Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Notebooky postavené čistě na komponentech Samsung, s licencovanou RDNA

Jen mi není jasné: Bude Samsung pouzívat kompletní SoC od AMD, nebo tam do CPU části nacpe ARM architekturu?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak to je snad jasné, čip postaví zcela jistě vlastní, nejspíše nějaká verze odvozené z Exynosu, alternativně zvolí zase Snapdragona a místo Mali tam bude grafika postavená na RNDA.

Otázkou je kam se to posune, současné Snapdragony 8cx a MQ1/2 jsou poměrně slabé ve srovnání s A14 a to už bychom mohli za dva týdny mít informace o potenciální A14X, nemluvě o potenciálu dát do iPadů M1. Taky by to chtělo trošku funkčnější systém, Armové Win nejsou zrovna hitparáda. Navíc to není levná sranda. Surface jsou tak za 35k, ty Galaxy Booky s 8cx začínají na 1000 dolarech, kde ve stejné konfiguraci konkuruje Apple s MBA

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ano, malé série pro specifický okruh uživatelů nemůžou zaplatit nic konkurenceschopného k Applu. Jinými slovy, bude to horší, ale stejně drahý. Přitom už dnes můžete ten stejný Windows 10 on ARM provozovat i na tom Applu, včetně hraní starších AAA her (https://youtu.be/G5gyao-c45c?t=160). Jediný, kde maj PC zařízení šanci, je přidat tam jako bonus 5G modem a dotykový displej. Nebo to osekat a nabídnout něco hodně levného. Prakticky něco jako levný Android tablet, ale s Windows - ale ty už dávno existují (a dobře se prodávají) - s Intel Atom.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Třeba tam dají Chrome OS a ta grafika tam bude jen k tomu, aby rozhýbala ty Androidí hry na tom 4K displeji, co tam daji.

Ale je pravda, že Galaxy Book S se dělal jak s Qualcommem, tak Intel Lakefieldem a na obojím běžely Windows 10. Tak třeba ta verze s Qualcommem byla nakonec v černých číslech natolik, že se rozhodli udělat nástupce (s vlastním SoC).

Na druhou stranu i ty Chromebooky co maj teď prodávaji až za 600$, tak třeba se jim vlastní SoC s AMD vyplatí už i u těch ~500$ Chromebooků.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Dají tam ChromeOS? To si lidi kupují protože je to levné zařízení se kterým nemusí nic řešit. Glalaxy Book S je oproti tomu prémimovým produktem bez kompromisů a cena začíná na 1000 dolarech a je to konkurence pro stejné stroje od Microsoftu, které začínají snad ještě o několik set dolarů výše. Cenově jsou pak na úrovni srovnatelných produktů Apple, který má ale velice dobrou SW podporu, což se o konkurenčních Windows for ARM moc mluvit nedá.

Mimochodem Galaxy Book S s Intelem byl levnější než se SD. Dokonce je stále k objednání a to s výraznou slevou proti SD.

A ty Samsung Chromebooky za 500 dolarů jsou neskutečný vývar, stojí, resp. stálo to na Gemini Lake Celeronech a Pentiích, tedy to co tu třeba Umax dokázal prodávat za 200-250 dolarů s Windowsy.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

> nejspíše nějaká verze odvozené z Exynosu

To je nezmysel

Mongoose končia a s Cortexmi to bude slabé. Jedine, že by výojáari Mongoose prešli k AMD. - AMD má v Autine hlavné vývojové centrum a Samsung v Austine vyvíjal Mongoose, pročom v tom tíme je asi 60% ľudí, čo prešlo k Samsungu od AMD z "malých jadier"

Samsung ukončil vývoj vlastních CPU a rozpouští vývojový tým
6. 11. 2019
https://diit.cz/clanek/samsung-ukoncil-vyvoj-vlastnich-cpu

