Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Jak to bude s licencemi na Windows 8?

Ja to porad nejak nechapu. Tech 30€ je upgrade na retail verzi, ale z ceho? Je potreba mit jinou licenci (OEM) W8 nebo treba W7 nebo je to jako u upgradu W7, ze neni potreba nic, ale kdyby prislo BSA, tak je potreba ukazat i licenci pred upgradem?
A to za tech 60€, ten legalizacni balicek, to je za OEM nebo za retail?
Zkratka, pokud nemam ted zadnou legalni, jak ziskat retail verzi W8 co nejlevneji? 60€ za OEM legalizaci + 30€ za upgrade na retail nebo uplne nejak jinak?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

BSA nemusíte ukazovat vůbec nic.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

nemáš úplně tak pravdu - BSA se ukazuje prostředníček, případně směr k nejbližším dveřím.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Na The Verge psali, že do února bude Windows 8 Pro za 70 dolarů. To celkem odpovídá těm 60 euro za legalizační balíček, takže by mě taky zajímalo, zda se to bude chovat jako retail. Protože za 1500 Kč bych si Windows 8 Pro koupil.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Kdyby přišlo BSA nebo třeba zástupci jezuitů, tak je můžete pozvat třeba na kafe, ale s licencí windows to má nulovou souvislost.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Mi je samozrejme BSA taky u psich pochev, ale jde mi o to, aby to slo nainstalovat a chovalo se to legalne, cili updaty atd .....

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

ano, k upgradované verzi bys měl mít i tu předchozí verzi. Jinak pokud retail upgradem upgradneš OEM, tak z toho nevzniká plnohodnotná krabicovka. Zánikem PC jsi akorát oprávněn použít tento retail upgrade na další PC, ale ten opět musí být vybaven předchozí verzí windowsů (ať retail či oem)

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

já zas nechápu, proč by si někdo W8 vůbec kupoval....

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Já zase nechápu, proč někdo pod články o Windows 8 tapetuje, že si je nekoupí.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

ale já bych opravdu chtěl důvod, proč to koupit :)
1) normální aplikace na tom nepůjdou
2) metro nechci, chci widgety s ikonami

prostě chci vědět, co mi to vůbec přinese, nedokážu přijít na nic, tak mi poraď :)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Minimálně bod 1 není pravdivý. Normální aplikace na tom půjdou, není důvod, aby nešly.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Opravdu? Např. Total commander už běží na ARMu (winRT)? Spousta lidí bude mít ve značení hokej, koupíte si nejlevnější tablet z letáku s "windows 8". Doma vložíte klíčenku s portable aplikacema, nalistujete si exáč a ejhle, nejde to spustit stejně jako na Androidu :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Nebavíme se o Windows RT, ale o Windows 8. Tam Total Commander normálně poběží.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Normální aplikace na tom nepůjdou? :-) To kde se říkalo? Jsou to pořád Win7 s vylepšeným kernelem, pár drivery pro pár nejnovějších technologií a na tom nalepenýma dlaždičkama.
Widgety z Visty/Win7 fungovat nejspíš nebudou, už i na 7 ale třeba já používám Rainmeter. Tam jsem sám zvědavý, jak to bude fungovat.
Co se Metra týče, jeho aplikačky se dají odinstalovat, nastavit autostart do Desktopu a taky už nějak jde a Start8/Power8/Classic Start Menu taky můžeš stáhnout. Tak tam Metro sice zůstane, ale asi to ničemu nevadí.
Odměnou ti budou hranaté rohy, lepší správa kopírovacích/přesouvacích dialogů, kompletně překopaný taskmanager, rychlejší spouštění/vypínání systému, připojování k wifi a i celková práce s ním, nároky jsou ještě nižší než u sedmiček. Víc nevím, protože je sám ještě v RTM nezkouším.
Jestli to stojí za to koupit, to si musí každý zvážit sám :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

takže všechno na ARM půjde? i Photoshop?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To je jak u blbejch - koupit si samostatně půjde jen OS Windows 8, tj. systém určený pro x86. O tom je tento článek.

