Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Nvidia omezuje výdaje na softwarovou podporu GeForce ve prospěch AI akcelerátorů

jen rumory a teorie. No a po včerejším článku docela úsměvné.
Mimochodem, důvod bych hledal spíš v aktivní podpoře RTX tvorbou maximálně automatizovaných nástrojů pro vývojáře, hlavně platforma RTX remix musela dát dost práce. Přitom první výsledky se už dostavují a dost týmů naskakuje do této nabídky. Zlepšení vzhledu her na RTX kartách je pak markantní. Poslední je mod Portalu co vypadá úžasně a v plánu je s těmi nástroji remastrovat Half-Life 2.
Tak jednoduše nemají zdroje na speciální ladění her které má pod záštitou konkurence a asi jim to žíly netrhá když sami spravují mnohem větší portfolio...
P.S: co jsem si všiml tak mě označuje za pro-nvidia ale fakt je že jsem měl Radeony také rád - dokud je AMD doslova nedo*ebalo prvně s Polaris a zdá se že se historie bude v další generaci opakovat. Prostě pořád styl tady je hw no a nějak si to optimalizujte sami.
Naopak NV začla nejdřív budovat CUDA a pak ostatní do jednoho spolupracujícího systému ve stylu Apple - a ono to perfektně šlape. Navíc cena AMD hw není o tolik nižší aby kompenzovala pokročilý soft který nabízí konkurence. Nejvíc se jim daří tam kde je míč sw na straně kupujícího, tedy servery a profi řešení které si velký zákazník vyvíjí pro své potřeby samostatně. Jenže pro běžné soukromé uživatele je to tragédie jak v grafikách tak v procesorech. Jak třeba byla adorována AM4 platforma, ale když vypnete SMT tak zároveň odejde podpora S3, tedy režim spánku, tedy za ty roky velmi lajdácké řešení které jen symbolizuje že na nějakou lepší podporu prostě dlabou, styl uživateli doprogramuj si sám zůstává.

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

V jakém smyslu je lepší zobrazení naRTX kartách? Měl jsem za to, že kvalita výstupu v závislosti na výrobci GPU je už dávno za námi?

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Jenom blázen by věnoval čas ladění situace, kdy jeden z milionu uživatelů vypne základní funkčnost produktu (SMT). A ještě větší blázen ten, co mu vyčítá, že to neudělal. :-)

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

ne jde o princip, proč svazovat nesouvisející věci a udělat takový bazmek? Zajímavé že u konkurence toto neexistuje.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Proste Nvidia je momentalne skoro monopol, len u notebookoch ich podiel je 94%.
AMD či Intel, pre nich predstavuju skoro žiadnu konkurenciu, teraz maju marže 71% a ludia to kupuju stale a ich podiel sa zvyšuje.
Preto si môžu dovoliť časť vyvojarov presunuť na AI s ktoreho len tento rok zarobia 25 miliard dolarov.
Nvidia sa nema čoho bať ak by začala stracať vyrazne podiel na GPU trhu, stale ma možnosť znižiť tu 71% maržu a pravdou je že aj keby tie herne GPU začala rozdavať zadarmo aj tak tento rok skonči v brutalnom zisku :D

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

I tak bych tipnul,cisla na to nemam,ze dava na SW podporu vic nez amd a intel (mozna i dohromady)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Je to možné, ale i tak nejsou drivery nic moc... A podle mne nejspíš zaříznou podporu pro FreeBSD a Solaris + ořežou lidi na Linux

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

"ořežou lidi na Linux"

Jako NVidia dá méně lidí na linux? Tak jsi to myslel? Jestli jo, tak je to úsměvné, protože ten jeden člověk, co jim dělá linux, když by ho dali pryč, tak by to bylo právě to zaříznutí a to se skoro určitě nestane. :-)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Napůl bude dělat na linuxu a napůl zalévat kytky v office ... :-)

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Este si do toho zabudol vlozit preskolenie na programovanie AI aby na cast uvazku robil aj to. :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Aha, já žil v domnění, že tam jsou dva :-D Ok, no tak zaříznou celé ne-Win oddělení, ono je to skoro jedno, stejně to nestojí za nic

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jistě, MS se nemusí bát při uvedení iPhone, Intel při uvedení ZEN, Intel při přechodu Apple k ARM atd...
To známe :D

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

uhodil jsi kladivem na hlavičku - je skoro monopol - ale proč, kvůli totální neschopnosti konkurence. Od GCN započaté ještě před akvizící AMD se moc nezměnilo. Ale vezměme to milosrdně, Intel od Core to lepí podobně jako vlaštovky hnízdo že se to nějak udrží a vydrží.
Takže co, zmizeli architekti nebo prostě hamižný a hlavně intrikánský management má permanentně navrch? Už Vega byla tragédie a pořád se to táhne. RDNA je pouhé přejmenování a jen to vrství jako Intel s Core kde zkoušel roubovat i AVX512 ale už to hodně skřípalo. Bez restartu typu ZEN v grafikách to prostě nepůjde. A nejlépe s novými nebo povýšenými schopnými lidmi které zatím establishment drží v příliš nízkých pozicích.
Firma prostě rychle nabere byrokratické rysy a inovativní lidé jsou permanentně drženi dole dokud nezestárnou a nepřijmou hodnoty těch starších byrokratů kteří vidí jen monetizaci jako základ všeho, bez risku, jen matematicky podložené sázky na výhru. Za Jerryho by AMD takové blbosti nedělalo....

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Pokud nejaka firma si dela blackboxy, tak se pak nemuze divit, ze na ni vyvojari prdej a radsi pouziji otevreny standart, kterej funguje vsude a je jasne popsano co dela a jak se ma implementovat.
Nemyslim si ze pro bezne uzivatele je AMD tragedie, procesory fungujou ok, vetsinou lip nez Intel, dokonce AMD ma tovarni ladici tool na procesory (Intel nic podoneho nema pokud vim). GPU funguje naprosto srovnatelne s nVidii. Nektere hry jdou lip na nV a nektere na AMD. Ja programovat neumim a na AMD platforme funguju normalne. Naopak pokud pouziju nejakou echt OS distribuci tak ta pobezi vyrazne lepe na AMD nez na nV, bez toho aniz bych v CLI hledal nesvobodnej nV blob, aby mi zacala nejak normalne fungovat grafika.
Prave ze pokud je neco otevreny, tak je velka pravdepodobnost, ze hledanou funkcionalitu uz nekdo naprogramoval, za to kdyz je to zavreny, tak uzivatel se musi spolehnout na vyrobce nebo na hackery a pokud chce nejakou mene obvyklou funkcionalitu tak u blaxboxu ostrouha.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Ked dokazu moderi za 1 den pripravit do hry mod s podporou DLSS aj XeSS, nie je ziadny dovod pre vyvojarov hier tuto podporu neurobit. Uz len kvoli tomu, ze maju hromadu ludi, ktori ich mozu vyuzit a ponukaju lepsi vystup nez FSR. A btw. myslite si, ze kniznice od NV k ich ficuram nie su dobre popisane a nie je jasne ako funguju a ako ich zimplementovat do hier? Zaujimava predstava.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Nesrovnával bych náročnost vývoje a testování s modem.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

"Ked dokazu moderi za 1 den pripravit do hry mod s podporou DLSS aj XeSS, nie je ziadny dovod pre vyvojarov hier tuto podporu neurobit. "
.. to je zase tak zjednoduseny pohled na vsechno. Firma planuje veci do predu. Pokud neni dana technologie, featura, funkce, atd. pro ni z nejakeho duvodu zajimava, tak ji proste nebude implementovat, i kdyby to bylo pul dne prace. Pokud maji treba jako primarni target konzole a k tomu jednou PC a maji jednu technologii, ktera pokryva oboji, tak bude celkem normalni, ze ji treba daji prednost a konkurencni technoilogii treba dodaji, az nekdy pozdeji. Nehlede na to, ze implementovat neco v korporatu a v garazi je obrovsky rozdil.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pokial rozmyslaju takym sposobom, ze im miliony zakaznikov s RTX grafikami nestoji za namahu par dni (a to asi aj prehanam), tak ok.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Funguje FSR na kartách od nVidia? Funguje.
Funguje DLSS na kartách jiných než nVidia? Nefunguje.
Funguje DLSS na konzolích? Nefunguje.
Funguje DLSS na všech kartách nVidia? Nefunguje.

V konečném důsledku FSR nezanedbává uživatele karet nVidia a má větší pokrytí.
A jak někteří nezpopmínají zdůrazňovat, aplikace jiného wraperu je tak snadná, že moderům to nezabere an celý den .. tak proč na to dávat čas a prostředky, kterých není nikdy dost.

Vzkaz od nVidia zní jasně .. jdeme za "vůní" peněz.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Takze NV je zodpovedna za to, ze vyvojari sa dohodnu s AMD o neimplementovani DLSS? Co ked chce niekto kvalitnejsi vystup, ale kvoli AMD ho mat nebude? Asi si musime porom pockat. Dolu Majklos pise, ze do Jedi Survivor po pol roku podpora DLSS prisla. Aj to je cesta. :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

DLSS je proprietární, takže AMD by si ji leda musela koupit.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nemusia kupovat. Stacilo by neziadat od vyvojarov, aby neimplementovali DLSS a aby nestahovali podporu, ked uz ju maju naimplementovanu..

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tomu se říká firemní politika. Asi nikdy nepochopíš.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ja to ale chapem. Nechapem akurat to, preco sa vsetci, co nadavaju na praktiky NVIDIe, teraz AMD zastavaju a je to odrazu iba firemna politika. :D Pride mi to pokrytecke.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ono to ale vypadá, že povoluje technologie obou stran, jen jedna má nějakou dobu přednost.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?
+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak ho odstranili.
Velká tragedie.
Až se jim to povede alespoň trochu odladit na jednom API, tak ta další přidají během pár hodin.

Navíc je to už steré.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ale ved uz mali naimplementovane DLSS podla toho clanku. Tym padom nemal byt problem tam za par hodin teda doplnit FSR a XeSS a potom ich odladit tiez. Takze podla Vas je v poriadku ked sa na pokyn AMD uberaju z hry ficury? U NV sa z kazdej hovadiny robi kauza, ale pri AMD je to odrazu na urovni "no a co"?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Když nějaký projekt sponzorujete, asi nechcete, aby se zároveň s vaší technologií objevila i konkurenční, pokud to můžete ovlivnit. Co na tom nechápete?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tak dúfam že rovnako budeš reagovať aj v opačnom garde

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Hele, ja jsem si koupil GeForcku na 1440p hrani po mnoha letech. Chybejici DLSS oproti FSR mi prijde asi tak stezejni, jako kdyz si do medoura koupis misto sedacek za pul mega, jen sedacky za 300k...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To je možné, ale není to žádná povinnost vydavatelů hry. A tím spíš hry sponzorované AMD, aby podporovala Nvidii. Oni tím chtějí podpořit vlastní grafiky, čemu na tom nerozumíš?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tak potom preco tu roky citame staznosti a boj proti NV kvoli PhysX, Gameworks ci Raytracingu? V podstate na akukolvek hru sponzorovanu NV, kde sa objavia jej technologie? Ked je vsetko v poriadku? Ved NV tiez nemusi podporovat konkurenciu a tym padom by ani nemalo vadit, ze si vela veci robi iba pre svojich zakaznikov.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Konečně krok správným směrem.

Už se nebude plýtvat těmi nejlepšími lidmi (programátoři) na to aby další lidi mohli marnit čas a elektřinu hraním.

AI posune lidstvo na nový level.

