Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Nvidia tvrdí, že podporu PhysX na multicore CPU neočesala

No a kdo programuje samotnou podporu PhysX do her? nVidia :-) Jsem ochotný uznat obchodní záměry, ale ať si potom strčí heslo "The way it's meant to be played" na ruličku toaletního papíru a necpou nám ho do obličeje při spouštění her.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jo, přesně to jsem chtěl napsat. Oba pánové tvrdí pravdu, ale "tu svou" - lze to vyložit následovně: AMD nepomáhá vývojářům vůbec, nvidia poskytuje vývojáře do her, a ti (logicky) schválně optimalizují hry tak, aby běhaly dobře na nV grafikách a špatně na konkurenčních. Takže PhysX API se opravdu nezměnilo, ale také není plně využito/optimalizováno, pokud se nepočítá přes GPU.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ale nVidia pomaha programovat podporu PhysX pro GPU ne CPU.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ale z pohledu standardu je to přece fuk, jestli to počítá GPU nebo CPU...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No, tak asi ne. Zahledl jsem na netu zajimavou vec (snad jsem ji i dobre pochopil) a to, ze zaklad PhysX je stejny a je optimalizovany pro CPU, ale ruzne nadstavby (plug-ins) jsou jiz optimalizovane jen pro GPU. Takze pokud je to tak, tak maji maslo na hlave modri a rudi, protoze zcela logicky jim zeleni jeste nebudou optimalizovat (vyvijet) SW pro jejich CPU.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Dobře, plug-ins. Je to potom ještě standard? Standard je přece jasně definován, funguje za všech okolností stejně.

Abych nebyl špatně pochopen - je mi jedno, co nvidia s PhysX dělá, mám snad jedinou hru kde je použit, a to je Mirrors Edge, a tam jsem ty nesmysly vypnul. Ale ROZHODNĚ bych to nepokládal za všeobecný standard, jak se neustále píše a nV snaží protlačovat.

Pokud by se to stalo standardem, klidně si nějakou levnou nvidii jako PPU koupím (ideálně ovšem bez těch jejich zabugovaných ovladačů), jenže to (zatím) nejde, a tak ode mne nvidia neuvidí ani korunu :-)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

noa? jak to souvisi s SDK s PhysX samotnym?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Áno a na Batmanovi nám nVidia pekne ukázala ako lietajúci lístočky by predsa nezvládal počítať žiaden CPU na svete ... Ha ha ha ...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Teď jsi jim to nandal ;-) Možná by poletující lístečky mohla evropská unie zakázat :-D

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

lístečky a poletující papírešky taky :)))

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Oni PhysX nemuseli vubec zmenit, staci aby aplikace (Batman) byl napsán tak aby fyziku počítal buď na GPU (plně ji využil) nebo na CPU, a pokud to udělali tak že když to jede přes CPU tak je na fyziku vyhrazeno jedno jádro (počítá se v jednom vlákně) tak to logicky pojede pomalu a může se zdát že PhysX je udělaná naschval blbě, ale není to chyba PhysX, ale lidí co psali Batmana :) Takže si myslím že nVidia sice naschval udělala batmana na CPU pomalýho, ale snaží se z toho vybruslit s tím že říká že PhysX je naprosto vpořádku což je pravda, Batmana udělali naschval pomalýho na CPU, nikoli PhysX. ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mám rád AMD, ale souhlasím s nVidií. Ikdyby podporu multi CPU vyřadila, je to její technologie, do které investovala nemalé peníze. To je jako žalovat Škodovku, že neumožňuje do svých aut montovat motory Renault, nebo jako, že soused bere 90.000,- měsíčně a že mi neumožňuje utrácet jeho peníze. Jednou je to její technologie, tak s tím může naložit jak chce sama se všemi důsledky.
Může na tom hodně získat, ale i hodně tratit. Ale je to jejich věc!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To je pravda, proto doufám že v zájmu všech se co nejdříve prosadí nějaký obecně přijatelný standard.
Vývojáři budou implementovat něco co poběží všude a tím získají větší trh a zákazníci zase budou mít svobodnější volbu v tom co si koupí za GK.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tady nejde o žalování, ale nařčení. Prostě je to jenom o tom, že AMD říká "podívejte se, jaký jsou v Nvidii hajzlové, že to a to schválně zkutvili, aby to jejich vypadalo, že to běhá líp". Je to taky to jediné, co AMD může dělat a i AMD to ví, že s tím nic jiného dělat nemůže. Nejde o žalování.
Pokud to převedu na ta auta, pak je to jako říkat "podívejte, jaká je Škodovka svině, maj specifický uchycení kol, kam se daj namontovat jen kola od nich". Teď pomíjím, že to není pravda, ale jen příklad, ale ta situace je stejná. Můžete si na to jen veřejně stěžovat (třeba na hlavním nádraží) a výsledek je ten, že vás nejspíše i někdo uslyší :).
Je dobré si neplést žalobu a veřejné nadávání.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

V podstate áno, no problém nVidie je ten, že oni išli ešte ďalej a keď to prevediem na tú tvoju Škodovku, tak to je ako keby ti Škodovka povedela, že ich auto ti bude fungovať len keď tam naleješ ich benzín (alias blokovanie počítania PhysX na nVidii, keď máš v PC ešte aj ATI ako primárnu grafiku - aj keď o tom sa v tomto článku nehovorí).

