Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Nvidia a Intel mají podporu hardwarového dekódování H.265 pro Linux

Obě hlavní rozhraní pro hardwarovou akceleraci videa nyní podporují formát H.265. Jak Intelovo VA-API, tak VDPAU od Nvidie, chce to ale samozřejmě adekvátní hardware.

V případě Intelu je situace o něco smutnější,t ak začneme s ním. VA-API sice dostalo podporu H.265, ale je implementována předběžně a procesory schopné ji nabídnout hned tak nepřijdou. Prvními budou podle všeho vybrané modely řady Skylake, tedy 14nm tock, následující po aktuálně se objevujících Broadwellech. Intel má tedy softwarovou podporu k dispozici s obrovským předstihem před vlastním hardwarem.

Vedle toho je zde také podpora VP8 a také Intel přidá VP9, až bude standard finalizován.

U Nvidie je situace podstatně příznivější. Rozhraní VDPAU, které pro svá GPU používá, nyní dostalo podporu H.265 a navíc je zde i potřebný hardware. Sice budete muset mít GeForce řady GTX 900, ale to případně vyřeší model GTX 960 s cenovkou lehce pod 6 tisíc Kč.

Podpora je přímo v knihovně libvdpau, takže ji může využít kdokoli, kupříkladu může být zpřístupněna přes Gallium3D, ale technicky obecně nic nebrání třeba AMD ji využít také. Podpora ve VDPAU se drží specifikace v1 z Rec. ITU-T H.265 z dubna 2014, chystaný patch přidá v2 z října 2014.

H.265 se díky open-source encoderům pomalu rozmáhá. Lze nalézt první ripy seriálů, případně filmů, ať již ve standardním rozlišení, (Full)HD či dokonce vyšších. Pokud ne letos, tak nejpozději za rok už H.265 oceníte a je dobře, že se tito výrobci GPU připravili.

Tagy: 
Zdroje: 

Phoronix #1, #2

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Nvidia a Intel mají podporu hardwarového dekódování H.265 pro Linux

Středa, 11 Únor 2015 - 18:18 | Shafa | Mozna mirne OT, ale zrovna vcera jsem wattmetrem...
Středa, 11 Únor 2015 - 12:04 | bman | A vo Windowse funguje HEVC HW akceleracia uz od...

Zobrazit diskusi