WindowsRT, což je de facto Windows 8 pro ARM, půjde koupit jedině jako nedílnou součást nějakého zařízení. A neponese to název Windows 8.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Z pohledu spotřebitele nebude moc velký rozdíl mezi Windows 8 RT na ARM a Windows 8 OEM v noteboocích, většinou to tam bude už nainstalovaný. Však zkuste toto vysvětlit BFU, co to jen používá.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To, co pisete je pravda, ale prave pouze pro x86 verzi, pro ARM verzi by nemel byt k dispozici zadny emulator a aplikaci prelozenou pro x86 samozrejme na ARMu nepustite. Nicmene pro bezne PC budete stejne pouzivat x86 verzi a tam vse bude behat. Aplikace samozrejme, podpora vista/w7 gadgetu dle vseho s metrem pada, nicmene by nemel byt velky problem .net gadgety na metro preportovat, s tema zprasenejma v silverlightu si nejsem uplne jistej:)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Proto se Windows 8 jmenují Windows 8 a Windows pro ARM se jmenují Windows RT. Tablet s Windows 8 zkrátka MUSÍ být x86-64. Tam, kde bude ARM, budou Windows RT. A tam opravdu dnešní Photoshop nepoběží :). Kdo se pokusí prodávat tablet s procesorem ARM a Windows 8, bude klamat zákazníky.

Specifikum Windows 8 pak je, že na tom poběží i aplikace pro Windows RT (i když zřejmě ne úplně všechny). Na jaké platformě daná aplikace pro Metro poběží, se dozvíte u té které aplikace přímo ve Windows Store.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Tak ony aplikace pro winRT nemuzou pouzivat nemanagovany kod, ale predpokladam, ze bude potreba je stale prelozit pro ARM nebo x86. Nevim jak moc jsou prelozene .NET aplikace platformove nezavisle, existuji slusne decompilery, takze je mozne, ze .NET udela tuhle transformaci za uzivatele, takze by to pak melo byt jedno, kde to pobezi. Vnitrku fakt nerozumim, jen vim, ze ve visual studiu si volim, pro kterou platformu to ma byt:)

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Tak ve visual studiu je pro .net volba AnyCPU, pak to poběží všude, kde bude k dispozici target framework.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Pokud vim tak aplikace pro windows RT jdou napsat i v nativnim kodu. Teda jestli microsoft v poslednim pul roce neco nezariznul. Jenom pak nejsou kompatibilni s jinou architekturou a na marketu se na nekompatibilni platforme schovaji.

Visual studio a .NET aplikace maji v podstate nabidku na jakou platformu to targetujes (x86, x64, ia64, AnyCPU), ale prakticky je vyznamna jenom v ohledu na dostupnou ramku, volani nativnich knihoven a nestandartnich pouziti ukazatelu a typu intptr.

V pripade, ze pouzijes anyCPU tak to jede vsude. Assembly (dll knihovny) se tak daly pouzit i na telefonech s windows mobile a xboxu uz driv. Jen clovek musel davat bacha co referencuje aby nepouzil veci co v tech orezanejsich frameworkach nebylo, coz tady neni problem, jelikoz vsechny knihovny pro metro ve Win8 i winRT jsou totozny.

Dokonce jde nacist a pouzivat i knihovna targetovana pro jinou platformu. Kompilator jenom vyhodi warning. Za behu to spadne jen v pripadech, kdy se pouzije trida, ktera by nesla kompilovat v nastaveni AnyCPU (vicemene... :P ). Nedetekovatelna neprijemnost muze nastat snad jen pri matematice s IntPtr.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Co je nativni kod u winRT? Ja pocitam, ze to vsechno bude muset bezet jako CIL. Jeste by me zajimalo, jestli se microsoftu bude muset posilat zdrojak nebo zkontroluji az ty vysledne binarky ... ale pocitam, ze B bude spravne.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Né, ty nehledáš důvod proč koupit, ale důvod proč prudit v diskusi o něčem, co tě očividně nechceš.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Ad widgety/gadgety/sidebary, nikdy jsem to nepoužíval, a tak nevím, zda to je to přesně to co chcete, ale zkuste:
http://forums.mydigitallife.info/threads/35505-Windows-Sidebar-Gadgets-f...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Přesně, zadarmo drahý :) Jsme v situaci kdy jsou tu 3 americké společnosti s podobným přístupem k zákazníkovi a podobným portfoliem. Největší sranda je jak většina velebuje jednu stranu a další 2 haní (su vyjímka, nemusím ani jednu, pro evropana to nic dobrého nepřináší, trošku nadhled lidi).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jak se do lesa...

