Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Nikon ukončil řadu profi kompaktů DL dřív než přišla na trh

Nadějná řada skvělých profi kompaktů Nikon DL končí. K zemi ji srazilo zemětřesení u Kumamoto, problémy s elektronikou a náskok konkurenčních firem. Nachází se Nikon v krizi?

Úvodem připomeňme, že na trh měly již loni v létě jít tři kompakty: DL18-50 f/1.8-2.8, DL24-85 f/1.8-2.8 a DL24-500 f/2.8-5.6. Právě na DL18-50 jsem se těšil, protože sliboval výkony řady Nikon 1 v kombinaci s extrémně širokoúhlým objektivem a vysokou světelností. Takový zabíják řady Nikon 1, dalo by se o těchto kompaktech říci. Řady Nikon 1, která už de facto z trhu nějakou dobu mizí sama od sebe.

Nikonu ublížilo ale i zemětřesení u Kumamoto, které poškodilo výrobní kapacity Sony a 1" snímače, které od něj Nikon má. Tisková zpráva Nikonu v souvislosti s kompakty DL hovoří o tom, že končí kvůli problémům s elektronikou pro zpracování obrazu - jestli tím chce japonský průmyslový básník říci, že to jsou právě ty snímače, nebo se firmě nedařilo i s vývojem procesoru pro DL, je už dnes nepodstatné.

Spíše lze říci, že Nikonu zlomila v této oblasti vaz konkurence. Kdyby DL kompakty přišly včas, tak budiž, ale to zpoždění znamenalo, že by šly na trh, kde už nějakou dobu najdeme vynikající kompakt Sony RX100 Mark V a Panasonic LX10, či naopak ultrazoom Sony RX10 III. Zkrátka proti jim by parametrově měl NIkon hodně těžkou pozici a profitabilita této řady by byla hodně na vážkách. Nikon DL tak končí a s ním prý i 1 tisíc zaměstnanců firmy.

S „dohnívající“ řadou Nikon 1 tak firmě zbývají opět jen její zrcadlovky, ať jhiž APS-C, nebo full-frame. A když zapátráte v recenzích vlajkového modelu Nikon D5, zjistíte, že ani ten nebyl přijat s nekritickými ovacemi. Je možné, že v oblasti full-frame zrcadlovek se pomalu naráží na strop možného, kdy většina podstatného a viditelného vývoje se stejně odehrává na úrovni snímače - a ten si Nikon, narozdíl od Canonu, nevyrábí sám. Netvrdím, že je Nikon u konce, to ani omylem, firma stále produkuje skvělé výrobky, jen se jí prostě nedaří vstup na nové trhy.

Já osobně bych hrozně rád viděl nějaký ten 20Mpix Nikon 1 S5 se 4k videem. To by snad i byl důvod k upgradu. Jenže nic takového podle všeho Nikon nechystá.

Tagy: 
Zdroje: 

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Nikon ukončil řadu profi kompaktů DL dřív než přišla na trh

Středa, 15 Únor 2017 - 18:46 | Bajaja | Tak Nikon trochu konsoliduje, hadam sa da dokopy...
Středa, 15 Únor 2017 - 17:58 | Hrdina | konečně dobrá zpráva ))) vocogo jako ;)
Středa, 15 Únor 2017 - 17:09 | Ano Ano | ja by som rad videl apsc ff stabilizovany snimac...

Zobrazit diskusi