Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Novinky o Zen 5: Údajná fotografie, výkon, Zen 5c čtyřjádro Sonoma Valley

Tech 35% navic pro Strix point (50W) mi prijde docela malo. +50%+IPC a vysledek jen +35%. To by za mne bylo docela zklamani.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Toto ma hlavne na svedomi vyrobny proces a rozdiel 4nm a 5nm od TSMC nieje velky.
Hovori sa o 5-10% +IPC

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

rozdil v procesu neni zadnej, phoenix i strix se vyrabi na 4nm..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No nevím, školy na to nemám, ale udávat rozdíl mezi generacemi výrobních procesů v % IPC mi přijde poněkud neobvyklé. IPC je vlastnost architektury, ne výrobního procesu. Těch 5-10% navíc u výrobního procesu bude (něj)spíš nárůst taktu při stejném příkonu.

Ona s IPC je obecně potíž v tom, ze není žádná pevně daná, jednoznačná metodika. Zmeny architektury se v různých aplikacích projeví různé a přírůstky jejich IPC se budou velmi lišit podle toho, jak moc změna architektury dokáže odstranit úzké hrdlo, které omezuje výkon té které aplikace.

Pokud jsou odněkud důvěryhodná čísla o narustech 50% a 35%, tak bych těch 50% viděl jako maximum s 35% možná průměr. Ale i tak mi ta čísla přijdou přepálená. Spíš to na mne působí jako zbožná přání, nebo výmysl někoho, kdo chce překvapivě vysokými čísly získat citovanost, nebo vyvolat přehnaná očekávání a pak zklamání z reality.

Přírůstek IPC je sice fajn, ale pro vetsinu uživatelů to až tak velký reálný význam nemá. Pokud nedělají konverze videa, nebo nějaké jiné výpočetně náročné práce, tak jim většinu času běží procesor s výkonem v řádu jednotek procent a jejich potřeby tak pokrývají i velmi staré procesory.

Vyšší IPC může přinést nižší spotřebu energie na provedení stejně ulohy, což někdo možná ocení. Ale z pohledu celkové spotřeby pri praci běžnych uživatelu je většinou důležitější klidová spotřeba. A taky nastavení procesoru a Woken.

Zakladovky stolních počítačů i nastavení Woken bývají v základu poladene spíš na vyšší výkony, než na nižší spotřebu. Můj komp mel v zakladnim nastavení klidovou spotřebu nějakých 25w a po poladeni jsem ho dostal na třetinu bez (po)znatelného ovlivnění běžné práce.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

nejsem hyper a spíš mě informace o zvýšené spotřebě štve, ale někde na nějakém úřadě se objevilo 8mi jádro zen5 s TDP 170W
takže pokud zvýšili spotřebu o tolik je možné, že výkon půjde přes 40%

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Myslíš ten falešný Ryzen 7 9800X?
O kterém se píše zde v článku:

"Začněme ale fotografií. Snímek, který se rozšířil v médiích, údajně vzorek procesoru Granite Ridge, tedy čipletového řešení pro desktop (socket AM5), které patrně půjde na trh pod označením Ryzen 9000. Ve skutečnosti není pravý, obrázek vytvořil člen fóra overclocking.com již před několika týdny a nyní je vydáván za fotografii vzorku osmijádrového Ryzen 7 9800X."

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ES vzorky Granite Ridge zachyceny
V dokumentech k přepravě se objevila označení dvou ES vzorků Ryzenů „Granite Ridge“, které představují šestijádrový model a osmijádrový model.

https://twitter.com/momomo_us/status/1773392771149402125

třeba to je kachna, kdo ví, u amd kolem vydání se dějou vždycky divný leaky

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

AMD má u ZENu výborný poměr výpočetního výkonu na watt (v porovnání s konkurencí). To že se zvýší TDP neznamená, že to bude žrát 170W pořád, idle/low load spotřeba se dramaticky nezvýší a u vysoké zátěže si ty watty na sebe vydělají, protože úloha bude díky vyššímu výkonu vyřešená rychleji.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Má pravdu, předsedo. Aspoň zčásti.

Mírou efektivity opravdu není samotné TDP (vyjádřené jako spotřeba/čas), ale spotřeba energie na provedení úlohy. Pokud vyšší TDP přinese vyšší výpočetní výkon, bude doba na provedení úlohy kratší a spotřeba na provedení úlohy naroste méně, než by odpovídalo poměru nového a původního TDP.

