Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Nová generace GeForce dorazí 2025, nikoli 2024, potvrzuje slajd Nvidie

Čekání na levné GPU od nVidia pokračuje stylem "Čekání na Godota".
A možná přijde i kouzelník.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

mají většinu trhu a z dobrých důvodů. Nemusí se tedy podbízet nízkou cenou. Kdo chce levně s minimem inovací bere Radeony.

+1
-15
-1
Je komentář přínosný?

Pokud chce nekdo predrazenou GPU s vykonem minule generace s minimem inovaci a malou VRAM koupi nVidii. Ti chytrejsi si pockaji na APU od AMD

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

APU ti je k prdu, když chceš hrát náročné 3D hry.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ty chces hrat narocne 3D hry? a podla coho si tie hry vyberas? ci su narocne 3D?
zaujimavy vyber :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Narocne hry a levne nVidia karty nikdy neslo dohromady. Jinak 2roky stare APU dokaze rozpohybovat vsechny 2roky stare AAA hry, kdyz je spravna konfigurace (Steam Deck)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ono to zalezi od toho, ci chces hrat "narocne" hry preto, ze sa chces zahrat, alebo preto, ze chces onanovat nad tym, ako vysoko si mohol vystrelit graficke nastavenia.

Co pozeram, tak 5700G moze byt vykonom niekde +- okolo mojej byvalej RX560, na ktorej bezali vsetky sucasne AAAckove tituly, ktore som potreboval spustit. Nie v nejakom oslnivom rozliseni, ale so slusnym framerate vyssim ako VSYNC mi bezalo snad vsetko. Vymenit som musel nakoniec kvoli VRAM, co by zasa pri iGPU nemal byt problem.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

..the more you buy, the more you safe :))

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

the more you safe, the more you protected :))

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

who cares

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

tak koupit Ada nebyl zas tak špatný nápad, podpora bude dlouhá a má 4070Ti jen tak nezestárne.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Tak urcite proc si nekoupit 12gb VRAM kdyz za tu samou cenu se nabizi rychlejsi karta s 16gb

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Dřív jsem si naschvál koupil kartu jen s 512 MB GDDR5 VRAM, abych měl důvod k brzkému upgradu. Dnes by toto chování bylo na Chocholouška. S dneškem nesrovnatelné časy a dražší než s 1 GB GDDR5 určitě nebyla.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

já vím, bylo kolem toho halo že 8GB nestačí pomalu na fHD. Tak když odmyslíme těch několik "killer her", tedy spíš nedodělků co se spočítá na prstech jedné ruky tak 8GB pořád stačí s přehledem. Tedy 12GB bude ještě dlouho stačit v kombinaci s DLSS 3. Právě nové DLSS je hlavní tahák kdy je možné i na 192bit kartě hrát ve 4K - a pokud se nedá ten nejnižší level tak se rozdíly proti nativně vytvořenému 4K obrazu musí hledat lupou.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Rychlejší o pár procent možná tak v rasterizačním výkonu. Cenově srovnatelná a ne každý panikaří kvůli VRAM. Nechejte vždy vyhondotit každého, co ho zajímá. Jestli stream či RT tituly, tak se to rázem obrátí. A také je třeba nezapomínat na to, že uživatelé často opětovně volí to, s čím jsou spokojení. Nvidia má 80% trhu a dluhodobě má většina hráčů jejich grafiky. Takže ne každý jen tak přejde. Ale to už je samozřejmě kolikrát falešná bojácnost. Stejně tak to bylo dlouho u procesoru Intel vs AMD.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

> Jestli stream či RT tituly, tak se to rázem obrátí

Byla by ale škoda muset v příchozích hrách vypnout RT na tak výkonném čipu kvůli nedostatku VRAM.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Takze je lepsia moznost, kde sice budem mat viac VRAM, ale nedostatocny vykon na RT? :-) To si fakt kvoli mensiemu tlaku od AMD tu tolko ludi mysli, ze ani 12 GB nebude stacit na najblizsie roky? Mozno v par AMD Gaming Evolved hrach. Je vtipne ako AMD tlaci na viacerych frontoch. V podstate vracaju NV uder vyuzivanim viac VRAM na ich grafikach a tiez zakazovanim implementacie DLSS ci implemenraciou iba zakladneho raytracingu, aby nebolo vidiet ako su ich karty v RT pozadu. A vsetci kritici NV anti-consumer praktik pri AMD skacu radostou v style, ze ked nemame, nebudete ani vy. :-) Skoda ze sa to dotklo prave Starfieldu.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

