Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Cryogenic: nový kernelový modul sníží energetickou náročnost Linuxu

No vyzera to faj, ale aj tak mam s Linuxoveho kernelu rozporuplne pocity a to uz dlhu dobu. Mozno ta extremna univerzalnost neni az tak vyhodna a lepsie by bolo mat 2-3 kernely specializovane a optimalizovane podla pouzitia. Citaval som kernel news a vzdy to bolo zaujimave ake nove features a optimalizacie pridali do neho, ale pri praktickom pouzivani som mal vzdy pocit ze je kernel a nejaky lenivy.Konkretne memory manager a scheduler. V tomto mi pride Windows Kernel ale aj OSX XNU/Mach daleko lepsie.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

A podle ceho jsi to usoudil?

Je velke nedorozumeni, kdyz se porovnava jak bezi desktop a jak to co bezi pod nim.
Myslim, ze naopak scheduler a sprava pameti je oproti windows a osx mnohem lepsi.
To si myslim na zaklade dlouholetych zkusenosti vyvoje softwaru na danych platformach.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Na tema pametoveho radice a scheduleru a windows kernelu obecne jsem byl kdysi na prednasce borce, co mel primo pristup ke zdrojakum a delal low level veci. Tyhle veci vymyslely nejake bedny uz asi pred 20ti lety ve verzi NT (coz je nejaky typ prvniho CPU a ne new technology, jak se mnozi domnivaji) a porad jsou tim nejlepsim, co na trhu existuje. To, ze je pak nad tim par zbastlenych userspace nadstaveb, to je jina vec (aspon je tam narozdil od linuxu nejake vedeni:), ale ten cisty kernel ma uz 20let funkce o kterych se ostatnim OS mohlo/muze jen zdat. Treba hotswap RAMek, CPU, kernelu atd. Bylo to velmi zajimave .... nicmene v beznych edicich tohle je samozrejme licencne zakazane, ikdyz je to je jeden textak, ktery staci zkopirovat ze serverovych windows a hned muzete za jizdy vytahnout ramku, je to docela cool:o)
Co se tyce pameti ve windows, tak je to hodne slozite, nekolikastrankovy elaborat o tom mel Mark Russovich .... kazdopadne jde o to, ze BFU vidi, ze jeste nejakou volnou pamet ma, superuser vi, jak to spocitat, jen BFU tvarici se jako superuser, nadava, ze kdyz secte pameti u jednotlivych procesu, ze mu to neda celkovou pamet a tak si mysli, ze to funguje nejak podivne a nahodne:)

+1
-16
-1
Je komentář přínosný?

To cirkusové představení s hotswapem na desktopu s "jedním texťákem" bych rád viděl. Ono to totiž chce i chipset, co to podporuje, a kdo na takový stroj má, tak nějaké crackování woken už neřeší.

+1
+18
-1
Je komentář přínosný?

Linux podporu hotswap RAM a CPU má také. Akorát jsi prostě nebyl na přednášce na toto téma s nějakým borcem.

+1
+21
-1
Je komentář přínosný?

No windows maji tak skvely MemoryManagement ze neumi:
DEFRAGMENTOVAT RAM - cili musi logicky jednou spadnout
ZOMBIE PROCESY - neumi vycistit RAM, tedy tam zustavaji par B-kB ... spolu s nedefragmenatci vrazedna kombinace.
NEUMI UVOLNOVAT SWAP - swap umi uvolnit, jen pokud uvolnuje dokonce, pokud j neco mezi, tak to tam proste necha a nikdy neuvolni ani nesesype.

Nezvlada velke mnozstvi threadu a procesu ... je dokonce horzi nez linux 2.2, ktery byl v tomhle ohledu katastrofalni, 2.4 byla lepsi, 2.6 jiz porazi vsechny BSD i Solaris ci AIX .... windows, ty jsou jiz mrtva platforma pro opravdu velke servery.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Z toho co som cital a sledoval tak vzdy tie navrhy a optimalizacie vyzerali velmi cool a na papieri to fungovalo skvele. Slusna matematika, optimalizacie atd. Lenze potom prisla realita a s nou aj vynimky ako napriklad radit procesy, ktorym davat priority atd. a nakoniec to vzdy skonci tym ze nastane situacia ked sa to domrvy. Napriklad naposledy som riesil to ze na serveri apache/php z nejakeho dovodu strasne vytazovalo cpu (load bol cez 60 - 70 co je krute, aj ssh mal problem odpovedat). Toto sa mi na windowse nestavalo, aby ostatne bolo takto zdochnute. Ja teraz nevravim o nejakom cielenom skripte, iste taky sa da napisat a vytazi aj win, ale o beznej prevadzke kde sa proste vyskytne nejaky bordel na webe.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

si si isty, ze na windowse nie? Co tak napriklad windows update? To nieje len o OS ale hlavne o aplikaciach a uzivatelovi.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Dobře nakonfigurovaný server s dobře nastaveným apache/php a správně navrženým webem takové problémy mít téměř jistě nemůže.