DDR0 je dobrá ukázka toho jak homo sapiens zakrněl díky hernímu průmyslu. Kde jsou ty doby kdy si pařan musel naprogramovat ovladače od HW aby si mohl zahrát.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tak tak, "krok správným směrem". Našo márniť čas napr. pri Call of Duty alebo nejakej dobrej RPG, keď namiesto toho môžeme po večeroch ladiť "prompt" aby vypadlo porno presne podľa chuti. Lidstvo na nový level!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

:-D

Pedofilove už nebudou fotit/natáčet nahé děti.
To považuji za velký pokrok společnosti.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

"Kde jsou ty doby kdy si pařan musel naprogramovat ovladače od HW aby si mohl zahrát."

Ak by bol herny priemysel v takomto stave, skoncil by skor nez by zacal. :-)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Pong na osciloscopu patří do éry brutálního hardcore hraní.
I low level SW je proti tomu brnkačka.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Technicky vzato už to nebyl osciloskop, ale vektorový monitor. A pohánělo to buď některé CDC nebo DEC PDP a podobné stroje. Ale pong je novější z roku 1972.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak, logiku to pochopitelně má. Zatímco hráč si koupí jednu, max. dvě grafiky, zájem ze strany datacenter a hlavně projektů AI je v současnosti prakticky bezedný.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Amd ma PR friendly korporat a o nvidii se mluvi jako o evil korporatu. Toto je trosku bulvarek,ze? Jak se da tvrzeni mlid overit v realu? Kdyz nam tvrdili,ze se rtx 40 rada uz nevyrabi,protoze o ni neni zajem,taky jste cekali,ze nebude v obchodech? Ted pry nejsou penize na sw podporu a doklada se to vysledky na amd sponzorovane hre?

1, starfield se chova dost zvlastne sestavu od sestavy,jak jsem psal vcera,tady je rycheljsi rtx 4080 nez rx7900xtx. Staci pockat tyden,vyjde patch a vse bude zase jinak.
https://www.digitaltrends.com/computing/starfield-pc-performance-best-se...

2, ke vcerejsi debate. Nakonec i ten FG do dlss ve starfieldu bude
https://m.youtube.com/watch?v=uSe2Qcegwlk&ab_channel=Talon%27sTech

3, ne vsichni si mysli,ze dlss neni amd blokovane ve hrach (obecne,nikoliv starfield)
https://www.zing.cz/novinky/96451764/vyvojari-odstranili-dlss-digital-fo...

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

hehe rataj s tym, ze ta tu teraz uminuskuju :D

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To je o zvyku ;-) Hlavně žádná fakta ...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Myslíš fakta jako věci o kterých se raději ani ty nezmiňuješ? XD
Například:

* Vždy když nVidia tvrdila, že něco jede jen na poslední generaci jejich karet, nebo to lze udělat blackboxem, tak přišlo AMD s otevřenou implementací pro více generací (G-Sync vs. Freesync, Hairworks vs TressFX, CUDA vs OpenCL, RayTracing vs Vulcan/DX12, DLSS vs FSR, DLSS3.x vs FSR3, atd.)
* Nepamatuji si, že by ovladače od ATI/AMD zabíjely karty, případně, že by u karet hořely konektory, nebo se nedej bože přišlo na to, že jen větší část paměti grafiky je využitelná nominální rychlostí přenosu (GF 970).
* Která, že to byla firma, co lhala i akcionářům o prodejích a ziscích na grafických akcelerátorech?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Byly tam i vadné čipy v NTB a podobné perly. Nvidia zásadně špatné věci tutlá a nepotvrzuje. Možná na to někdo slyší, ale pro mne to je důvod jim nevěřit a nemít je ani v úctě, natož něco víc. Znám jejich historii od začátků. Tam to bylo zajímavé, ale s velikostí přišly móresy. Jako u Intelu, úplně totéž.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

V prvom rade NVIDIA si k tomu, co robila pripravila aj HW, ktory potom vyuzila. Takze ano kedze predchadzajuce generacie grafik nemali co treba, tak to neslo. To ale neznamena, ze sa to nedalo urobit aj inak ale s horsou kvalitou. To je presne priklad FSR vs DLSS. Frame generation sa este neda porovnavat, kedze FSR3 nie je stale vonku. A toto je presne priklad aj GSync vs. Freesync. HW vs SW riesenie, kde GSync v kazdom monitore stale podporuje adaptivnu synchronizaciu vo vacsom rozsahu ako vacsina Freesync monitorov. CUDA vs OpenCL js dost zly priklad vzhladom na to, ze OpenCL sa moc nepouziva oproti CUDA. Preco vacsina nepouzica OpenCL, ktore je pre vsetkych? No a Raytracing vs. Vulcan/DX12 je co? Akoze NVIDIA nepouziva DX12 ci Vulkan na Rayracing? Tomuto este stale niekto veri? Ze ma NVIDIA vlastne API na RT?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jedno je API Microsoftu, další zas konkurence, ale vymyšlené u Apple. Stačí to takto? OpenCL má původ u jablíček. RT jako takové nikdo zde uvedený nevymyslel, to je jako technika mnohem starší.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

NVIDIA sa ale nikdy netvarila, ze vymyslela raytracing. Sama pre neho ale v spolupraci s MS implementovala HW aj SW podporu ako prva a presadzuje ho do hier.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To nepopírám, reálně ale jen do těch her, protože a to jsem donedávna netušil, už v profi sféře v minulosti akcelerátor existoval. První už v roce 1982 a od roku 1987 dokonce existoval RT AutoCAD - BRL-CAD. V roce 1999 vzniklo Open RT jako alternativa k Open GL. Tím výkon Nvidie nesrážím, ale vše co je ve výkonných CPU současnosti i v grafikách tu v profi provedení už dřív bylo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

".. GSync v kazdom monitore stale podporuje adaptivnu synchronizaciu vo vacsom rozsahu ako vacsina Freesync monitorov .."
1) Díky ceně za licenci a za čip se G-Sync dávalo do těch dražších monitorů
2) Kolik Free-Sync monitorů potřebuje větrák na chlazení?

".. OpenCL sa moc nepouziva oproti CUDA .."
Proč se rozšířilo VHS a ne Betamax?
Proč se víc používalo Windows 95 než OS/2?

".. Tomuto este stale niekto veri? Ze ma NVIDIA vlastne API na RT? .."
Jmenuje se to RTX.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

1. Ano GSync sa dava do najdrahsich monitorov a je to aj aktualne najlepsia implementacia adaptivnej synchronizacie. Bezohladu na negativa v podobe viazania sa na NV a vetrakov na chladenie.

2. Vacsinou nepotrebuju, ale su aj take, co ano. Jeden taky mam doma - Alienware AW3423DWF. Fresync monitor s vetrakom na chladenie.

3. CUDA ma svoje vyhody oproti OpenCL a pokial viem okrem vacsinou lepsieho vykonu aj o dost lepsiu podporu a dokumentaciu. Nieco okolo toho je popisane tu: https://history-computer.com/opencl-vs-cuda/

4. RTX nie je API, ale HW aj SW platforma pre raytracing a AI:
https://www.nvidia.com/en-eu/geforce/rtx/

Na akceleraciu raytracingu ale RTX vyuziva standardne rozhrania DirectX/Vulkan. Keby to tak nebolo, nemohli by hry, vyuzivajuce RTX, pouzivat raytracing na kartach od inych vyrobcov ako NVIDIA. Pretoze Intel a ani AMD by urcite neimplementovali do svojich ovladacov podporu pre proprietarne API od NV.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jak jsem psal výše. Od roku 1999 existuje nebo aspoň existovalo Open RT. Ale Nvidia má raději věci po svém.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

O OpenRT som nepocul. Ale tu ide o real-time RT pre pouzivanie v hernej grafike. A ten sa standardizoval s rozhranim cez DirectX/Vulkan. A tak ho pouziva aj NVIDIA. Ta si ale okolo toho vytvorila vlastnu platformu a nastroje pre ulahcenie prace s vyuzivanim RT a AI. S tym, ze tato platforma je optimalizovana pre ich HW. To sa im ale neda zazlievat.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Open GL původně taky nebylo na hry. SW je dost flexibilní, na HW starých grafických stanic se nedalo hrát.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Přetečení paměti.
Pořiďte si stroj s více než 16GB RAM. To je dnes "za trest".

Nejdříve nVidia přišla s Ray tracingem a API RTX (na platformu to rozšírili až pozděj. Navíc to lépe zní).
DXR jako rozšíření DX12 přišlo později.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jestli tohle není klasický whataboutismus tak už nevím co. Bije nvidia černochy?

A ještě tomu nějaké trubky naklikaly pluska, taky je vidět, kdo za koho kope lol.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Whatabouttismus? Spíš ta fakta po kterých ses ptal a ukázka chování společnosti nVidia vůči okolí. Argumentuješ good AMD PR vs evil nVidia PR, jenže to PR si svými skutky tvoří obě společnosti samy a je naprosto zasloužené.
O AMD není ve spojení s průšvihy skoro vůbec slyšet i když se občas něco najde (a to nejen na tomto webu), zato nVidia/Jensen Huang si sám/a dokáže vyrobit min. 1 faux-pas ročně, o její cenové politice nemluvě.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

A prosímvás, který z těch "faktů" má cokoliv ve spojení s bodem 1, 2 nebo bodem 3. Který z Vašich faktů podporuje cokoliv z toho článku, že nvidia přesouvá kašle na SW podporu herních GPU? Který z těch vašich faktů se alespoň týká starfieldu, o kterém se tu tlachá?

Ani jedno, prostě klasické hodím sem hromádku jiných témat, jen abych odvedl pozornost někam jinam. Hlavně nesmím napsat nic dobrého o nvidii ..
Fandové se ještě dají překousnout, jako kdyby korporát zajímalo něco jiného, než vaše prachy, ale tihle negativní fandové, to je fakt úděs.

PS: ještě za 50 let nezapomeňte napsat, že gtx 970 měla 3,5 + 0,5gb dat, ať žije její duch věčně. Tu grafiku jsem měl rád

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vy máte nějakou krátkou paměť. Co je ten text před těmi body? Hned na začátku svého příspěvku zpochybňujete spolehlivý zdroj (MLID), který má minimum omylů, jako neověřené tvrzení (čímž je), avšak zároveň argumentujete rovněž neověřenými zprávami. Takže tvrzení proti tvrzení.

Má reakce byla na vaši první věty. Je věrohodnější tvrzení spolehlivého zdroje, nebo společnosti se zaslouženým negativním PR jež lhala i v minulosti? Vy opravdu věříte každé tiskovce kterou někdo vydá? Když se vám pro změnu intel snaží prodat "65W" CPU, určitě mu rovněž věříte, že tuto spotřebu nikdy nepřesáhne, protože intel má přece stejně zářnou reputaci?

Jako argument nepravdivosti tam poté máte větu, kde se domníváte, že zastavení výroby čipu je rovno jeho nepřítomnosti v podobě karet v maloobchodě. Což je samozřejmě nepravdivé, protože mezi (velmi pravděpodobně dočasným) koncem výroby čipu a vyprodáním produktů v maloobchodě, může uběhnout klidně i rok nebo déle.

ad P.S.: Nebojte, na přehřívání a softwarovou nepodporu nforce chipsetů se nezapomíná, ale proč to připomínat, když novějších průšvihů na zmínku na je víc než dost, že? Průšvih GF970 není přece ještě starý ani 10 let a vy už na něj raději chcete zapomenout. Pochopitelné, ale neprozíravé.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

:) :) -:) -:)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak si ty první věty trochu rozebereme, vy dlouhopamětníku

"Amd ma PR friendly korporat a o nvidii se mluvi jako o evil korporatu. Toto je trosku bulvarek,ze?"
Zde říkám očividné, diit a ddworld a jiné další weby to hrají na to, že korporáty mají lidské vlastnosti. Konkrétně že nvidia je evil a AMD good. Ale budete se divit, ony jsou všechny korporaty "evil", protože jim jde o prachy. Víte? To nemusíte dokazovat odkazy na fuckupy reálné či domnělé nvidie. O to vtipnější je, když vyletí fandové jako čertík u PR průseru AMD.

