Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Nové plazmové monitory Samsung

Jak se plasma varovnává s tím, když do ní nejde nativní rozlišení? Když vidím přes 1300 bodů a na vstupu maximálně 1080, tak si dycky vzpomenu, jak vypadá obraz na LCD, když není nativní. Ostatně popiště svoje zkušenosti s LCD TV s vyšším rozlišením (např. těch 1366), jestli jste to někdo viděl.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No ja jsem videl LCD TV s rozlisenim 1024 od Sony a vypada to jako kdyz si na poci poustim video. Ten prepocet je videt, hlavne treba na titulcich a navic je samozrejme problem s deinterlace. Nejspis by pro normalni TV byl idealni panel s rozlisenim 1440*1152 a odpovidajicim pomerem stran, pripadne od toho odvozena sirokouhla varianta. Pri velkych rozmerech uz pri pouziti nativniho rozliseni bude velikost jednotlivych pixelu hodne videt.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Kamos ma teraz celko lacny LCD Thomson tusim 76cm uhlopriecku.Nakoko ma slusnu grafiku napojil to na VGA a skusal aj DVI.Ovladac od Nvidie aj Win sam rozoznal toto pripojenie a poskytol optimalne rozlisenia,ktore su uplne f pohode.Takze ci uz DivX alebo DVD alebo titulky je super.Je jasne ze z blizka su body viditelne a ze takyto TV je pozeratelny z dvoch metrov a viac.V kazdom pripade ja by som bol spokojny.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pouzivam VPL-HS20 (LCD projektor), rozlisovacka 1386x788. Diky slusnemu interpolacnimu algoritmu neni problem se signaly 768, 720p a 1080i, 575p/i, 480p/i vubec zadny.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To Alan: (Jak se plasma varovnává s tím, když do ní nejde nativní rozlišení? Když vidím přes 1300 bodů a na vstupu maximálně 1080...)
 
Pozor, nemichat vertikalni a horizontalni rozliseni!!!! To pres 1300 bodu uveden v textu je horizontalni rozliseni, 1080i ktere mas na mysli je vertikalni.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

jak je to s životností plasmy...kolik hodin a co potom? (vnitřní procesor zablokuje  nebo bude je "horší" obraz?) 

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mňa skôr desí jas 1100 cd/m2. Veď to bude skoro ako pozerať do slnka! Z toho budú musieť za chvíľu bolieť oči. Špičkové profesionálne monitory sú kalibrované na 90-110 cd/m2.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nezapomente ze jas a kontrast u LCD a plazmy je jiny. Napriklad kontrast 1000:1 u LCD neni porovnatelny jako kontrast 1000:1 u plazmy, to same i pro jas...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

2 Peter: Ten jas je ale vyzařován do prostoru, a rozptyluje se tak na ploše rostoucí se čtvercem zvdálenosti. Efektivně to proto bude řekněme na 4 metry s těmi profi monitory srovnatelné

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Co sa tyka vplyvu na nase zdravie:Treba si uvedomit ze kazde technicke zariadenie s ktorymi sa obklopujeme cim dalej tym viac ma minimalne tzv. magneticky smog.To ovplyvnuje cely organizmus.Dokazi existuju a daju sa zmerat.Na kazdeho je vplyv iny.Klasicke CRT ako aj Plazma maju pomerne vysoke rentgenove ziarenie a slabe ostatne druhy ziareni.LCD nieje ziaric je to len posvieteny zobrazovac.Podobne aj projektory.Pre nase zdravie a hlavne oci je najzdravsie LCD a projekcia.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

"Pomerne vysoke rentgenove zareni"?? To tedy slysim poprve. Kdyby to tak bylo, tak by se CRT ani plazmove monitory nepouzivaly. Odkud mas tuhle perlu?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

jak je to s životností plasmy...kolik hodin a co potom? (vnitřní procesor zablokuje  nebo bude je "horší" obraz?) 
 
Při běžném používání se uvádí životnost asi 8 let. Plasma neumře celá najednou, ale umírají jednotlivé "buňky" samostatně, s tím, že ne každá barva má stejnou životnost. Myslím, že nejdřív umírá modrá.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

to marek.Skus si to nastudovat.Vymislel to jeden vedec volal sa Braun a bol to nemec.Dokonca si to ani nedal patentovat.A to ze kazda CRT obrazovka je ziaric to je asi kazdemu jasne.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

zbojnix: rentgenový??? :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Rentgenove luce+radiacia.Preto vam rodicia hovorievali aby ste nesedeli blizko pred TV.Dnes tu mame CRT monitory ktore splnaju iste normy a maju filtre ale sedime pred nim tak okolo 60Cm.

K tomu Braunovi ako si pametam volalo sa to Braunova trubica-a chcel tym pomoct elektrotechnikom.Ako prvy uzitocny produkt braunovej trubice bol oscilator.Az po jeho smrti sa z jeho vynalezu stala TV obrazovka-najprv CB atd atd.Nepitajte sa ma na roky kedy to bolo.Na roky nemam pamet.Este ma napadlo ze Braun spolupracoval s Rentgenom a on zistil ze ta jeho trubica je ziaric a zistil ze sa daju robit zaujimave fotky.Potom prisla kapela AC+ a nahrali skladbu MAMA KUP RENTGEN......nic a nic ma nebavi.......

