Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Nikon Coolpix A: Detaily skoro jak z Foveonu? Nepřehánějme…

„Excelentní množství detailů v RAWu (skoro jak z Foveonu)“.

To je sice pěkné ale na čem ty detaily vidí na mizerných displejích NTB?
včetně mizerných displejů na tzv. "retina Macbook Pro"?

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Myslim ze tenhle problem byl vyresen ve chvili, kdy bylo vynalezeno zobrazeni 1:1 alias 100%....

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Psal jsem o mizerném barevném podání na dnešních NTB obecně.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Barevné podání a detail spolu nesouvisejí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"To je sice pěkné ale na čem ty detaily vidí ?"

Nevidí.
Myslel jsem, že ta technická onanie už po letech vymizela, ale vidím, že se nic nezměnilo. Pořád se v recenzích babrají v nesmyslech, ukazují "úžasné" snímky, žasnou nad úrovní detailů která není vidět a nikde se nezmiňují jak velké fotografie tisknuli.

Na monitoru je to obrázek.
Na papíře je to fotka.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Rozměry výtisku jsou z hlediska srovnávání reálného rozlišení dvou konkrétních aparátů irelevantní. Pokud není známo, jaké rozlišení daná tiskárna skutečně zvládá (údaje na papíře jsou mnohdy jen marketingové nesmysly), pak tímto způsobem nesrovnáváme konkrétní aparáty, ale možnosti dvou aparátů potenciálně omezené danou tiskárnou. Dál tím vzniká prostor pro diskusi typu zda byla nebo nebyla použitá interpolace, zda byl algoritmus použité interpolace vhodný či nevhodný, zda má být pro oba výstupy použit stejný algoritmus, nebo pro každý zvolit vhodnější a podobně. Srovnávat rozlišení aparátů na základě výtisků se v minulosti pokoušel nejeden web, ale každý pohořel. Aby byl výsledek publikovatelný, je jej třeba znovu ofotit nebo oskenovat a co nakonec vznikne, už příliš nevypovídá o fotoaparátu jako takovém.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Irelevantní je porovnávání rozlišení aparátů, porovnávání obecné kvality kterou je bežný uživatel schopen rozlišit a další nesmyslné porovnávání consumer segmentu.

Krásný marketing který o ničem nevypovídá. Běžný uživatel, který fotí stylem klap cvak nepozná na svém LCD nic, bude se divit že to na LCD kamaráda vypadá jinak a bude s kvalitou vždy spokojený. Všechny současné fotoaparáty fotí dobře a pro 90% běžných uživaetlů k nerozeznání.

Digitální fotografie je fajn, nicméně obrázek na monitoru je takový malý podvod který o ničem nevypovídá.

Chci-li koukat na fotografie, tisknu je. Chci-li vidět kvalitu, tisknu 30x50cm nebo metrové zvětšeniny a koukám na ně z patřičné vzdálenosti, ne z 5cm s lupou.

Připomíná mi to současnou módu, kdy každý stahuje muziku ve FLAC formátu a poslouchá to doma na KOSSech nebo podobném konzumním odpadu.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Uniká vám zásadní věc. Produkty v cenové relaci přes 20 tisíc korun nelze hodnotit očima BFU, protože nejsou určené pro BFU. Pokud vás uspokojuje fotka z mobilu/kompaktu/čehokoli, buďte s ní spokojený, ale neprezentujte svůj názor jako jediné objektivní měřítko lidem, kteří mají jiné nároky (bez ohledu na to, jaké k tomu mají důvody).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A co takhle porovnat vyšší citlivosti? ISO 800 ASA není na čip APS-C nijak moc, ani 1600... :-)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ať se dívám jak se dívám, tak ty fotky na digimánii jsou všechny nějaké mázlé. To snad ani není maskou ale objektivem, ne? Podle mého skromného názoru mi už líp kreslí i můj obstarožní 5MPx sonáč ;/

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Foveon je zajimava technologie, je ale potreba aby konecne i Sony predstavil snimace zalozene na tomhle principu (patenty maji uz hodne dlouho), protoze Sigma ma evidentne problemy - uvest vyrobek na trh jim trva nekolik let, nastreli primo neuveritelne ceny a navic jsou problemy s kvalitou - dalo by se rict, ze kazda Sigma s Foveonem co jsem kdy videl nebo mel mela jinou chybu - a vsechny dokonce rozdilne podani barev a rozdilnou hladinu sumu, prestoze se jednalo o stejny typ fotoaparatu (!!!). Treba vsechny Sigmy DP1 o kterych vim ze je nekdo ma (cca 5 kusu) skoncily po 2-3 letech provozu kdyz se jim zevnitr rozpadl objektiv, proste se tam nekde vysypaly sroubky a objektiv se zasekl pri vysunovani.......

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Foveon to sice není, v tom má chlapec pravdu ale přeci jen je to pěkný foťáček. Má zase jiné přednosti. Stejně tak Ricoh GR.
Jinak z rawu lze dostat podstně ostřejší fotky nežli z in-camera-jpeg.
Za cenu moiare.

http://www.dpreview.com/reviews/nikon-coolpix-a/6

pěkné recenze a srovnání s Ricohem v aj

http://blog.mingthein.com/2013/05/07/battle-of-the-28mm-compacts-ricoh-g...
http://blog.mingthein.com/2013/04/26/review-nikon-coolpix-a/
http://blog.mingthein.com/2013/05/06/review-2013-ricoh-gr-digital-v/

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.