Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Nvidia ukončila dodávky GeForce RTX 3060 Ti

Nečetl já jsem někde, že výrobcům leží fůry neprodaných karet na skladě? Jaktože zastavuje Nvidia tedy dodávky (výrobu?) až nyní? Pokud měli výrobci plné sklady neprodejných karet, čekal bych to dřív.

Jinak opakuji své tvrzení, díky podobnému výkonu mainstreamu této a minulé verze AMD i Nvidie naše karty nezastarají tak brzy, takže alespoň nějaká výhoda v tomto nicmoc posunu výkonu.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Zastaveni vyroby GPU o dalsi mesice nepresvedci zakazniky o nakupu tehleh vykostenych šuntů!!!

Nikdo ve skutecnosti Radeon RX 7600 8GiB nepotrebuje kdyz tu ma jiz vymazleny a bez bugu Radeon RX 6700 12GiB, rovnez to plati mezi RTX 3060 12GiB a 4060 8GiB, jedna se ve skutecnosti o prodej odpadu tak jako tomu bylo u RX 6500 a RTX 3050.

AMD bude muset co nejdriv uvest Radeon-y RX 7700 a 7800, NVIDIA rady Super, jinak sou v píči.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Klasický trollení, ale jedna reakce. Možná si celý svět nekupuje grafiky s každou generací a hned. Takže možná že za měsíc, dva nebo za rok někdo ten Radeon 7600 bude chtít protože ten vymazleny bez bugu 6700 nikde k sehnání nebude.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Tak spíš naráží na to, že vývoj tak jaksi jakoby zpomaluje a už pomalu zastavuje na místě, rozuměj nijak se neposunuje cena/výkon, takže někdo třeba čeká 2 roky, že vyjde nová generace a bude moct upgradovat na něco výkonnějšího a nakonec zjistí, že dostane vlastně v podstatě to samé, co už si mohl koupit dávno... to prostě asi moc nepotěší... čekáš na novou generaci abys nakonec zjistil, že ti vyjde líp sehnat tu starou, protože nová ti nic zajímavého nepřináší a je akorát neuvěřitelně přepálená.

A RX 7600 tomu nasadila už úplnou korunu, protože ta možná ani nezlepšuje efektivitu a kdyby sis už dávno vzal za její cenu stejně výkonnou RX 6700 (jestli se vůbec dotáhne aspoň na tuto úroveň), tak k tomu dostaneš ještě o 2GB VRAM navíc a topit to bude furt stejně. RX 7600 je možná výhodná pro AMD, ale pro zákazníka je toto upřímně dost hrozná nabídka...

No a třeba někdo, kdo tady má tu RX 5700 XT, tak upgrade na RX 7600 sotva pozná, furt musí upgradovat třeba aspoň na tu RTX 4060 Ti, aby to udělalo nějaký citelnější rozdíl, což už bude stát teda pořádný ranec oproti tomu co dával za 5700 a navíc máš ještě furt jen 8GB VRAM... to je dost tragickej posun na to, když si uvědomíš, že to už vlastně čekáš 2 generace a stále se nedá nijak rozumně upgradovat, aniž bys musel rozbíjet zlaté prasátko. A pokud ti už nějak dochází dech s 5700, tak ani ta 4060 Ti tě furt zas tak nevytrhne, takže jaké jsou další možnosti...?

Možná ještě přidat až na RX 6800, ale to už upgraduješ na vyšší výkon za cenu toho, že budeš mít ještě o trochu větší teplomet než jsi měl doposud a RTX 4070 je už cenově zas asi trochu jinej vesmír.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Někdo HW kupuje, protože chce a čeká a jiný, protože zrovna musí, nebo mu přišla zrovna třeba prémie. Z toho, jak se chovají lidi tady na Diit nejde nic usuzovat o ostatních.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

„vymazleny a bez bugu Radeon RX 6700 12GiB“

Argumentovat Radeonem RX 6700 nelze. Ta karta není dostupná. Má ji pouze Mironet za 9159 Kč, což je nesmyslná cena, když za 9190 Kč lze koupit Radeon RX 6700 XT. Ten má ovšem TDP 230 wattů, přičemž Radeonu RX 7600 stačí 165 wattů.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Možná by bylo fajn pořádně číst a nezaměňovat význam slov:

Dodávky vs Výroba...

Zastavit výrobu znamená že něco přestanu vyrábět
Zastavit dodávky znamená že něco přestanu dodávat.