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

moja zena ma akurat zvozila za moju gramatiku a ked sme brali I,Y, tak som fajcil na zachode... NEPYTAJTE sa pise s Y...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

castecne ma zbojnix pravdu, dopadem elektronu na masku se emituje svetlo a jako cast energie i rentgenove zareni (kolem 0,5% energie) - je to oznacovano jako Bremsstrahlung -> proto je to celni sklo s primesi olova, ale ze by te to nejak ohrozilo se rict neda (rozhodne mene, nez treba neonky) a kdyz te jednou v nemocnici poslou na rentgen zlomeniny tak si toho uzijes mnohem vic nez za x let u monitoru :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A prave vo tom to je!!! Na rentgen ides raz za cas.Ale do monitora cumim napr ja takmer celu pracovnu dobu a ked pridem domov co spravim cumim do bedne alebo do monitora.Ja mam uz hodnu chvilu LCD a ten rozdiel som spozoroval velmi rychlo.A je tu mnou spominany magneticky smog-Vysoke napetie atp.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

1) Napětí mezi rozežhavenou katodou obrazovky a okolím vytváří elektrické pole v okolí katody. Je-li toto pole dostatečně silné, vytrhne z ní elektron; část energie se přitom použila na "vytržení" elektronu z materiálu katody, zbytek si nese elektron s sebou jako kinetickou energii. Nic jiného z katody nevylétává.
2) Elektron je dále urychlován a usměrňován elektrickým i magnetickým polem v obrazovce, až dopadne na příslušné místo stínítka. Během svého letu neztrácí energii žádným vyzařováním.
3) Dopadem na příslušné místo stínítka se elektron zabrzdí. Část jeho energie se spotřebuje mechanismem, který vede k tomu, že stínítko na tom místě zasvítí, zbytek energie se promění dílem na zahřátí a deformaci prostředí, kam elektron dopadl, dílem na ELEKTROMAGNETICKÉ ZÁŘENÍ, tzv. brzdné záření. To má dvě výrazně rozlišné části - spojité spektrum vznikající principiálně vždy, když se elektricky nabitá částice urychluje (anebo brzdí, to je prostě urychlování se záporným znaménkem), a čárové spektrum, určené materiálem, v němž se elektron brzdí. Část brzdného záření padne i do rentgenových oblastí elektromagnetických vln ("měkké rentgenovo záření"). Urychlující napětí obrazovky je deset až pětadvacet tisíc voltů, což není zas pro tento účel tak moc, záření se na své další cestě pohlcuje a samozřejmě na rozdíl od rentgenky je obrazovka koncipována tak, aby rentgenova záření k divákovi došlo co nejméně.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vystudoval jsem fyziku :) takze o mechanismu vzniku rentgenoveho zareni si prece jen jeste neco pamatuji. Jen jsem chtel rici, ze pokud by byla produkce rentgenoveho zareni takova, aby dochazelo k "prokazatelnym" zdravotnim ucinkum na toho, kdo sedi pred monitorem, tak by se takove monitory uz davno nepouzivaly. Tim netvrdim, ze obrazovka monitoru nemuze nejake rentgenove zareni vyzarovat. (Neni to jen o sledovani zdravotniho stavy uzivatelu monitoru, ale i o mereni jakychkoli emisi elmg zareni a jsou nejake normy, ktere nesmi byt prekracovane.)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Je tu este jedna vec,ktora sa uz moc neuvadza ani v navodoch.A to ze vekom pristroja sa vsetky tieto emisie zhorsuju.Je to vypalovanim fluorescencneho materialu a naplnenim absorbcneho potencialu skla.Jednoducho povedane ako novy vyhovuje normam a od ftedy sa to zhorsuje.Urcite poznate pojem vypalena obrazovka.Uz som ale ticho a nebudem ludom brat iluzie-takze vsetko je v poriadku.

Este jedna oprava:Bol to osciloskop a nie oscilator co ten Braun vynasiel.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

->Zbojnix: Tak to, ze by se casem emise zhorsovaly nedava smysl. Vypalena obrazovka je o necem jinem - casem se snizuje emisni schopnost katody. S tim poklesem absorbcni schopnosti skla je to uz uplne vedle - pohlcuji se gama castice, coz jsou jen fotony, ktere se promeni na teplo. Takze struktura skla se tim nemeni.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jirko mne je jedno co ti dava zmysel.Ja som sa to docital a mne to zmysel dava.Ja mam LCD a ty si čum do coho chces.OKY?OKY!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ako je to so signalom 1080i, ked ta plazma ma len 768 riadkov ? Zvlada ho alebo nie ?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

zbojnix: na neco umrit musime, ja sem pri prechodu na LCD nic zasadnejsiho nez vice mista na stole nezaregistroval

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Fousek.Sveta pravda.Telo ma jit do hrobu zhlumpovany.Ja som mal fakt problemy s ocami,ktore sa mi dost rychlo upravili po prechode na lcd v praci a v podstate do mesiaca som mal doma. Napriek tomu ze to v tej dobe bolo dost drahe a pritom som mal suprovny CRT Samsung 19.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.