Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Nvidia CUDA 5.5: nejen pro x86

Nvidia Tesla K20X
V souvislosti s ISC 2013, která letos probíhá od 16. do 20. června, představila Nvidia novou verzi svého výpočetního rozhraní CUDA…

Těžiště nové edice leží v podpoře procesorové architektury ARM. Tu Nvidia již nějaký pátek používá v rámci ultramobilních SoC Tegra, kde jej doplňuje firemní grafické jádro. To zatím (Tegra 4) není unifikované ani CUDA kompatibilní, takže je zřejmé, že podpora pro ARM architekturu míří do budoucna. Patrně prvním čipem, který bude z výhod nové verze těžit, se v příštím roce stane SoC Logan, který zkombinuje CUDA-kompatibilní grafickou architekturu známou z desktopu s procesorovými jádry ARM.

Nvidia CUDA 5.5

Nvidia tedy plánuje přejít s CUDA i do mobilního segmentu - není to však jediný cíl. Daleko zajímavější potenciál má HPC segment a superpočítače. V současnosti musejí GPGPU karty Tesla používané v těchto systémech doplňovat x86 kompatibilní procesory od AMD nebo Intelu. Výhledově by ale Nvidia mohla vytěsnit i ty a nabídnout vlastní řešení postavené na ARM architektuře.

CUDA 5.5 přišla rovnou i s podporou pro křížovou kompilaci, takže je možné např. ARM binárky zkompilovat jak nativně na ARM čipu, tak na procesoru architektury x86. Více na:

Tagy: 
Zdroje: 

Diskuse ke článku Nvidia CUDA 5.5: nejen pro x86

Žádné komentáře.