Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Nvidia vydala ovladač 319.32 pro ARM/Linux a grafiky GeForce

To vypadá, že asi změním plány na domácí server kombinovaný s multimediálním centrem a postavím to na ARMu.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Good luck s tak pomalym krámem. :)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Já bych řekl, že ARM Opterony budou mít síly dost na to co potřebuji a zbytek uakceleruje nVidia grafika.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

jj, presne tak, ja sice hned jak bude venku do toho ARM nepujdu, mam 35W core i3 a to mi bohate staci, ale fandim ARM, konkurenci Intel potrebuje jako sul. (Usporne to ale nebude, ve chvili kdy tam vrazis vykonnou GK od NVidie, tak si to proste nejaky ty Watty vezme.)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ARM je konkurence tak pro atom - spotrebou i vykonem. S prichodem OOO atomu na podzim uz mozna ani to... takze asi tak.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

No to se mylis.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ani bych nerekl... http://www.phoronix.com/scan.php?page=article&item=samsung_exynos5_dual&...

Tenhle test to vesmes potvrzuje - DC ARM @ 1,7 je +/- plichta s DC atomem @ 1,8. A i3 @ 2,1 to vydrti vsechno. Dnesni haswell-based i3 budou mit spotrebu s ARMem srovnatelnou. Takze asi tolik ke "skvelymu ARMu". Fakt nechapu co na tom lidi vidi. Je to proste (po)malej procesor vhodnej pro mobily a nenarocny tablety na hrani. Na cokoliv jinyho to je pomaly a kdyz by se teoreticky vykon dotahnul na "dospely" CPU, dotahne se i spotreba. Proste zazraky se nekonaji.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

benchmarky jsou k nicemu, stejne jako teoretickej vykon, ARM se zacnou zpravidla nasazovat tam, kde proste vykonostne budou postacovat presne nato, naco se s nima pocita, a je uplne jedno ze nejake i3 by mělo v jiné uloze která tam stejne nebude třeba třeba 100x vetsi vykon

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pozor! Porovnavas Cortex-A15 s Atomem (to je OK a vidis, ze A15 mirne vede) s core i3, ale to AMD bude ty servry stavet na Cortex-A57, coz je uplne jinej procesor.
---
Jinak ale souhlasim, ani ja si nemyslim, ze ARM s temer nulovou spotrebou muze mit vykon x86 procesoru. Jakmile stoupne vykon, stoupne i spotreba, nicmene me bude uplne stacit, kdyz ARM ty inteli x86 procesory dorovna, bude konkurence - huraaa.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ten je dodorvná tak za 10 let a pokud ano, nebude to ARM od AMD...
On ARM a x86 si jednoho času byli skoro rovni (v první polovině 90.tejch let), ale x86 mu pak utekla. ARM neni vhodnej tam kde je potřeba vysokej výkon, prostě neni.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

a on je všude potřeba vysokej vykon?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ne, ale já jej chci, takže nechci arm. :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

sak ti ho taky nikdo nenuti

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ne nebudou mít síly dost, budou to furt jen army. Arm opterony maj 2 účely.

1. Levné na výrobu.
2. úsporné.

Rozseká je blbej celeron za 900kč. Lidi pořád přeceňujou army, ale ty jsou prostě weak. I ty nejlepší z nich. Ty army budou mít s opteronama společné akorát to jméno.

A co se akcelerace týče, grafika, kor na atypickém jádře linuxu s vůbec prvnim driverem pro tu architekrutu nebude akcelerovat zdaleka vše. Člověk prostě potřebuje ňáké to CPU. Nevim proč se zabejvat armem když undervoltnuté I3 jde dostat na ňákejch 16-18W idle 35W load, a pořád máš I3 na 3,3Ghz....

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Architektura jadra linuxu je naprosto typicka. Atypicke jsou projekty typu GNU Hurd nebo Mach.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Kde jsi na tu kupu zvastu prisel? :D
Mozna tak v dobe softfloatu to byla pravda, ale dnes je ARM v mnoha vecech dokonce vykonnejsi. Podivej se na nejake testy ze soucasneho roku.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

nech to na nas, my zakaznici se sami rozhodnem co za vykon potrebujem :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

to mělo bejt pod post DOC_ZENITHa

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

OK ale stejně, proč arm, když můžu mít něco X krát výkonějšího, levnějšího (pravděpodobně v dohledné době), kompatibilnějšího, stejně úsporného a univerzálního.