Samsung kapituloval. Končí s vývojem vlastních mobilních procesorů
5.11.2019
https://www.cnews.cz/samsung-konec-vyvoje-vlastnich-cpu-exynos

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tiež si myslím, že to bude komplet návrh od AMD na zakázku pre Samsung vyrobený u Samsungu...a ak nie aj táto generácia, tak tá nadchádzajúca určite. A team čo robil jadrá "mačkovitých šeliem" (Bobcat, Jaguar, Puma) sa vráti späť pod AMD a bude robiť malé úsporné jadrá opäť, teraz už na to AMD peniaze má. Môže financovať vývoj veľkých a malých jadier, keď sa rozhodlo financovať dve vetvy GPU (RDNA a CDNA).

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Někdo si licencuje nějakou architekturu grafiky a ten co ji licencuje najednou začne navrhovat celé SoC, které si bude vyrábět někdo jiný? AMD navrhne kompletní SoC aby si ho Samsung vyrobil? To mi nedává hlavu a patu.

Pokud bude Samsung chtít to SoC od někoho jiného tak si objedná celé SoC, tzn AMD by to pak nejen navrhovalo ale i vyrábělo. Takhle to funguje u Samsungu už dlouho, Snapdragony do svých zařízení nevyrábí, i když by technické prostředky měli, berou hotové čipy. A tady je to dokonce ještě složitější situace protože ty kupované čipy končí ve stejných zařízeních, do kterých dávají i SoC vlastního návrhu a výroby.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Super, no. Akorát Apple teda nejdřív udělal funkční ekosystém, použitelný operační systém, a až potom začal stavět notebooky na ARMu, ne naopak. :D

Tohle mi smrdí bambiliontou variací na téma porazíme WinTel, zjistíme, že to nikdo nechce, protože na tom nic nefunguje.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pokud to bude x86+RDNA2, může to mít nadprůměrný úspěch (=nebude to fail).
Pokud to bude ARM+RDNA2, bude to mít úspěch, ale na poli chromeOS a to tady diskutující nemají rádi.

ChromeOS překonal MacOS podíly. A pro běžné uživatele, kteří nechtějí drahý stroje, to docela stačí (web, facebook, tabulka ~excel, předstírání práce na ms teams). A díky RDNA2 na tom půjde i hrát, třeba i přes cloud.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Samsung ani Microsoft ale ChoromeOS na svých počítačích s ARM procesory nepoužívájí, běží na nich ARM Windows a celá zařízení mají prémiové cenovky. ARM Chromebooky stojí cca polovinu toho co Samsung a ještě méně než Surfacy Microsoftu

Ano ChromeOS překonal podíly MacOS a víš proč? Protože ChromeOS kupovaly hodně školy, u jednotlivců ty nákupy budou trošku jiné. Apple produkty jako MacbookAir, iPad/iPadAir, iPhoneSE jsou levné produkty hojně uživané studenty, Apple na to také dává pro studenty slevy.

A drahé stroje. MacMini i Macbook Air s M1 jsou velice konkurenceschopné. Třeba ten Air v základu stojí to samé co Samsung Galaxy Book S v základu, výkonem je ale naprosto jinde. Podobně srovnání 13" ultrabooků, jsou jen snad dva modely x86 ultrabooků které jsou levnější, většina modelů stojí více, třeba Dell XPS 13 stojí v základu dokonce více než MBP nikoli MBA. Výkon těch levných x86 ultrabooků bude slabší navíc budou v zátěži nehorázně hlučné, kdežto MBA bude absolutně tichý, a při používání se člověk nemusí limitovat na jakém povrchu ho použije. MBA na 100% zátěž hozený do peřiny problém nemá, x86 ultrabooky si tím zacpou snad všechny chladící otvory.

Ono to ale srovnává i jiné stroje, tady je MacMini proti Ryzenu 4750G - https://www.youtube.com/watch?v=r5bAMoQt7EQ&list=WL&index=3 zatím není počítač který by byl výkonnější a měl lepší provozní vlastnosti, samozřejmě při stejném form factoru což je podstatné.