AMD netlačí na využití VRAM ve hrách, to vývojáři sami, jak Sony zrušilo požadavek, aby nový hry běžely na PS 4 (8 GB sdílené RAM). Když se hra udělá rovnou pro PS 5 (16 GB sdílené RAM), tak prostě vypadá zas o třídu líp (dost VRAM spotřebuje i to RT). Port na PC se pak klasicky odflákne (PC Master Race se přece chlubí, že si může koupit dražší a výkonnější hardware).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak bude asi nahoda, ze hlavne AMD Gaming Evolved hry maju tento VRAM problem. Kazdopadne aj keby to bolo ako pises, tak do konca zivotnosti tejto generacie konzol zostavaju este minimalne 4 roky. Tak preco si niektori ludia myslia, ze 12GB nebude dostatocnych uz za 2 alebo 3 roky (cital som uz aj o roku)? Tych 16GB je predsa zdielanych, nie iba pre GPU.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Není náhoda, že spousta her je console-first, a aktuální konzole (už několik let staré) mají 16 GB sdílené RAM. Ano, není to jen pro GPU - většina dat je ale grafických, takže většinu paměti typická hra použije jako VRAM.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

jj a maximum využití bude těch 12GB, ale spíš míň mezi 10-11 což koresponduje s nedávnými "vlajkami" Nvidie takže tak žhavé s těmi 16GB+ jen na grafiku to nebude.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Asi ne, ale zase nějaký geniální nápad to taky nebyl. 4070Ti je dost drahá a výkon na 4K stejně nemá. Omezení 192bit sběrnice je dost znát.
Vyhráli to ti, kteří v dobrou chvíli koupili RTX 3080 nebo RX 6800XT. Grafiky budou mít mnohem delší životnost než celá RTX 4000 nebo RX 7000 série, které nepřinesly podstatné zvýšení výkonu, jen snížení spotřeby a vypadá to, že výkonově budou muset stačit až do 2025. Pak se uvidí.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

tak ked kupa rtx 3080, tak jedine 12GB ale ta za dobru cenu asi nikdy nebola
takze nam ostava rx6800xt :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

zalezi na jakem rozliseni hrajes, ale pocitej ze za 2 az 3 roky 12gb na 1440p bude jako dneska 8gb na 1080p

taky bude hodne zalezet na amd kdy vydaj rdna4, podle me to tlacej kazdej den i vocima, aby to bylo venku, pokud ma byt na 5nm
a nvidia diky tomu si muze v klidu na prelomu roku udelat refresh (super), ehm prejmenovani soucasnyho lineupu stejne jako s turingem a budou v pohode proti rdna4 pristi rok a 3nm geforce vydaj podle toho jak dopadne rdna4 a jak daleko bude rdna5
takze se muze stat ze za tvoji cenu 4070ti pristi rok dostanes 4080ku

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

A co když to bude stejné jako 8GB s 1440p jako dnes?

Záleží co hraješ, že, já hraju 3440x1440 na 8GB a nic mě nelimituje a vím že za 2-3 roky mě taky nic limitovat nebude, protože budu hrát pořád ty samé hry. Hry, kterým to nestačí by stejně potřebovyly výkonnější železo

A pokud se nějak zásadně změní skladba her, které hraji, tak pár kliknutí a za chvíli mám novou grafickou kartu doma, nechápu proč bych třeba dnes řešil co bude za 2-3 roky jen na základě nějakých doměnek, mám a kupuju to co potřebuju teď a vyměním až bude potřeba. Od 2015, kdy jsem se po 11 letech vrátil ke hraní na desktopu mi nejvíc vydržela GTX1080 - 3 roky 3 měsíce... A to jsem si původně myslel že to bude jen na dva roky.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

ale uvedom si, ze ty si minorita medzi hracmi

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jenom mezi hraci? :)

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Přesně tak nejvíc hráčů hraje věci jako CS:GO, Valorant, Apex, Fortnite, Roblox, Minecraft, Dota, LoL.... A nejhranější hrou - z pohledu aktivních hráčů měsíčně je Candy Crush Saga.

