Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Nový chladič udrží 65W Core i5-12400 na 81 °C, i díky většímu měděnému jádru

Tomu nevěřím, jsou to určitě ta plastová žebra. Jde o speciální celovodičovou nano technologii která rychle žene molekuly plynů ve vzduchu přes žebrování chladiče a tím pádem se lépe odebírá teplo generované CPU.

Původně měl být touto technologií vybaven ventilátor, ovšem mělo to menší vedlejší (d)efekt. Proud vzduchu byl natolik silný že se uzavřená skříň začala deformovat kolem nasávacích otvorů podobně jako by uvnitř byla malá černá díra. Otevřená skříň už byla silně nebezpečná i pro uživatele, několik gama testerů zemřelo když byl na zkušební sestavě spuštěn cinebench. Chladič se poté vytrhl ze základní desky, rozerval na kusy skříň ve které byla i základní deska s CPU a neskutečnou rychlostí prorazil strop testovacího střediska. Musela to být silná rána protože se z komplexu odstěhovala i sojka chocholatá která měla hnízdo v nedalekém křoví. A aby špatných zpráv nebylo málo, nedaří se najít ani maskota střediska, švába Briana. Chladič dokonce opustil atmosféru a odborníci spekulují že časem opustí sluneční soustavu.

CEO intelu tuto zprávu bagatelizoval s tím, že ve středisku probíhal betatest pyrotechniky pro bujaré silvestrovské oslavy který se špetku nevydařil. Nicméně notně se u toho ošíval, neustále si utíral zpocené čelo a pod neviditelným vousem mumlal něco o zničené vesmírné stanici.

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

Člověče, máte štěstí, že jsem to prhléhnud dostatečně včas a stihl udělat bezpečnostní opatření .... jinak bych (opět) musel čisti monitro. Což u 43" už není taková sranda jak bývala u 14" CRT blahé paměti.

Ale jinak děkuji za pozvednutí nálady, i když bránice mne bude bolet ještě nějakou chvíli.

:)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?
+1
0
-1
Je komentář přínosný?

AMD nastavilo latku medzi boxovanými chladičmi dosť vysoko...myslím pre socket AM4 s chladičmi Wraith Spire a hlavne Wraith Prism, ktorý má aj 4xheat-pipe. Neviem či sa im podarí prekonať tieto chladiče čo do výkonu, skôr mi to pripada, súdiac podľa množstva použitého materiálu, že sa sústredili, aby to malo skôr nízkoprofilový charakter, a teploty boli až na druhom, či treťom mieste. Ale dizajn to má dobrý, to sa musí uznať :)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Já si třeba pořídil 5700G a ten chladič co je u toho přibalen je stejný odpad jako posledních 20 let. Nevidím jediný důvod, proč je stále přibalují.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

to máte sice pravdu, ale nelze takhle generalizovat. U 5700G a 5600X se rozhodli použít nejslabší Stealth, zrovna tyhle dva kousky by si zasloužily už Spire. Pak by nebylo co vytknout. Přitom se starším a levnějším 3400G neměli problém Spire přibalit

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Já bych klidně generalizoval. Mám 3700X a dokonce se mi stávalo že při konverzi pomocí ffmpeg mi ffmpeg padal. Výměna chladiče pomohla - tišší, stabilnější teplota a tedy i CPU samotné ...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Na každý bežný CPU (nie i9K) by som dal Feru a je pokoj aj od vysokých teplôt aj od hluku. Zaujímavé, že už nikto (ani na zivě) nespomína Grandis. Feru mám na 95W CPU z dôb kedy TDP znamenalo TDP pri extra super čuper záťaži) a aj pri 100% záťaži sa pri tom dá spať.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Z toho istého dôvodu (ticho), používam už roky (už od dôb Intel Haswell) Zalman FX 70 (asi najlepší ešte ako tak kompaktný pasívny chladič,...žiadna mega ozruta typu Orochi) https://pc.zoznam.sk/ticho-vykon-zaroven-zalman-fx70?page=4 ...na to som dal 14cm Akasa Viper R...točí permanentne cca 650rpm a Ryzen 5 3600 chladí na cca 60 stupňov v zime a 65 stupňov v lete (v 100% záťaži pri x265 encodingu)... a naozaj sa pri tom dá spať (viem, že lepšia by bola obdobná Noctua, ale toto je pozostalosť, ešte z čias Phenom II X6 1090T a ITX dosky ASUS v skrinke Lian Li PC-Q07...chladič bol Scythe Shuriken (1)..napratalo sa to tam na milimetre presne, ale v záťaži to veľmi tiché isto nebolo, ale uchladilo sa to aj s Radeon HD 7750...viper vie točíť 1600rpm a 187 m3/h :-) )

Ale kedže sa ten Zalman už nedá zohnať, tak môj kadidát (výkon/cena/hlučnosť) je Scythe Ninja 5 (53,50€).