Žiadne doporučenie, že s našim benzínom ti auto bude chodiť lepšie, alebo používajte auto s naším benzínom. Čistý a tvrdý zákaz a bodka.
Neviem si predstaviť, že by po takomto kroku Škodovka o sebe ešte tvrdila, že je líder vo výrobe automobilov a kupujte naše automobily.

Možno ten príklad to nevystihuje presne, ale pre mňa to znamená, že radšej si kúpim ATi (výkon, nové funkcie a tď.) a tú nVidiu (s ktorou som mohol počítať aspoň na ten PhysX) radšej oblúkom obídem a budem bez lístočkov v Batmanovi :-)

V konečnom dôsledku na tom tratí nVidia aj pri ich marketingových žvástoch akí sú naj.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pokud by koupili v nějaké laboratoři speciální palivo a souběžně s tím motorem ho vyráběli, tak ano.
Nene, tady se musím zastat nVidie. Koupili technologii, která jim patří. Jestli to chce někdo jiný používat, ať platí licenční poplatky. Sami byste to tak udělali. A to zdůrazňuji, jsem spíše na červenou :-) + AMD

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To je v poriadku, pokiaľ chcú za danú technológiu si nechať zaplatiť. Na tom som nenarážal a sám osobne som uvažoval nad kúpou nVidie práve kvôli PhysX.

ALE, aby ma preto obmedzovali pri výbere primárnej grafiky, už nie je predsa s kostolným poriadkom.

Alebo hej???

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

NRX ten tvoj priklad to vobec nevystihuje.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

A čo poviete na to, že napríklad do HP tlačiarní môžete použiť len HP tonery?
Za čo môžete na jedného nadávať, to musíte u iných dodržovať. Hja, o peniaze ide zas len v prvom rade.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Príklad tonerov nie je tiež možno zrovna najšťastnejší (tak ako som aj ja povedal, že tie autá tiež nie sú možno dobrý príklad).

Keď si kúpim napr. multifunkčné zariadenie od HP s tým, že tam budem používať tonery od druhých výrobcov a HP sa po nejakom čase rozhodne zablokovať túto možnosť, tak ma síce možno naštve, ale stále mi nebráni v používaní daného zariadenia alebo jeho časti (tlačiarne, scanneru a podobne) a môžem si kúpiť lepší scanner od INÉHO výrobcu a používať ich SÚČASNE.
To je ten podstatný rozdiel.

Keď som si kúpil grafickú kartu od nVidie (ktorú som mohol používať buď ako grafiku, alebo na PhysX - obe funkcionality oficiálne podporované výrobcom) a následne po nejakom čase sa výrobca rozhodne, že ju nemôžem používať súčasne s výrobkom od INÉHO výrobcu (pričom každá plní inú funkcionalitu), tak to niečim smrdí.

Ešte raz, stále narážam na blokovanie PhysX cez nVidia GPU, keď primárna karta je od ATI. Toto je čisté obmedzovanie zákazníka (no nVidia stále tvrdí, že robí všetko pre zákazníka), ktoré až do ich rozhodnutia o blokovaní FUNGOVALO (prečo potom hack na to funguje ďalej). Naviac keď ATI ponúka niečo lepšie ako má nVidia na poli grafických kariet a ty sa môžeš ROZHODNÚŤ si kúpiť lepší produkt.

Teba HP obmedzuje v používaní scanneru napr. od Canonu? Nemyslím si ...

Veď ja nechcem PhysX bežiaci na ATI grafike, ten kľudne môže fungovať len na nVidii ďalej, a som ochotný si ich produkt na to kúpiť, ale NECHCEM byť obmedzovaný pri výbere grafiky. Inak si ich produkt samozrejme nekúpim ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

My tu ale řešíme zablokování na jiném HW (CPU)... ne sekundární grafiku!

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

A co, nV kromě toho že vydá v březnu highend(možná) za přemrštěnou cenu, nic víc mit nebude a tim je to vyřešeno.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

po PhysX nestekne uz pes ... jen dalsi slepa ulicka
Bullet je opensource a stoji 0, zvlada OpenCL ...
a pokud nahodou potrebujete jiny fyziklani engine (i ten PhysX) tak to protlacite pres P.A.L. coz je zcela nahodou opensource taky...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.