Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Nvidia začala v tichosti na GeForce RTX 4090 montovat nové 16pin konektory

Nepomohlo, resp. prišlo to neskoro

Acer má prvú kartu s GPU od AMD GPU. Volá sa Predator BiFrost RX 7600
https://www.tomshardware.com/news/acers-first-amd-gpu-the-predator-bifro...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Acer podle mne se bude snazit byt "multi-znackovy", neco jako Asus, Msi, atd.
Cekal bych od nich i karty bud Intelu nebo NV nebo obojich.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?
+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Diky za potvrzeni:)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

NZ ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zabavne na tom je, ze dokazi navrhnout cip obsahujici miliardy tranzistoru, ale zahada 12VHPWR konektoru zamestnava nejen tyhle spickove technologicke firmy, ale na pricine se nedokazi shodnout ani jinak tak jisti a neomylni internetovi diskutujici.
Pred 50 lety lidstvo dokazalo pristat a vratit se z Mesice, dneska geekovska komunita uz minimalne pul roku zije zahadou 16 pinoveho konektoru...

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Záhada je to jen marketingová, ten konektor je prostě navržený blbě, poddimenzovaný. Ale nikdo to nechce přiznat.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Captain Obvious strikes again!

To mi připomíná ten vtip s chlápkem, co chodí kolem řidiče snažícího se opravit rozbitý autobus. "Já vím, co s tím je. Já vím, co s tím je. Já vím, co s tím je."
"Co s tím teda je?"
Jirka1: "Je to blbě navržený."

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Podívej se, jaký průřez vodičů předepisuje elektrikářská norma pro normální instalace pro proud 10A. A pak se podívej na ty pidikolíčky, které ani nemají kontakt po celé ploše. A pak plkej...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Však jste to říkal, je to blbě navržený.
Tuším něco o tom, jaké jsou předpisy pro kabely, ale fakt jen tuším. Jsou tam rozdíly v souběhu vodičů, jestli je to lanko nebo drát, a nějaké další věci. Jestli nVidia nedodržela "elektrikářskou normu", tak se to snad v ČR ani nesmí prodávat, ne?
Ale ta norma se týká průřezu vodičů, ne kontaktů. Tam je ta problematika o hodně složitější, a v tom se trochu vyznám, protože to mě hodně zajímalo. Jak je to možné, že styková plocha kontaktů je (téměř) vždy MNOHEM menší než průřez vodičů, a přesto to funguje úplně v pohodě? I s nízkými napětími? I s vysokými? Skoro každá zásuvka u vás doma má MNOHEM menší stykovou plochu, než průřez vodičů. A nehoří. Hmm.
No, to je už otázka na středoškolskou fyziku. Ne že by se na to se základkou nedalo přijít, ale vám stačí klasické tvrzení, že je to rozbitý.

10A přenesete i přes mnohem menší kontakty. V tomto případě je problém v tom, stejně jako u těch čtyř osmipinů, že pokud to zapojíte blbě, a některé ty pidikolíčky se nechytí dobře, mají vyšší přechodový odpor, a pak ten proud teče těmi lepšími pidikolíčky. Nejspíš, nedokáží se na tom doteď lidi shodnout.

Ale přijde mi vtipné, jak víte, co s tím je. Je to blbě navržený. Jop, máte bezpochyby pravdu, a nevím, proč k tomu potřebujete přidávat něco o plkání a "elektrikářské normě". Je to prostě blbě navržený. Sice přímo neříkáte, kde konkrétně je problém (jen "podívej se na ty pidikolíčky" a něco nekonkrétního o "elektrikářeské normě"), ale to vám nebrání tvářit se, že přesně víte, kde je problém.
V pidikolíčcích ne, to by ty konektory hořely všechny. Osmipin má tu výhodu, že má větší pidikolíčky, takže to přetížení v důsledku špatného zapojení se tam projeví později. Ale základ je, že k žádnému přetěžování těch pidikolíčků nemá docházet, už to je špatné chování, Feynman to popsal jako "povýšení anomálie na normu". To se typická chová tak, že se dlouho nic neděje (mnoho šestipinů, osmipinů...), až se jednou ucho utrhne, a problém, který tam od počátku neměl být, se projeví (12VHPWR). Proto mi odvolávání se na osmipin přijde směšné, to není řešení problému. Řešení problému je monitorovat, co se na těch pinech děje, o což se nVidia teď trošinku pokouší, nebo ještě lépe, takový problém vůbec neumožnit.
Což časem přijde. Celý ten velký ATX konektor, tyhle molexy a tak, jsou dávno překonané věci, jen se to v počítačích pořád drží. Podívejte se na konektory, které pro přenos větších proudů používají moderní stroje; kola, koloběžky, fotovoltaické baterie nebo modeláři. Tenhle typ konektorů už se tam dávno neobjevuje.

Každopádně pokud je to v rozporu s normou, kontaktujte EZÚ, oni si to snadno ověří. Pokud máte pravdu, pak bude prodej těhle věcí zastaven, proběhnou svolávací akce, a všechno se to stáhne z trhu. Mám s nimi nějaké zkušenosti, jsou dost důkladní, takže se toho nemusíte bát.
https://ezu.cz/kontakty/obecne/

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

A koukám , že jsi přešel na klasické tupé trollení. Tohle podsouvání si odpusť: "Ne že by se na to se základkou nedalo přijít, ale vám stačí klasické tvrzení, že je to rozbitý."
Nebo "Každopádně pokud je to v rozporu s normou, kontaktujte EZÚ, oni si to snadno ověří."

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jinak jsem si jistý, že existuje norma i pro kontakty a jejich plochy. Jistě zvládnete vypíchnout konkrétní porušení té normy místo "podívejte se". Pak to začne být konečně o něčem, než tyhle obecné kecy z vysoké školy života.
A my budeme moci nVidii obvinit z porušení ČSN norem, které jsou harmonizovány s unijními normami, a uvidíte, co se bude po světě dít. Mimo jiné zachráníte svět od nebezpečného konektoru, a Číslicová Zhouba Stach vám postaví pomník.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Celou dobu jsi tu nic konkrétního nenapsal, jen tady obhajuješ nefunkční konektor a snažíš se dělat blbce z každého, kdo poukáže na zjevné poddimenzování té věci. Ale po ostatních bys pak chtěl asi výpočty a ještě podsouváš kraviny o rozporech s ČSN, i když moc dobře víš, že o tom to není. Prostě další trollí hovado.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ne, já si myslím, že problém je úplně jinde, a napsal jsem to tu opakovaně. Že to nechápe, je asi dané kombinací mojí neschopnosti se vyjádřit a vaší neschopností interpretovat psaný text. Nedá se nic dělat.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Zase v článku něco chybí, totiž odstaveček o tom, jestli se průser může dotknout i AMD? Je v tom vážně takovej rozdíl, jestli se pro napájení používá konektor 1x16 nebo 2x8?