"Jak se da tvrzeni mlid overit v realu? Kdyz nam tvrdili,ze se rtx 40 rada uz nevyrabi,protoze o ni neni zajem,taky jste cekali,ze nebude v obchodech?"
Vidíte tam ten otazník, žejo?
Ha to je zrada, jak píšete, ony jsou stále v obchodě a nikdo nečekal, že tam nebudou. No to je ale zááázrak (to je neskrývaný výsměch na vás, který nedokáže pochopit ani základní formu nadsázky). Takže jak se dá doložit to že se přerušila výroba? Nedá. Jak se dá doložit, že MLID ale asi kecal (zapamatujte si toto místo v textu *), protože prodeje jedou dál? No rtx40 serie je už i s "nepopulárními" grafikami v steam HW survey a pak taky tento článek žehttps://diit.cz/clanek/graficky-trh-se-odrazil-ode-dna-ve-druhem-kvartal...

"Ted pry nejsou penize na sw podporu a doklada se to vysledky na amd sponzorovane hre?"
A máme tady dnešní téma, na kterém chci ukázat, že JPP od MLIDu je asi tak relevantní jako shitstorming fandů amd. Píšete o tom, že MLID se nemýlí. Leda houbelec. Vraťte se k (*). Nebo si vzpomeňte i na takové megafaily jako výkon RDNA3 pár týdnů před vydáním.

Máte důvtip tombomina a faktickou přesnost jako melkor. Berte to jako urážku.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já četl jen o stopnuté výrobě, ale ne o tom že by snad nebyly. To je trochu mýlka.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vidíte tam ten otazník? Víte, co je řečnická otázka? Jste si opravdu jistý? Položí-li si řečník řečnickou otázku, zastává stanovisko z otázky? Co myslíte, podělte se s námi o svůj názor.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Typy otázek dnes opravdu neřeším. Vlastně ani nevím, proč tu odpovídám, když téma je už vyřešené.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

K těm megafailům:
myslíte-li MLID: tak videa jako
13.8.2022 RDNA 3 Configuration Leak: AMD’s “Maxwell Moment” is here!
https://www.youtube.com/watch?v=nRiKYM65iC0
2.11.2022 AMD RX 7900 XTX Prelaunch Leak: Performance, Power Consumption, Q4 Supply, and more!
https://www.youtube.com/watch?v=EWdgTt_C0xE
Tak specifikace se potvrdily, velikost křemíku rovněž, ten megafail tam nějak nevidím.

Je zajímavé srovnávat zklamané očekávání z tehdy čerstvě představeného/vydaného produktu, proti průšvihu se špatně navrženým, vadným a především prodaným produktem.

Dále: můžete doložit který z "fuckupů" nvidie je dle vás domnělý?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Mlid: (pokud nemůžete najít videa, kde se plete, je to proto, že je maže)
https://www.reddit.com/r/Amd/comments/zvi9pg/mlid_accuracy_about_his_amd...
https://www.reddit.com/r/GamingLeaksAndRumours/comments/pke49l/comment/h...

Dále: má to relevanci, viz předcházející příspěvek?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano.Bohuzial to tu tak casto funguje. Ked si clovek porovna vysledky a obraz s DLSS a FG u a Starfieldu, tak si moze domysliet preco AMD tieto technologie vadia. V porovnani s ich FSR. Ale tu ocividne staci ak to AMD oficialne poprie a odrazu sa tomu ma verit? A este sa tu naznacuje, ze zvesti o zakazovani podpory DLSS od AMD vypustila NVIDIA? Co ked zasa zvesti o obmedzeni SW podpory u hernej divizie vypustilo AMD? :-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

"Co ked zasa zvesti o obmedzeni SW podpory u hernej divizie vypustilo AMD?"

Přesně, ale to jsem si ani já netroufnul napsat. :-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

"Co ked zasa zvesti o obmedzeni SW podpory u hernej divizie vypustilo AMD? :-)" A proto o tom mluvili herní vývojáři...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

O zakazovani DLSS od AMD tiez hovorili vyvojari a v clanku sa naznacuje, ze tuto informaciu snad vypustila NVIDIA.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Lenže AMD to oficiálne nepotvrdilo lebo to vyhlásenie bolo lavírovanie okolo ale nie jednoznačné vyvrátenie

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Osobně bych nějaké zakazování viděl spíš ze strany NV, která dělá uzavřené technologie a tam můžou nějaké další podmínky být. AMD celé roky tlačí otevřené standardy.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

tak zasa, AMD inu moznost ako tlacenie otvorenych standardov nema

ak by sli podobnym stylom ako NV, pravdepodobne by dopadli este horsie nez su, takto su aspon "ti druhi, co myslia na vsetkych"

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

To je jasné. Ale myslím tím, kdyby NV udělala otevřené standardy, možná by žádné další pro výpočty na GPU už nebyly třeba.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

samozrejme, ale tymto neziskas konkurencnu vyhodu, a to vo vysledku tymto firmam ide

zaroven, ja co som mal moznost zatial skusit (pc mam len od vcera), tak to dlss a frame gen spolu s rt (v cyberpunku overdrive) vyzera fakt paradne. Lenze oni na to maju dedikovany HW, amd moc nie a tu im asi ina cesta ako vlastny hw na to ani nepomoze.

Tak ci onak, ani jedna firma to nebude robit pre dobry umysel pre nas hracov :D

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

AMD má taky Ray a AI akcelerátory ale ve schématu GPU to moc vidět není, protože to je provázané se shadery.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

No jasne, otevrenym kodem neziskach konkurencni vyhodu: Tak muzeme porovnat kolik HW bezi na Linuxovym jadre a kolik HW bezi na Win nebo Apple OS.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

ano, bezny user pouziva linux alebo mac, ze? prosim ta, kazdy system je na neico ine zamerany

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

UNIX / Linux / BSD jde nasadit od routeru, serveru, superpočítače, pracovní stanice přes PC, MAC (linie freeBSD - NeXTSTEP - OS X) až po telefony a tablety - Android. Nějaké otázky?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ano mam.

Kolko ti zarobi distribucia UNIX / Linux / BSD?

Dakujem

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Některé firmy na distribucích Linuxu vydělávají a celkem dost, když mají i serverové a superpočítačové distribuce.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Niektore, nevieme ktore a nevieme kolko.

Linux je stale otvoreny free system pre kazdeho a nie pre kazdeho. Bfu chce pouzivat chrome, office a hrat hry. Ani jeden ti toto neponuka

Takze pekne, ze tolko zariadeni podporuje, ked nic z toho a zarabaju prave ti s tym uzatvorenym systemom (MS)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

MS Office byly jeden z prvních SW který jde v emulaci na Linuxu spustit. Chromium je nativní Linux Chrome... Na práci je Linux dobře připravený, vidím, že toho o něm moc nevíš.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Neboj sa, linuxom som si presiel a chvalabohu uz na nom nerobim.

Chromium ale nie je chrome (google chrome), aj ked je na nom postaveny. Ano bfu aj vie, co je emulacia a riesit to cez PlayOnLinux tiez nie je uplne adekvatne. A istotne aj v praci bude pracovat na linuxe, ked kazdy okolo neho ma Win s NTFS, kdej e to plug and play (v linuxe bez terminalu sa moc nepohnes)

Linux je pre developerov, nie pre "smrtelnikov". Cize opat, plati co som pisal

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pak bys ale věděl, že PlayOnLinux není na aplikace. Na práci je WineHQ a nebo rovnou virtuální stroje jako VMWare Workstation.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Doslova je odporucany playonlinux ako najjedmoduchsi sposob na instalaciu officu a wine je asi tak reliable ako praca s ntfs na linuxe

A samozrejme, kupim si pc / ntb a hodim tam vmko kvoli programom, ktore nemozem mat :D selling point ako vysity.

Ale hej, podla tvojej logiky by mali byt pc / ntbuky bezne dostupne s linuxom. Jaj pockat, nie su

Darmo sa snazis, linux nie je pre bfu, stale je to primarne developersky system a nim aj ostane (i ked docker som na nom doslova neznasal, zlaty mac)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Já osobně bych volil právě buď vmko a nebo rovnou duální instalaci. Linux na práci, já osobně Office emulovat nemusím, roky jsem zvyklý na Open nebo Libre Office. A Win čistě na hry. Aktuálně sice jedu jen na Win, ale o duálce dost uvažuju po několika letech.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ja som mal dualku, dlho som tak fungoval. Kym win bol peklo na develop pracu, linux bol fajn. Ale vadil mi.

Presiel som na mac a pohoda lahoda.

Ale stale, bfu chce hry a ako bonus pouziva nativne riesenie ci uz pre hry alebo appky, ktore chce. A vidis, uzatvoreny system a medzi "smrtelnikmi" najrozsirenejsi.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jenže mě se nechce kupovat nový stroj. Nemám k tomu důvod. A další věc, mám blíž ke svobodnému než hodně uzavřenému systému a i Windows jsou proti OS-X otevřené. Nehodlám se vzdát ani android telefonu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Jenže mě se nechce kupovat nový stroj. Nemám k tomu důvod"
kto ta nuti kupovat novy stroj? rob si na tom co ta laka a bavi :D ja ta absolutne nikde nelakam na mac, ani win, ani nic. Nedomyslaj si

"Windows jsou proti OS-X otevřené"
vidim, ze okolo macu si len presiel :D

"Nehodlám se vzdát ani android telefonu"
opat, kto ta nuti?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Apple jako umožňuje běh OS-X na PC? Neumožňuje, takže jak tedy přejít? Jak reagovat na někoho, kdo jen opakuje a vlastní názor nepřidá? Patrně nijak...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

"Apple jako umožňuje běh OS-X na PC"
a toto je u teba hned signal, ze je zatvoreny ano? :D zvlastne

preco potom MIUI od Xiaomi nebezi na Samsungoch? Jaaaj, zeby si to kazdy sam pre seba vytvaral? Logicke, ale tebe aj tak nedopne

ty si proste musis kopnut a neznesies, ked nemas pravdu, co uz

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tím myslím, že aktuálně jsou mi všechny potenciální výhody Apple jsou mi k ničemu.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

a ja ta snad niekam taham? :D mas zvlastnu schopnost si domyslat veci, ktore nie su nikde uvedene

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

".. Win s NTFS, kdej e to plug and play .."
Někdy spíš ... plug and pray

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"Někdy spíš ... plug and pray" - bejvávalo a hodně dávno.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Zajímavé...
Má více než 80 letá matka už nejméně 10 let používá Linux na počítači a je velmi spokojená. Firefox, Thunderbird, Sudoku.
Já nemám strach ze zavirování, správa je maximálně jednoduchá, aktualizace všeho z repozitáře.
Počítač je cca 10 let starý notebook s nějakým 2 jádrovým Intelem. Jediným upgrade byl SSD disk. Na tom by dnes W11 byly za trest...
Tím k Vaší doměnce o BFU a Linux.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Je to nV. Tím si totiž zajišťuje, že "všichni" chtějí jenom jejich GPU. Ale jo, vychází jim to. Já být AMD, tak herní grafiky zabalím úplně, nechám jenom "profi" a integrované. Pak by se všichni ti "nVidioti" divili, že něco jako 4060Ti nV nacení na $999

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jasně a herní GPU budou vycházet jednou za 6 let a budou 3x dražší. Děkujme za existenci AMD grafik.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Nějak jsem si nevšim, že by AMD nutilo Nvidii držet ceny nízko nebo zlevňovat, a že by si Nvidia v posledních letech nějak zvlášť lámala hlavu s tím, co Radeony. Většinou Nvidia jde s výkonem i cenou ven jako první, a řeší jen to, jak si to vede proti předchozím generacím GeForce.

