Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k NHK, Sony a Panasonic spojí síly, aby olympijské hry v Tokiu 2020 mohly být v 8k

Třeba to pojede 15fps ))) Ještěže mám jednu stěnu pokoje 16:9, jsem 8k ready.

Nemyslím, že to škáluje lineárně. Pokud Full HD má řekněmě 3n Mbit (jakože 1080i má 2n MBit) naší šitové kvality, tak to rozhodně nebude 16*3 n, protože na velkém obraze jsou větší plochy, úspory z rozsahu. I když jak kde, vidět chlupatý prsa tenistky nebo struktury látky oblečení i lidí v pozadí.. Nicméně bych tipl ten faktor 10 krát. (To n je přenosová rychlost u nás/jinde, která se mi nechce hledat, SD má Megabit.) Tak řekněme 30Mbit max, pohoda.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Taky je třeba zmínit motion blur. Když zvýším rozlišení 2x, může se stát, že detailů vůbec nepřibude, protože tam při tom rozmazání prostě nejsou. Muselo by se taky 2x zvýšit fps, ale to je furt stejné už od dob SD.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Motion blur je rozmazani pohybu, vetsina obrazu se nepohybuje.

Takze narust rozliseni bude zcela urcite.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Když se většina obrazu nepohybuje, tak detaily sice přibudou, ale bitrate taky nenaroste. Obraz se přenese jen jednou a změny už nemá skoro žádné, takže se to v průměru projeví jen minimálně.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jestli se do té doby olympijské hnutí nerozpadne.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Proč by se rozpadalo něco, v čem se točí velké prachy?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

No napríklad v Zimbabwe všetci ich olympionici poputovali s letiska rovno do basy lebo nedoniesli žiadnu medailu a tak okradli štát o peniaze do nich vložené. Snáď sa 8K vysielania aspoň dožijú.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

O penize? Mam pocit ze naposled byla minimalni hodnota bankovky 10000000000000000000000000 a bylo to tak akorat na chleba, pokud ho nekdo propasoval pres hranici. A soudruh Mugabe za to samozrejmne nemuze.....

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Na jednu stranu je to super, ze se bude tvorit i vysoce kvalitni obsah v 8K po technicke strance, ale na druhou stranu nejaka olympiada, koho to zajima?
Pamatuju se za komancu, kolik lidi koukalo, to sledovali prakticky vsichni a pak si o tom povidali, potom se to zacalo mirne omezovat, ale stale to jeste slo, jenze uz pred 4 lety byla olympiada v Londyne zalezitosti hlavne oddanych sportovnich fanousku a to bylo v Evrope takrikajic za humny. Tahle olympiada v Riu byla opravdu daleko a musim rict, ze ja kdysi hltajici fanousek jsem nevidel ani jeden prenos a jenom jsem neco cetl, ze nejaky nas judista tam uspel, jinak nevim nic a ani neznam nikoho, kdo by neco o teto olympiade vedel.
Proc je zrejme, je spousta ruzne zabavy, ktera driv nebyla a olympiada tomu vsemu musi konkurovat. A bude z pohledu olympioniku hur, mlade sport moc netahne, za to herni prumysl (PC hry, Playstation atd.) stale roste. Prijde virtualni realita a prijdou urcite i dalsi vymozenosti, proste olympiada moc velkou reklamu 8K neudela.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jenže za komančů byly 2 programy, zatímco dneska jich je jen v DVB-T asi 30 a na kabelu možná 200. Olympiáda je pořád ve světě dost sledovaná na to, aby jako propagace nových technologií fungovala líp než ty další vymoženosti. Třeba o virtuální realitě se mluví 20 let a nic.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

nenávidím zimu a přesto ti řeknu že je pro mě zimní olympiáda zajímavější než třeba trapnej volejbal, box, plavání. Viděl jsem kanoistiku žen a to byl docela masakr. Ale třeba běh na 100, 200, 300, 400,1200 metrů mě vůbec nezajímá a nějakej usuan bolt je mi u zadele.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nepodstatne, dulezite je, ze te maji podchyceneho a ze koukas aspon na neco, jiste po tom Tokyu bude 8K i v nasledujici zime.
Ja kdysi fanousek obou olympiad uz davam jen zimni - hokej, pokud hraji nasi a pokud to stihnu, tak i rychlobrusleni a curling, ale naposledy jsem toho moc nevidel, nebyl cas. :-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Docela by me zajimala nezavisla statistika, kolik divaku v EU sledovalo olympiadu. Jinde to muze byt jine, nevim, ale v Evrope to zase tak sledovana atrakce nebude. Ono to je nakonec nepodstatne, dokud jsou sponzori a zadavatele reklamy, kteri nesou penize. Ovsem ti tam bez divaku zustanou jen po omezeny cas, uvidime dal kdy se odliv projevi a to ze na OH ceka doba utahovani opasku bych si i vsadil.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Já například viděl asi hodinu golfu. Byl nudný, na turnaje PGA neměl ani náhodou. Nic víc.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