NVidia 4090 má lehce vyšší "typical board power" než AMD 7900 XTX, ovšem ne nijak výrazně (450W vs 355W).

+1
-17
-1
Je komentář přínosný?

AMD debilni 16-pin nepouziva cili tato informace mi vubec nechybi.

A kdyz to zacneme rozebirat, tak lety zavedenej 8-pin kterym prochazi 150W je skoro(na par milimetru) stejne tlustej jako novej 16-pin s mikro malinkyma pinama pres ktere ma pry protect az 600W(4x !), je to ukazkove na hlavu, jasna debilita, idiot ktery to navrhoval nepracoval nikdy s vecma jako fyzika!

+1
+17
-1
Je komentář přínosný?

Akorat ze ty osmipiny taky hori, podle me ze stejneho duvodu jako 12VHPWR. U 12VHPWR se ten problem akorat projevil vyrazneji prave diky bytelnosti konstrukce, ale nic to nemeni na tom, ze totez se tyka osmipinu.

Ta silna slova bych si odpustil. Je to k smichu.

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

Jak říká Murphy: Co se může pokazit, to se pokazí.

Ovšem u těch 8 pinů se k tomu musí sejít víc věcí najednou.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Coz ovsem neznamena, ze jsou vzorem spolehlivosti, jak je jim tu predhazovano.
Prenest osmipiny 600W znamena 4 tyhle konektory, kde se ten problem s kazdym dalsim konektorem nasobi.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Při vší úctě, co to je, proboha, za závěr? Pokud chci nahradit starý konektor nějakým novějším, protože už nestačí jeho specifikace pro moje potřeby a navrhnu jiný/podílím se na návrhu jiného, který má na základě fyzikálních zákonů horší vlastnosti, tak budu, poměrně oprávněně, považován za diletanta. Tahle lidská (pro mne relativně nedávno vyskytnuvší se) vlastnost, která na obhajobu selhání/diletanství/(politiku vynechám), používá jako "argument" starší chybu (malou, vzhledem k tomu, nač byl konektor navržen), není, podle mého, úplně v pořádku. Je mi fuk, kdo to vymyslel (ten či onen), ale když to někdo takhle zesloní, tak si nezaslouží být obhajován. Tuplem když ani nemá koule na to, aby to přiznal a plošně napravil... Připomíná mi to období Mercedesu a jejich automatických převodovek (EURO5 a první série EURO6), kdy specialisté z MB tvrdili profesionálním řidičům do očí, že žádná chyba v řazení není, ale jde o chybnou práci s plynem.

Každý může udělat chybu a když to umí přiznat a napravit, když už se to na této úrovni stane, tak budiž. Ale tohle je čistokrevné diletantství.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Nerozumím vašemu příspěvku.
Jeden 12VHPWR zastupuje 4x osmipin. To je třeba srovnávat. A 4 osmipiny už jsou docela problémová kombinace, o tom byl můj komentář. Prosím o vysvětlení, na co vlastně reagujete. Zdá se mi, že v tom hledáte něco, co v tom vůbec není.

Vůbec se mi zdá, že jakmile člověk řekne "osmipiny nejsou bezproblémové", automaticky se z něj stává fanda 12VHPWR konektoru. A netýká se to jen těch konektorů. Jako by to bylo o nějakých stranách nebo co.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Ak tomu rozumiem dobre:
4 × 8PIN = 32 PIN = 600 W
1× 12 PIN = 600 W?
Sú 2 možnosti:
1. 32/12 = 2,6× hrubšie vodiče
2. limit 225 W
Neviem čomu nerozumiete. Nvidia navrhla konektor, ktorý má zniesť pri 2,6násobne menšom počte vodičov toľko, čo staršia norma a teda keďže vodiče nie sú 2,6× hrubšie, musí to byť elektrický problém. Viac pinov má byť problém sám o sebe? Nie náhodou to, či jednotlivé vodiče sú na daná prúd stavané?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nejspíš tomu nerozumíte dobře.
Problém není v počtu vodičů. Je v kontaktech. Pokud ten 12VHPWR zapojíte tak, že některé kontakty nedolehnou, tak tyto mají vyšší přechodový odpor, a ten proud jde zbývajícími kontakty. Což vede k nadměrnému zahřívání a dalšímu zvyšováni odporu, dokud se konektor neroztaví.
Totožný problém mají ty osmipiny, které jsou ale robustnější. Nicméně přesně z tohoto důvodu hoří také.
Pokud je blbě zapojíte.

Ta úprava signálních pinů by měla vést k tomu, že dokud nebudou spolehlivě zacvaknuty všechny silové vodiče, žádný významný proud tam nepoteče. Podobný mechanismus používají např. USB konektory, kde to předchází jiskření a nadměrnému opotřebení kontaktů.

Jsem si docela jistý, že vodiče na ten proud stavěné jsou, protože vodiče žádný problém nemají.

Jak mají být dimenzované kontakty, tomu zbla nerozumím. Narozdíl od jiných diskutujících, pro které jsou přechodové odpory a konstrukce kontaktů patrně denním chlebem. Osmipin je větší, to je pravda, ale to nemusí nutně znamenat, že snese větší proudy. Stačí lepší nebo horší pružinka, trochu jiný materiál, a rázem jste na dvojnásobných proudech. Ostatně modeláři tenhle typ konektorů dávno opustili; právě pro nedostatečné proudy, které snesou. Pokud ale USB Type-C zvládne 5A přes ty prťavé kontakty, a to ještě jen některé, nepřijde mi nesmysl, aby mnohem větší 12VHPWR nemohl zvládnout desetinásobek, jak všichni diskutující na první pohled vidí.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

A viac konktaktov nerovná sa menší prúd na kontakt? Ak by bol 1 8/PIN zasunutý zle, ostáva ešte 24 vodičov/kontaktov. Ale pri zlom zapojení jediného 12PIN-u, už žiadne konektory jeho zlú fn nepreberú. Viac vodičov štandardne znamená aj väčšiu styčnú plochu (jedine, že by 12PIN ju mal omnoho väčšiu/dlhšiu ako 8PIN).

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ano, znamená, pochopil jste to správně.

Víc kontaktů za jinak stejných podmínek samozřejmě má vyšší plochu. Více kontaktů za jinak stejných podmínek má menší proud na kontakt.
Ovšem pokud třeba na ty osmipiny použijete různé redukce a třeba v kombinaci s osmipinem ze zdroje, může mít každá jinak zoxidované kontakty, dostatečně rozdílné přechodové odpory, a problém je na světě. U 12VHPWR tohle nehrozí, protože je (alespoň zatím, proboha) jen jeden.