A pak vystoupí Lisa, řekne, že miluje hráče, a tak jim dá stejný výkon o padesát až sto doláčů levněji než Nvidia :D.

A pak se ceny GeForce drží, a ceny Radeonů padaj dolů. A ceny GeForce se stejně drží...

Vlastně jo, teď možná shodili 16GB verzi 4060 Ti o pár doláčů, u nás je teď díky tomu Palitka OC asi o čtyři stovky levnější než byla non OC. No fakt tvrdej konkurenční boj, ještě že to AMD máme. :D

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jako myslíte si, že by nV nešla o hooodně nahoru kdyby AMD bylo úplně bez grafik a nebo by to byly totální propadáky? To by udělal přece každý s mozkem, ne? A kožená bunda se ani netváří, že "miluje hráče", Lisa se aspoň tváří, že jo, i když výsledek nic extra

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jako myslíte, že Nvidia nechce prodávat grafiky? Že by lidi kupovali nové GeForce, kdyby nešel dolů poměr cena/výkon?

Mají 80% podíl na trhu. Už mnoho let pro ně není klíčové přesvědčit lidi, aby koupili GeForce místo Radeona. Už dlouhou dobu musí přesvědčovat hlavně majitele starých GeForce, aby si koupili nové GeForce.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Trh grafik klesá, tak chtějí nedostatkem zvednout cenu. Stále to nedává smysl?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Alebo kvoli tomu, ze trh klesa, nechcu mat prebytky kariet na skladoch. Tusim este stale obaja vyrobcovia maju na skladoch karty z minulej generacie kvoli kryptohorucke.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak pokud by na nV netlacilo AMD tak 3070Ti by vysla jako 3080, nebo noveji 4070Ti by vysla jako 4080.
Tak jestli chteji presvedcit nekoho kdo ma 3070 aby si poridil 4070 tak to budou mit docela tezky.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Kazdy s mozgom berie do uvahy okrem konkurencie aj ine atributy ako napriklad kupnu silu na trhu, kde chce predavat. Takze nie. Urcite by 60tkova rada nestala zrazu 1000$ namiesto 400-500$.
A co znamena vobec to "milovat hracov"? NV dlhodobo posuva grafiku hier dopredu. AMD iba vacsinou reaguje na konkurenciu a bud nema ziadne riesenie alebo resenia s horsou kvalitou. Predtym to boli PhysX, Gameworks a dnes zasa Raytracing a AI. Takze vdaka NV sa do hier dostava AI upscaling, AI antialiasing alebo frame generation a lepsie vyuzitie raytracingu. Tiez tato firma prevadzkuje aktualne najlepsiu cloud sluzbu na hranie hier. Ale na hracov serie lebo nema co? Lepsi pomer cena/vykon ako AMD? Pretoze to je jedina vyhoda, co dnes AMD ma. NV ma dokonca uz par mesiacov vydanu celu novu generaciu kariet, co AMD este len dobieha. Takze tieto mantry ako NV serie na hracov ci ich nebodaj "nemiluje" (strasny vyraz v kontexte firma vs. zakaznik) su len take hlupe vykriky do tmy, ktore nie su podporene nicim relevantnym.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Asi ne 1000 z 400 až 500 ale 600 až 750 už možná ano.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ono sa to musi odvijat aj od toho co si moze dovolit v tom case mainstream. Uz teraz je to pri 500$ za hranicou. Kedysi 60tkove rady stali o polovicu menej. Za 600$ a viac by to uz bolo moc. Ak sa teda inflaciou casom nedostaneme aj tam. Ale aj tak si potom vela ludi podla mna rozmysli ci by si za tu cenu radsej nekupili konzolu ak im ide hlavne o hranie a na pracu uz maju starsi ci lacny PC/NTB. Takato dilema je tu uz dnes.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

No jo, ale neexistovala by konkurence, Nvidia by stanovila ceny a hráči by třeba kupovali dražší grafiky ale, s 1,5x až 2x delšími intervaly.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano. Toto sa by sa aj podla mna stalo.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

nV posouva grafiku dopredu?
PhysX - nebylo to tak, ze nV koupila firmu, ktera delala vypocet fyziky na GPU?
Gameworks - nebyla to ta ojebavka s diskvalifikaci GPU jinych vyrobcu?
nVidia prida kurvitko obrazu aby si mohla na PR slidech napsat +300% ve vykonu oproti minule generaci
K tomu vykrade generovani snimku z televizi.
Pouzije nazev metody zobrazeni sceny pro svoje svetelny efekty.
A jakmile zacne nekdo zacne pouzivat alternativni otevrene standarty, tak zacnou nV fans nadavat, ze je AMD diskriminuje

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

NVIDIA sice PhysX kupila od firmy Ageia, ale ho casom kompletne prerobila - zlepsila vykonovo a rozsirila jeho moznosti a mnozstvo HW, na ktorom ho bolo mozne pouzivat (uz to nebol iba akcelerator na proprietarny HW pre fyziku). Vylepsila aj jeho vykon na CPU - zaktualizovali instrukcne sady pre moderne CPU a pridali nativny multithreading, ktory PhysXu chybal uz od Agei. Nebolo to teda tak, ze by NV iba nieco kupila a pouzivala. No a potom ho tlacila do hier a bolo to v hrach vidiet. Priniesli do hier efekty, ktore dovtedy neboli bezne. Urobili ale jednu velku chybu, ze nedovolili vyuzivat NV GPU ako sekundarnu na fyziku, ak aj primarma nebola od nich. To som vtedy kritizoval tiez.

Gameworks - kniznica roznych ficur, ktore vyuzivali najlepsie ich HW a ktore prinasali do hier rozne vylepsenia. Hlavne AO s HBAO+ alebo tienov pri PCSS alebo HRTF (neviem uz ci je ta skratka spravna). Neboli vtedy lepsie riesenia ako tieto pre vas zrejme ojeby. Celkom povrchny pohlad.

Frame generation - vazne chcete porovnavat interpolaciu snimkov videa s pocitacovou hrou? Pamatam si, ze tu snajprik casto zvykol pisat pri DLSS, ze on to uz ma na krabicke k TV za par euro. Tak sorry ale to je rovnaky nezmysel ako vase prirovnanie.

Ad Raytracing - mysleli ste toto ako ten nazov? Ved to je standardny nazov toho, co sa v niektorych hrach dnes pouziva. A ake ich svetelne efekty? NV snad robi nieco ine a len nazov tomu dali ako Raytracing?

Ad otvorene standardy - Ludia co maju NVIDiu a v tomto pripade hlavhe RTX
GPU, maju moznost pouzivat aktualne najkvalitnejsie riesenia pre upscaling, AA aj frame generarion. Tak je jasne, ze sa stazuju ked ich AMD obmedzuje na riesenia s horsim vystupom nez by mohli mat. Ak by tie open source riesenia dosahovali (nie iba sa priblizovali) kvalitu vystupu ako NV riesenia vyuzivajuce AI, nikto by sa nestazoval resp. malokto. Nie kazdy je totiz odvareny zo slovicok open source, ale zaujima ho aj kvalita na vystupe.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"Frame generation - vazne chcete porovnavat interpolaciu snimkov videa s pocitacovou hrou? Pamatam si, ze tu snajprik casto zvykol pisat pri DLSS, ze on to uz ma na krabicke k TV za par euro. Tak sorry ale to je rovnaky nezmysel ako vase prirovnanie."
Tak ten rozdíl popiš, ono totiž těch technik je trošku víc.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano technik je viac, ale najvacsi rozdiel je v tom, ze zatial co u videa mas vsetky snimky, ci potrebne metadata k dispozicii, tak u hier sa tvoria za behu. Plus musis pocitat okrem ineho aj so vstupmi od hraca. To su 2 rozlicne prostredia s inymi podmienkami. To je nieco ako ked DD napisal do komentarov, ze upscaljng tu bol aj predtym a ze len NV si z neho spravilo marketing. Asi aj ty uznas, ze upscaling predtym sa nemoze rovnat tomu, co robia dnes FSR a DLSS.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ale ono se to u AMD i Nvidie vyvíjí a ta původní technika byla dost podobná té televizní.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Povodny upscaling bol jednoduchy. Neda sa moc porovnavat s dnesnymi FSR/DLSS. Sice maju rovnaky ciel, ale ovela komplexnejsi postup a ovela kvalitnejsi vystup.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ten jednoduchý nadále funguje tam, kde lepší k dispozici není.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To ano. A je to v poriadku. Lenze diskusia bola o FSR/DLSS a tie sa nedaju s TV upscalingom porovnavat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

".. PhysX kupila od firmy Ageia, ale ho casom kompletne prerobila - zlepsila vykonovo a rozsirila jeho moznosti a mnozstvo HW, na ktorom ho bolo mozne pouzivat .."
1) nVidia koupila Ageiu kompletně. Hlavně všchna práva na IP.
2) Rozšířila množství HW na kterém to běželo takovým způsobem, že to neběžolo ani na kartách nVidia, pokud nebyla v systému jako primární.

".. Nie kazdy je totiz odvareny zo slovicok open source .."
Ne každý je odvařen z binárního blobu fungujícího na nejnižší úrovni, o kterém nevíte co vlastně dělá.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Osobne využívam hlavne Open source SW, ale beriem to tak že Open source je výhoda-bonus a nie podmienka.
Aby to bolo jasnejšie ak mám dva SW ktoré sú rovnaké/podobne alebo minimálny rozdiel tak beriem Open source SW ale ak je Open source citeľne horší tak smola. Preto aj keď fungujem na Linuxu mám zakúpený BricsCad a nepoužívam nejakú Open source alternatívu CADu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

PhysX byl před krachem. Takže je sežrala, procpala to do vlastních SDK a udržela tu technologii při životě.

AMD proti tomu postavilo otevřený Bullet, páč komunita se postará, že jo! Aby měli fajfku do prezentace. Kde je dnes otevřený Bullet.

https://itch.io/games/made-with-bullet

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kde je dnes PhysX?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

PhysX je stale vo vyvoji aj ked v hrach sa uz nepouziva tak ako kedysi. GPU PhysX a celkovo GPU akcelerovana fyzika sa moc neuchytila po boome co vtedy bol. Nie je uz ani ziadny GPU Havok ani Bullet. Herne engine-y maju zrejme svoje vlastne riesenia. Inak NVIDIA pouziva PhysX v ich Omniverse a hlavne pre tych co na to radi pocuju, je uz PhysX open source :-)

https://youtu.be/EMckr2rhlD8?si=Ownj0FaRHcSkiTqf

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Akoze si myslite, ze NV tie grafiky nechce predavat? Alebo aky by bol dovod na to, aby byvale mainstream grafiky stali 1000$? To by si skor zacali ludia kupovat konzole a NV by sa tato cast biznisu rozpadla. Intel jal v CPU dlhodobu nadvladu a obdobie kedy AMD nedokazalo konkurovat. Sice mali procesori drahsie, ale nie zasa zavratne, ze by si ich cacsina ludi nekupila.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ono to bylo malinko jinak. AMD krutě konkurovalo a tak Intel zasáhl a proto pak přišlo pro AMD v kombinaci s neschopným CEO hubené období.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ano za prodeje AMD vždy může nekalá soutěž třetích stran, nikdy AMD samo a jejich produkty.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