Viděl jsem už desítky špatně navržených aplikací a databází, které se chovaly přesně jak to popisuješ, jenže ta chyba nebyla v samotném Linuxu, ale v tom, že admin/vývojář to "nějak" zflikoval (zprasil, typicky podle nějaké webové kuchařky typu "apache+php v 10 krocích"), bez jakékoli optimalizace, bez toho, že by otestoval běh aplikace na předpokládaném počtu simultánních uživatelů (prostě mu to doma s jedním userem fungovalo) - a pak se všichni strašlivě diví.

Totéž platí pro Windows, i tam nastává při použití nesprávně navržených aplikací "blikanec", kdy ty Windows jednoduše ani nejsou schopny hýbat kurzorem myši; a co je horší, Windows zpravidla nemá nějakou low-level záchrannou brzdu typu ssh/konzole, která funguje téměř vždy, protože např. RPC nebo WMI jsou už hodně vysoko.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Nieco konkretne by nebolo ?

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Opravil bych formulaci, ze vse je soubor na skoro vse je soubor. Co treba sitova karta?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

ono to je subor, ma svoj inode

standarne su v Unixe(a tym aj LINusovom UniXe) tieto typu suborov

1. obycajny subor
2. adresar
3. specialny subor

sitova karta je subior eth0
UART(COM!) je subor napr. /dev/ttyS0

subory, ktore maju na zaciatku cesty / su mapovane na suborovy system ktore ho tam nemaju nie su mapovne na suborovy system. Mat subory mimo suborovy system je anomalia, ktora sa uplatnuje napr, v Hard realime systemoch je. Specialita na toto su nemci a ich CAN dapteri s ovladacom
http://www.peak-system.com/Details.114+M5f2e7ccdb7f.0.html?&L=1

v kniznici na pracu s ovladacom je napr. toho

// do a unix like open of the device
HANDLE LINUX_CAN_Open(const char *szDeviceName, int nFlag)
{
PCAN_DESCRIPTOR *desc = NULL;

errno = 0;

if ((desc = (PCAN_DESCRIPTOR *)malloc(sizeof(*desc))) == NULL)
goto fail;

desc->szVersionString[0] = 0;
desc->szDevicePath[0] = 0;

#ifndef NO_RT
char DeviceName[15];
sscanf(szDeviceName, "/dev/%s", DeviceName);
if ((desc->nFileNo = rt_dev_open(DeviceName, nFlag)) == -1)
#else
if ((desc->nFileNo = open(szDeviceName, nFlag)) == -1)
#endif
goto fail;

strncpy(desc->szDevicePath, szDeviceName, LOCAL_STRING_LEN);

return (HANDLE)desc;

fail:
if (desc)
{
if (desc->nFileNo > -1)
__close(desc->nFileNo);
free(desc);
}

return NULL;
}

Tam je vidiet, ze vo vetve #ifndef NO_RT
sa z cesty odstranuje /dev/ a tym sa pristupuje k suboru mimo suboroveho systemu, kde su umiestnete Real Time Device special files can0, can1 ...
ak nie sme v RT casti, tak sa otvori subor mapovany du suboroveho systemu na /dev/can0, /dev/can1...

Ale, aby som len nekritizoval, v Unixoch je vsetko, co sa nevykonava, subor, a vsteko, co sa vykonava, proces

Skratka a dobre exituje nieco, co sa anglicky povie (v nasich jazykjoch sa pointa straca)

"System file is not in File system"

+1
+16
-1
Je komentář přínosný?

Jestli nahodou mala vydrz pri behu Linuxu nebude tim, ze umoznuje efektivnejsi praci - tj. zaukolujete ho omnoho lepe (treba skriptama) nez nejaka klikaci opice pod windows, kde PC ceka na uzivatel az se rozhodne neco udelat :)

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Jj, jsou to uplni pitomci a takhle to merili. To, ze linux je silene neefektivni se vi snad uz od prvniho notebooku, kde linux bezel. Navic veci jako suspend to ram taky jeste poradne neumi (pamatuju na prelomu tisicileti, kdyz jsem takhle uspaval Celeron III). Teda suspend to ram umi ..... neumi resume from ram:o) Takze rekneme, ze po 15ti letech maji uz pulku zvladnutou:o)
Dost by me zajimalo, jak by se linux popral s dnesnima technologiema u intelu .... jako ty nove sleep stavy u baytrailu, kdy bezi jen schedulery a semtam zapnou wifi nebo sim ....

+1
-24
-1
Je komentář přínosný?