Na tom konektoru se jistě něco dost nepovedlo, ale fascinuje mě ta rychlost, s jakou to zdejší odborníci odsuzují, a mají předem jasno. Když se mluvilo o tom, že se přes USB Type-C bude tahat 100W, to tu taky byla hromada doomsayerů. A dneska přes to taháme 200W, a svět se nezbořil.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

No, akorát že u toho USB to nejde přes 12 V.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Aha, to jsem nevěděl. Ani můj notebook to nějak neví. Do toho, ze kterého píšu tenhle komentář, mi právě přes USB proudí 20V. Mám někam volat, že je to porucha?
Ne, protože původní Power Delivery umožňovalo až 20V, nové umí 48V. I váš telefon pravděpodobně umí více než 12V. Mám k vám docela úctu, ale tohle se vám fakt nepovedlo.

Krom toho u toho jiskření jde spíš o proud.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jenže do grafiky jde pořád jenom 12 V. I když teda v posledních verzích specifikaci už je i 48 V, ale prý pro jiné účely.

Nevím, co se mi přesně nepovedlo, ale srovnávat 200 W na 48 V a na 12 V uplně nejde.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Adams Adams | před 6 hodinami
No, akorát že u toho USB to nejde přes 12 V."
A najednou je problém, že je to víc. To mi nějak nedává smysl. Ne že by ve specifikaci PD nebyl i 12V profil, mám dojem, že je jich tam dokonce několik.

Jasně, že to jde srovnávat, když jde o způsob, jakým strany zjišťují, jestli mohou ten proud pustit.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

U USB-C přes ten kabel a konektor teče maximálně 5 A.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ještě chvilku pokračujte, a ztratím k vám veškerou úctu, kterou jsem měl.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ne, není to jedno, jak velké proudy přes ty kabely a konektory jdou, pokud je tam nějaký přechodový odpor.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Asi reagujete ve špatném vlákně. Jinak si tu věc vysvětlit neumím.
Nějaký přechodový odpor je v každém kontaktu, v každém konektoru, dokonce i v každém spoji.

USB Type-C je mnohem menší než 12VHPWR, a hlavně stavěný pro častě odpojování a připojování; i za běhu. Používá signální piny, aby se neopaloval. Přesto se můžete setkat s takovou kombinací kabelu a konektoru, přes který když pošlete vyšší proud, bude se to slušně zahřívat. Třeba ten můj laptop to dělá s originálním adaptérem. To je projev toho přechodového odporu. Vzhledem k titěrnosti toho Type-C oproti 12VHPWR jsem si to pro srovnání vybral ze tří důvodů:
- Používá signální piny pro odpojení napájení v případě, že není dobře zapojen (u Type-C aby to nejiskrilo, u 12VHPWR aby to nezačalo hořet)
- Na svou velikost přenáší vskutku velké výkony
- Když Power Delivery přicházelo na svět, diskuze byly plné keců o tom, jak to nikdy nemůže fungovat, jak ty konektory budou hořet, po půl roce bude celé zařízení na vyhození a podobně

Vaším reakcím nerozumím. Tvrzení, že v Type-C teče jen 5 V, je lživé. Že tam neteče 12 V je také lživé. Jo, maximum je 5A, a to mění co? Taky jsou ty kontaktní plochy mnohem menší než u 12VHPWR. Nerozumím, co se mi s tím snažíte říct.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Si asi nerozumíme. Já jsem jenom říkal, že u USB těch 200 W nejde přes 12 V, zatímco u 12VHPWR jde přes 12 V 600 W. Co je na tom lživého? A už vůbec jsem netvrdil, že by tam něco takového šlo přes 5 V. Kontaktní plochy jsou u USB-C menší, ale jdou přes ně menší proudy než u toho 12VHPWR. Mění to na tom to, že při stejném odporu znamenají menší proudy menší zahřívání, to je celý.

Ale jinak to neznamená, že by se napájecí USB netavily. Taví se taky. Taví se všechny konektory. Jenom si toho holt lidi u některých všímají víc. :D

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jen pozor u těchto "počtů" na to, že 8-pin je proudově také jen 6-pin, ty dva piny navíc jsou signalizace, že kabel a konektor zvládnou 150W a žádný další proud jimi neteče.

Dále bych si dovolil tvrdit, že samotný kabel (vodič) problém není. Proudová zatížitelnost roste aproximativně se čtvercem průřezu, takže vodiče nemusí být 2,6x tlustší, ale jen cca 1,6x (pokud by šlo o 32 pinů, ačkoli jde o 4x6 = 24 pinů), a to ještě nutno brát v potaz možné předimenzování průřezu u 6/8-pinů v případě minimálně těch kvalitních zdrojů (stačí kouknout jaké špagátky dává třeba Fortron i u výkonnějších zdrojů).

Ale problém já osobně vidím v snižování průřezu vodiče v samotném konektoru. Menší dutinka znamená automaticky tenčí a užší plech...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

U osmipinů jsou ale pravděpodobně dutinky výrazně předimenzované a limitující faktor jsou kolíky lisované z plechů, které se používají na drátech.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nektěří výrobci staví svůj marketing na tom, že mají kolíky "plné".

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"Akorat ze ty osmipiny taky hori, podle me ze stejneho duvodu jako 12VHPWR."
"Coz ovsem neznamena, ze jsou vzorem spolehlivosti, jak je jim tu predhazovano."

Nevidím vás jako fandu tohoto konektoru, to si nerozumíme, mně osobně vadí, když se používá jako argument "B není úplně špatně, když A nebylo taky dokonalé". Obzvláště pak, když je ten rozdíl diametrálně odlišný a diskutující se ten rozdíl snaží bagatelizovat. Tento princip argumentace se používá ve společnosti od politiky, přes obhajování či zatracování jedné či druhé strany od invaze na Ukrajinu, stejně jako třeba v diskuzi o elektronice, kdy se "hádají" fandové značek atd. Tedy, mluvím o způsobu argumentace, protože když někdo udělá něco blbě, tak to prostě blbě udělal, a nezmění na tom nic ani to, že někdo jiný udělal něco blbě také.

Krom toho, 8-PIN konektor zcela jistě netrpí stejnými problémy ani vzdáleně. Ale kvůli tomu bych se nepřihlašoval, ale tento způsob argumentace...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Aha, tak tomu už přestávám rozumět úplně.
Podle mě je ten problém principiálně totožný. Máte vícero kontaktů, které můžete zapojit tak, že část z nich není dobře spojena. No a statistiky, kolik 12VHPWR konektorů hořelo, a kolik osmipinů hořelo, nikdo z nás patrně nemá, a dvanáctipin na tom bude patrně hůře; ale ty konektory hoří oba, a ty důvody jsou podle mě totožné. Navíc to dost zkresluje to, že málokdo používá čtyři osmipiny, aby to bylo s 12VHPWR srovnatelné. Proto mi přijde jako nesmysl vydzvihovat osmipin jako dokonalé řešení.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Osmipin dokonalý není.
Ostatně, co vlastně dokonalé je?