To jste si pane asi spletl diskusi, ten člének nebyl o Linuxu.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Vím, ale mluvil jsem obecně. Pro ty co ví co znamená svoboda není moc prostoru kam utýct, hodně uživatelů volí menší zlo, alespoň si to myslí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Víte s dichotomií dobra a zla (navíc ve spojení s nejednoznačně definovaným pojmem svoboda) to máte těžký, ono záleží "vodkaď" se na to díváte. Já ve svém postavení, své práci a své zábavě jsem svobodnější na Windows než na Linuxu. Svobodu si definuji jako počet stupňů volnosti v doménách, které jsou vysoko na mém hodnotovém žebříčku. A ten máme každý jiný, a proto i to jinak vnímáme no. :)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

No vidíte, bylo by to na dlouhou filosofickou debatu. Já to mám naopak. Na Linuxu můžu dělat psí kusy (tím se učím, to je ta svoboda, nemuset být v područí jedné firmy, mít OS na každé klíčence apod). Naučil jsem se v něm spoustě nových postupů (na windows špatně aplikovatelných) a příjde mi přehlednější na administraci a na možné modifikace. Pravda, hry už nehraju a Photoshop nepotřebuju (vyjímečně ve virtualboxu, když dostanu zprasené podklady).

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Podle mě je licenční politika M$ jedna velká zlodějina. Je vůbec otázka, zda je u nás zákonné vázat koupi licence na konkrétní počítač (díly). Mělo by platit jedna licence=jeden 1 kus počítače i kdyby byl 50x upgradovaný.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

a rohlíky by měli pekaři rozdávat zadarmo. Každému kdo má hlad bez ohledu jestli má peníze nebo ne :-))

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

však už i evropský soud rozhodl, že je to nelegální, jenže bojuj proti tomu, když jsou podplaceni všichni výrobci i vlády

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nechapu proc, mate volbu, zda koupite OS za plnou cenu, nebo s orezanymi pravy za polovic... Co je na tom k nepochopeni nebo zlodejina?

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

To v podstate plati, dokonce to neni ani o upgradu, jenom se trochu brani tomu bezet na vic strojich najednou. Teda kdyby si si bezne nemohl koupit OEM windows, ktery nejsou pro koncovyho uzivatele vubec urceny. Jsou urceny pro vyrobce pocitacu jejich pocitace ani vetsinou nemuzes legalne bez ztraty zaruky upgradovat. Windows 8 jsou prvni system od microsoftu, ktery na eventualitu, ze si chces koupit OEM licenci a postavit si PC jako soukroma osoba nejak pamatuje a ma k tomu ten treti druh windows licenci.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Kdyby jsme žili v normálním světě, nepotřebovali by jsme takovéto nesmyslné zákony. Stačila by dobrovolně uzavřená smlouva respektovaná oběma stranami.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ve chvíli, kdy je jeden monopolní výrobce, který nabídne 2 druhy smluv, z nichž ani jedna není bůh ví jak výhodná, tak se těžko dá mluvit o dobrovolně uzavřené dohodě. O dohodě se jedná, tady je jen možnost ano/ne.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak se oprostěte od iluze, že ke svému životu potřebujete počítač, protože vždy máte možnost nekoupit. :) Microsoft vám dává možnost koupit Windows "na jedno použití" (OEM), "na opakované použití" (Retail), "na víc použití" (Volume) a "na zkoušku" (Trial). Co ještě by jste chtěl?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jinak bych pro minimalne upravil popis OEM, ta je vazana nikoli obecne na HW, ale konkretne a jen na zakladni desku, tzn. muzete upgradovat jak o zivot a OEM licence je stale platna - az do okamziku, nez vymenite nebo vam shori zakladni deska.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Technicky vzato ani to není úplně korektní. Některé firmy z řad výrobců počítačů např. „opravují“ základní desku výměnou za jiný kus (zažil jsem osobně). A licence je stále platná. Bere se to totiž právě jako „počítačový systém“ (jako celek). Softwarově je to samozřejmě vázáno na desku, ale to právě řeší firma při opravě, že to nadále váže i na novou desku, kterou vám v rámci opravy vymění.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Co jsem tak slysel (i od borce co dela primo v Brne na MS support lajne), tak tam staci zavolat, rict wocogo a oni tu licenci upgradujou ..... jako pochopitelne by to neudelali, kdyby videli, ze si ten clovek volal ohledne celeronu, pak P4ky, pak C2D, i3, i7 .........:o) Ale kdyz shori deska nebo procak, tak to zmeni.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

System Builder - Pri instalacii "... nebo do virtuálního stroje ..." je na co viazana licencia? Da sa prejst z VMware na VirtualPC a potom VirtualBox? Da sa prechadzat medzi roznymi verziami?