Mám tudíž hodně nastandardní a minoritní zaměření na singleplayer AAA, případně na nekonečné looter hry jako Destiny, Division, Borderlands, Warframe, Diablo. Ale na počítači už hraji daleko méně, více hraju na tabletu (třeba Diablo Immortal, Brawl Stars, AngryBirds) a to mi letos vyjde Division Resurgence a zvažuju upgradovat svůj Tab S8+ na 14.6" Tab S9 Ultra až vyjde a bude v nějaké "no brainer akci"

O to víc bys měl dávat bacha na tu generalizaci, právě když se koukneš na ty nejhranější hry, zjistíš že karty jako 4060 nebo 7600 jsou ideální pro high refresh rate kompetitivní hraní i v případě monitorů s vyšším než FHD rozlišením a paměť je opravdu to nejmenší...

Třeba TLOU je jedna z těch náročnějších her, i když snad nové patche tomu dost pomohly, které měly být limitem pro 8GB karty, jenže té hry se prodaly nižší statisíce kopiií = irelevantní herní titul. Takže potřeba vyšší paměti je aktuálně v počtu jednotek her, z nabídky desítek tisíc již existujících her.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Až budeš mít na nějaké hře natočeno deset tisíc hodin, tak se přihlaš.
Do té doby jsi jenom kažuál, jehož pocity nikoho nezajímají.

PS: Stačilo k tomu intelí iGPU z roku 2006.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

10.000 hodín = dajme tomu 5 rokov?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tvuj optimizmus bych chtel mit. To same sis mohl rikat v roce 2019 a od te doby do ted vpodstate nikdo kdo ma rozum zadnou GPU nekoupil, protoze ceny byly nesmyslne. To ze ty mas penez jak ... a neni ti jich lito na nakup 2-3x predrazeny veci je tvuj boj. Ostatni prave resi jestli je lepsi ted koupit stavajici nebo minulou generaci GPU nebo pockat na RNDA4. RNDA3 se uplne nepovedla, ale zacina se prodavat temer za ceny pred krizi. Pokud se RDNA4 hodne povede, tak na lacine karty muzeme zapomenout, protoze cena bude treba o chlup mensi nez 4090.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Však já to tak mám. V 2021 jsem prodal celý počítač protože se to s šílenými cenami GPU vyplatilo. Dva roky stará 2070S... zbytek počítače 3 roky starý... Počítač jsem nahradil za +- stejný hned se starší grafikou+kombinace GFN, Loni jsem pořídil jen o trošku výkonnější 3060Ti, vyšlo mě to na 0 korun za upgrade grafiky a refresh záruky. Kdybych to tehdy neprodal, mám tu sestavu i teď po 5 letech, grafiku 4 letou a neměl bych důvod na to šahat, stejně jako s tou 3060Ti.

Za tu dobu hraju pořád stejnou sbírku her a na té sbírce her se nic nezmění počítám v nejbližších 2-3 letech (a to stejný charakter her hraji od toho 2015). Pokud se mi za ty poslední 4 roky měnily nároky na grafiku, tak ne kvůli hrám ale monitorům: za ty 4 roky jsem měl dost monitorů.. 2560x1080 34" Ultrawide, pak 3x27" FHD (letecké simy), pak 32" 4k a co neběhalo nativně šlo na FHD nebo QHD podle toho co vypadalo lépe, teď mám 3440x1440. 2070S i 3060Ti mi to pokrývá perfektně.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

pokud si kupuješ grafiku na hry, které už vyšli tak jsi v pohodě, ale většina lidí si kupuje grafiku na hry, které teprve vyjdou, logicky witchra 3 si mohl dohrát už 20x se současným HW, takže by tě mělo zajímat jak na tom tvoje grafika bude za 2 3 roky

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

"ětšina lidí si kupuje grafiku na hry, které teprve vyjdou"

Vážně? AAA tituly mají typicky prodeje v jednotkach milionů, ty nejúspěšnější dokážou jít do nízkých desítek po nějaké chvíli. Herních grafik celkem se prodává pár desítek milionů ročně, minimálně polovina těch grafik nese 8GB nebo méně paměti.

