Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Nvidia slaví 20 let, postaví si nový „domeček“

Nvidia 2013 Campus sky
Společnost Nvidia byla založena v únoru 1993, takže je na první pohled zřejmé, že nám dělá radost již 20 let. Její CEO, Jen-Hsun Huang, při této příležitosti odhalil plány na stavbu nového sídla…

I když společnost existuje formálně od roku 1993, poprvé o ní bylo slyšet až o dva roky později, když výrobci grafických karet - v tomto případě konkrétně legendární Diamond - vydal akcelerátor Edge 3D s čipem NV1. První GPU od Nvidie ale úspěch nesklidilo. Plulo totiž proti proudu a na rozdíl od ostatních výrobců, kteří zvolili cestu polygonů (což následně sjednotil Microsoft v rámci DirectX), bylo navržené na akceleraci kvadratických textur.

Nvidia Jen Hsun Huang
Jen-Hsun Huang, CEO společnosti, si zavzpomínal na první léta Nvidie

U dalších čipů už si Nvidia dala větší pozor a nejen že se svezla po proudu, ale pro jistotu jela hned ve dvou řekách a podporovala (i propagovala) jak DirectX, tak OpenGL. První z polygonálních grafik byla RIVA 128, jeden z mála důstojných konkurentů 3Dfx Voodoo Graphics; i RIVĚ však stále k dokonalosti leccos chybělo. Toto „leccos“ vyřešila řada TNT, již však do dvou let - na Vánoce 1999 - nahradila řada GeForce. S tou Nvidia rozjela známou TnL kampaň na podporu technologie transformation & lighting, jíž v tu dobu oficiálně podporovala jako jediná (ostatním výrobcům chyběla podpora v ovladačích nebo na straně hardwaru). Tím Nvidia rozjela trend, který ji dovezl vlastně až do roku 2013.

Nvidia 2013 Campus street

Společnost stále sídlí v Santa Claře, ale za ta dlouhá léta ji už stávající prostory nestačí - slovy Jen-Hsun Huanga je problémem najít i volný stůl. Rozhodla se proto situaci řešit a o pomoc požádala designérskou skupinu Gensler vedenou architektem Hao Ko. Ten připravil návrh nového areálu, jenž vidíte na snímcích. Zatímco Nvidia plánuje výstavbu, AMD naopak prodává stávající centrálu Lone Star - docela zajímavá situace.

nvidia logo bez textu

Portfolio firmy již dávno nezahrnuje jen grafické čipy; v nabídce jsou profesionální grafické karty a výpočetní akcelerátory nebo mobilní Tegry, na kterých staví i automobilové „infotainment“ systémy. To samozřejmě vyžaduje také adekvátní množství pracovních sil. Se stávajícími osmi tisíci zaměstnanci Nvidia za posledních pět roků přibrala prakticky na dvojnásobek. Přesto je to i po letech stále „holka jako lusk, …“ :-)

Zdroje: 

Diskuse ke článku Nvidia slaví 20 let, postaví si nový „domeček“

Pondělí, 25 Únor 2013 - 14:26 | Tom27 | nejde o to jestli se libi, ale jak pracne se...
Pondělí, 25 Únor 2013 - 06:34 | Richmond | Zato AMD prodalo nejen sídlo, ale i fabriky a jde...
Čtvrtek, 21 Únor 2013 - 18:08 | r23 | Co je na sklu špatného ? Třeba mě se takové...
Čtvrtek, 21 Únor 2013 - 17:50 | Pety | Ona je to hezká knížka, člověk se z ní dozví o...
Čtvrtek, 21 Únor 2013 - 12:41 | John Nagger | Na to člověk nemusí "studovat" nějaké...
Čtvrtek, 21 Únor 2013 - 11:45 | Pety | Podle Zákonů profesora Parkinsona je stavba nové...

Zobrazit diskusi