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Co jsem se bavil se zástupcem MS, tak licenčně ne. Ta Personal Use License je jako OEM, váže se na první instalaci. Pokud chcete cestovat mezi virtuály či reály, pak Retail.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jako kdyby ten retail byl do dvou litru, tak bych do toho fakt sel. OEM by mi patrne taky stacil .... zvlaste kdyby byl do litru:)
Uvidime jak bude mit MS udelany shop .... W7 Ultimate 32+64 se sveho casu v retail (ne upgrade) verzi daly sehnat za 4k se vsim vsudy primo z USA, zcela legalne, v podstate ceske, bez media (jen licence), zkratka plne nakombovany system:) No a u nas to prodaval pod taktovkou microsoftu autocont za 12 litru v tu samou dobu za ten samy produkt .... takze asi tak. Zatim to ale vypada, ze se budou dat tyhle veci kupovat primo od MS, takze vsude stejne, coz by byl vitany krok kupredu.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Prosím vás, mohu se vás zeptat jak často používáte věci, které ve W7 Ultimate jsou a chybí v nižších edicích?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

já bych řekl, že záleží na tom, k jaké nižší verzi to chcete vztáhnout. Pokud k Profi, tak tam moc diferencí není, ale to ani v ceně. Pokud to chcete vztáhnout k Home Premium, tak těch diferencí je tam spousta a v podstatě je pro mne Home Premium nepoužitelné - chybí jim např. podpora více jak 16GB paměti (ano na jedné workstation mám 32GB) a chybí jim RDP server. Někdo může používat i ten Bitlocker, ten taky v Home Premium chybí. O Home Basic se nemá smysl ani bavit, to je tak ořezaná verze ...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

OMG, to ani nevim, kde bych mel zacit ... zkuste mrknout na http://en.wikipedia.org/wiki/Windows_7_editions
Pokud si clovek vystaci s defaultnim languepackem (cili pro cestinu musi koupit v CR), tak by mozna byla pouzitelna i ta professional ..... ale ty home jsou proste home domu pro dedka a babku. Internet, facebook, mozna word, ale tim to konci .....

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Já abych pravdu řekl - na pracovním notebooku stačí Professional, na stanici také.
Jak se liší Professional od Ultimate si dokážu také najít.
Vím, že existují výjimky kde je opravdu Ultimate potřeba, ale jinak je to vyhazování peněz, které lze použít jinde.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

cenový rozdíl mezi Ultimate a Profi je asi 100Kč

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pokud se podívám na Heureka.cz, tak tam je rozdíl cca 2000,- u OEM.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

On hlavne MS moc nepocita s tim, ze by nekdo desktopovy Windows provozoval na virtualech jinak nez pod nejakou enterprise licenci.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Počítá. Je to normálně v EULA.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Dle mého a pokud nepřepsali licenci, tak nemáš pravdu. U OEM je jenom řečeno, že to nesmíš přenést na jiný fyzický počítač a že můžeš mít pouze jednu běžící instanci systému. Jestli přecházíš v rámci jednoho stroje mezi různými virtualizacemi licence vůbec neřeší.

Retail se oproti tomu dá přenášet mezi jednotlivými fyzickými počítači a na jednom počítači ti může běžet v rámci virtualizace najednou více instancí toho daného OS - například si spustíš Windows, v nich pak vmware a v něm ty stejné Windows (tedy druhou instalaci, ale se stejným klíčem), což u OEM není povoleno.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tak špatně píšu, desktop varianty můžou mít jenom jednu virtualizovanou instanci spuštěnou, tzn. mezi OEM a Retail není v tomto směru rozdíl - virtualizace ano, ale jenom jedna instance. Teď jsem se na to díval, pomotalo se mi to se servery.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jsem docela zvědavý kdy se ozvou spotřebitelské organizace/EU komise s tím, že Mrkvosoft musí umožnit výměnu vadného HW...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Je to přesně tak, jak píše "xvasek". Licence se vztahuje na fyzický HW. Když virtualizuješ na stejným fyzickým hw, tak můžeš první týden pod virtualboxem, další pod vmware atd. Jedinou podmínkou je, že na tom stroji musí běžet jen jedna instance windows.

Pokud jde o vázání OEM verze na fyzický hw, tak je třeba mít fakturu s OEM windows na stejném papíře, jako fakturu na celý PC (samozřejmě existují výjimky, kdy to tak úplně být nemusí).
Licence/aktivace se dále váže už jen na základní desku.

Když se ti posere základní deska a stroj je ještě v záruce, tak ti výrobce vymění kus za kus a je to licenčně ok.
Kdyby výrobce kus za kus neměl a dal ti novější desku (a kvůli tomu třeba i novější CPU), tak musíš poslat servisní kopii do MS, který řeknou ano, je to v pořádku a jsi stále legální.

Pokud se ti posere deska po záruce, tak máš i po licenci na windows.
Pokud měníš disk, přidáváš paměť, měníš grafickou kartu, je možná reaktivace a vše je legální.