To bylo jednou a trvalo to asi 10 let. Proto mimosoudní vyrovnání a možnost pro AMD rozdělit se na vývojovou a výrobní část. Ale to vám asi uniklo.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Od roku 2009 uteklo už 14 let a stále prodává více gpu nvidia. Co z toho plyne, co myslíte?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nvidia patří k nejstarším které byly na herním poli úspěšné. A patrně se jim daří lépe získávat investory. Není se co divit. Když ji založili inženýři ze Silicon Graphics a NV následně jako první úspěšně odvodila od herní grafiky profesionální a tu navíc prodávala i do posleních stanic SGI byť té nižší třídy. Je to dostatečné vysvětlení současného majetku firmy? Prostě si udělali jméno a z něj těží.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jen pro úplnost, všechno úspěšné nebylo, viz NV1 (a zrušený NV2). Ale pak s NV3 (Riva128) už se celkem chytali

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Prodali jako profi GF256, tím to začalo.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ano správně - má správné produkty a umí je prodat.
A teď co AMD. Hm? Asi nemá tak správné produkty, protože jinak by už bylo s prodeji jinde, že. A to chvíli i vypadalo, že to bude 50:50

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

ATI mělo problém s vedením, podobně jako v to době AMD. Nebýt sloučení / koupě ATI už by neexistovala. Jenže tím vyhráno nebylo, AMD mělo finančně slabé roky a grafický divize byla utlomená. Technicky vzato pak znovu vznikla. Což nová generace grafik a k tomu nová generace CPU tedy RDNA a ZEN u tak malé firmy jako AMD vám přijde málo? AMD je nejmenší Nvidia a Intel jsou dnes zhruba stejně velké a silné. AMD - 200 miliard dolarů, Nvidia 1,01 bilionu dolarů současné asi měsíc dva staré čísla. Tehdy ale AMD bylo slabší a Intel byl nad Nvidií.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A nevadí že NV bola najmenšia a postupne sa vypracovala tam kde je? A boli časi keď ATI mala väčší podiel na trhu a nič s tým nezískala. Hold niekto vie a niekto nie.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To bylo v době, kdy šanci měli všichni, stačí se podívat, kolik firem tehdy vyrábělo čipy a kolik ji do dnešní doby přežilo, tehdy navrhnout a vyrobit čip bylo snadnější než dnes. A jak jsem psal, do nvidie se dostali lidé se znalostmi a zkušenostmi z SGI, tím získala velkou výhodu.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

S Buldozerom a Pilledriverom nebolo AMD ziadnou konkurenciou pre Intel. Do hry sa vratili az so Zenom. To bolo niekolkorocne obdobie. A mainstream CPU od Intelu nestali odrazu 1000$. Tie firmy nie su hlupe. Vedia kolko mozu stat ich produkty, aby si ich ludia este boli ochotni kupit.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

A nízké prodeje Athlonů XP a 64 proti Intel Pentiu 4 vysvětlíte jak?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak to si uz fakt nepamatam.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ale já ano. Vysvětlovalo se to v případě A XP lámáním rožků bez heatspreaderu, co měly i P3, ale ty kolem jádra měly silnější vrstvu takové černé hmoty. Jenže to lámání byla záležitost několika nešikovných lidí a byla hodně nafouknutá. Já těch CPU do PC hezkých pár zamontoval a nikdy nic neprasklo. Bylo to rukama. Nicméně u A 64 už to nemělo žádné odůvosnění, ale v té době už Intel AMD tak tlumil, že se prostě málo prodávaly a to měl být důkaz jejich nekvality. Prokázat tajné doložky ve smlouvách s velkými výrobci a prodejci byl dost oříšek. Fungovalo to systémem slev Intelu, když bude odebráno jen jisté % maximum od AMD.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Anebo to u AXP taky mohlo být tím, že se system builderům nechtělo ve velkém přecházet na AMD jenom proto, že se jim zase po dlouhé době povedla jedna generace procesorů víc než Intelu, že jo.

U A64 jsem měl odůvodnění, proč na něj neupgradovat. AMD se rozežralo, bylo to už celkem drahé, a oproti levnému Bartonu 2500+ za dva a půl přetočenému někam na úroveň 3200+ byla A64 3000+ na 939 za čtyři a půl totálně na houby upgrade.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nebylo to po dlouhé době. Povedené byly už první čisté Athlony.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Meh, tam to byla plus mínus plichta, nic zajímavého. Až u XP bylo znát, že mají navrch.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ale byl to začátek. PIII taky vzniklo spojením P Pro a P MMX s přidáním dalších vektor instrukcí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A64 ještě šly, ale A64 X2 už byly drahé. Jenže A64 přišly v době posledních P4 a ty fakt nebyly konkurencí. A na A64 X2 navázaly krásně Phenomy. Navíc s Athlony přišly první dvoupaticové Athlon D a pak Opterony ty uměly i 4 a 8 patic. Tehdy AMD hodně konkurovala.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nechce, chce prodávat jenom profi řešení, na těch má víc. A kdyby hráči neměli jinou možnost, koupili by i to a nebo by se na to vykašlali, ale to by nV bylo jedno, stejný čip by prodala v nějaké profi kartě za dvojnásobek tak jako tak.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

I 3x až 4x podle segmentu. AMD když neměla CDNA tak nejdráž tentýž prodala bez grafického výstupu. A Nvidia taky.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To ale nema nic spolocne s tym ci niekto tvori uzavrete alebo otvorene technologie. Podmienky pouzivania konkurencnych technologii su uplne ina vec. Vacsina hier, na ktorych sa nejakym sposobom podiela NV maju FSR a niektore aj XeSS. U AMD je to naopak. Naozaj verite, ze je to nahoda? Hlavne ked implementacia zvysnych 2 je jednoducha? Tak, ze moderi dokazu pripravit mod hned na prvy den. Takto som si doplnil podporu pre DLSS do Starfieldu uz 1. Septembra.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Možná že hry primárně s FSR dělají studia s měnším počtem lidí a rozpočtem. Nejde přece jen o implementaci, ale o dobré otestování a případné reakce na chybová hlášení. A oni na to musí stíhat reagovat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mod s DLSS, ktory som pouzil na Starfield funguje bez problemov. Fakt ked to zvladne jeden moder, nemoze to byt problem pre tim ako je v Bethesde. Hlavne ked ti moderi dokazali v pohode dodat mod aj pre DLSS3. A odrazu nie je problem mat v Starfielde 120+ FPS v Starfielfe v 4K s RTX 4090. S minimalnymi dopadmi na kvalitu obrazu:

https://www.igorslab.de/verbesserter-starfield-dlss-3-5-mod-fuer-pc-biet...

https://youtu.be/uSe2Qcegwlk?si=iQEDTkVop46e4rJj

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Teď jsem to psal jinde, už hodnou chvíli to tady je. Bethesda patří MS a MS má AMD X-BOX. Ale je to asi strašně složité pochopit.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

aj Sony ma AMD GPU a CPU a takmer kazda ich hra na pc (port) obsahuje RT, DLSS, Frame Gen

toto co pises je len vyhovorka

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Ty jsi v zivote nemel co docineni s bussinesem..takhle naivni nazory nejsou jinak mozne.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Myslim, ze nam he jasne, ze si to AMD strazi. Len sk to nuektori nechcu pripustit.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To ale není věc AMD, ale vydavatelů. A pokud MS nechce technologie Nvidie, tak Bethesda nic neudělá.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tak sme teraz u toho, ze MS nechce technologie NV? Naozaj? Takze ziadna hra od MS nepouziva DLSS alebo su to primarne hry, na ktorych spolupracuje AMD? Ked sa na to pozries z opacnej strany, tak co hry, na ktorych spolupracuje NVIDIA a maju len DLSS? U nich to tiez beries tak, ze jd to problem vyvojarskeho studia tej hry, ktore len nema zaujem o technologie AMD?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nejsem až tak seznámený a hlavně nenosím v hlavě všechny hry a jejich vydavatele a technologie. Už dobře 20 let mne primárně zajímají jiné věci. Jsem jen fanda do HW, to mi zůstalo.
Toto už je dost jinde, než když ta diskuse začala.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

vrav sam za seba :D

jedna firma to moze a druha nie? Jendoducho povedz ako to je a co si myslia vsetci, AMD ma zmluvu, kde to nedovoluje, resp mali nieco take na zaciatku, aj ked sa tvaria, ze nie

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zajímavé, že to tvrdí jen Nvidia a její spojenci.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

heh podobne mozem povedat aj ja :)

Zaujimave, ze to tvrdi len AMD a ich spojenci ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Myslím, že většina těch řečí jsou pomluvy a smyšlenky. Ale část je prostě politika jak NV, tak AMD a nebo vydavatelů her. A většinu politiky se beztak nedozvíme.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

prave o to ide, preto branit ci uz NV alebo AMD je smiesne

nik z nas netusi co sa deje na pozadi, len viidme vysledky a tie moc prospesne pre AMD nie su (ano ani pre NV)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ale tady šlo o to, že někteří odmítali pochopit, že to může být politika vydavatele a s AMD to přímo nesouvisí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ta ista politika ako pri Jedi Survivor, Resident Evil 4 a teraz aj pri Starfield? nejako vela nahod nemyslis?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

První konzole, pak PC. To je daň doby.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

heh sranda, ze toto vobec neplati, kopec hier vyjde aj aj a maju vsetku tech ako na pc aj na konzole, len pri AMD sponzorovanych to akosi neslo

nesnaz sa ich branit silou mocou, zbytocne

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kvalita her a vůbec herního obsahu se řeší posledních možná 15 let a déle. Fakt nic nového.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

neodbocuj, proste je tam problem

taky jedi survivor doteraz nema DLSS a to je vonnku pol roka, takze neplati co pises, je tam proste AMD zmluva

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To stále nic neznamená. Váhu by to mělo, kdyby žádná hra primárně pro AMD neuměla technologie Nvidia. Pak by to bylo zjevné.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ale ved nema

RE4 ma AMD ale doteraz ziadne od NV - vydanie 23.3.2023
Jedi Survivor to iste - vydanie 28.4.2023
Starfield to iste - vydanie teraz
Dead Island 2 tiez - vydanie 21.4.2023

fakt tam nevidis ziaden pattern? je 100% iste, ze tam je nejaka dohoda a pochybujem, ze by developeri tam nechceli nic pridat

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nejsem až tak seznámený a hlavně nenosím v hlavě všechny hry a jejich vydavatele a technologie. Už dobře 20 let mne primárně zajímají jiné věci. Jsem jen fanda do HW, to mi zůstalo. Ale nemyslím si, že ten krátký seznam jsou všechny hry primárně pro AMD.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

staci pouzit gugle a zistis sam, ze su to hry plne sponzorovane AMD ;) pravda boli, ja viem

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To je klidně možné, ale je to celý seznam AMD her?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

to je zoznam hier, tych najnovsich (rok 2023), ktore dostali sponzoring od AMD

z tych starsich mas Far Cry 6, Callisto Protocol, Saints Row a nasli by sa dalsie, ale hladat sa mi to nechce

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Buď jsou ty hry pro modery/streamery nezajímavé nebo jdou dost dobře i s FSR na nVidia GPU, když se nikdo nenamáhal za pár hodin k tomu udělat mod.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

"Jendoducho povedz ako to je a co si myslia vsetci, AMD ma zmluvu, kde to nedovoluje, resp mali nieco take na zaciatku, aj ked sa tvaria, ze nie"
.. ja nevim, co maji ve smlouve a nevi to nikdo. Moznost to samzorejme je, to ja nepopiram Nicmene to co ty a dalsi opakujete jak papousci a je uplna hloupost je "ze AMD nedovoli". AMD dovoli, AMD nijak nevaze implemetaci FSR na implementaci DLSR. Pokud se (hypoteticky) ale firma zavaze k neimplementaci DLSS proto, ze maji nejaky druh smlouvy s AMD a ziskavaji od nich nejaky druh podpory, je to neco jineho. Je to proto, ze maji smlouvu o podpore s AMD. Ne proto,ze AMD nedovoluje podporu DLSS. A to se stale bavime v hypoteticke rovine.
Proto jste vsichni papousci, kteri nerozlisuji ruzne aspekty a papouskujete jednu blbost neustale dokola.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jsou tady dost poznat skalní Nvidia Fans.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Na tvojom mieste by som sa o "skalní Fans" moc nevypisoval