Mac mini se běžně osazuje do různých serverových farem, jedna fotka za všechny (lze najít mnoho dalších) https://ctrlv.cz/RTN9

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nebudu reagovat na vše, protože v některých bodech nejsme ve při, nebo jsou mimo téma.
Ale Macbook Air 13" M1 CZ podle alza.cz stojí nejlevnější 28941Kč. To je oproti zařízení, co umí v tom mém výčtu totéž, za 10 000 (a víc) zásadní nepoměr v ceně.
Přítelkyně má 15" pasivně chlazený ultrabook lenovo a dělá to přesně tohle (tedy fb, domácí účto a sledování YT z postele) před pár lety za 13k.

Nenalhávejme si, že každý je youtuber a kupuje si notebook na stříhání videa.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

15" není 13" a skutečně na to co dělá přítelkyně by stačil i tablet, iPad stojí 10 tisíc, v případě potřeby se dá připojit k monitoru, s klávesnicí i myší. Případně to lze provozovat i na telefonu, jakýkoli Apple nebo obvykle vlajky Samsungu, LG, Huawei které mají DP Alt mode jdou snadno proměnit v "počítač" a mají velkou výhodu v tom že jsou daleko mobilnější

Já hledal skutečně ultrabook na nějakou tu práci a ne jen konzumování obsahu, něco jako 13-13.5", váha max 1.3 kila, rozumná výdrž na baterii, Thunderbolt, v případě Inteli 11. generace s EVO certifikací, Ryzen 5xxx nebo M1...

S AMD jsou dva Zenbooky 13, levnější s 5500U za 27 a za 33 s 5700U ani jeden nemá thunderbolt, S Intelem ty levnější odpadnou kvůli absenci EVO certifikace (tedy i požadovaného thunderboltu) s ní mám tak za 24 tisíc na výběr Acer Swift 3 a pak až Zenbooky Flip nebo Dell XPS, v případě toho prvního 38 tisíc. v případě Dellu 44 tisíc. V táhle cenovce můžu mít nejen základní ale i dovybavený Air, nebo i základ MBP. Ani jeden konkurenční stroj však nebude tak tichý když se zatíží.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zvládne iPad nebo Android tablet i to domácí účto? Tyhle hračky končí na tom, že jednou za měsíc na tom potřebuje člověk něco udělat. Jako viděl jsem Windows XP přes DOSBox na iPadu a v něm Half-Life 1 (1998) v softwarovém 3D. Ale to není uživatelsky přívětivé ke zprovoznění a třeba to účto může vyžadovat novější verzi Windows.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Proč by nezvládl? Nějaké programy existují a hlavně existují cloudové účetní programy, tkaže vše bez problémů z prohlížeče.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ne každýmu se chce migrovat na jiné řešení a ještě k tomu platit subscription (cloud).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Mac Mini sa osadzuje do serverovych fariem nie preto, ze by to bolo super vyhodne, ale preto, ze je to najlacnejsia a najskladnejsia cesta, ako mat "OS X v cloude". Nikto sudny na tom ziadne serverove aplikacie pustat nebude, kym nemusi. Pouziva sa to prevazne na beh buildov a automatickych testov software-u, ktory na masoxe ma bezat. Nic viac.

Mensie farmy mozno na Final Cut, ale v tom sa zasa nevyznam.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Přesně. Navíc to bylo výhodné pro Amazon (v cloudu mohou nabízet levné HW pro buildování a vývoj na macOS - nepotřebujete relativně drahý počítač Apple) i pro Apple (Intel Macy ztratily po přechodu na ARM hodně z ceny - specielně Mini M1 má např. 4x výkonnější GPU než tenhle).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Uf, to uz je 7 let ?
https://www.theverge.com/2014/9/23/6834755/samsung-to-end-laptop-sales-i...
Jaka je situace dnes, nebo kdy se zmenila ?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.