Ovšem vydávat za pokrok 16/12 pin konektor, který je mnohem náchylnější právě v oblastech, které způsobovaly hoření osmipinů, je poněkud .. vypovídající o (ne)schopnosti analyzovat problém.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

O kom konkretne mluvite?
Protoze ja nikde netvrdim, ze je to pokrok, a ani o nikom takovem nevim.
A v pripade nVidia to neni o neschopnosti analyzovat problem, ale o schopnosti vydelat prachy.

Chapu to tak, ze radeji soudite lidi, nez abyste se venoval problemu; vyplyva to i z dalsich vasich prispevku.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Kdo něco udělat nechce, ptá se: "Proč?".
Kdo něco udělat chce, ptá se: "Jak?".

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nové koště dobře mete, ale to staré se (zase) vyzná v koutech.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To jako chceš říct, že použití toho konektoru nějak ovlivňuje zisky NV?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To sis něco šlehnul ne ?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

AMD zatim 1x16 konektor neetablovalo, tudiz se ho ten problem netyka.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Podstatný není v počet pinů, ale proudové zatížitelnosti a provedení konektoru - masivnější 8pin má 150w, 2x 8pin 300w, subtilní 16pin má 600w.

A u toho 16pinu je hlavní problém poddimenzování a mizerné mechanické provedení tělesa konektoru, které je i při správném zasunutí velmi citlivé na vyosení bočními tlaky od přívodních vodičů.

Tměny v tomhle "novém" konektoru jsou jen kosmetické (konkrétně doporučené provedení silových a zkrácení signalizačních pinů) a ty podstatné mechanické problémy konektoru zůstaly beze zmeny.

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

Podle nvidie meji zakaznici menit s kartou i zdroje, protoze jednoduse 16-pin...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pocet pinu prave podstatny je. Pokud by 12VHPWR mel je jen dva silove piny jako treba XT-60, tenhle problem by nemohl nastat.

A ten problem je v tom, ze spatne zapojene piny maji vyssi prechodovy odpor, takze jejich zatez se prenasi na ty lepe zapojene. Takze vam pak veskery proud nejde pres 6 pinu, ale treba pres 2.
Osmipiny trpi timtez. A cim vice jich pouzijete, tim hure. Akorat jsou predimenzovane, tak se to neprojevuje tak moc; ale taky hori.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Pokud by měl jen dva silové piny a jen dva dráty, přes které teče 50 A, nastane zase spousta jiných problémů.

Oni asi měli důvod, proč to třeba už u prvních šestipinů rozdělili na tři páry nebo proč má EPS12V dva nebo čtyři páry místo jednoho.

A nebude to tím, že by nikoho nenapadlo, že tam stačí dát silnější kolíčky.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Teda pokud důvod nebyla jen kréténská zpětná kompatibilita, aby mohli na starých zdrojích udělat redukci ze dvou čtyřpinových molexů na jeden šestipin. :D

Ostatně i u těch 12VHPWR za tím může být jenom to, že je zkraje potřeba napájet to přes redukce ze starých konektorů. :D

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Ano, nastane, to jsem tu psal minule k podobnému článku, kde si někdo stěžoval, proč tam není XT-60. Že bych přišly úplně jiné problémy. Včetně toho, že kvalitní XT-60 je tak tuhý, že pokud za to blbě zataháte, vytrhnete GPU i s konektorem desky.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Vetsinou v navodech na instalaci je zakazano vytahovat konektory za kabely. Vzdy tam je, ze se chytnou tela protikusu a rozpoji se. Prijde mi, ze XT60 se rozpojuji podobne nebo spis lepe nez 24pin na zakladni desce. Nevim o jakych problemech tu s Adamsem hovorite. Pokud se pouziji odpovidajici kabely tak XT60 da 50A v pohode i po 100+ zapojeni. Problemy vidim jen 2. XT60 nebude levne reseni bcetne poradnych kabelu a redukce z 8pinu by vyzadovala 4x 8pin.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Na 12VHPWR potrebujete taky 4x osmipin.
Ty problemy jsou, mimo chybejicich signalnich pimu, dva. Jeden je tuhost toho konektoru, mam problem nektere XT-60 rozpojit. A tim druhym je prave tloustka tech kabelu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

V tom není takový rozdíl. Problém je s grafikama, které ty osmipiny budou potřebovat čtyři.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"ovšem ne nijak výrazně (450W vs 355W)."

Pro mě je to propastný rozdíl. Právě brutální spotřeba nVidií mě přiměla přejít na AMD karty, kde si můžu snadno podvoltovat co chci a ve výsledku mám kartu úplně jinde co se spotřeby týče.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

By mě celkem zajímalo u jaké karty a jak to děláte a kolik tím ušetříte. :D

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

AMDcka ide podvoltovavat uplne bezne uz roky "jednym klikom". Bud sa da spravit undervolt, alebo sa da pouzit Radeon chill, ktory zareze FPSka. Ja pouzivam to druhe, zarezavam FPSka na 60, monitor aj tak nevie rychlejsi refresh rate. Spotreba klesa zasadne, v AAAckovych tituloch sa s R6600XT dostavam so spotrebou pod 50W na vela z nich je nastavenie detailov High, alebo Ultimate (ale najdu sa aj vynimky).

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Podvoltování "jedním klikom" má u většiny Radeonů na spotřebu nulový vliv.

Podvoltování jedním klikem udělá se spotřebou Radeonů tohle:

https://pctuning.cz/article/ladime-amd-radeon-rx-7600-jak-na-pretaktovan...

Právě proto se ho ptám, jakého úspěchu teda dosáhl a jak se mu to povedlo.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tvrdíte o sobě, že umíte testovat HW.
Tak to otestujte.
Snad Vaše schopnosti sahají za rámec návodu (čti předpisu) jak testovat GPU přikládaný fy nVidia.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

A vy to zaplatíte?
Myslím, že Adams dlouhodobě ukazuje, že tyhle věci umí, tahle pasivní agrese je dost zbytečná.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Rekl bych ze zbytecny je tenhle komentar..vagner se tady divi jak male dite, ze nekdo podvoltovava GPU, takze komentar Melkora je naproato korektni.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ptám se proto, že podvoltovat některé Radeony tak, aby u nich reálně klesla spotřeba, není zcela triviální.