jojo samej TeleShoping a věštění :-)) ... :-( Taky mě nězajíná sport... Raději přírodu! Tam je každé rozlišení málo! Nepotřebuji vidět ještě ostřeji reklamu nejen na triku "sportovců"... a nacionalistický komentáře - kořeny válek mezi národy! :-( (pročpak politici tolik podporují sport!?...)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tady je vidět, když pominu to hraní, co lidi zajímá. Dokud byli se životními podmínkami tak nějak "ready" a měli čas na sebe, tak ano, povídali si o sportu, provozovali jej a nepotřebovali na to krom svý chuti, zdraví a času, nic, tak byl širokej zájem. Dneska? Dneska je to tak, že široká veřejnost nemá co do huby a ani náladu, protože sou strhaný jak závity u šroubků a na sport nemaj náladu, ani pasivně a aktivně už vůbec, taková je realita. A dál už radši psat nebudu, bo mě zas chytaj nervy...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Copak, vzpomínka na školení VUMLu?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

jj to si vždycky rád poslechnu jak jso lidi chudí. Pak jdu DOPOLEDNE pracovně po ulici a každej hned z okna vyleze, že co se bude dít? Každej je doma a příjde mi že tady nikdo do práce nechodí.
A pak si zajdi v pátek kolem 15-16 hodiny k obchodním řetězcům, a uvidíš ty narvaný košíky a narvaný parkoviště, jestli tohle je chudoba tak mě poser. Na vesnici má jedna rodina velkej barák. Pokud alespoň 4 makaj tak jsou náklady na barák (kterej jim postavili rodiče) tak nízké, že se pak nedív že před barákem na vesnici stojí tři BMW. Čtvrtý netřeba protože fotr dojde do místního kolchozu pěšky.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Plné vozíky mají Vietnamci, co skupují akce a vozí to do svých krámků, kde to prodají za dvojnásobek. A pak lidé, kteří musí šetřit jednak tím, že nakoupí levnější zboží do zásoby, a druhak tím, že jedou nakoupit jednou či dvakrát za týden, protože i benzin stojí prachy a autobus se dnes použít nedá, nehledě na cenu jízdného. Jede jeden spoj ráno do města a k večeru jeden zpátky.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jojo "bída" vypadá i takto: http://diit.cz/clanek/zasoby-pro-predobjednavky-galaxy-note7-v-cesku-jso... :-)) A to je v CZ!!!... Nebo: před super hyper obchodem zaparkuji i v Po dopoledne (pracovní den!) až gkesi daleko od vchodu :-/ Fak(t) "krize" :-))

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Musim uznat že u nás je to taky a taky to moc nepobírám. Nejdřív sem myslel že jsem v části kde je prostě hodně důchodců, ale koukám že je to všude. Ať přijedu z práce v 10 nebo 19h, parkoviště narvaný že nezaparkuju. Parkoviště u Kauflandu kolem kterého jezdím do práce se zaplní mezi 7:00-7:30 a plné je do cca do 20:00.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nema co do huby? A co dela s plnyma vozikama, ktere tlaci ze supermarketu ke svemu novemu autu? Tretinu toho pry vyhodi, protoze to nestihnou spotrebovat...... Kdy jsi naposled videl Skodu 105?

Nicmene tu pracovni moralku jsi vystihl presne. Zly kapitalista dneska lidi nuti byt v praci 8,5 hodiny - a ta hruza - oni dokonce musi po celou dobu pracovat.

