Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Nový 10Mpix Polaroid Snap tiskne fotografie přímo pomocí tepla

Původní Polaroid je fakticky mrtvý, ale pod kultovní značkou se průběžně objevují nové zajímavé produkty. Vedle dosavadních digi přístrojů využívajících ZINK se tak nyní objevuje foťáček Snap s parádní cenou.

Připomeňme, že v rámci toho, co morálně i skutečně spadá pod legendu jménem Polaroid (která vyhlásila bankrot před řadou let), není dnes problém koupit repasované klasické přístroje pro instantní fotografii a do nich fotomateriál od Impossible Project. Pod značkou Polaroid se pak u nás prodávají tři zajímavé přístroje. Prvním je Cube, jednoduchá miniaturní kamerka s FullHD záznamem a velmi širokoúhlým záběrem. Dalším jsou dva fotoaparáty pro instantní fotografii na bázi technologie ZINK - 10Mpix Polaroid Z2300 (±7 200 Kč) a novější 14Mpix (+ 2Mpix selfie) fotoaparát Socialmatic s 4,5" dotykovým displejem (±11 000 Kč).

Podobně jako u předchozích přístrojů se ZINK, i nový fotoaparát Snap využívá tuto bezinkoustovou technologii pro instantní fotografie. Produkuje bezokrajové snímky velikosti 2×3 palce, tedy ~5,1×7,6 cm. Kromě toho jsou samozřejmě 10Mpix snímky ukládány na microSD kartu. Objektiv má světelnost f/2.8.

Čím se Snap s cenovkou v přepočtu zhruba mezi 2500 a 3000 Kč liší od 7000Kč+ modelu Z2300, je zejména absence displeje. Místo něj je zde pouze výklopný optický pidihledáček. Přístroj vedle barevných umí i černobílé a „staré“ fotografie. Je zde režim fotobudky (sekvence 6 snímků během 10 sekund) a 10sekundová zpožděná spoušť.

Polaroid Snap se objeví na trhu na konci roku za uvedených 99 dolarů. Fotografie z něj sice lezou malé, ale výhodou třeba oproti Impossible či Fujifilm Instaxu je příznivější cena. Zatímco Impossible vychází aktuálně kolem 60Kč/snímek, Instax Mini kolem 20 Kč/snímek, ZINK materiál lze pořídit ve větším balení kolem 15Kč/snímek. Ve srovnání s 2-3Kč fotkami 10×15cm je to samozřejmě zoufalá bída, ale o tom instantní fotografie opravdu není a nikdy nebyla.

Tagy: 

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Nový 10Mpix Polaroid Snap tiskne fotografie přímo pomocí tepla

Čtvrtek, 3 Září 2015 - 10:49 | Gath G | Není to spíš instantní video? ;)
Středa, 2 Září 2015 - 14:10 | WIFT | To já viděl tuhle jeden produkt, který skutečně...

Zobrazit diskusi