Ukaž mi tu statistiku ze které vycházíš že většina, to se bavíme řekněme o kolika 75%? hráčů co kupuje novou grafickou kartu to kupuje pro hraní her, které ještě ani nevyšly a neví jak nárnočné/nenáročné budou?

Takže loni si měl člověk místo něčeho jako je ta 7600/4060 koupí 4090, protože co když vyjde hra jako Howarts legacy? Protože kdo ví co bude zítra, že... Přitom na těch levných grafikách stačí ubrat detaily nebo nezapnout RT, ještě nedávno mi tu každý argumentoval tím že RT nikdo nezapíná a nikdo nevyžaduje max detaily za každou cenu. Ejhle, letos se to změnilo, protože některé grafiky holt HL s RT ve FHD nedávají na 60FPS...

A třeba někdo toho Witchera 3 nedohrál i když 20x mohl, já ho nedohrál, pravda moc mě nebavil, ale třeba single v GTA V mě teprve čeká... Taky bych mohl dorazit Borderlands 2, jaj 11 let stará hra a já ještě nedohrál ani základní kampaň. No ale zase si to zahraju i na Macbooku :)

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

a ta tvoje většina hrající lolko, csko pravidelně upgraduje grafiku? ty hrajou ještě na 1060 v pohodě, ty neupgradujou nikdy dokud jim to nelehne a pak se můžeme bavit jak zkriplenej je mainstream když si od rtx2060 polepší o 33% na 4060 a je jim fakt jedno co si na tom zahrajou za 3 roky

takže moje většina jsou lidi, kteří hrají 3A hry, kteří musejí kvůli nim pravidelně upgradovat, aby si zahráli svojí cílovku

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

I u nenáročných her jsou:
- noví hráči, kteří pořizují svůj první počítač
- hráči kterým umřel počítač nebo grafika
- hráči kterým počítač neumřel, ale má jiné problémy a nevyplatí se to dávat dohromady
- hráči kteří ten 7-10 let starý počítač chtějí vyměnit za nový, výkonnější...
- hráči kteří chtějí tu 7-10 let starou mašinu nahradit něčím
- hráči kteří si vystačí s méně výkonným, ale dostali to třeba jako dar

AAA her, kde by přetala stačit paměť je hrstka, navíc v nastaveních/rozlišeních na které už ty karty nemají výkon. Třeba to HL, FHD bez RT to běhá na 8GB fajn, s RT to 8GB kartu zabije, ale když karta s 12GB (teď myslím 3060 vs 3060Ti) má výkon 28 a s 8GB 24FPS v průměru, tak ani jedno nebude právě ten ideální herní zážitek.

Většina novách AA her nemá s 8GB problém, zvláště ve FHD nebo QHD které dominují a na 4k si stejně lidé pořizují kapku jiné grafiky.

Ano je tu tlak k navyšování VRAM a nic proti němu, ale na střední třídě si prostě některé nové AAA hry nezahraješ na max s dostatečným výkonem, tak tomu bylo ale vždy. Pamatuju si Witcher 3, dostal jsem to v budle s GTX960, na té jsem to nikdy nehrál, ale vím že když se to vymaxovalo, tak 60FPS 1%low neudržela ani GTX1080! musel se snížit 8xAA na 4xAA u Hairworks, pak už 60 FPS 1%low 1080 dala, jak na tom byly karty střední třídy z doby vydání té hry - 760,770, 960,970...

Proč to tehdy nevadilo snížení detailů a dnes snížení detailů = nehratelná hra?

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

"Třeba to HL, FHD bez RT to běhá na 8GB fajn, s RT to 8GB kartu zabije, ale když karta s 12GB (teď myslím 3060 vs 3060Ti) má výkon 28 a s 8GB 24FPS v průměru, tak ani jedno nebude právě ten ideální herní zážitek."
.. jsi pumprliku nejak zapomel treba na to, ze ty karty jsou schopne hrat i v 1440p, pokud by meli dostatek pameti. Ale oni nemaji, ze...Nemluve, ze muzes zapinat DLSS.. o wait, nemuzes, protoze se ti to s RT nevleze ani s DLSS do tech 8GB...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

> Taky bych mohl dorazit Borderlands 2, jaj 11 let stará hra a já ještě nedohrál ani základní kampaň. No ale zase si to zahraju i na Macbooku :)