Stejně tak je legální celý PC s OEM verzí windows prodat někomu jinému.

Zdar Max

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

"Zajímavostí je, že tuto licenci nesmíte použít jako „legalizační balíček“ pro legalizaci nelegální instalace systému."

Jestli oni trosku neprecenujou poctivost uzivatelu. :) U legalizacni verze se nejaky naznaky logiky daly najit driv, kdyz jsem si OEM samostatne legalne poridit nemohl (coz bylo taky padly na hlavu, jako by snad byl rozdil, jestli MS dostal stejny prachy od System Buildera nebo primo od uzivatele). Pokud na pocitac Windows nedal jeho vyrobce, tak zbyvala bud krabice, nebo prave legalizacni verze. Ale pokud ted pujde Personal Use License koupit samostatne, proc by nekdo priznaval predchozi nelegalni verzi a kupoval legalizacni za priplatek?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Podle mě je to jen o tom, že pokud koupím legalizační verzi, zaktivuji tu už nelegální nainstalovanou. Pokud koupím Personal Use, budu to muset přeinstalovat.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Nevim, ale verim ze oficialne mozna ano. Ale z praktickyho hlediska, nestaci jednoduse v tom nainstalovanym systemu zrusit crack, loader, nebo cokoliv co tam zajistovalo obejiti aktivace, zmenit cislo na to nove koupeny a aktivovat?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ježkovy voči, pokud si postavíte pecko sám, můžete si na něj koupit novou verzi OEM licence, jestli to bude ihned nebo za pět let smlouva neřeší.
Pokud si koupíte noťas nebo tovární pecko bez Windows, těžko na něj můžete legálně dát OEM; tam musíte legalizovat nebo krabicovat. Jak prosté.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

A co potom tohle:

http://www.microsoft.com/oem/en/licensing/sblicensing/pages/licensing_fo...

Tam se velmi jasne rika, a to dokonce nekolikrat, ze na vlastni PC postaveny pro sebe OEM opravdu ne-e. A zajimalo by me, odkud clanek bere to info, ze s vybranyma komponentama to jde.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Mno a jak je to s tou licencí za 30E? Pokud by to byla retail (přenosná), tak bych do toho nejspíš šel :) ("metro" se z toho snad nějak vykopat dá)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Nemate nahodou k dispozici plne zneni licencni smlouvy EULA k OEM? Docela rad bych se podival, jestli je tam opet uvedeno "pokud nesouhlasite, tak muzete vratit cely notebook - ne samostatnou licenci" jako v EULA k Win 7. U Vist byla jeste zminovana moznost vraceni samotne licence bez odevzdani notebooku.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vzpominam si ze se mluvilo jeste o jednom typu licence (ci balicku) - neco jako rodinny balicek, ktery za vyhodnou cenu umoznil upgrade lib. verze Windows az na 3 domacich pocitach na Windows 8.

To jeste existuje/bude existovat, nebo ne?
Ja se presne na tohle tesil, potrebuju:
1. Upgradovat OEM Vista na starsim desktopu
2. Upgradovat Win7 na novejsim notebooku
3. Nainstalovat to na fungl novy doma slozeny desktop.

Ty 3 licence by bodly...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

No family packy jsou i u windows 7, takze nejspis casem jo :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A proto Linux.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

to nechcem ani zadarmo

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

A proto Linux co?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

ten mám v telefonu a budu přecházet na WP8. Ani s 1GHz CPU to není nijak svižné.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Ja vim, Linux na desktop nepatri, to je proste takovy etalon .... mobil je v podstate taky frontend, takze tam to plati vicemene taky. Ale android bych k Linuxu neprirovnaval, to by jsme Linuxu vazne krivdili ..... Android vymyslel a vyrobil Google, neni to vyhledavac a tim je vlastne receno vse ...... ale ano, WP8 vidim jako nasledovnika po WM6.5, po roce utrpeni s androidem to bude jiste vitana zmena:)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

nemám Android

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

I vy brebto, dokažte jak GNU/Linux nepatří na desktop, rád si to poslechnu. Vývoj v práci dělám v něm, doma mi běží na 3 PC a spokojenost. Jediný trošku Linuxový mobil se dá považovat Nokia N9, bohužel má za svou cenu horší HW.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jediný trošku Linuxový telefon se dá v současné době považovat Nokia N9 a N900. Android má jen Googlem upravené Linuxové jádro. Symbian byl taky něco jako Linux, jen velmi modifikovaný. A ten běží svižně na 400Mhz. WP8 bude možná umět to co S60 před pěti lety.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Symbian byl něco jako Linux?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

zapomínáš na WebOS.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.