Pakliže někdo tvrdí, že Radeony jdou podvoltovat a shodí jim to spotřebu, a zároveň naznačuje, že GeForce nejdou nebo je to u nich nějak zvlášť těžší, tak v tom zjevně lehce plave, v reálu je to spíš naopak.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

".. podvoltovat některé Radeony tak, aby u nich reálně klesla spotřeba, není zcela triviální .."

Na 1 click to fakt nejde.
Ale to ani u nVidia.

K té snadnosti:
Pokud jsem něco už 74x udělal, tak u 75. příložitosti velmi pravděpodobně budu vědět, které mu a položku vybrat.
Pokud něco dělám poprvé, tak mi to chvilku trvá, protože zpracování informací a rozhodovací proces něco zabere. Něco málo napoví i množství prodaných titulů typu "Začínáme s ...", "Efektivní práce v ...", "Mistrem v používání ..." ke každé nové verzi SW. A to je jen nová verze, ne produkt od konkurence.

A pak jsou uživatlé, kteří kliknout na vše, co se jim dostane pod myš, a pak se diví, co to (ne)dělá.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ja vim o jeste lepsim, okamzitem a skutecne prinosnem reseni pro zakaznika a to dovolit vyrobcum vyrabet celou RTX 4000 serii i s 8-pinovymi napajecimi konektory a bude rovnou pokoj a klid...!

RTX 3090 byla normalne dostupna s 8-pinem, jenom se po ni zaprasilo, reseni s 3x 8-pin nikoho nezabilo.

Zbytecne spekulujou a nuti lidem neco co nikdo z nich nechce, rekapitulace:

->nvidia spekuluje s malinkym 16-pinem ktery se jebe a nuti vyrobce karty stavet jenom na nem
->intel se hraje jenom s malymi vosekanymi jadry, vic jak 8 velkych od generace Rocket-L neprinesl
->microsoft ze zas ukaji duplicitnimi ponukami, dualni control center / po stisku praveho tlacitka mysi

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

"Nvidia začala v tichosti ... montovat nové 16pin konektory"

Áno je to čudné, taktiež som čakal že sa o tom konektory aspoň jednou vetou zmieni minimálne prezident Biden pri prejave o stave únie...

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Tak vzhledem k tomu, že návrh na změnu standardu ještě nebyl ani schválen v PCI-SIG, tak o tom Biden ještě asi ani neví. Ale nVidie s tím neschválením problém nemá, protože si se svým konektorem přeci může dělat, co chce.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Skandál! Nepřímé přiznání viny!! Tvrdí, že konektorem to není a přesto ho změnili!!!

No a?
I v případě, že by* to bylo neschopností lidí ten konektor použít, je logické ho nahradit blbuvzdorným/odolnějším.

* netvrdím že to tak je/bylo, pouze že změna konektoru dává smysl z obou důvodů a tudíž ze změny nelze vyvozovat žádné závěry nebo snad přiznání viny.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

sorry, ale tohle neni schrodingerova kocka.. konektor bude bezpecnej je nebo neni.. no a protoze existuje prezentace od pcisig s fotkama, kde 16pin horel uz pri testovani, tak bezpecnej neni.. nVidie si ho prosadila, protoze nechtela aby media rtx4090 prezentovali jako kartu co potrebuje ctyri napajeci konektory.. marketing dostal prednost pred bezpecnosti..

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Je česká 230V vidlice bezpečná?

Už jsem rozpustil dvě zásuvky. A tekl přes ně jen proud, který mají v pohodě ustát. Stačí jen trochu větší přechodový odpor mezi vidlicí a kabelem.

A doporučuju si taky prostudovat i texty k těm fotkám, za jakých podmínek to rozpustili. Běžné provozní to opravdu nebyly.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Bylo to testováno při proudu, který má konektor podle CEM i ATX specifikace zvládnout. Konektor ho nezvládl.

https://diit.cz/sites/default/files/pci_sig_16pin_01.jpg
https://diit.cz/sites/default/files/pci_sig_16pin_02.jpg

Bavit se o nějakých vágních a nikde nedefinovaných „provozních podmínkách“ nemá smysl, když existuje jasně daná specifikace. Nvidia pustila do sériové výroby konektor, o kterém věděla, že nezvládá ani specifikace, natož aby měl nějakou bezpečnostní rezervu.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Myslíš to "certain cable routing conditions from PSUs and test boards that generate side load on interface"?

A kolik je 55A při 12 V? A na jakých výkonech se to zatím provozovalo? Na jaký výkon je to určené?

Co znamená "The conditions required for the excess heat were either subjecting the cables to severe bending or a high number of mating cycles (about 40). Cables tested in these scenarios exhibited hot spots at roughly 2 and a half hours, and melting at 10 to 30 hours. Connectors from multiple suppliers have failed."

https://www.gamersnexus.net/news-pc/3692-intel-arc-isnt-dead-melting-gpu...

Běžné provozní podmínky jsou správně zastrčený konektor a když je to 600W kabel, tak napájení pod 600 W.

A ani daná specifikace opravdu neurčuje, že ten konektor máš před testováním čtyřicetkrát zapojit a rozpojit, a pak ho natáhnout do boku a zatěžovat ho deset až třicet hodin 660 W, ty "věděla, že nezvládá ani specifikace".

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Tak odtud má Číslicová Zhouba Stach informace, že to hořelo už při testování. Díky.

Teď ještě odkud má ty informace, že osmipiny (zvlášť po čtyřech na kartu, aby to odpovídalo 12VHPWR) žádní problémy nemají.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

".. Je česká 230V vidlice bezpečná?
Už jsem rozpustil dvě zásuvky .."

Kdy naposled na tom byla dělaná periodická revize?
Mělo by to být alespoň jednou za 5 let. U domácností se na to (zatím) moc netlačí.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Chtěl bych vidět, kdo si zve domů jednou za pět let revizáka, aby mu dotáhl všechny šroubky v zásuvkách.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kupodivu je jednodušší sehnat revizáka než opraváře.
Hlavně pokud se něco přihodí neplánovaně a je potřeba to spravit rychle.

PS: pokud jde o opravu většího rozsahu nebo rekonstrukci, tak by ten řemeslník měl zajisti i revizi.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Přesto jsem nikdy neslyšel o nikom, kdo by to dělal.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Protoze to asi nikdo nedela, zaroven ale i netozpousti zasuvky, jako Adams..
Je vtipne jak se od taviciho konektoru dokaze s lechkosti jemu vlastni prepnout na tavici se zasuvky..ze by nahoda? :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Kdyby to byla první rozteklá zásuvka, co jsem viděl.

https://www.google.com/search?q=z%C3%A1suvka+vyho%C5%99el%C3%A1&tbm=isch...

https://www.google.com/search?q=krabice+vyho%C5%99el%C3%A1&tbm=isch&ved=...