Pro zajímavost, i ten nejlevnější nejpomalejší nejlowendovější MacBook s Apple Silicon - letitý dokonce jen pasivně chlazený MacBook Air M1 - má dvojnásobné fps v Borderlands 3 na detaily Medium než můj herní desktop, co jsem si koupil jako highend, když ohlásili Cyberpunk 2077 (holt prostě si nesmím kupovat po ohlášení hry, ale až když jde po letech do prodeje :-)). Grafika v Borderlands 2 odpovídá vizuálem a náročností úrovni Low (polovičně náročná než Medium). Takže tu budeš moci asi hrát v plném Retina rozlišení. Pro ten Borderlands 3 na Medium mi stačí pixely 2x2, protože to je furt ostrý (narozdíl od PC notebooků má MacBook velikost pixelů tak, aby nemuzel obraz rozmazávat). A to ta hra jede v emulaci CPU (x86-->ARM) GPU (DirectX 11-->Metal), OS API (Windows-->macOS) a DRM (Heroic.app emuluje DRM Epic Games Store, protože hra oficiálně pro Mac není).

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

@vzdej to.. :))

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro zajímavost, Witcher 3 teď dostal RT patch. Vypadá o dost líp, ale taky si řekne o novou grafickou kartu. Brácha ho furt odkládal, ale teď s novým herním PC se do něj proto pustil.

EDIT: Podobně já tehdy odkládal Trespasser a pustil jsem se do něj až s patchem pro 3D akceleraci (ten byl už od výrobce dřív) a komunitním patchem pro widescreen FullHD (nativní rozlišení na tehdejším desktopovém monitoru).

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ked si vezmem, ze moju 5 rokov staru RX560 poslala do smutku az hodne specificka AAA simulacna hra, prezila superultrabohovskynarocny Flight Sim, Forzu Horizon, posledne tri formule a cojaviem co este, tak by som to zas tak smutne nevidel.

Na prevadzkovanie discipliny "onania nad maximalnymi nastaveniami" to urcite nejake tie peniaze do tucnej grafiky nasypat chce, aby bola futureproof. Inac sa clovek zahra v pohode aj na zeleze "kupenom na hry co uz vysli".

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jako karta pro nový (low cost) počítač, nebo náhrada za chcíplou kartu .. dejme tomu.
Ale jako výkonový upgrade v době, kdy už jsou venku věci, které to nedá?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ono zas pri tom, co dnes vychadza za hry je kludne mozne ze to cloveku aj bude stacit. Jedno vacsi odpad ako druhe :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Taky pravda.
Co hra nemá v obsahu, rozsahu, hratelnosti, etc. ... to se snaží dohnat formou.

Když si vzpomenu kolik času jsem zabil u Civilizae (pro DOS) nebo Winciv ...
Dnes má hra 60+ GB a obsahu tak na 8 hodin hraní.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

grafárna má tři roky záruku, tedy nepočítám že ji budu mít déle jak 2,5 roku, to je maximum pak "jde do světa".

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To abych se začal po nějaké koukat.
Než se mi stávající rozpadne na prvočinitele.
</Irony = Off>

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

tak někdo koupí a čeká až doslouží a jiný kontinuálně při příchodu nové generace kdy jde získat kolem 50% počinek na novou kartu či procesor. Např přechozí 12700K jsem prodal za 7 tisíc a koupil 13700K za 12. Nebo předchozí grafárnu jsem prodal za 14 a novou koupil za 22.
Prostě příjemné upgrady co neudělají větší zásek do rozpočtu.
Je to o tom že mě to baví postupně z PC vyždímat maximum jen vyměňováním cpu+gpu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak hlavne na 4k se tech 12GB VRAM dneska doporucuje ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

čeká RDNA4 také odklad, nebo to AMD stihne před koncem roku 2024 ?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

rdna4 by měla jít na ten samej proces co má teď nvidia teda nějakou verzi 4nm
takže odklad nehrozí, ani bych se nedivil, kdyby začli s vydáváním příští rok na jaře a nečekali až do září
každopádně se bude muset pochlapit s výkonem a cenou jestli chtěj něco prodat