Nevim, nevim. Uspavam linux do pameti urcite 10 let bez potizi. Driv jsem si s tim musel pohrat, dneska to v podstate funguje hned po instalaci. Jinak jak spolehlivost suspendu tak i energeticka narocnost silne zavisi na ovladacich daneho zarizeni (viz. donedavna grafiky ATI/AMD). Linux pouzivam, ale nikomu ho necpu, at si kazdy pouziva co mu vyhovuje.

+1
+17
-1
Je komentář přínosný?

Argumentace prostřednictvím Suspend-To-RAM mi vždycky na debatě Win/Lin přijde velmi úsměvná. Suspendovat do paměti uměl Mac OS 7 někdy v první půlce 90. let a počítač takto suspendnutý vydržel několik dní. Když se to na přelomu tisíciletí naučily i PC-booky s Windows, tak jsem suspendnul do RAM a večer bylo i tak po baterii - naprosto tragické. A teď je z toho najednou zásadní argumentace pro Windows, protože už to umí.

+1
+17
-1
Je komentář přínosný?

Nevis, o cem je rec .....

+1
-25
-1
Je komentář přínosný?

Už jsme si stačili všichni zvyknout, že jediný kdo ví, o čem mluví, je tu jistý BTJ. Škoda, že víc toho napsat neumí.

+1
+24
-1
Je komentář přínosný?

tak to kazdopadne :-D :-D :-D

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Supsend to RAM i HDD vzdy fungovalo lepe nez na windows, pamatuji na doby XP ... a s tou vydrzi je to ruzne, linux ma ladici moduly a na znackovych NB si s tim slo slusne pohrat a vydrz byla velice podobna, lae na shitech to moc neslo, dlasi odbornik na divne chovani je DELL

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tak uz vim, proc mi android telefon vydrzi den, pri synchronizacich jen pres WIFI ..... a lumia 3 dny s plnyma synchronizacema pres 3G ze simky:)

+1
-23
-1
Je komentář přínosný?

Né že bych měl Linux nějak extra rád, nebo Windows nějak extra nesnášel. Ale ono taky záleží na mobilu. je pravda, že s Windows je výdrž rozhodně lepší (sám mám win a android), ale ne o tolik. Při stejným vytížení vydrží windows tak 2-3 dny a android 1-2 dny ;)

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

A nebude to tim, ze mas telefon za 1000Kc? Muj androidi telefon vydrzi bez problemu tyden, denne vyuzivan k surfovani internetem, maily a podobne aplikace.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Co to máš za telefon? Neznám žádný Android ani WP, který by vydržel týden při brouzdání cca 1h denně

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Tenhle dá 5 dní v pohodě : http://mobilni-telefony.heureka.cz/jiayu-g4/

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

A teď tu o budulínkovi... Když ti bude ležet na stole, tak možná. Když zapneš synchronizaci, budeš na 3g a cca 1h budeš brouzdat či mailovat nebo cokoliv, tak bez šance, to nedá ani 2 dny ;)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Je to tak, Jiayu a jeho 3.000 mAh baterka + opraseni stare generace CPU na nove tech. s vice jadry a vyssim taktem ;-))) ... je to jako vyrobit Pentium ale na nove tech. ... kupodivu je to velice rychle a malo zrave ... mam g3s a jsem spokojen, potvrzuji ze mobil vydrzi dlouho, mi bezne 10%/den ... ale pouzivam jen wifii, ne mobilni data, ty zerou dost ...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Windows phone jsou mene narocne a maji asi tx 4x pomalejsi CPU ;-))
Zase pro nej nejsou aplikace, kolga jej ma a je spokojen, sice rika ze funguje divne, ale uz konecne umi telefonovat nez zpozdeni atd. tedy je to rychle, zakladni veci funguji a na jine ceka, treba na cisco VPN ... a nepotrebuje tam aplikace, staci mu web ....

Mi ne, takze mam ondroid, bez dat, jen wifi, obcas tel. a 15min hrani her mi vezme kolem 10% z baterky/den ... slusne tedy az 10 dnu ... a ted kecej ;-))

Mam 4jadro a kvalitni IPS ;-)) ... linux je spickovy co se tyce spotreby, je lepsi nez cokoliv jineho, ale ne na kazdem HW, ale na armech je v pohode, nebot tam si firmy umi napsat svuj modul, nebo to sladit HW + SW .... ale stejne mi nejvc vydrzi stara NOKIA ... tedy dle techto meritek je kazdy smartphone shit, nebot ta mi vydrzi az ~20dni ;-))

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Arch, žádný problém s uspáváním. Režie není žíly trhající, ale každé zlepšení šetřící kapsu je vítáno. Ohledně windows jen tolik, že systém s integrací úzkých hrdel je parodie na systém. I/O operace ve win nejsou dostatečně vybaveny na přetékání zásobníků a další pulsující datové toky. Proč asi tam, kde je rychlost operací nejvyšší prioritou, není OS Windows nasazován?

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

tak to by me docela zajimalo, jak tu "jedinou jeho nevýhodou" budou soudruzi z NDR resit...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.