.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

> jen těch FPS spočítáš víc.

Kdyby bylo zvyšování výkonu takhle jednoduchý...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pořád nechápeš kam mířím - máš stejnou úlohu. Když ji spočítáš 2x rychlej, budeš mít 2x víc framů za jednotku doby. Pokud je to omezené něčím co to nedovoluje, spočítáš jen 1.5x víc framů, ale protože počítáš pořád to samé, bude ti na to stačit 1.5x vyšší výkon - víc se nevyužije.
Tady se to využilo a nic to nepřineslo. Tak by mě zajímalo proč.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

>Pokud je to omezené něčím co to nedovoluje, spočítáš jen 1.5x víc framů, ale protože počítáš pořád to samé, bude ti na to stačit 1.5x vyšší výkon - víc se nevyužije.

To právě neplatí vždy. Můžeš i tak spotřebovat 2.0x vyšší výkon pro 1.5x víc framů.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Přesně tak.
Mně to přijde, že vyvinuly dvě "funkce pro počítání FPS" (abych se držel kontextu vlákna).
Jedna sežere méně procesorového výkonu, nevyužije všechna jádra, a v tomto konkrétním případě dala 140 FPS.
Druhá sežere více procesorového výkonu, využije všechna jádra, je ve finále méně efektivní, a v tomto konkrétním případě dala 150 FPS.
Je klidně možné, že pokud hra vyhodnotí, že má třeba 100+ FPS, tak zvolí první způsob, aby šetřila energii a teplo, a pokud bude mít méně než 100 FPS, zvolí druhý způsob, protože 50 a 55 FPS už poznatelný rozdíl je.

Vede mě k tomu složitost toho patche. To není žádný sofistikovaný programový kód, to je spíš jen změna nějaké adresy nebo tak, skok na jinou část programu. Nebo něco na ten způsob.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Je to změna podmíněného skoku na skok. Stálo by za to se podívat, aco je to za podmínku. Pak by bylo jasno kde je zakopanej pes.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ne, právě že se ten jeden snímek nepočítá 3x rychleji, ale jenom ho zpracovávají 3 CPU jádra. Je to jako, kdyby 3 kopáči kopali stejný hrob. Všichni pracují, ale taky se vzájemně mlátí lopatama. Efektivita klesá díky neustálému domlouvání. Časově závislé dynamické hry jdou blbě paralelizovat.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ale to není změna ve vytížení CPU, ale jen změna ve vytížení sekundárních vláken jader. Pravdou je, že i tak bych čekal o něco vyšší nárůst FPS (když se navíc navýšilo i vytížení těch primárních), ale při pohledu na hodnotu spotřeby 53,1 -> 58,5 W to zase sedí (~ +10 %).

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Pořád to indikuje, že se něco počítá, ale výsledek skoro nulový. Tohle bych prostě nečekal.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Taky jsem si toho všimnul.
A působí to na mě tak, jako by ten patch aktivoval nějakou programovou větev, která by se jinak nevyužila. Protože žádný extra programový kód to neobsahuje. Takže to ve finále mohlo být tak, že ta funkcionalita tam je, jen ji vývojáři ve finální verzi neaktivovali, protože má zjevné nevýhody ve vyšším zatížení CPU, přičemž nárůst FPS není podstatný (140 vs 150 FPS nikoho moc netrápí, hučící počítač ano...).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

V clanku mate preklep, testovali to na 3090, nie 4090.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zkoušel jsem, je to méně stabilní s tím fixem...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jaj, takže že bych měl místo 15% vytížení 7950x3d jen 8%? :D Jdu to zkusit. Jinak ten patch předtím způsobil ještě větší nestabilitu... padá ta hra poměrně často...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.