Zvýšení TDP však posune procesor po U/f křivce do oblasti, kde je efektivita nižší, než by byla s původním TDP. Procesor s vyšším TDP je tedy vhodný pro ty, kterým záleží hlavně na rychlosti provedení úlohy a nevadí jim o něco menší efektivita. Stejný procesor s nižším TDP udělá stejnou úlohu pomaleji, ale s menší spotřebou energie.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pokud by tech jen +35% nad Zen4 u mobilni H varianty Phoenixu byla pravda, tak by ne nabizelo vysvetleni, ze se jim nezlepsil, spis naopak zhorsil perf/watt oproti Zen4. To by pak i vysvetlovalo tech silenych 170W pro 8C.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Limity příkonu (TDP, PL2,..) silně omezují výpočetní výkon u neefektivních procesorů Intelu, proto Intel doporučuje výrobcům desek limity standardně vypínat. U AMD nastavené vyšší TDP takový problém nebývá.

V nějakých testech AMD procesorů poslední generace jsem zaznamenal, že nebyli nějakým zátěžovým testem schopni procesor (tuším, že nějaký s menším počtem jader) na jeho TDP ani dostat. Když nemá procesor dost výpočetních zdrojů (jader), je limitovaný špatným chlazením, nebo úzkými hrdly aplikace, případně jinými zdroji (disk, paměť), tak ani v plné zátěži příkonu odpovídajícímu TDP nedosáhne. U běžných zátěžových testů (Pi, CineBench,..) se to asi nestává, ale u aplikačních testů to bude běžnější. Jen se o tom moc neví, protože se během nich obvykle neměří spotřeba. A podobně je to u her, kde je úzkým hrdlem výkon grafiky.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

V prípade sklamania sa vždy dá obrátiť na konkurenciu. Tá ponúkne vždy viac. V tomto prípade pridá napríklad desatinnú čiarku, čiže +5,0%IPC a celkový výkon +3,5% a ako bonus naviac ešte ten pocit.
Ja proste milujem týchto sťažovateľov, ktorí čakajú +100% výkonu a samozrejme niektorí aj -100% cenu.

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

Intel ve skutečnosti suverénně vede ve zcela jiné disciplníně, dokonce hrozí, že v ní AMD překoná i o dvojnásobek... není tím nic jiného než výkon tepelný.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Ja zase miluji kometare jako toto, kdy jedinec bud neumi cist a nebo ma snizenou kapacitu chapani a nedojde mu, co je tim komentarem mysleno.
A to doporuceni Intelu, jakozto mega chytry zaver, si muzes strcit vis kam..

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Vy co tady klikate ty minusy, zkuste se na vterinu zamyslet, nad smyslem toho, co jsem napsal...
nejde o to, ze je to "jen" 35%, to by samzorejme pri stejnem poctu jader byl mega mezigeneracni rust. Tady ale mate +50% jader navic. Jsou to sice "C" jadra, ale ty by to u tech nizkych TDP nemeli moc frekvencne brzdit, protoze i velka jadra, by sla podstatne s frekvenci dolu.
Takze pokud +50% (celkove 12C vs 8C) jader navic a narust IPC +20% dava ve vysledku +35% je neco chybne. Bud tech +35% neni plny MT vykon nebo ma Zen5 horsi perf/watt nebo IPC musi byt podstatne nizsi nez tech +20%.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A nebylo by lepsi, aby se zamyslel autor s napsal ten komentar jasne a srozumitelne, Antone Pavlovici?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To je samozrejme taky pravda, ale byvalo kdysi dobrym zvykem, ze kdyz nerozumim, tak se zeptam a rovnou nestrilim :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Někteří možná ještě pamatují hodiny literatury a nejzákeřnější otázku, kterou učtitelé tak rádi pokladali:
"A co tím myslel básník?"

Pokud příspěvek v diskusi na (alespoň trochu) technickém webu evokuje takovou vzpomínku, možná by se autor takového příspěvku měl příště vyhnout příliš "květnaté" mluvě.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

"APU na bázi architektury Zen 5 bude hodně, přinejmenším nejvíce, co kdy která generace Zenu (i stavebních strojů) přinesla" ... Budeš hodně někde. :-D

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

jj tohle jsem musel cist 4x abych to pochopil a stale nevim, jestli to chapu :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Obří iGPU a k tomu 16 velkých jader a ještě k tomu do notebooku. Kdyby AMD čelilo někomu schopnějšímu než je Intel, tak si takovou hloupost nedovolí.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Třeba Janků, co?

Třeba Jabku, co?