Výrobu můžu zastavit dříve než dodávky, stejně tak můžu zastavit dodávky ale ne výrobu

Článek tvrdí že jsou zastaveny dodávky, tzn, výrobci grafik už nedostanou od NVIDIA čipy na jejich kompetaci a to nehledě na to zda NVIDIA dále čipy vyrábí nebo jejich výroba skončila už dávno.

Stejně tak to neříká nic o tom jestli výrobci grafik nemají těch čipů ještě plný sklad.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Dyt to tam i naznačuju. Pokud nyní zastavuje dodávky, výroba mohla skončit už dávno a nesouvisí to s RTX 4060.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Narážel jsem na kontext že výrobci měli plně sklady a dodávky se zastavují až teď. Nv mohla být ochotná dodat čipy, I když je nikdo neobjednaval. Teď už nebude ochotná je dodat i když by je někdo chtěl. Stejne tak je nezávislá výroba. Byť nepředpokládám že by NV dále vyráběla, když je už nebude dodávat.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Upřímně si myslím, že samotná NV moc skladovacích kapacit nemá, protože je fabless firma pro kterou dělá výrobu (ve smyslu final assembly) vždy třetí strana. Ale netuším, jak něco takového dokázat. Takže jde o moji domněnku pouze.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Já o skladech NV nikde nepsal, psal jsem o tom že skladové zásoby mohli mít výrobci karet a NV byla doteď připravené případné objednávky odbavovat, tznů. byla ochotna je dodávat kdyby si o ně někdo řekl, Nyní i když si někdo řekne, tak nedostane.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

" zda NVIDIA dále čipy vyrábí"
nVidia čipy nevyrábí.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jo to jsi četl asi před rokem, když byl HW předražený a bylo po konci těžby a nikdo to už nechtěl.
Ale situace se obrátila a NV dokonce obnovila i výrobu některých starších modelů, takže sklady rozhodně plné nejsou

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nejvyhodnejsi je dnes sebrat Geforce RTX 3060 12GB:

->ma 192-bitovou sbernici(sirsi)
->12GiB VRAM(lip jak jiz nedostatecnych 8GiB v roku 2023)
->16 linek generace PCI-Express 4.0(vhodna i pro starsi sestavy)

Stoji 350€, naproti tomu jeji nastupce Geforce RTX 4060 ma:

->128-bitovou sbernici(uzke hrdlo)
->8GiB VRAM(v tride mainstream a v roce 2023 jasny faux-pas)
->8 linek generace PCI-Express 4.0(omezene pouziti a hlavne pro koho???)

Jeji cena 300 dolaru cili o 50€ draz(400€) vuci RTX 3060 12GiB ktera ma lepsi parametry a nesere se jeji pes se DLSS 3.0.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

jj další pan odborník co potřebuje na FHD kartě víc jak 8GB ... takže si radši koupí méně výkonnou, žravější kartu minulé generace za víc peněz xD

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pokud necháš zažité předsudky stranou a opravdu se zamyslíš...

To že má 3060 zrovna 12GB není zas až tak podstatné, podstatné je že má VÍC než 8GB...
Nikdo nikdy nikoho nenutil neustále využívat celých 12GB.
Pokud si pořídíš k i5 32GB RAM, tak ti taky nikdo nevyčítá že je to k tomu CPU moc.

Mě osobně na dvou hrách z toho roku co jsem na 3060 odehrál v 1080p ukazovalo vytížení VRAM průměrně 9.5-10GB. Takže je to na každém, jestli chce jet "na dřeň" a data tahat po PCIE nebo ne.

Rozhodně je to nejlevnější a nejúspornější 1080p 12GB karta - pořád to platí.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jenže k čemu ta paměť navíc je. Ano 3060 umí překonat 3060ti když ticku nestačí 8GB ale když už nestačí ta paměť, tak už nestačí ani vykon.
Přijde mi zbytečné mít paměť navíc, když ji reálně nevyužiju.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Já ti ale píšu že jsem strávil 70h ve dvou hrách, kde byla VRAM vytížena minimálně na 9.5GB,
a jelikož má karta 192b, tak jsou dvě možnosti - 6 a 12GB.
Dobře víš, že každá paměť se osazuje v násobcích. Takže pokud chceš být vždycky "nadoraz" - prosím.