Než stavět něco na armu a modlit se aby to akcelerovala grafika.
Nehledě na to že samotnej load té grafiky i v idlu spotřebou překoná celou tu I3ku, která to video přehraje jak akcelerovaně tak hrubou silou kdyby to byl nestandardní formát/kontejner.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

snadny, třeba jako ciste domaci PC jsem doma nechal ION první generace, zvlada to naprosto vse co se na tom PC doma dela, problém ale zacina mit s internetem a slozitejsima strankama, tam jiz proste Atom N330 a ION (tusim 12 nebo 16cc, ted se me to hledat nechce) nestaci, stejne stranky se stejnym rozlisekm me ale kupříkladu na Tegre3 při stejnem rozliseni jedou zcela vpohode, nevidim tedy jedinej důvod proc třeba za 2 roky místo toho IONa neporidit něco jako Tegru4 nebo jiné ARM které bude baštit asi 10x min nez ten ION a bude to krabička potencionalne tak 10x mensi a za potencionalne stejnej peniz (novej ten ION stal cca 10 tisíc, za stejne peníze jsem koupil i telefon s Tegrou3), vse co natom kdo kdy delal by zvladal vpohode i Android s ARM, tak proc bych tam mel nekde stavet něco s nejakym i3 kde to bude velke a bude to pravdepodobne za podobne penize

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

a jeste jednu vec pridam ja, ARM si stale udrzuje jednu velkou vyhodu: mensi ztratovy vykon a tim i mensi odpadni teplo, takze ikdyz se dneska i na to usporne core i3 da postavit pasiv za velke penize a v lete to bude na hrane zivotaschopnosti, u ARM by melo byt ticho zarucene jednoduchym pasivem samozrejmosti.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Ty stránky ti na ton ionu jedou mizerně a na tom armu relativně OK z jedinýho důvodu. Flash.

Atom dnešní složitej flash nestíhá a armová zařízení již v 90% případů dnes flash vůbec nepodporujou (adobe ukončilo jeho vývoj ňákej ten pátek dozadu). Třeba u applu nebyl nikdy, atd.

To jest vše. Bez flashe arm stačí a videa tam nedekóduje arm. Ale nedej bože kdyby měl, či kdyby měl počítat cokoliv jiného.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

to me ale jako uzivatele nezajima, proste to na ARM jede a to me staci, je me burt ze na nejakym i3 by to jelo třeba 1000x lip, pro me jako zákazníka je dulezite, za kolik, jak je to velke, zvladne to to co chci aby to zvladlo, a kolik to basti, co je uvnitř je me naprosto burt :) at si tam je hlidne mys ve spalacim kolecku s vytetovanym logem na zadech :)

a ted si zaspekuluju, to co o budoucnosti ARM v desktopu mozna taky trosku rozhodne bude Microsoft, ano je stále lidrem v OS na desktopech, a pocitam ze si nebude chtit nechat sebrat další vyznamna procenta ostatnima OS co si s ARM rozumnej, takze ja bych si troufnul tipnout, ze prosti Win jiz nebudou rozdelena na dva tabory normalni a RT, a pokud se tak nejak potvrdi jejich uspesnost z minula, tak další Win by měli bejt opet necim lepsim 95/XP/7/nastupece 8cek a tedy potencionalne uspesnym :)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Podle me ne, Microsoft Windows si drzi pozici hlavne kvuli hram a firemnimu segmentu, teda na vykonnych masinach a v kanclech. Lidi doma na samohrajkach Windows nepotrebuji, uz dnes se Ubuntu na tehlech strojich prosazuje a ted si vem, ze tu mas Android o kterem i lajci vedi, ze to ma neco spolecneho s linuxem a Ubuntu se snazi proniknout do segmentu mobilu. Muj nazor je, ze MS si na ARM moc neskrtne a naopak to bude labuti pisen linuxu. :-)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

To není Flashem. To je prachmizernou architekturou toho Atomu. Shodou okolností jsem v jednom počítači také měl Atom 330/1600 MHz a ION a už nikdy více - Atom se pro mne stal symbolem děsivé architektury a asi už jej nikdy nekoupím. Šílené lagování na banálních operacích na to že to je čtyřvláknové dvoujádro prostě hrůza - ale to je o současných Atomech známo. Navíc ION dost topí. Teď mám v podobně nenáročném stroji AMD E450 na 1600 MHz, "jen" dvoujádro a ten rozdíl ve zpracování úloh je nebetyčný. Výpočtně to pochopitelně velký výkon nemá, ale odezva GUI nebo třeba browseru je někde úplně jinde.