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Píšu něco proti Nvidii? Ne jen uvádím, že to může být rozhodnutí těch studií. A že jde o něco ze strany AMD zatím nikdo nedoložil. Takže celá diskuse je víme o čem, že?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nemusíš písať proti stačí, že budeš brániť do roztrhania tela.
Všetky tieto kauzy sú rovnaké na jednej strane aj druhej.
Ale ani samotná AMD sa k tomu jasne nevyjadrila len vydali marketingový blábol kde jasne a priamo nepovedali že to nezakazujú.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

A lidi si tady kvůli tomu málem skočili do úsměvů vzájemně. Fakt sranda. AMD to možná fakt ve smlouvě má. Ale aspoň zase nechá výrobce grafik vydělat. Co je asi horší? Zřejmě jak pro koho.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Pokud se (hypoteticky) ale firma zavaze k neimplementaci DLSS proto, ze maji nejaky druh smlouvy s AMD a ziskavaji od nich nejaky druh podpory, je to neco jineho."

cize nedovoli, diky za potvrdenie :D dovolene by bolo, ak by si vsetky bonusy dostal aj s implementaciou konkurencie, co nedostavas. Teda, ti AMD (v tomto priklade) nedovoli mas bonusy, ak implementujes aj konkurenciu a naopak, dovoli mat bonusy, ak sa rozhodnes o opaku

len sa snazis vymyslat divne vyrazy, ktore maju akoze odradit od reality

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ne, nic jsem ti nepotvrdil. Bavim se v hypoteticke rovine.
Dal to nema smysl v tom pro mne pokracovat. Mne nebavi ztracet cas s lidma, kteri si chteji pouze dokazovat "svoji pravdu", at uz je jakkoliv priblbla a odtrzena od reality.
hezky den
ps: kdyz budes mit firmu a investujes penize do jine firmy, tak to urcite udelas proto, aby ta druha firma mohla nabizet konkuencni produkty, ze jo? To je cca level chapani, na kterem se pohybujes.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"ps: kdyz budes mit firmu a investujes penize do jine firmy, tak to urcite udelas proto, aby ta druha firma mohla nabizet konkuencni produkty, ze jo? To je cca level chapani, na kterem se pohybujes."

prave preto AMD nedovoli implemetnaciu konkurencie :D nik netvrdi, ze je to nelogicke

len sa tu snazi par ludi to dat na pravu mieru a to, ze AMD, rovnako ako NV, si zaplati tu vyhodu

len ty tam vidis neviem ake sprisahanie

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"prave preto AMD nedovoli implemetnaciu konkurencie :D nik netvrdi, ze je to nelogicke"
.. ale to je tvoje teorie, kterou nemas potvrzenou a cele to papouskovani slouzi k tomu, aby jsi se utvrdil v tom, ze mas pravdu. Nic vic. Ja narozdil od tebe pouze rikam, ze je tady moznost. Netvrdim, ze je to tak nebo onak. Stejne tak je mozne, ze se firma spokoji s FSR, protoze je to pro ne jednodussi volba minimalne v pripade, ze maji k tomu jeste XOX konzoli. Takze mne laskave nepodsouvej neco, co nerikam.
"len ty tam vidis neviem ake sprisahanie"
.. opravdu? A kde?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"ale to je tvoje teorie, kterou nemas potvrzenou"

a co tak hry ako RE4 remake, Dead Island 2, Callisto Protocol, Starfield, Far Cry 6, Jedi Survivor a i.

vsetko sponzorovane AMD hry bez konkurencnej technologie (ako intel tak nv)

cize ziadne "papouskovani", tu mas par prikladov, ktore prave dokazuju, ze je tam dohoda, ktora v tomto brani aj ked sa AMD tvari, ze to tak nie je (co im inak hodne dlho trvalo potvrdit alebo vyvratit)

opat, nik netvrdi, ze je to katastrofa a ohen na streche, kedze taketo dohody boli, su a budu. Ale tvarit sa, ze take nie je, ked ocividne vyzera, ze je, no kludne sa tu mozes hadat, realita poukazuje na nieco ine ;)

btw, ja AMD fandim, ale nie som slepy (7800x3d si naopak uzivam ;) )

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pokud to někdo nevynese černé na bílém, je to stále jen teorie. A taky je možné, že to je něco za něco. AMD pomůže a je z toho omezení. A kdyby AMD nepomohla, může vydavatel vše. Klidně to tak může být. Ale dokud není důkaz, jde jen o teorii.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Pokud to někdo nevynese černé na bílém, je to stále jen teorie"

heh rovnako ako tvrdenie, ze nv presunula ludi z vyvoja day1 driverov na AI a ako dokaz sa pouziva yt kanal MLID a tu tomu veria na 100% ;)

tak ak chcem nieco "fer" z jednej strany, tak nech to ide aj z tej druhej

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ale omezení výroby grafik pro navýšení výroby akcelerátorů sami uvedli. Takže na tom něco být může. A prodloužení intervalu do vydání další generace GK taky potvrdili. Stále to nedává smysl?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

co to ma spolocne s tym co som pisal a co si tvrdil? neodbocuj

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Když firma přesouvá pozornost jinam, tak asi nechá zaměstnance v původním směru, to fakt dává velký smysl...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ale to je len tvoja teoria :D nemas to absolutne nicim podlozene

tak ako tvrdis, ze nemam podlozene AMD zmluvy, pricom tych hier je tiez vela, ktora to dokazuju ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tobě se tomu prostě nechce věřit, tudíž je další diskuse absolutně k ničemu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

a tebe sa nechce verit, ze ma AMD zmluvu o blokovani :)

vidis, ten isty princip, len ty svoje beries ako fakty (pricom je to doslova rumors) a ja sa opieram o realne hry, ktore vysli

to robia len zaryti fandovia, nieco co tak nemas rad na NV fans ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já ji nikde nepopírám, jen tvrdím, že to nejde bez pochyb dokázat. To je dost rozdíl.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ani to tvoje tvrdenie sa neda 100% dokazat

a aj napriek tomu si za nim stojis ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jenže já snad neříkám že to tak na 100% je, narozdíl od tebe. To nemá cenu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

praveze vystupujes tak :D a to je na tom sranda, ze sam to nevidis

ale ako pises, nema cenu sa natahovat s clovekom, ktory ma dvojaky meter

pekny den prajem

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nikto z nás nevie čo majú a čo nemajú v zmluve. Čo môžu a čo nemôžu vývojári a aké slovo tam má sponzoring. Len je tu veľa náhod na jednej kope. A vysvetlenie zo strany AMD nepomohlo by priam by som povedal, že ešte to zhoršilo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

AMD se k tomu ani nemuselo vyjadřovat. Protože to jsou i tak věci interní politiky jak AMD, tak herních studí. A kdyby někdo nevymýšlel spekulace a někdo jiný to neobracel, tak jak to jemu sedí, nemáme se vůbec o čem bavit.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Aha takže ak ťa niekto obviní z niečoho čo si neurobil tak to necháš tak, bez rozdielu na to či ti to skazí reputáciu?
Faj dobre vedieť.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

NV v minulosti taky byla z kdečeho obviněná. A ovlivňování a tlak na výrobce GK je poslední už se pár let táhne. A nevšiml jsem si, že by si z toho v NV něco dělali.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Je rozdiel medzi AMD a NV, AMD je braná ako tá firma ktorá nerobí nekalosti a NV práve naopak lebo má toho dosť na rováši.
Tak ma prekvapuje že vysvetlenie od AMD je také marketingové nič nehovoriace.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Buď se nemají k čemu vyjádřit a nebo jsou to tajné smluvní dodatky.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ale já se bavím o Microsoftu.... Pro některé evidentně moc složité.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ja to beriem a ja ti odpovedam, ze aj Sony ma AMD a tam to ide

takze opat, je to len vyhovorka, ze MS spolupracuje s AMD, kedze xbox

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

1. já s tím jako první nepřišel. Ale přijde mi to logické.
2. možná že Bethesda udělala první AMD technologii a až to odladí přijdou s Nvidií. Ale primárně řešili tu domovskou.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

1. nie je to logicke, ale beriem
2. nedava zmysel, kedze modderi to vedeli implementovat behom 1 dna, ked nie menej

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ale vydavatel a především někdo, kdo dělá tak kvalitní hry, si to nemůže dovolit vydat bez řádného testování. To je ten obrovský rozdíl proti moderům.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

ono by to bola pravda, ak by sme nepisali o Bethesde :D oni maju od kvality riadne daleko

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pamatuju jiné doby.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Takato vyhovorka fakt nie je zlozita. MS nema len konzoly. Hry vydava aj na PC. Okrem toho to sa netyka vsetkych hier. Preco DLSS nemaju aj ine hry od MS alebo Sony. Preco sa to tyka v drvivej vacsine iba hier, na ktorych spolupracuje AMD?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Neni pravda, treba MSFS melo dlouhou dobu jen DLSS a FSR ne a to je MS hra

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Podle všeho FSR v Starfieldu tlačil především Microsoft, nový majitel Bethesdy. Na Xboxech DLSS neběhá.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ad 3. Ono je to možné chápat více způsoby. Ten který napadá mne po přečtení odkazovaného článku je, že nikdo nezakazuje DLSS(FSR), ale pokud má vývojář zdroje jen na jedno z řešení a za implementaci jednoho dostane peníze, tak je rozhodnutí relativně snadné. Pokud se k tomu připočtou podmínky typu - hra musí být s podporou DLSS (FSR) vydána včas, tak se vůbec nemusíme zaobírat tím, že někdo něco zakázal implementovat.
Ve vývoji je to vždy tak, že máš tři parametry - pracnost, čas a zdroje - které jsou provázané. Když s jedním hýbneš, ostatní na to reagují. Nemůžeš chtít zvednout pracnost a na čas a zdroje nesáhnout ...
Edited: Nehledě na to, že v některých případech devět žen dítě za měsíc neporodí ...

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Je to tvrzení proti tvrzení a jak to AMD opravdu vyžaduje neví nikdo z nás, kdo hry nevyvíjí.

ALE ten tweet mluví jasně "I've personally spoken with three devs that implemented DLSS pre-release and had to remove it due to sponsorship".

Had to remove vs nestihlo se/nezbyly prachy

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ked moderi dokazu pripravit mod s podporou DLSS do hry tak, ze je dostupny v den vydania, tak sorry ale na pracnost a cas sa neda vyhovarat. Hlavne ked staci vymenit kniznicu k FSR za kniznicu od NV a mate DLSS namiesto FSR. Podla vsetkeho maju tieto upscaleri rovnaky interface a zodpoveda to aj tomu co sme citali predtym. Ze ak mate jednu z tychto technologii zimplementovanu, tak zvysne dve nie je problem. Ano. Je tam cas a nejake zdroje navyse na testing, ale to je zlomok oproti zvysku.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jasně jen vymění knihovnu a nemusí absolutně nic dalšího dělat... Obávám se, že SW není mechanika a takto přímočaře prostě nefunguje.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ide o ten cas za ktory to jeden moder stihne. Uz o tom boli clanky, ze ak uz mate jednu z tych technologii zimplementovanu, dalsie 2 su trivialne. Poukazovanie na cas a pracnost su len vyhovorky.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Implementace může být triviální, ale stále to někdo musí otestovat na větší škále HW, než to pustí do světa.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ještě že tam na to mají ty haldy testerů, jinak by neměli co dělat. Oh wait, Bethesda...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Bethesda už tu jinde je vysvětlena. Patří MS a to má svou AMD platformu s herní konzolí. Nic složitého.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Lenze MS nema zaujmy iba v hernej konzole. Tie ma aj na PC, kde zasa dominuje NVIDIA. A hlavne aj peniaze na to aby ich hry na PC mali podporu FSR, DLSS aj XeSS, ck by ich ani nahodou nevyslo nijak draho.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Třeba to Bethesda dodělá časem, ale je fakt že nově patří MS. To jsem si nevymyslel.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pochybujem, ze to dorobia, ale rad sa necham prekvapit. Tento rok ani v jednej velkej hre co vysla a bola sponzorovana AMD, sa to nestalo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Po půl roce přibyl právě dnes do jedi survivor
https://wccftech.com/star-wars-jedi-survivor-patch-7-adds-official-dlss-...