V PC mám 32GB RAM, nejvíce jsem zatím měl využito 19.5, mám jeden modul uřezat napůl abych měl vždy vše využito?
To zas není taková maturita... Paměti - násobky, 6 (i 8) je málo, 12 moc, co si vybereš?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tady tu logiku asi nikdy nepochopím... místo abych měl rači rezervu a paměti víc než potřebuju, tak rači budu mít míň, aby mi pak ještě pochybělo, ale aspoň že nebudu mít ten blbý pocit, že mám zbytečně moc a nevyužiji to... akorát pak jen kvůli tomuto stuttering jako kráva. Tak já rači budu mít víc paměti a žádný stuttering než naopak.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Přesně tak, ale nenapadlo by mě, že to budu muset někomu vysvětlovat. :)
Už jak slyším ten pojem "to slabé GPU na tolik paměti nestačí", tak si říkám jestli ten člověk něco nebaští...

A už od začátku roku vyřvávají davy majitelů 3070ti co si za 25tis koupili 8GB kartu, že špatně jsou vlastně všechny hry světa. To už snad není ani legrační.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ale nač mít něco co nikdy nevyužiješ, když nebude stačit pamět, nebude stačit ani výkon. To je přesně příklad 3060 a 3060Ti, Ti je krom asi dvou/tří her o 1/3 rychlejší než 3060 s více paměti. Až 3060Ti nemá dost paměti a výkonem padne na 3060, tak obě karty mají v té hře 25 FPS = stejně to na tom hrát nebudeš.

Kupuju tak aby to pokrylo dnešní požadavky, nespekuluju co bude zítra. Takových chyb s "future proof" který jsem nikdy nevyužil za 30 let s počítači už bylo hodně

Koupím co mi přijde OK teď a až mi to OK nepřijde tak koupím to co mi zase OK přijde, nebudu řešit kraviny.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zjisti si co jsou minimální fps a pak si zjisti kolik jich má karta kde nestačí paměť (3060ti) a kolik jich má karta co je slabší ale vše se do paměti vejde (3060).
Pokud mermomocí chceš karty, kde využíješ nadoraz všechnu paměť tak směle do toho, nVidia ti jde dost naproti.

A pro jistou si tam dej i 12GB RAM, abys tak neměl náhodou pár švábů zbytečně.

To je fakt síla :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak si to užij, mě je to fakt šumák.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ne každý má kartu jen na hraní. Třeba pro Stable Diffusion je 3060 mnohem praktičtější volba než 3060Ti nebo 3070(Ti). Těch 12 GB je mnohem užitečnější než trocha surového výkonu navíc.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jasně když nepotřebuješ výkon ale pamět, tak si. koupíš paměť bez výkonu. Já nepotřebuju paměť, potřebuju výkon, kupuju výkon.

Až u té mé karty začne být potřeba paměti, tak stejně nebude mít výkon a bude čas ji nahradit něčím novým. Počítám že ještě několik let s 3060Ti vystačím, stejně jako s 10400F, jejíž výkon mi stačí už asi 5 let (předchozí PC mělo o trošku výkonnější 8700k a dnes bych koupil 12100)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Paměť nepotřebuješ jen když budeš všude dávat textury na medium jinak jsi na mistrovství světa v dropu

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Já dávám všude maximální kvalitu a rozhodně mi těch 8GB bohatě stačí a ještě pár let stačit bude a to ne na FHD, ale na UWQHD, tedy 3440x1440. A dropy také nevidím žádné.

Ale opět tady připomenu že třeba má nejhranější hra je z roku 2019, ještě relativně nedávno jsem hrál tak 15 set hodin hru s release date v 2017, aktuálně dohrávám Detroit Become Human, mám to rozehráno už od roku 2021 a je to hra co vyšla v 2019 na PC a na konzolích o rok dříve.

jednou za uherák si pinknu se synem Fortnite (ten mi běhal i 4k) nebo třeba Overwatch 2. Čeká mě tu WatchDogs 2 (2016), Ghost Recon Wildlands (2017, ale kdo ví jestli mě chytne), nebo dohrát FarCry 5 (2018, v cca polovině mě to přestalo bavit) nebo tu je třeba Borderlands 2 (2012 a dal se relativně hrát i na Macbook Air, musím zkusit novou M2) a prequel (2014) ale asi rovnou půjdu do Borderlands 3 (2019, pohyb ve trojce je dynamičtější, dvojka je dost omezená). A je tu vlastně ještě Horizon Zero Down a čekám na nějakou dobrou akci na Life is Strange 2, LiS: True Colors a Beyon Two Souls.