Všechny napájecí konektory hoří. 12VHPWR možná o něco častěji než jiné, ale u jiných nikdo statistiky nedělá.

Jenom u tohohle, protože každý, kdo na to mrkne, přesně ví, že něco takového přece nemůže na 600 W stačit, když třikrát větší osmipin dá jen 150 W, a na rozdíl od toho osmipinu, se kterým „nikdo problémy nemá“ a není to taková senzace, když se rozteče, je to u 12VHPWR jasný důkaz, že jsme měli pravdu a inžinýři, co navrhují jsou blbci, když na to stačí jenom mrknout a je jasný, že to nemůže stačit.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Já teda v domácnostech už pár rozpuštěných zásuvek viděl. A shořelých obrazů nad montážní krabicí.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

to nic nemeni na tom, ze prejit od rozpustenych NV zastrcek k rozpustenym zasuvkam je..ehmm..ehmm..
Videl jsem taky problem se zasuvkama, napr. v domech z 50 let

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak především tvrdil, že konektory buď bezpečný je, nebo bezpečný není. A že 12VHPWR bezpečný není, protože se při přetěžování rozteče.

Tady v diskuzi se asi nenajde nikdo, kdo by považoval 12VHPWR za nebezpečný a zároveň nepovažoval „osvědčenou 230V zásuvku“ za bezpečnou a loboval za to, že je nutné 230V zásuvky nahradit něčím bezpečnějším, protože se rozpouštějí.

Když se někomu rozteče 230V zásuvka, považuje to za vadu nebo svou blbost, a nedělá poprask kolem toho, že je to „špatně navržený konektor“.

U mě to u jedné z nich byla pravděpodobně má blbost, že jsem rval 2,5mm lanko s pocínovaným očkem do základní vidlice, která má v mosazném (či z čeho to je, čistá měď asi ne) kolíku závit a nejde to pořádně utáhnout, šroubky jsou nekvalitní a krátké. To byl asi nějaký čínský klon vidlice od ABB.

Pořádné vidlice ani zásuvky se tady už pomalu nedají koupit, lepší věci jsou obvykle na objednávku, jinak to všechno vypadá jak šmejd z Číny.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

".. 2,5mm lanko s pocínovaným očkem .."

Tohle, samo o sobě, si koleduje o problém.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Proto jsem to začal dávat do vidlic Legrand, kam se dá nacpat lanko zalisované do dutinky.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pevně doufám, že přes to netaháš více než 10A.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Proč bych neměl? Je to zásuvka na 16 A. Na to by měly stačit i 1,5mm dráty. A mám tam dva a půlku. Teda hlavně kvůli tomu, že to jsou delší prodlužky.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Linkované lisovací dutinky jsou pro 1.5mm2.
Poku si použíl vodiče 2.5mm2, tak to těch 16A v délce obvyklé pro použití dá. Pokud to není schováné pod kobercem, nebo zakrýté čímkoliv jiným.

Jenom bych čekal, že na 2.5 vodiče použiješ dutinky pro 2.5 vodiče.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mám tam dutinky pro 2,5mm vodiče. Do dutinky na 1,5 to narvat ani nejde.

Tyhle: https://eshop.elkov.cz/products/gph-dutinka-di-2-50-8-modra-bal-100ks

zalisované tímhle: https://www.aliexpress.com/item/1005005046348499.html?spm=a2g0o.productl...

:-B

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"sorry, ale tohle neni schrodingerova kocka.. konektor bude bezpecnej je nebo neni.. no a protoze existuje prezentace od pcisig s fotkama, kde 16pin horel uz pri testovani, tak bezpecnej neni.. "

Článek se snaží naznačit, že výměnou konektoru Nvidie popírá své tvrzení, že konektor je bezpečný při správném použití. Já tvrdím, že pokud ho část lidí nedokáže správně použít, je to důvod na výměnu a zároveň to nepopírá tvrzení Nvidie.
Jinými slovy bezpečnost není pouze otázkou hardware, ale i použití. Je střelná zbraň bezpečná? Je nůž bezpečný? Je bezpečný kus šutru?

Všechno se musí "správně" používat.

Marketing není můj obor a proto se k němu nebudu vyjadřovat. Ale na Vašem místě bych si dal pozor na zveřejňování insider informací ;-)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

„Já tvrdím, že pokud ho část lidí nedokáže správně použít“

„Správné / nesprávné použití“ je argument Nvidie, který vyvrátilo několik lidí, kterým se konektor roztavil i při plném zasunutí, což doložili i fotografiemi. Takže nejde o správné použití, ale špatně navržený konektor. Kdyby nebyl problém v konektoru, nenavrhoval by Intel úpravu, která má zajistit zvětšení styčných ploch. Trojici mikrovýstupků z každé strany pinu, která navíc nijak nepruží a rychle se vymačká, není adekvátní řešení pro 600W konektor ani podle Intelu.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Opět únik stranou nebo nepochopení mého komentáře.
Já neřeším jestli je ten konektor vhodný/špatný/dobrý/poddimenzovaný sám o sobě nebo jen s nedbalými uživateli, ale to, že jeho výměna v tomto ohledu nic nedokazuje, jak se snažíte v článku podsunout čtenářům.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Takže tohle je tím pádem důkaz, že je osmipin špatně navržený konektor?

https://www.reddit.com/r/gpumining/comments/m503zo/gpu_8pin_melted_insid...

Konektory se taví naprosto běžně. Neexistuje způsob, jak garantovat, že budou všechny fungovat stoprocentně za všech okolností. Navrhuje se to s nějakou spolehlivostí, která není stoprocentní.

Neexistuje ani způsob, jakým zaručit, že všechny vyrobené kusy jakéhokoliv produktu budou bezchybné a neprojde žádný zmetek. Všechno je to jenom o procentech nebo promile. Statistika.

Zvětšení styčných ploch zvýší spolehlivost a zlepší statistiku, odlišné a líp odpružené kontakty pravděpodobně umožní vyšší počet zapojení. Nezaručí, že už žádný konektor neshoří. To je celý.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

panáčku, pokud tento konektor už měsíc po uvedení začne vykazovat hořlavé závady a z jeho konstrukce je na první pohled vidět, že k fungování potřebuje dokonalou a přitom těžko zaručitelnou souosost, pak je z vaší obhajoby toho shitu jasné, za čí peníze kopete.
to byste si měl jako redaktor webzinu odpusit - ale možná mám na na vaši generaci jen zbytečně velké nároky, prostě se přejmenujte na fantazijní blogísek a trolte si dál, za co dostanete zaplaceno.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Hořlavá závada tvl. Všichni „vědí“, že problém je v tom, že je ten konektor tak malej, že jo, páč osmipin je velkej a je na 300, zatímco tohle je malý a na šest set, a aby to bylo tak skvělý a dokonalý jako nehořlavej osmipin, tak to logicky musí být dvakrát větší... a ti pitomci zase jenom zkrátí signální piny a jinak nic a myslej si, že to stačí. Takže tu máme druhej konektor z hořlavou závadou.