A přesně ta samá zkušenost s ARMem třeba v iPadu. Na větším rozlišení než v tom NTB vše chodí absolutně svižně a plynule. Výpočetní výkon ARM nemá dramatický, ale na vhodném OS může mít daleko lepší odezvy než daleko žravější a komplikovanější x86 CPU při opravdu malé spotřebě (popravdě, vysoký výkon je dnes potřeba málokdy, CPU se většinou fláká v idle, s videem pomůže grafika a tam kde je potřeba náročných operací se nedávají úsporné procesory ani ARM).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Re: OK ale stejně, proč arm, když můžu mít něco X krát výkonějšího, levnějšího (pravděpodobně v dohledné době), kompatibilnějšího, stejně úsporného a univerzálního.

Zákazníci vždy rozhodli a nie vždy to bola vo výsledku lepšia vec - po technickej stránke. Viď Beta vs VHS, TCP/IP vs CLNS, dokonca som počula že odborníci ohŕňajú nosom nad architektúrou IBM PC resp. x86 - neviem posúdiť v čom boli alternatívy lepšie, nie som práve ten odborník. Vyhrala vždy dostupnosť, cena, licenčné poplatky (a to na ktorú stranu sa priklonil porno priemysel :-))

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To levnejsiho neni vubec jiste, navic vysvetluju to o par prispevku vys. Jeste jednou teda: Mam PC - core i7, GF570 - super vykon, ale stejne jsem si poridil jeste druhe PC - core i3 usporne 35W - vykon dostacujici, kdyz chci jen na net nebo pustit HD video a vyrazne tissi s malou spotrebou. Od toho ARM se da ocekavat, ze spotreba bude jeste mensi, bude to postavene na pasivu, takze bezhlucne a to HD video to prehraje taky. Proste kazdy zakaznik ten vykon nepotrebuje.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pasivni PC se da udelat bez vetsich problemu i s 95W CPU. Pouze u graficke karty je nutne slevit.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

a naco 95W CPU , kdys to co clovek potřebuje zvladne i 1-5W CPU?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Kdyz je potreba vykon, tak proc ne? Jinak proti uspornym ARMum nemam ani popel.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

tak ten pasiv na 95W CPU bych chtel videt. :-D
mimochodem budeme-li se bavit o x86 PC s minimalnim hlukem, tak na takove PC si znacne priplatis a protoze to chlazeni kdy musis odvadet pomerne znacne mnozstvi ztratoveho tepla neco stoji, u ARM odvadis tepla podstatne mene, takze je to velmi levne.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Thermalright HR-02 to zvladne. Verze "Macho", ktera je dnes k dostani, obsahuje pro jistotu jeste vetrak, ale zebrovani ma velke rozestupy, kvuli cemuz v aktivnim rezimu nepodava vysledky jako podobne rozmerne aktivni chladice.

Jedine priplaceni u pasivniho PC je za zdroj, chladic CPU a pasivni verzi GK.

Zdroj: http://zdroje.heureka.cz/seasonic-ss-400fl2/
CPU chladic: http://chlazeni.heureka.cz/thermalright-hr-02-macho/
nejvykonejsi pasivne uchladitelna GK: http://graficke-karty.heureka.cz/sapphire-radeon-hd-7750-ultimate-1gb-dd...

Nijak nechci shazovat ARM, ale i pasivni desktopove PC se da s trochou snahy sestavit.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak si na tom ionu odsinstaluj flash a používej browser co ho nemá a akceleruje HTML5 videa přes grafiku a budeš mít stejnou "svižnost" a nepoužitelnost jak na tom ARMu, na to stačí kdejaká Pentium 3.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

jede to stejne na 3 ruznych brovserech, IE, Chrome a Firefox, a oni jako stranky co jedou na fleshy se beznej daji spustit pomoci HTML5 jo? nejde o videa z netu, videa si natom doma pousti malokdo

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Teď tě přestávám chápat.

Jistě že flash HTML5kou nespustíš a tyto stránky taky nespustíš na ARMech (resp ne na IOS/androidu), pokud by jsi si na ARM nahrál linux a na něj flash tak spustíš ale bude to ještě 2x pomalejší jak ten Atom.

A některé stránky dovedou videa přehrávat skrze HTML5, a jen tyto půjdou na armech, protože to video se tam bude akcelerovat dekodérem, ne přes samotné CPU.

A pokud o to nejde ala jak jsi prohlásil "nejde jen o videa z netu" tak pokud je třeba tak málo výkonu, že neni podmínkou "100% browsování a používání webu" tak to by zastala ňáká AMD geode či staré ITXková VIA C7. Opět arm zbytečná investice.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

ja mam na svém Androidu (obou) nainstalovany flash a jede me vpohode, tedy jedou me vpohode i stranky s flashem, na Nexusu mam Operu, na P880 něco od LGa na obou flash normalne jede

proste a jednoduse ARM me na to staci a to staci me, pokud me totez nabidnou i do nettopu za rozumny peniz, nemam důvod v budoucnu nekoupit

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.