Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Nvidia Maxwell prý přijde v prvním kvartálu 2014

nvidia-logo
Informací o projektu Nvidia Maxwell, který na grafickém trhu nahradí Keplery, se toho zatím příliš neví. To málo informací, které se doposud objevilo na internetu, je navíc značně nejednotné…

Pro ilustraci situace můžeme uvést, že dosavadní zprávy hovořily o vydání v posledním kvartálu letošního roku, v prvním kvartálu příštího roku i v druhém kvartálu 2014. Nejprve se mluvilo o 20nm výrobě (což korespondovalo se staršími postoji Nvidie), poté přicházely zvěsti o 20 i 28nm procesech půl napůl a nyní již převažují ty, které zmiňují 28 nanomentrů.

S relativně seriózně působícím výhledem nyní přichází server VideoCardz, který hovoří v podstatě o třech vlnách produktů, z nichž první dvě se týkají ještě stávající generace, tedy Kepleru aneb GeForce 700. První skupina karet má mířit spíše na nižší cenové relace - půjde o čipy generace GeForce 600 doplněné Boostem a vydané v rámci řady 700 (máme očekávat koncovku „Ti“). Mohly by se objevit i další modely s GPU GK208.

Dále máme očekávat nástup GeForce GTX 790, kterou prý Nvidia postaví proti Radeonům s novým jádrem Hawaii. Redakce VideoCardz si nicméně není jistá, zda půjde o výkonnější jednočipové řešení postavené na plně aktivním jádru GK110, nebo duální kartu se dvěma GK104 (GTX 770).

Na přelomu února a března prý dorazí Maxwell, který by měl být vyráběný spíše na 28nm než na 20nm procesu (ten by totiž měl být k dispozici až o kvartál později). Zda na trh Maxwell vstoupí nejprve v podobě menšího herního čipu nebo většího výpočetního, zatím není známo.

I když takový plán nezní nijak nereálně, je tu přecijen jeden menší otazník a to, proč by Nvidia měla na konci roku 2013 vydávat jedno high-endové řešení, když na samém začátku roku 2014 plánuje uvést jiné? Za mírně pravděpodobnější proto považujeme některou z následujících možností:

  • pokud Maxwell přijde v únoru 2014, neočekáváme nástup GeForce GTX 790 v Q4 2013
  • případně opačně :-)
  • pokud GeForce GTX 790 skutečně koncem roku vyjde, pak únorové modely Maxwellu nebudou cílit na high-end

Zvlášť poslední z možností dává v hypotetické rovině dobrý smysl. Rozjezd na malých mobilních čipech by de facto připouštěl i možnost nasazení 20nm výroby, která by v kombinaci s novou architekturou umožnila výrazně snížit spotřebu a nabídnout velmi konkurenceschopná mobilní GPU. To je samozřejmě pouze jeden z možných scénářů; s ohledem na nedostatek podložených informací se zatím dalším hypotézám věnovat nebudeme.

Zdroje: 

Diskuse ke článku Nvidia Maxwell prý přijde v prvním kvartálu 2014

Žádné komentáře.