Jo, měsíčně za to od Nvidie kasíruju padesát tisíc, mají na to speciální budžet, abych za to chodil diskutovat na diit.cz.

Jsou na to i důkazy, koluje to po diskuzích. Fotky složenek, stačí trochu hledat.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

*na 300 (po dvou kusech)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Každý, kdo má technické vzdělání v elektru, ví že přenosy velkých proudů mají zádrhele jak v průřezu vodiče, tak v studených spojích. V případě tohoto OČIVIDNÉHO nepodarku jsou problémy v obou těchto zádrhelových případech. Průřez vlastního plechu konektoru a jeho pájení jsou sekundárním zdrojem tepla, špatný kontakt malé plochy konektoru s vidlicí na kartě pak primárním. Není tedy divu, že udržet tento cirkus v nehořícím stavu je loterie, protože jakýkoli nedokonalý spoj automaticky znamená přesun proudové zátěže na ostatní (lépe) spojené spoje, což ovšem automaticky znamená překročení proudové zatížitelnosti spoje, která je i v ideálních podmínkách na hraně.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ona není na hraně. Ten konektor zvládá mnohem víc.

https://twitter.com/hms1193/status/1585257428291325958?ref_src=twsrc%5Et...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pokus to byl hezký, ale Hasan to tam hned pěkně uzemnil. Navíc ty sám, upalovač zásuvek, jistě znáš časové hledisko, že ano?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

BTW, tohle je podle mě hlavní důvod, proč je osmipin dimenzovaný na nižší proudy.

https://www.google.com/search?q=male+atx+terminal+pins&tbm=isch&ved=2ahU...

Redukce s těmito kolíky se používají naprosto běžně.

U 12VHPWR měl samec zatím vždycky plné kolíky.

A jinak jsou i u samic běžné „dimply“. Dokonce jsou tam jenom dva.

https://www.google.com/search?q=female+atx+terminal+pins&tbm=isch&ved=2a...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

plnost/neplnost kolíků nehraje tak velkou roli. Tlustší plech 6-8pinu natvarovaný do kolíku bude mít velmi podobný průřez jako subtilnější 12VHPWR "plný" pin. A spoj s kabelem bude u většího konektoru vždy logicky lepší (větší plocha, menší mechanické namáhání)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jenže na rozdíl od plného se ten plechový kolík deformuje. Zapojováním i ohýbáním.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To je dost odvážné tvrzení. Já bych řekl, že bude záležet na způsobu naohýbání a rovnou bych si dovolil tvrdit, že ohýbaný pin (pokud je kvalitně vyroben) bude pevnější vůči ohybu než plný materiál - tohle se přece běžně používá i ve velké mechanice, íčka, elka apod.
Druhá věc je samozřejmě kvalita výroby, ale to platí pro oba případy.

Co se opakovaného zapojování týká, daleko větší "úpadek" tolerančních limitů bych viděl u dutinek.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ech. Né, Íčka a účka se ve velké mechanice nepoužívají proto, že je to pevnější nebo odolnější, používají se proto, že množství materiálu uprostřed nosníku má na jeho pevnost v ohybu malý vliv, protože uprostřed průřezu nosníku je nižší normálové napětí než při okrajích. V podstatě je uprostřed potřeba jenom tolik materiálu, aby ten profil udržel při zatěžování stabilní průřez. Ale není to pevnější než plný nosník, naopak.

https://www.fce.vutbr.cz/STM/hokes.f/pdf/v-21_22-1/BD002_T2_01_Napeti_pr...

Má to co dělat s kvadratickými momenty průřezu a je to strašně zábavné čtení.

https://mi21.vsb.cz/sites/mi21.vsb.cz/files/unit/pruznost_a_pevnost.pdf

Prostě se jenom nevyplatí dělat plný nosník, když je íčko ve výsledku lehčí i levnější a udrží skoro stejně. Ale musejí se pak taky zatěžovat ve správném směru.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

".. íčko ve výsledku lehčí i levnější a udrží skoro stejně. Ale musejí se pak taky zatěžovat ve správném směru .."

Souhlas.
Ale formuloval bych to spíš takto: "Musí se přijmout opatření, aby nemohlo dojít k zátěži v nesprávném směru (boční zátěž, zkrut, ...)."

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Vybral sis íčko, OK, ale pin přece íčkem není, v průřezu je to čtverec, takže zatěžování v obou osách je OK. A zbytek potvrzuje to co jsem psal.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Fakt se v tom chceš dál matlat? Plechový pin je účko.

Při namáhání na ohyb se to účko v jednu chvíli rozšklebí a zlomí. Vem si UD profil na sádrokartony, otoč ho vzhůru nohama a zkus ho ohnout. Do nějakého okamžiku, kdy bude míst stabilní průřez, bude pružit, ale ve chvíli, kdy se trochu rozšklebí, se rychle zlomí. To je pin z plechu. Plný pin něco takového neudělá, nemůže se rozšklebit. Ale to není podstatné.

Tady na to účko tlačí samice zboku přes ty dimply. Ten plech má nějakou elastickou a plastickou deformaci, a unavuje se i cyklickým namáháním. Už při lisování tam dochází k nějakým plastickým deformacím, takže to není tak pevné a nepruží to tak jako plech, co ohnutný není. Ale to asi není podstatné.

Když na to účko zatlačíš zboku, tak se prohne dovnitř. Pod tou samicí to uhne. Časem se okntakty opakovaným zapojováním a rozpojováním rozšklebí, obzvlášť pokud se to tam nestrká přesně rovně. Samice směrem ven, kolík se zmáčkne směrem dovnitř.

https://www.amazon.com/Molex-18-24awg-Terminal-39-00-0040-Connectors/dp/...

U pevného pinu nemají boky kolíku kam uhnout, je to plné. Roztahuje se samice, obrušují se dimply, zvětší se jejich kontaktní plocha. Pruží jenom samice, drží to pevněji, má to lepší kontakt. A navíc jsou u plného kolíku kontaktní plochy čtyři, u plechového v podstatě jen tři.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Plechový pin rozhodně účko není - jde buď o hranatý nebo kulatý profil. U-profil má dutinka. A můžeš se kouknout prakticky všude, kde se to používá - molexy, nebo právě ATX konektory.
Takže je otázka, o čem je konktrétně řeč? Původně byla sice o dutinkách, ale tys to přesunul na piny/kolíky (tedy to, co u 8-pinu i 12VHPWR je na straně zdroje či karty.)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tohle je u profil. Účko. Říká se tomu tak.

https://www.google.com/search?rlz=1C1YTUH_csCZ1010CZ1010&sxsrf=AB5stBjwq...