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Helena má nového přítele.
Nějaký Ferry.
Prý jí pomáhá
- (1994) mýt nádobí
- (2022) chladit procesor

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Je pěkný to se musí nechat. A možná bych ho dal na 95w Zen. Ale na 35w Intel bych ho nedával, aby se tím TDP nerozpadnul. :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

-ve standardní skříni.
-zatím nevíme, při jaké hlučnosti.

Takže nevíme vůbec nic. Výměna vzduchu ve skříni má (u většiny sestav) na teplotu CPU i GPU mnohem větší vliv, jak chladič samotný.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Přitom měď je na chladičích to jasně nejdražší. Moje zkušenost v této kategorii je, že je lepší investovat do většího masivu hliníku a lepšího větráku, ale možná kvůli těm všem krátkodobým boostům je lepší vodivost mědi nutná i na úkor horší hlučnosti o které si nedělám žádné iluze.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Koľko g Cu na chladiči je?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pravda je asi niekde uprostred. Neviem či to stále platí, ale za mojich mladých čias sa z praktických skúseností usúdilo, že meď je najlepší tepelný vodič pre výmenu "kov-kov" a hliník zase pre výmenu "kov-vzduch". Zrejme preto sa už dávno opustilo od celomedených chladičov a meď sa používa iba na jadro prípadne v heat-pipe.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

taky jsem se to kdysi učil.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

S 12900KS bych chladič nepotřeboval hodil bych na něho kastrol s vodou,to by byl správný vodník zvládl bych uvařit polívku a ještě si u toho zahrát.
A pak že se nedá ušetřit na energii :P

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Zaujímavé, že nikto okrem jedného experta nezohrieva vodu pomocou PC. Asi na YT je video toho experta s x hadicami po byte. Pri RTX 3090 a i9-12900KS by sa voda mohla realne zohriať a ak by bola vo väčšej výške, bol by z toho kvázi vodovod. A ešte aj slušné teploty GPU a CPU. Odhadujem, že aj 6 ventilátorov by odpadlo (ak by šlo o 2x 360 vodnika).

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Pokud jsem neco neminul, tak tech 81C melo byt pri 3000 otackach ventilatoru. Takze "krasne ticho" ala mala frezka :)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Tých 81 °C je pri idle ?

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

samozrejme ze pri idle.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Keď je v stand-by/S1.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

81°C stačí všem ;)....Chápu to tak , že tochnologie pokročila natolik , že je třeba pomoci křemíku dostat se do nebe . Ale nechtěla náhodou EU zakázat kurvítka ?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

I bezny pribaleny chladic k 65W cpu uchladi mnohem vice, s kvalitnejsi pastou. Sam jsem to zkousel mnohokrat. Se stock chladicem a 65W rizkem 1600AF pri behu Cinebench 188W :) a teplota byla 85C strop (4ghz all core, 1,41 VCore). Hluk byl akceptovatelny. Pasta - Kingpin
Pak jsem koupil Stock Prism chladic, co se dava k 105W Ryzenum. Dal jsem opet lepsi pastu a poladil fan kurvu :) Mam ticho i pri hrani, pri renderingu max 72C a hluk v pohode. Je teda fakt, ze mam silnou airflow v bedne a utesnene vsechny skviry v bedne, vyjma 3x fan dovnitr a 2x fan ven.
Ona dobra airflow v bedne hodne pomaha i slabsim chladicum. Stejne tak i pouzita pasta.
Ted uz se Kingpin neda sehnat, pouzivam Grizzly.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

:D Vtipne je ze v Europe je energeticka "kriza" :D chvilu po tom co zacne Intel predavat new CPU's :DDDD nahoda?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

A to je úspěch? Bože, zlatý Ryzeny. Ani s přibaleným chladičem jsem neměl problém, ale koupil jsem Feru a nevím, co bych musel dělat, abych se dostal přes 75 °C.

Normálně při hraní do 60 °C, žádný šílený otáčky.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.