Pro redakci: Může uživatel nějak vypnout tu umělou demencí, která v příspěvcích doplňuje diakritiku a dělá dalsi svévolně úpravy textu ? Občas dokáže vymyslet takové blbosti (viz 2 věty nahoře), ze je pak člověk za idiota. A protože ty úpravy dělá dodatečně, tak se to pomrseni (umělý dement opravil na potěšení) textu snadno přehledně.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

To bude nějaká prémiová fičura.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kapalna. :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nedela to tvuj prohlizec? Treba macOS to dela (ale jde to vypnout). Pro test jsem tento prispevek napsal bez nabodenicek.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

tak samo, ze to neni DIIT :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Typicky to dělávají virtuální "klávesnice". Kolikrát si sám (jak blbě vidím na ta malá písmenka v nabízených slovech) nevšimnu a divím se, co jsem to odeslal. Druhá věc je, že se toto chová různě v různých formulářích. Podezírám z toho nastavení vlastností a skriptování "komponent" použitých pro tyhlety zadávací textová pole.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Virtuální klávesnice napovídají podle nich správné texty a člověk si z nich může vybrat, ale tohle není ten případ. Tady napíšu do editačního pole text bez diakritiky a až později během psaní dalšího textu dojde k úpravě toho již dříve napsaného. Nevím, která komponenta webu to má na svědomí, ale asi to bude něco běžnějšího, protože se mi to stává nejen tady. A to i s celkem prehistorickým telefonem, který určitě žádnou umělou inteligenci nepobral.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ostatním se to nestává na tomto webu a vám se to stává i na jiných webech. Stále hledáte problém na Diitu?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jestli se to stává, nebo nestává ostatní, netuším. Ale nestává se mi to na všech webech a dělají mi to 2 různé mobily a 2 různými verzemi prohlížeče. Navíc ke změně dojde až po zadání textu do editačního pole, když už je text mimo kontrolu klávesnice. Tak se mi zdá logické, že ten text upravuje nějaká komponenta webu. Že by za to mohl prohlížeč mne nenapadlo, protože to dělá i celkem stará verze OperaMini. Nemyslím si ani, že by celý text v poli až do jeho uložení potvrzovacím tlačítkem na stránce řešil a spravoval prohlížeč. Ale možná zkusím, jak se to chová v různých prohlížečích.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

".. dělají mi to 2 různé mobily .."

Zde je Vaše odpověď.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Díky všem přispěvatelům, kteří mne postrčili ke zjištění, že jsem žil v bludu :-O, a že DIIT za cvičení se zadávaným textem podle všeho nemůže :-). Vypadá to, že:

1) Integrace virtuální klávesnice mobilu, androidu a formuláře na webu je asi mnohem hlubší, než jsem tušil. Že program virtuální klávesnice má zřejmě k dispozici opravdu celý obsah zadávaného pole zobrazovaného web serverem a může s ním po celou dobu cvičit podle libosti, což je pro mne velmi překvapivé zjištění. Dohledal jsem totiž v nastaveních mobilu zapnutí automatických oprav a po jeho vypnutí se přestala doplňovat diakritika a mršit text

2) Tvůrci operačních systémů si se zachováním uživatelského nastavením nedělají hlavu a nemají problém podstrčit lidem to, o čem si myslí, že by pro ně mohlo být užitečné. Ty automatické opravy jsem totiž nezapínal a dřív s tím problémy nebyly. Nejspíš se tedy zapnuly bez mého vědomí při nějaké aktualizaci. Při zkušenostech s Win10 by mě to překvapit nemělo, ale překvapilo.

3) Ty ovladače virtuálních klávesnic se asi budou schopny do určité míry učit, protože neopraví všechno a vypadá to, že formulace, které po nich člověk opraví si dají do výjimek. A pak se snadno zdá, že na některém webu se opravy dělají a jinde ne.

4) Když má člověk víc mobilů, tak má v tom zmatek a snadno podlehne dojmu, že se jich divně chová víc, i když to ve skutečnosti tak být nemusí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ve vašem případě stačilo pro kontrolu přepnout na jinou softwarovou klávesnici. Horší to mají lidi na Macu, kde ty opravy dělá i hardwarová klávesnice :-) (jak jsem uvedl v prvním příspěvku). Ale dá se to snadno vypnout v nastavení OS.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jo, jo, to je asi pravda. Ale mám tam to, co je od výrobce a co se objeví po vstupu do textového pole. Nikdy jsem víc typů klávesnic neřešil a musel bych pátrat, jak tam jinou dostat, i jak ji přepnout. Po pravdě mne ani nenapadlo, že by za tím mohla být klávesnice, protože jsem netušil, jak dlouhé prsty ;-) má. Alle možná se na to teď trochu podívám, abych si rozšířil obzory :-).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jen mala poznamka - Zen 5 jeste FP16 bohuzel podporovat nebude. To az Zen 6.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.