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Timhle stylem nam za chvili zbyde jen big green. AMD jenom kopiruje strategii nv s o deset procent nizsi cenou, to je na poradnou konkurenci malo.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

oni teď s rdna3 nemůžou nic dělat, když dávaj velký/plný čipy do nížších modelů než by chtěli, i proto nvidia tak zvedla ceny, protože ví, že žádná cenová válka tuhle generaci od amd nebude a když to dopadne blbě a rdna4 vyjde až v 2. polovině příštího roku a dorovná max. plnou 4090Ti a pak nvidia na jaře 2025 vydá svoji 3nm generaci tak jsou zase v loji

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ani nechci vedet, co ma nV za informace, kdyz odlozili novou arch. na 2025.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

ono to vypadá že museli kvůli tsmc, když apple musel posunou tak nvidia taky

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ale to nie je pravda, AMD spúšťa extrémne zlepšenia SW podpory v priebehu budúceho kvartálu, od Vega po RDNA3

AMD Officially Bringing ROCm Support To RDNA 3 GPUs This Fall, Starting With Radeon RX 7900 XTX & Pro W7900
Jun 29, 2023
AMD has officially announced ROCm support for consumer Radeon "RDNA 3" GPUs such as the RX 7900 XTX & Pro W7900 coming this fall.
https://wccftech.com/amd-officially-bringing-rocm-support-to-rdna-3-gpus...

AMD ROCm 5.6 Released With A Focus On Improving AI
Written by Michael Larabel in Radeon on 29 June 2023
AMD also announced that the AMD Instinct MI50, Radeon Pro VII, and Radeon VII GFX9 products will be entering maintenance mode beginning next quarter with the ROCm 5.7 release.
https://www.phoronix.com/news/AMD-ROCm-5.6

18 February 2017 at 05:48 PM EST.
Hitting mainline LLVM this weekend is support for AMD Radeon GFX9 within the AMDGPU back-end, not to be confused with the AMDGPU DRM driver.

GFX9 is the architecture of Radeon's upcoming Vega GPU launch.
https://www.phoronix.com/news/AMDGPU-LLVM-GFX9

17 June 2023
AMD ROCm support is officially supported on just a small subset of cards. For consumer cards the RDNA/RDNA2/RDNA3 support has been slow to materialize.
https://www.phoronix.com/news/Lisa-Su-ROCm-Commitment

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ne, je to pravda. A tapeta o výpočtech v ROCm pro hry nic neznamená (beztak oficiálně skoro žádné AMD grafiky nepodporuje, jen neoficiálně).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To je väčšia stratégia. Aj ROCm môže pomôcť v hrách a hlavne sa zelpšuje SW podpora a vznikajú aj FSR exclusiuve tituly, čo je stratégia AMD
https://www.pcgamer.com/starfield-partners-with-amd-and-oh-boy-the-inter...

Takže to nie je kopírovanie

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Já čtu o větší strategii ze strany AMD už deset let, že už brzy a kde nic tu nic. A ty FSR exclusive tituly jsou ve skutečnosti jen console-first a odbýt PC port (což i chápu, na konzolích se vydělává víc).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Asi by bylo dobre vzit v potaz, ze az do zacatku roku 2017 bylo AMD na hrane bankrotu. Pocitam tak cca 3-5let pred tim, na tom byla financne blbe. To ze se ji povedla tak dobra RDNA2 v situaci ve ktere byla a po reputaci, co mela X poslednich let, je maly zazrak. Je asi na snade, ze vzhledem k pozicim jake ma vuci Inteluva NV, si vybrala Intel a x86, kde ma nejvetsi fokus. Na druhou stranu jde videt, ze i do grafik investuje vic. SW podpora ve hrach, 'podporovane' AAA tituly, lepsi ovladaci SW nez NV, zlepsena podpora ruznym encoderum, snaha dotahnout CUDA, atd.ukazuje, ze investuji i tady. Ty roky naskoku co NV ma, se nedaji dohnat nebo predehnat za 3 roky. Nemluve, ze NV neni Intel a tlaci to porad dal...
V ramci moz osti si myslim, ze AMD ma naslapnuto dobre i v grafikach. Otazka je kdy a jestli se ji to podari zuzitkovat.
Jinak nejvetsi chyba letos, neni ani tak, ze se ji RDNA3 iplne nepovedla, ale to, ze nebyli schopni doposud vydat ani celou radu a main stream jim kompletne chybi.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

".. main stream jim kompletne chybi .."