Asi to bude jak říkali vývojáři, při uvedení tam být nemá eh tedy pardon, mají se soustředit na FSR, potom je to AMD už jedno.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Parada. Takze mozna polrocna exkluzivita na FSR? Dobre vediet. :-) AMD si mozno chce strazit uvodne recenzie. Ked vidim tie porovnania DLSS 3.5 vs. FSR u Starfieldu, tak sa im necudujem.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mají na to právo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Maju aj ked nemozu za to potom ocakavat pochvalu. Tak isto ako NV, ked si vydobije nepouzitie FSR alebo pouzitie starej verzie FSR, ked uz je dostupna novsia. V takychto pripadoch si obe firmy zasluzia kritiku.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já myslím, že to není žádná jejich povinnost. Spíš dobrá vůle, že chtějí aby ta hra měla něco navíc. A pokud je primárně dělaná na HW jedné firmy, vylepšení konkurenční je fakt jen dobrá vůle navíc, ne povinnost. A když to dodělá jen někdo jako modifikace, nevidím problém. Lidi jsou poslední roky zhýčkaní.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Takto si to potom teda povieme, ked zasa vide hra, kde bude iba DLSS a nie FSR. Aj ked ktovie kedy to bude, kedze NV toto nemusi robit, kedzd ich riesenie je kvalitnejsie. Mozno ale vratia uder pri Alan Wake 2. Ktovie. :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mě to bude jedno, já nic z toho stejně nepoužívám.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vypada to tak. GOTY edice uz budou normalni :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

GOTY edice jsou asi nejlepší.
Vychytané chyby
Doplňky přidané po vydání
A sleva

Posledních 5~10 let by číselné označení verze 1.0 měla dostat až GOTY edice.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Otestovali by to rovnako ako FSR. Toto nebude problem. Len si nechcete pripustit, ze AMD je uplne rovnaka firma ako NV, ktora tiez moze vyuzivat spolupracu s vyvojarmi hier vo svoj prospech.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Raději si přečti celou diskusi od začátku, ano?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Lepsie je si neidealizovat jednu firmu a presviedcat sam seba, ze je pridanie DLSS do hier tak drahe, ze sa to neoplati, aby sme mali dovod preco tam nie je. Ked trend hier ukazuje na AMD.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Dokážete pochopit, že to s AMD nemusí souviset? To rozhodnutí mohlo přijít z jiné strany. Kolik her pro X-Box má v PC verzi podporu NV technologií?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A dokážeš pochopiť že keď ti tu LadIQe dal výpočet hier kde to nebolo (rôzne platformy, vydavatelia, štúdia) a jediným spoločným bodom bolo partnerstvo s AMD tak je to veľmi zvláštne? Samozrejme môže to byť náhoda.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jenže přímo tady v diskusi je odkaz který, ukazuje, že Nvidia už je taky ve Starfieldu... Takže nic od vás dokázáno nebylo. Je to na IgorsLab.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

DLSS 3.5 bolo pridane do Starfieldu ako mod. Nie je sucastou original hry. To je dost velky rozdiel. Napriklad ked budem chciet hrat hru cez Geforce NOW (ak aj toto neovplyvni dohoda s AMD), tak nebudem mat DLSS k dispozicii pretoze cez Geforce NOW sa nedaju pouzivat mody. Tak isto to bolo aj u hier co spomina LadiQe vo svojich komentaroch. DLSS sa do nich dostalo iba cez moderov a asi bola tiez nahoda, ze tie hry boli sponzorovane AMD.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To je sranda, čtu tady, jak je snadné přidat featury klidně všech tří výrobců. Ale když pak čtu: "DLSS 3.5 bolo pridane do Starfieldu ako mod. Nie je sucastou original hry. To je dost velky rozdiel." Fakt rozdíl jak to je vnímáno. Pokud to funguje, tak to je snad jedno.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ne není.

A že je o ten mod zájem, stáhlo ho už více než 200 000 lidí. https://wccftech.com/fsr-2-replacer-dlss-or-xess-the-most-popular-starfi...

A kolik lidí se o něm nikdy nedozví ...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

tak v počtu těch lidí rozdíl jasně je, to beru. Ale já když jsem ještě hodně hrál, tak jsem si sám aktivně zjišťoval všechny modifikace. Takže každého volba, dnes jsou lidé víc pohodlní.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nvidii došlo, kde jsou prachy, a jde za tím. AMD má v akcelerátorech zpoždění, ale pak pojede taky. Zatím asi vyrábí grafické čipy na sklad.
Co se ovladačů týká, v Nvidii si asi někdo řekl, že když může Intel prodávat karty s tím stavem softwaru, jaký má, tak oni klidně můžou vývoj na deset let vynechat a dělat jen základ k případným novým čipům...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Zpoždění? Hromada top super počítačů jede s AMD akcelerátory a aktuálně je nejdál v sloučení CPU+GPU do jednoho řadiče.
Co to tu plácáš? ;)

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

AMD aktuálně válcuje v superpočítačích všechny. Intel měl brutální zpoždění a Nvidia jaksi z tohoto segmentu prostě vypadla, podobně jako před lety IBM. Nvidia možná prodává víc malým firmám do pracovních stanic, to je možné. Ale v superpočítačích vidět není, aspoň ne v těch TOP, které se dostávají na špičku žebříčku.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

A jak si vysvětluješ, že prodá veškeré akcelerátory, které vyrobí a ještě nestíhá ?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

V jiných segmentech než TOP superpočítače. Tak prosté to je. Ale to jsem na jiném místě už napsal.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Jenže momentálně má Nvidia výkonnější akcelerátor a AMD model, který ho dostihne / předčí má jít do prodeje až teď na podzim.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ale AMD už MI300 dávno vyrábí, jen není na volném trhu. Stránky Nvidie mi v porovnání s AMD přijdou hodně nepřehledné. Samá reklama na řešení, ale když se chci dostat na samotné karty s akcelerátorem, tak první so vidím je řešení s osmi GPU... Nemožnost najít rychle, co hledám.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

".. momentálně má Nvidia výkonnější akcelerátor .."
Máte na mysli ty akcelerátory, ze kterých je postaveno to "krabicové" exascale řešení?

Akorát, že to Exascale není v 64 bit (double precision) jak se sluší uvádět u superpočítačů, ale v 8 bit sparse data.
nVidia má mnohem lepší marketink. V samotných čipech až tak napřed nejsou.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Velice dobrá poznámka, já se na schopnosti Nvidia akcelerátoru ani nepodíval. Ale schopnosti MI300 lze od MI250 do značné míry odvodit, je prostě daleko universálnější.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Toto je z datasheetu Nvidie:
NVIDIA H100 SXM5 NVIDIA H100 PCIe
Peak FP64 33.5 TFLOPS 25.6 TFLOPS
Peak FP64 Tensor Core 66.9 TFLOPS 51.2 TFLOPS
Peak FP32 66.9 TFLOPS 51.2 TFLOPS
Peak FP16 133.8 TFLOPS 102.4 TFLOPS
Peak BF16 133.8 TFLOPS 102.4 TFLOPS
Peak TF32 Tensor Core 494.7 TFLOPS | 989.4 TFLOPS1 378 TFLOPS | 756 TFLOPS1
Peak FP16 Tensor Core 989.4 TFLOPS | 1978.9 TFLOPS1 756 TFLOPS | 1513 TFLOPS1
Peak BF16 Tensor Core 989.4 TFLOPS | 1978.9 TFLOPS1 756 TFLOPS | 1513 TFLOPS2
Peak FP8 Tensor Core 1978.9 TFLOPS | 3957.8 TFLOPS1 1513 TFLOPS | 3026 TFLOPS1
Peak INT8 Tensor Core 1978.9 TOPS | 3957.8 TOPS1 1513 TOPS | 3026 TOPS1

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ještě dám MI250X / MI250 / MI210 tedy stávající řešení AMD:
Peak Half Precision (FP16) Performance 383 TFLOPs
Peak Single Precision Matrix (FP32) Performance 95.7 TFLOPs
Peak Double Precision Matrix (FP64) Performance 95.7 TFLOPs
Peak Single Precision (FP32) Performance 47.9 TFLOPs
Peak Double Precision (FP64) Performance 47.9 TFLOPs
Peak INT4 Performance 383 TOPs
Peak INT8 Performance 383 TOPs
Peak bfloat16 383 TFLOPs

Peak Half Precision (FP16) Performance 362.1 TFLOPs
Peak Single Precision Matrix (FP32) Performance 90.5 TFLOPs
Peak Double Precision Matrix (FP64) Performance 90.5 TFLOPs
Peak Single Precision (FP32) Performance 45.3 TFLOPs
Peak Double Precision (FP64) Performance 45.3 TFLOPs
Peak INT4 Performance 362.1 TOPs
Peak INT8 Performance 362.1 TOPs
Peak bfloat16 362.1 TFLOPs

Peak Half Precision (FP16) Performance 181 TFLOPs
Peak Single Precision Matrix (FP32) Performance 45.3 TFLOPs
Peak Double Precision Matrix (FP64) Performance 45.3 TFLOPs
Peak Single Precision (FP32) Performance 22.6 TFLOPs
Peak Double Precision (FP64) Performance 22.6 TFLOPs
Peak INT4 Performance 181 TOPs
Peak INT8 Performance 181 TOPs
Peak bfloat16 181 TFLOPs

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak vcelku v tomto případě musím s NVidií jednoznačně souhlasit.
Prostě doby, kdy hry vládly tomuhle čipovému světu jsou pryč a dnes je dominantní AI. Pomiňme teď, že AI je taková blbůstka, jejíž praktický přínos není závratný. Ale je to hitovka.

Takže je zcela logické, že se tomu NVidia věnuje a to i na úkor her. Ovladače na herní grafiky má NVidia vyladěné a prostě opravy her přes ovladače grafiky, na to budou muset herní vývojáři hodně rychle zapomenout a začít se snažit sami!

Jinak ale má to pozitivum i pro AMD, které si nemůže dovolit deponovat na hry tolik zaměstnanců jako NVidia a teď mají příležitost v ovladačích tu NVidii dohnat a možná i předehnat. Až se jim to povede, tak NVidii nezbude než zase nasadit víc lidí. Takže fanděme AMDéčku, má to ve svých rukou a stačí zamakat a hned to bude veselejší! :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ona NVidia hlavne videla velky trh (~1 miliarda $$ rocne) v automotive AI akceleratoroch, pretoze vsetky tie autonomne taxi a autopiloti sa na niecom musia trenovat. V automotive su velke prachy a kazda sprostost je tam nenormalne draha.

