Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Nvidia představila novou architekturu Fermi

TDP bude predpokladam 1kW+ ?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No to som aj ja zvedavy ci si clovek bude kupovat rovno dva zdroje do PC, jeden len pre grafiku. Ale mozno nas prekvapkaju :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Zatím nejlepší článek na téma Fermi na českých serverech. A to všichni vycházejí ze stejných podkladů NVIDIA :-)

Nejen hrami živ je uživatel, ač to leckdo nerad slyší, hráčů, a ke všemu ještě s vysokými nároky na výkon, je výrazná menšina. To zaměření Fermi, ať už důvody k tomu byly jakékoli, se mi osobně líbí, mj. jako běžnému uživateli, a zejména jako profesionálnímu vývojáři. Byť je mi jasné, že uplyne ještě spousta času, než se objeví skutečné přínosy i pro masy.

Další efekt vidím v tom, že by mohlo jít o skutečně významný krok na dlouhé a trnité cestě ústupu od x86...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

David: ISA je v tomto pripade 'Instruction Set Architecture' jako instrukcni sada, nikoliv 'Industry Standard Architecture' jako sbernice

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

no upřímě řečeno se na NV grafiky těším, nejde mi ani tak o hry, jako právě o využití GPGPU a to hlavně při renderu videa. Se současnou řadou grafik je to možné, ale pořád to není to pravé .... tak doufám, že tímhle se to pohne o pořádný kus kupředu a hlavně správným směrem .... doufám že to pomůže právě Open-CL které je multiplatformní a poběží i na ATI kartách, čímž by se překonal předsudek v podobě CUDA (ikdyž teda podle nové filozofie NV je Cuda vnímán jako celek GPGPU).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

paco díky, to je tak když jsi línej psát to ručně a tak copy&pastneš zkratku ze začátku vyhledávání na googlu, aniž bys zkontroloval, jestli je to ta správná :-S.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Parádní článek - díky! Už se nemůžu dočkat, až to vyzkouším :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Musím se přidat k suchohribovi a podobným.

Skutečně nejen hrami živ je člověk a napadá mě tisíc a jedna aplikace, kde mohou GPGPU výrazně posunout výkon. A ve všech případech jde o oblasti pro lidstvo nesrovnatelně významější než jsou hry :-)

Namátkou mě napadá, že to může mít obrovský aplikační význam v:
- geoinformatice
- hydrometeorologii
- dopravě a navigaci
- strojírenství
- medicíně
- chemii
- fyzice
- v simulacích
- v modelování
- ve statistice
...

PS. Ne, že bych sem tam nehrál hry ;-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

2 X-22 a opravdu si myslíš, že toto je to co nVidii vydělá potřebné finance?
Vždyť to je karta ze stejné sféry jako Tesla a tato řada vydělala vloni nVidii jenom 10 mil. USD, což je mizerný ve srovnání s gaming grafikami.
Vždy bude mnohonásobně více lidí, kteří si drahé grafiky koupí pro zábavu, nežli pro práci (neznám moc lidí, co si domů na práci pořizují dražší věci nežli pro zábavu).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

2 x-22: A ještě jeden důkaz:
právě spadly akcie nVidie o 4,33% ... ještě včera měly růst o cca. 3,55%. Zdá se, že není moc důvěry v nový produkt.
http://www.patria.cz/akcie/NVDA.DF/nvidia/online.html

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

macros: Nevím jaké jsou záměry a očekávání NVIDIA. Já osobně bych to bral jako jeden z prvních (?) kroků do budoucnosti. A rozhodně bych nepočítal, že tahle nová generace "grafik" mi ve 2010 udělá 80% obratu (tedy ani 40%).

Myslím, že může relativně v pohodě pokrýt potřeby herních grafik inovovanými G200. Určitě nevyklidila prostor AMD/ATI, jak už teď leckdo tvrdí.

Prostě mám pocit, že jenom kouká dál než do příštích dvou let. Aby nakonec za pár let nezůstala ATI stát s otevřenou pusou, že jsou ostatní tak trochu někde jinde :-)

Ale taky to může být úplně jinak.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já nemohu mluvit z nVIDII. Ani nemohu plakat za hráče. Ale jako šéf vývoje software, který tohle může výkonnostně posunout zatraceně hodně dopředu, tady marketingový potenciál zkrátka vidím a cítím.