Jakekoliv tvrzeni ze "dneska" lidi nemaji na nic cas je jen priznani te flakarny za socialismu - u nas na vesnici si cela vesnice do JZD jezdila tankovat, cast urodu si rozebrali domu a kdyz se stavela Jednota, objela Tatrovka napred nekolik rozestavenych domku a teprve co zbylo vysypala u prodejny. Stejne tak si sousedi nechavali odsypavat uhli na zimu, skladalo se to za stodolou aby to nebylo videt ze silnice.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Soudíte ostatní podle vaší vesnice plné zlodějů. U nás se v JZD netankovalo, protože traktory, náklaďáky a kombajny jezdily na naftu a osobní auta na benzin, kupodivu. Stavebniny si lidé pěkně kupovali a JZD jim zapůjčilo techniku - oficiálně. Takže když družstevní Pragovka přivezla někomu tvárnice, byly jeho a on si zařídil jejich nakládku a vykládku. Ale ano, byly vesnice, jako ta vaše. Lidi se v nich divili, že si v JZD málo vydělají...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tak to jste byla nějaká vyjímečná (spíše divná) vesnice :-(), nebo jste měl hlavu v písku :-)) ... (a nepovažovalo se to tehdá za zlodějinu ale pouze rozebírání stejnak "našeho" - všech ;-) a to často jako nutnost! aby vůbec mnozí přežili :-( Na statkovou lucerku mě osobně poslal předseda družstva ať si pro králik ynasekám, když nikde už nenechali louky ale všade nasrali obilí... :-(

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Kdo nekradl, okrádal rodinu!

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pety ty seš výstavní agent provokatér :D

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pre koho to 8k akoze bude? Uz to nieje o technologickom pokroku, ktory by divakom nieco priniesol. Toto je len o tom aby NHK sa ukazala, ze je technologicky najpokrokovejsia.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No pro koho asi... Potřebují vymyslet "pokrok", aby mohli znovu prodat... Tak jak museli všichni, aniž by potřebovali, měnit analogové tunery za mpeg-2, za chvíli je čeká to samé s mpeg-4 (?) a dokolečka dokola... kokotizmus v praxi

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

ono to bude i tim ze zatimco v Evrope se planuje prechod na licencovane 4K HEVC a uplne odstaveni soucasneho komresniho kodeku H.264 >>> tak v Japonsku se v tu samou dobu bude spoustet pozemni vysilani ktere pocita s 8K HEVC a verim ze jim tento standard vysilani vydrzi dele jak ten Evropsky :) a proto se neni cemu divit ze i olympijske hry chteji vysilat v 8K rozliseni aspon pro mistni obyvatelstvo :) a BTW lidske oko neni **** oko vidi takze zvysovani rozliseni a pomale priblizovani se k 100% REC2020 dava stale smysl i u mensich uhlopricek pod 2 metry ale uznavam ze nejvetsi prinos to bude mit u vedecko technickych a prirodovednych dokumentu apod. a v nekterych pripadech bude tak vysoke rozliseni spise na skodu preci jen videt nektere detaily nemusi byt vzdy uplne prijemna zalezitost coz se tyka i 4k obsahu :D ale na druhou stranu nas to posouva blize k realnemu zobrazeni a nekdy i za jeji hranici protoze ostrost a detaily atd jsou dost casto na vyssi urovni nez vnimame okolni svet v RL :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro koukání pod 100" obrazovku z blízka a pro video natož pro sport... , to smysl moc nemá :-( Nat 100" z blízka a pro 36Mpx+ fotky nebo ještě tak video dokumenty z přírody! to smysl má i pro to videjko :-) Abych měl iluzi jakbych koukal z okna ven do krajiny na realitu :-) Tím ale není sport se samou reklamou a korupcí :-(
Pro video stačí bohatě 4k na 100" i ze 2-3m :-) Natož do paneláku max 55-65" a ze 2-3m :-)) ... Na to stačí i "jen" FullHD, kdyby raději bylo 1080p 50fps a né 1080i 25fps... :-(
Já do 1080p 50 točím léta na Sony Alpha A77 a to je oproti TV 1080i 25 nebe a dudy!

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Docela souhlas, ale ono to 8K nema smysl ani na ty prirodopisy u TV 50" a niz. A aspon ja to mam tak, ze ted mam 42" a priste si koupim 50", vic do bytu opravdu ne. Pri pohyblivem obrazu opravdu na tehlech "malych" uhloprickach nemas sanci rozlisit nic nad 4K a i 1080p je hodne slusny obraz.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.