Lenze v poslednej dobe trh vytriezvel a rozni zucastneni sa vyjadruju rozne o tom, ze autopiloti uz nie su ich primarny ciel a budu sa sustredit na autonomne asistence sluzby a bla bla, takze aj trh sa scvrkava.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jen aby to s AI nepřehnali a AMD neutekla v obecných vědeckých výpočtech.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Je ešte nejaké iné vyjadrenie AMD ohľadom blokovania DLSS ako ten marketingový kec, lebo to bolo všetko len vyvrátenie podozrenia.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jen, co více by se mělo stát? 2h stream z orbity, či? :D

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

můžu poprosit zdroj, kde amd kategoricky odmítá, že její sponzorované tituly nemůžou mít dlss? jako to udělala nvidie?

ono to vypadá spíš, že opak je pravdou
https://www.zing.cz/novinky/96451764/vyvojari-odstranili-dlss-digital-fo...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak hlavně je celá kauza nesmyslná. DLSS, FSR, XeSS jsou ochcávky, které umožňují hrát hru na grafice, kde hráč nemá dostatečný výkon. Ta technologie obraz nijak nezlepšuje, naopak obraz je zhoršen, aby bylo víc výkonu.
Primární by teda mělo být, navrhnout grafiky tak, aby tam žádná ochcávka být nemusela. Nějaké DLSS a FSR jsou naprosto marginální záležitosti.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Napůl souhlasím, ale pokud máme my někteří jen midrange grafiky, tak nám to za drobný ústupek dovoluje mít o desítky procent více FPS při srovnatelné úrovni grafiky. Proč ne?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A) Při nižší úrovni grafiky (furt je to jen post proccesing)
B) V podstatě to jen oddaluje nevyhnutelné, upgrade

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

1, ano píšu s drobnými ústupky. On ten upscaling zas taková bída není, aby to bylo nekoukatelné.
2, oddaluje nevyhnutelný upgrade klidně i o další 2 roky, tj. ušetřené penízky. Jestli mám na výběr mezi novou GPU a mezi 15 akciemi ČEZ, tak beru akcie :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Možná původní záměr těchto technologií byl .. umožnit i hráčům starších/slabších karet hrát hry ve vyšším rozlišení nebo s lepšími detaily nebo obojí.
Praktická realizace ale tyto technologie vyžaduje, aby low end (dle výkonu) byl schopen dosáhnout alespoň těch 60 fps ve Full HD. V některých hrách ty karty ledva přelezou průměrných 60 fps s aktivním DLSS/FSR.
S tímto přístupem bude PCMR jen pro opravdové (a dostatečně movité) fanoušky.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Díky DLSS si můžu zahrát hry, na které bych neměl grafiku a musel bych kupovat novou. Ergo toto je paradoxně krok, který PCMR a růst nároků na nějakou dobu zklidnil.

Race o nejvýkonnější grafiku amd vs nvidia jde mimo mě. Ale race o mid-highermid u mě ob generaci/ dvě běží

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ono sa to moze oplatit aj na najvykonnejsich grafikach ak ma niekto doma 4K 120+ Hz monitor a nedosiahne taky framerate ani s RRX 4090. Vid teraz Starfield. S DLSS 3.5 uz ma 4090tka 120+ FPS a s lepsim celkovym vizualom podla igorslab. Nie je dovod ho nepouzit.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jsem se to snazil vysvetlitt uz driv pro lidi, co nemaji zkusenosti s bussinesem. Pokud uzavres s nekym partnerskou smlouvu, je mozne, ze jeji soucasti je nejake ujednani, ohledne "neceho". To je naprosty standard v partnerskych smouvach. Je na tech firmach, jestli na takove podminky pristoupi. Kauza je z toho pohledu uplne nesmyslna, protoze FSR muzes implementovat zcela bez "partnerske smlouvy" s AMD, tudiz se nemusis nicim zavazovat a v implementaci DLSS ti nic nebrani.
A porad budou budulinci, kteri budou psat a hadat se do morku kosti, ze AMD zakazuje DLSS..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A ty zase nechápeš že tu skôr narážame na tvrdenie no-X o tom že to AMD vyvrátila lebo to nieje pravda.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Záleží, jestli jen implementují vlastními silami nějakou SW technologii a nebo zda jim v tom někdo z té firmy tedy Nvidie nebo AMD nějak pomáhá. To bude dost rozdíl. Taky je rozdíl, zda vývojáři mají nějaký předběžný přístup, nebo zda čekají atd. Těch vlivů může být víc.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

je celkem vtipný kdyby tohle dělala nvidia, tak by to tady hořelo loučema a upalováním

ale když by to náhodou dělala amd tak je to "business" s jedním s ;)

nvidia jasně řekla, že to nedělá, amd podle toho co vím tak to vyloženě nepopřela

právě proto, že implemetnace je tak jednoduchá, tak není na místě si myslet, že by to bethesda nezvládla

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Proto to není kvůli náročnosti zavedení, ale když už tak kvůli testování. Ale přikláním se spíš firemnímu rozhodnutí dle politiky MS.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zkuste zapojit chvili i nejake myslenkove okruhy. Kdyz firmy roky pro NV optimalizovali hry, tak se to bralo jako "normal". Kdyz se ukazuji testy Cyberpunku s RT ON, ktery snad byl rovnou psany NV, tak se nad tim nikdo ani nepozastavuje i presto, ze tam NV drti AMD jako loskacek na orechy.
Kdyz se ale Betheshda rozhodla, ze neudela na prvni dobrou implementaci DLSS, tak tady rvou vsichni jako pavijani..
Tolik k tomu Vasemu "bussines".

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vzdy sa najde niekto, kto sa bude stazovat. Nebolo vela kriku aj kvoli PhysX ci Gameworks alebo aj dnes kvoli raytracingu ci DLSS?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Už mnohokrát se mi stalo, že jsem prostě dostal příkaz něco nedělat, protože je z pohledu vedení důležitější udělat něco jiného. A tamto, pokud si myslím, že je to taková nezbytnost, tak se udělá později, až bude čas, nebo si to můžu dělat po večerech ve svém volném čase.
A pokud Bethesda po NV chtěla nějaký support, který nesdostala, tak se na DLSS vykašlala tuplem. Nehlede na to, že vlastně, jak mi před chvílí připoměl kamarád, Bethesda je teď Microsoftí a pro MS je stěžejní Radeon, protože XBox a na XBoxu to musí být co nejlepší. Zbytek není až taková priorita.
Tak to holt v "businessu" chodívá.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Toto dává smysl.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ono by to smysl dávalo. Nvidia má většinu grafického trhu a navíc grafiky už pro ni nejsou důležité, když se soustředí na AI. Až čas ukáže, zda se to projeví na kvalitě jejich ovladačů.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jestli bude AMD sponzorovat více her stejně jako Starfield, tak se to asi projeví, jen ne tak, jak si někteří myslí ...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Bližší podrobnosti nemáte?
Moje křišťálová koule je momentálně v servisu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano, vidím tam velký špatný. Bude to 500Kč, děkuji

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Vaše rada byla velmi nápomocná.
500 Kč Vám bude vyplaceno spolu s prvním důchodem.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Z praktického hlediska - osobně jsem si na PC ve Starfieldu FSR2 vypnul. Nějak nedokážu "překousnout" ty zubaté a při pohybu "roztřepené" hrany objektů. To budu mít raději "o něco méně" FPS, i když na mé konkrétní sestavě v 1440 na 60Hz zcela stabilně i na max. detaily.

Na XBOXu to chápu (4k/dolby vision/unifikovanej AMD hw s omezeným výkonem). Nicméně na PC, když mám možnost, tak tyhle "kommpromisy" vypínám. Pro toho, kdo má slabší HW, může být užitečné pro plynulost.

Hlavně si teda užívám tu super hru, to mi přijde klíčový. Btw. "Dokonalost je vlastnost božská, toužiti po dokonalosti je vlastnost lidská." -Goethe

Zbytek tady si myslím jsou jen takové ty "machrkecy" různých "rádobychytráků". :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Raději si stáhnu a vyladím detaily, než umělé navyšování FPS.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Musím říct, že bez přečtení anglického obrázku, mi nedávat text článku pod ním, žádný smysl.

NV přiznala že pomocí sociálního inženýrství manipuluje lidi proti AMD. Vzhledem k morálce pana Koženky nic překvapivého.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"NV přiznala že pomocí sociálního inženýrství manipuluje lidi proti AMD."

WTF. A takhle přesně pro-AMD media šíří hate na Nvidii

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Oni se ani snažit nemusí. Pamatuji doby, kdy lidé ani nevěděli, že procesory AMD a grafiky ATI vůbec existují. V každé hře byla reklama na Nvidii a často na Intel.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Reklama a umyselbe sirenie hate-u nie je to iste. Hlavne ked vidim ake nezmysly sa siria na AMDD weboch, tak skor ma socialne inzinierstvo na hate konkurencie prave AMD. :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To co jsem popsal se dělo v době, kdy jsi možná ani ještě nebyl na světě.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja si tie doby pamatam tiez. :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Všichni tři jsme dost staří na to, abychom se mohli u piva hádat jestli 3dfx nebo ati ...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Urcite ano. :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jedině Matrox!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

jj G400 bylo neco jako Titan

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak potom bych si prosil jednu věc, neházet vinu jednoho Webu, všichni ví o koho jde, na všechny fandy. Ani Nv fans nebyli vždy všichni stejní.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Přečtěte si prosím první příspěvek v tomto stromě diskuze a srovnejte si to s tím, co říká článek a co říká MLID.
A pak si dejte do hromady ty rumory které na TOMTO webu (*) jdou na amd a ty které tu jdou na intel a nvidii (a to ne že zrovna intelu bych se chtěl nějak extra zastávat, i když poslední dobou tam mírné pootáčení kormidlem vidím).

* DigitálníZhoubu a Belku bych do toho netahal, to je normální blázen

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nic z MLID jsem si přímo u nich nečetl a věci jen z jednoho zdroje beru s rezervou.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Myslím, že většina těch řečí jsou pomluvy a smyšlenky. Ale část je prostě politika jak NV, tak AMD a nebo vydavatelů her. A většinu politiky se beztak nedozvíme.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hehe, to je fakt vtipné, rovnou preventivě vystřelit, že pokud někdo bude tvrdit, že je to doprasené kvůli AMD, má dezinfo, které vypustila Nvidia. :D Ona je to totiž první hra vyvíjená ve spolupráci s AMD, kde mají GeForce o desítky wattů nižší spotřebu než TDP a výkon o patnáct procent mimo obvyklý průměr. :D Živě vidím to AMD, jak lije prachy do Starfieldu a volá do Nvidie, jestli si to taky nechtějí jít optimalizovat, aby jim to šlapalo líp, a Nvidia říká sorry, ale teď nemáme lidi, všechno je přesunutý na ejáj.

Jsem netušil, že má Nvidia tak univerzální programátory, že jeden se kuchají ve zdrojácích her a optimalizují ovladače pro DirectX, a druhý den už makají na kódu pro AI. A tak když to říká ten youtuber, tak to asi tak bude, no. :D

A tak je to holt chudá firma, no. Zřejmě maj teď krizi a jsou ve ztrátě, jak museli zastavit tu výrobu herních grafik, a nemůžou si dovolit najmout na AI programátory, co programují AI, ale musej tam přesouvat lidi od her.

Njn, celý to dává smysl. :D

BTW, směl bych vidět to oficiální vyvrácení toho, že AMD blokuje DLSS ve hrách? Nemyslíte tím to plácnutí, že „Když bude Bethesda chtít, může jej přidat kdykoliv a má plnou podporu AMD, že ne?“ Něco takového člověk řekne taky, když si je jistý, že chtít nebude, a nemusí ani lhát. :D

S váma už začíná bejt stejná sranda jako se Stachem. :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ale oni taky mohli dát programátorům předem vědět, naučte se. Ostatně GPU je v zásadě silně paralelní procesor, jen grafika má věci navíc, které akcelerátor nepotřebuje. Takže kdo se nepřeškolil, byl odejit a místo ně přišel jiný schopný. Nedělám si iluze o práci pro tak velkou firmu.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Stránky

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.