Fanboys ze zelené stáje tvrdí, že 4060 je mainstream.
Vhzledem k tomu opradu děsnému (nebo těsnému?) výkonovému rozdílu proti RX 7600 lze s klidem prohlásit, že AMD má na trhu i maintream.
Nebo uznat, že karty o výkonu 4060 a 4060Ti nejsou mainstream.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

je to V RITI
a este cina ligne tw, a bude to uplne V RITI

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ako môže Čina lignuť Taiwan? Taiwan patri Čine ako Florida USA. To že USA si povedalo že chce Taiwan, je ina pesnička, ak ma USA dostatok zbrani tak môže skusiť anektovať Taiwan, ale bez boja to nebude :D

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

takhle tak jednoznačný s tím taiwanem to není, když se podíváš na wiki na historii taiwanu
tak víš že po rudé revoluci v číně všichni pravičáci odešli na taiwan, který tou dobou spravovalo japonsko a tihle pravičáci potom podespali pakt s japonskem, že jim taiwan přenechá, protože usa potřebovali leteckou základnu kvůli válce v koree, což je ta sporná část kvůli, které taiwanci si myslí že jsou samostatný a čína zase ne, takže záleží jak hluboko jdeš do historie a co tomu předcházelo, dneska by jsme si taky mohli nárokovat půlku evropy, kvůli tomu, že karel iv byl borec
btw ta taiwanská čína byla zakládající člen OSN a do 70. let byla členem rady bezpečnosti než ji vystřídala pevniská čína, myslím, že kdyby si nehráli na čínu ale rovnou na taiwan nemusel by se řešit tenhle shit

třeba zase ve španělsku baskicko nemá nárok na samostatnost, protože v historii se spojilo se sousedem vedle a ti společně se spojili se španělskem

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Podobne argumenty použivaju Rusi aby ospravedlnili aneksiu Krymu, dokonca už aj donbasu... I Greci sa biju o ostrov podobne...
Myslel som si že Rusi s Ukrajinou su dostatočna vystraha aby sa o taku sprostosť už žiaden štat nepokušal silou a USA si idu svoje po vzore Ruka...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

v 93 rusove podepsali s ukrajinou uzemni celistvost ukrajiny kdyz se vzdaji jadernych zbrani vcetne krymu takze tady neni o cem

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

podla mna Cina patri Taiwanu, skor ci neskor si to uvedomia.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

V podstatě záleží jen na tom, kdy budou USA patřit Číně.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Nebo Čína USA ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak v tom případě nemá cenu čekat do příštího roku na další generaci

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

jestli vylozene nepotrebujes a necekas uz rok tak bych pockal :)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Čekám 2 roky
A zatím to vypadá, že ještě další 2 budu.

Nějak se mi nevyplatí dělat upgrade.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

já už kupuju jenom bazar v záruce, novou kartu jsem nekoupil už snad 10 let

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Z toho jak to vnímám a také co tady čtu mám dojem, že se nevyplatí dělat upgrade grafiky možná už nikdy, protože po kryptohorečkách už "dobře" nikdy nebude a opravdu to skončí na iGPU. :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

dobrý časy skončili už dávno s 1. kryptem, turing byl taky špatnej jako teď ada, ada je na tom ještě hůř vlastně, jediná výhoda ady je, že výkonu už je celkem dost, ale z pohledu nějakýho základního progresu jsme se v mainstreamu hnuli z 2060 za 350$ na 4060 za 300$ s 33% vyšším výkonem

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Když jsou hráči kreténi a názorně předvádějí výrobcům, že jsou ochotní vysolit za tři roky starou GTX 1660 Ti, co se prodávala za šest a půl tisíce, najednou třináct litrů, a za RTX 3080 místo dvaceti tisíc čtyřicet, tak se těžko můžeme divit, že chtějí šponovat ceny.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

ochota vysolit vic v tak extremni situaci byla pochopitelna, ale v tuhle chvili si myslim ze spousta lidi by se na pc gaming uplne vykaslala kdyby se situace opakovala, nebo si nemysleli ze bude lip

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ono ta iGPU od AMD s 8+ CU by stačila na spoustu věcí.
Jen jaksi (pro desktop) nejsou.
Není to dost lukrativní.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Vyborne, to tempo novych produktu na trh je zbytecne a naprosta stupidita.

Neni na to zadny duvod.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.