A řada firem z branže taky:
http://www.manifold.net/video/nvidia_cuda_demo.wmv
http://www.manifold.net/video/Supercomputer_GIS.wmv

Ale dost dobře se mohu mýlit ;-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Vývoj akcií ovlivňuje řada faktorů. Velké americké banky, které krachly, což spustilo krizi, měly rating i hodnotu akcií celkem vysoko a jak nakonec dopadly?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

macros: V dnešní době pohyb ceny akcií v řádech jednotek procent za den nemůžeš brát jako důkaz. Zkus se podívat na delší období. Už na tříměsíčním grafu je NVIDIA v byť mírném vzestupu. Na dlouhodobém minimu byla ke konci minulého roku a od té doby udělala cca 100%...

Ale to se samozřejmě může změnit, pokud se trend vbrzku obrátí, měl bys pravdu.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

2 suchochrib: Také nesouhlasím z tvrzením, že vyklidila pole AMD/ATI. Na Fermi hry pojedou min. stejně dobře jako na současné generaci. Když zamakají na ovladačích, tak i hry pojedou i lépe např. o 10% nežli současné HD5870 (ikdyž to je už velká spekulace, protože AMD/ATI má také velké rezervy ve vylaďování ovladačí pro svůj nový HW).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Osobně si myslím, že hardwarově nebude mezi přicházející generací nvidie a ati zase až tak velký rozdíl, jak se momentálně píše. Nvidia ale intenzivněji pracuje na vývoji softwaru pro vývojáře GPGPU aplikací a silněji ho prosazuje - což je určitě dobře, protože výkon ve specializovaných aplikacích by se mohl opravdu dramaticky zvednout,... Podle mně se dá ale současně předpokládat, že výkon nové karty nvidie bude i ve hrách určitě podobný (o trochu vyšší/nižší) ati. Jediné čeho bych se obával je spotřeba.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Fermi ma vela veci ktore sa budu dat pouzit v superpocitacoch, ako ECC, jednotny adresny priestor, lepsie vykonavanie mnohych operacii, podpora C++ a pod. ATi je v tomto ohlade s ich tradicnymi 5 ALU v nevyhode, ich opdrzi ale hlavne zjednoteny model obrazu, kde mozete jednu plochu rozlozit az na 6 monitorov na jednu kartu - to je 24 monitorov na styroch kartach. Prakticka ukazka z lacneho, kvalitneho simulatoru:

http://www.youtube.com/watch?v=N6Vf8R_gOec

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Bezva článek, díky.

Jinak bych si tipnul, že takhle to bude vypadat v nějakým hiend quadru/tesle, ale herní grafiky budou ořezaný o ECC, L1 (předpokládam napevno 16+16), možná i kus L2 a další věci, který se prostě tolik nevyužijou. Protože pochybuju, že by TSMC byla schopná vyrábět třímiliardový čipy na 40 nm v nějakejch větších objemech s přijatelnou výnosností. Minimálně ne v nejbližších měsících. A tim pádem nejspíš ani spotřeba herních karet podle mě nebude nějak extra vyčnívat (a ona upřímně ani nemá už moc prostoru na zvyšování s max. 8+8pin konektorama - ledaže by zavedli třetí :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Neklesly akcie nVidie protože pořád hlásala, že detaily produktů nebude říkat před jejich dostupností na trhu? Ale jenom tipuju :)
Každopádně 3mld GPU zní dost sadisticky a taky bych řekl, že to může být problém. Ale nechme se překvapit, platforma vypadá více než zajímavě...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

>>David:
Pane redaktore, s tim ze AMD/Ati vyklidila pole se dost mylite, projdete si slajdy ohledne projektu Fusion a az narazite na APU, tak popremyslejte nad tim "how much" jsi jsou podobne s UPU od nV...;) Je jedno kdo to od koho okopcil, ale AMD/Ati uz tuhle myslenku ma velmi velmi dlouho, jeste pred Larrabee, jen holt v AMD/Ati odlozili projekt na "pozdeji" protoze se mylne domnivali ze je nikdo(cti Intel, o nV se jim ani nezdalo ze by se do toho take pustili) netlacil takze proste nV bude prvni v tomto "zavode" a vsadte se ze Larrabee a Fusion dorazi o to drive nez byli stavajici plany...;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

>>David:
Omluva, vy jste to nikde netvrdil a ja mel rozepsany prispevek jak pro vas tak pro diskutujici, Vam melo patrit podekovani za supr clanek(ktere jsem vyjma osloveni omylem smazl) a diskutujicim "objasneni" historie vyvoje GPGPU.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

až to uvidím tak to posoudím, ale marketing maj dobrej :-)) jinak článek super..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ba te prezentaci byla ukazovana jenom maketa Nvidia zadnou kartu stale nema :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Charlie Demerjan pátrá, radí, informuje:

http://www.semiaccurate.com/2009/10/01/nvidia-fakes-fermi-boards-gtc/

Prezentace byla podle něj bez funkčních vzorků.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

ja som zvedavy na larrabee, ci zamuti stojate vody

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.