Pak bych si mohl pinknout Dawn of War 3, Phoenix Point, UFO 2.... Možná, ale fakt velké možná že bych si pinknul Diabli IV, ale za plnou cenu to kupovat nebudu, tak někdy... do té doby si můžu zahrát třeba Immortal ať na PC, Macu nebo tabletech. A vlastně možná už letos vyjde Division na mobily/tablety... to zas bude grind na vyšší stovky hodin až tisíce... Jo a možná už bych konečně mohl zkusit GTA V, případně dát druhou šanci Witcherovi 3, ale po pár misích mě to nijak nebavilo, moc boje, málo příběhu...

Jelikož teď hraju možná 10h za měsíc a v seznamu jsou nějaké ty looter hry, kde je to vždy na stovky hodin, tak mám vystaráno možná až do důchodu

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

může ji ve fHD používat na mody, ty žerou dost videopaměti.
Smutné je že dřív haněná 3060 za malý výkonový upgrade bude nakonec top do nižšího mainstreamu když nové dávají v dané cenové hladině pouze 8GB které už dnes stačí s odřenýma ušima.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

jo no, za ty prachy bylo na čase.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jaký si představujete navýšení výkonu při výměně Radeonu 5600XT za 7600? Přijde mi to jako slušný "za podobné TDP více výkonu".
Původní Powercolor ITX jednovětrák kupovaný za 8k tuším.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

problém je navýšení ceny a nahrazení 5600XT za 275$ verzí 7600(non XT) a je to v podstatě to nejlevnější smysluplný za 300$!, spotřeba 7600 je 165W což taky není málo, takže jako majitel 5600XT dostaneš 40% výkonu zhruba za 6000,- (pokud prodáš starou) a můžeš hrát zase fullhd hry na high tak 1-2 roky, víc si nepolepšíš za 2 generace grafik celkem maly posun a 8GB vram neni uplne ok

https://uploads.disquscdn.com/images/1f43c24198d36aecdc32eb9ac8648e4fb34...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Upřesňuji, že 5600XT má TDP 160W a cenu 8k(tehdy).
Takže pokud 7600 nabídne TDP +5W, cenu+inflace podobnou a výkon +40% (20% per generace, což je třeba u CPU klasika), tak za mě super.
Pro porovnání 6700 má sice 10GB ale taky TDP 220W tj. +55W tj. o 1/3 více (Sapphire, Mironet)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak 220W možná nějaké nereference, ale jinak máš 180W TDP, tam byl akorát problém, že referenčka pokud vím u toho nebyla. U RX 7600 pak taky musíš počítat s tím, že nataktované RX 7600 potom můžou mít víc, pokud se potvrdí třeba to 160W, protože to máš nejspíš taky jen referenci. Lepší spotřeba tam snad nejspíš bude, ale 160W mi pořád připadá celkem dost, když je to nová grafika a navíc nejspíš ještě trochu slabší.

A to ještě ani nemluvím o ceně, RX 6700 už moc nemá smysl, když 6700 XT už taky seženeš za 9k, což bude asi jen o litr dražší než 7600 a ta už je výkonově zas trochu jinde a dostaneš už rovnou 12GB, což už je o 4GB víc a nikdo tě nenutí to provozovat na těch 220W, klidně si tam ten příkon můžeš snížit, ať se přiblížíš k těm 160, pokud už je to na někoho moc, pořád ti z toho vyleze nejspíš lepší výkon a efektivita se ti zvedne na nižších taktech, kdežto naopak s RX 7600 už toho výkonu asi moc nenaženeš a jen těžko ten rozdíl dorovnáš.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

6700XT má 12GB VRAM a o trochu lepší výkon, příkon je horší, ale za 8k 7600 nebo za 9k 6700XT není úplně game changer s novou generací a to za předpokladu, že opravdu bude mít ten výkon, který se udává, cena 7600 je nesmysl

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nojo. Aktuálně první grafika v žebříčku grafik na Heurece je Radeon 6700XT 12GB za lehce přes 9k.
Délka 260mm TDP 230W. Pokud stáhnu v ovladačích power o 20% jsme na 180W.
Parádní záležitost.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Taky jsem se naučil stahovat power limit u karet o cca 10-15%, najednou to má o 30W a fps jdou ze 80 na 77.. pohoda

Mimochodem po vydání 4090 dělali (už nevím jaký magazín) masivní stažení limitu z 450 na 250W a karta vykazovala 84% fps.. při tom masakr výkonu není co řešit

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Holt ne všechno je tak nadčasové jako gt 710 :-D

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

No když koukám na ty ceny, tak to je docela ranec za tu 4060ti-16GB,
....vzhledem k cenovému rozpětí obyčejné 4060 a výkonu v této kategorii

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.