Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Nintendo potvrzuje přípravu nové herní konzole

O možném nástupci Wii U už se několikrát mluvilo, poprvé však přišlo jeho potvrzení z oficiálních zdrojů - z úst Shigeru Miyamota, tvůrce legendárních her a hlavy nejvýznamnější divize Nintendo EAD.

Pokud se vrátíme k neoficiálním informacím, pak první zmínka o přípravě nové generace herní konzole od Nintenda přišla začátkem letošního roku. Podle ní už tehdy měla společnost jasno v tom, kdo bude dodávat hlavní čip pro nové zařízení. Další náznak přišel v červnu. Devinder Kumar z AMD nastínil, že životnost stávající generace konzolí bude o něco kratší, než se předpokládalo, protože už jejich výrobci s dodavateli hardwaru probírají možnosti generace příští.

V říjnu Nintendo zahájilo upgrade svého hardwarového a softwarového týmu. Došlo k náboru pracovníků a nové středisko hardwarového vývoje mělo vzniknout v USA. Doposud poslední zprávu, kterou některé zdroje spojovaly s Nintendem, jsem přinesli začátkem prosince - AMD se pochlubila dvěma zákazníky, kteří si vyžádali návrh čipu na zakázku, přičemž jeden z produktů měl být s x86 jádry, druhý s ARM jádry a neupřesněný z těchto dvou cílí na herní produkt.

Shigeru Miyamoto (vpravo) a Mario

Nyní Shigeru Miyamoto v rozhovoru pro web abcNEWS zmínil mezi řečí práce na konzoli nové generace. Jedním dechem ale uklidnil uživatele Wii U, že podpora jejich hardwaru nekončí a v roce 2015 bude stejně kvalitní jako letos (letos vydané herní novinky výrazně zvýšily zájem o Wii U, takže společnost vnímá rok 2014 jako velmi úspěšný; podle některý analytiků navíc tržby Nintenda v předvánočním období stouply o několik set procent).

Miyamoto plány nijak dále nekonkretizoval, ale to je s ohledem na situaci kolem Wii U logické. Prodeje se zlepšily a superlativy na téma jejího nástupce by to mohly pouze pokazit. Snad jen fanoušky herní série Mario by mohlo zajímat, že další pokračování hry bude hotové právě až s novou generací hardwaru.

Některé zdroje dávají přípravy nadcházející konzole Nintenda do souvislosti se zprávami AMD o vývoji herního čipu na míru pro nespecifikovaného zákazníka. Jde však o spekulace; pravděpodobnost jejich naplnění je ale poměrně slušná - už s ohledem na fakt, že Nintendo po několik generací v řadě nezměnilo dodavatele grafického jádra.

Zdroje: 

Diskuse ke článku Nintendo potvrzuje přípravu nové herní konzole

Žádné komentáře.