Takhle vypadají piny u molexů ATX, které se krimpují na kabel. Stejné se používají i u 150W osmipinů třeba u redukcí ze dvou šestipinů na jeden osmipin. To je imho hlavní důvod, proč jsou ty klasické osmipiny limitované na 50 W na pin. Ne to, jak je to velký, ale to, že se používají tyhle kolíky.

https://drive.google.com/file/d/13ionsOgH-qK3akjHaxBBV9JpQg-lAqw-/view?u...

Dutinka na ty stěny tlačí zboku, tím je mačká k sobě. Opakovaným zapojováním a namáháním se ty stěny zmáčknou k sobě. U plného kolíku se nic nezmáčkne. Vydrží víc.

U klasických osmipinů se běžně používají na redukcích i výše vyfocené plechové kolíky. U 12VHPWR jsem na straně samce viděl vždycky pouze plné kolíky.

https://www.moddiy.com/products/ATX-3.0-PCIe-Gen-5-12VHPWR-MicroFit-3.0-...

Po padesáti zapojeních je ten kabelový kolík z plechu volnější než nový plechový pin, a i ten nový jde plechový jde při zapojování do dutinky míň ztuha než plný pin na kartě.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja by som povedal, ze to nie je spravne / nespravne pouzitie *alebo* mizerny dizajn kontaktov. Ono to moze byt oboje naraz. Mizerny dizajn kontaktnych ploch je inziniersky problem. To, ze konektor ide nedopojit a potom sa uz tak mizerny kontakt moze este zhorsit je problem na poli tzv. "functional safety". Nie je to navrhnute tak, aby to minimalizovalo sancu na vznik bezpecnostneho problemu.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Prostě to není "Wasserdicht, Bombenfest und Idiotensicher!" :-D

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Funkcna bezpecnost je uplne normalna zalezitost pri vyvoji akejkolvek spotrebitelskej veci, ktoru budu v konecnom dosledku pouzivat bezni ludia.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ale já to přece nerozporuju, dokonce s tím i souhlasím. ITIL pro to má výrazy "fit for use" a "fit for purpose."

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Za celú dobu 16-pinu sme mali len jednu reklamáciu. Aj to zákazník priznal že menil káble za vzhľadovo krajšie :) a pravdepodobne nedotlačil konektor až na doraz.
Nový konektor má byť viac blbuvzdorný, ale to ukáže až čas.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To je asi tak relevantni udaj, jako prohlasit druheho ledna: "Dnesek byl nejteplejsi den letosniho roku." :-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Je vidět že pisálek No-X moc 4090 v ruce nemel. Hned po vydaní, u 4080 i 4090 stačil dotek napájecí redukce s bočnicí a kabel lezl ven. Krásně to ukázal Gamers nexus v jejich video o 4090. Nicméně už od cca Ledna vyrvat konektor z 4090 nebo 4080 je problém a drží jako 8 pin. 4070 a 4070ti drží úplně stejně. Takže nějakou úpravu udělali už v lednu bud na kartě nebo redukci..

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Stejně ty zkrácené piny nepomohou, když byl problém i u grafik kde byl prokazatelně konektor zapojen správně tak i teď když ho domačknu to nebude řešit problemt

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Toto řešení - neřešení se mi moc nelíbí. Pobavilo by mě, kdyby se problém objevoval i na těchto nových RTX 4090 a RTX 4070.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Nestacilo by tie konektory vyrobit z keramiky ? :-D Pripadne pouzit plasty s vyssou teplotou tavenia (napr. PTFE). A pre piny spravit pridavne chladenie aby sa netavili cinove spoje :-D

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To by moc nepomohlo, protože s teplotou roste odpor, nakonec by to prostě jenom topilo a nefungovalo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vybírám RTX 4070 a mám teda v merku dvě a obě jsou s 8-pinem (jednim!), na 12/16 pin se jim můžu z vysoka.
Doufám, že AMD ani s RDNA4 na ten 12/16 pin nepřejde, protože teda bych už konečně taky rád jednou kartu od AMD a doufám, že už to tentokrát vyjde!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pokud si opravdu pořídíš tu 4070, tak nebudeš mít docela dost dlouhou dobu důvod na další upgrade.

Mážeš klidně počkat, jak dopadnou pokusní králící, kteří tomu lákání neodolají.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Občas to tu píšu a někteří mi už za to nadávají, že nepotřebují vědět, jak to mám doma. :-)
2PC:
1.3800X + GTX1080
2.5800X + RTX3080
Momentálně proběhl levný upgrade:
1.5700X + GTX1080
A příští týden bych z toho rád udělal:
1.5700X + RTX4070
Případný nákup RDNA4 grafiky by se zase týkal toho druhého PC. ;-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

podle mého skromného názoru mají problém až odběry blížící se 400W. Mám 4070Ti a je chladnější než 3080tka a to výrazněji. Trochu to v NV nedomysleli, ale samotný 16pin konektor není špatný, ale vidím tam touhu po maximálním šetření. Co se může oblbnout u sběrnice to prostě u elektřiny neošulí, kvalitní materiál na takový příkon je potřeba.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

NVidia vymyslela "skvělý" 12/16pin konektor, který nikdo nechtěl a nepotřebuje. 2x8pin nebo i 3x8pin udělá úplně stejnou službu a navíc to, že 8pin umí maximálně 150W, je jen umělé omezení, protože někdo při vývoji konektoru myslel a bylo mu jasné, že výrobci to budou šulit a ti horší k tomu potáhnou uzoučké kablíky. Jinak, když by to omezení nebylo, tak na tom 8pinu u slušného výrobce zdroje klidně můžeš táhnout i přes 200W a hořet to nebude!

Nakonec NVidia není jediná, která vymýšlí tyto "skvělé" produkty. Intel zase vymyslel super standard BTX namísto ATX. Opravdu to promyslel a vymyslel lépe, akorát to nikdo kromě Dellu nechtěl, takže naštěstí to Intel zabalil a dodnes máme ATX a překvapivě nám úplně stačí. :-)

Za mě teda, ať už konečně AMD předvede pořádnou grafiku RDNA4 a zachová 8piny a zaručuju, že do takové grafiky jdu na 100pro a hnedle bude mít AMD větší podíl na trhu grafik!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mám pocit, že s PCIe 8pinem si výrobci u silných PSU často troufají na 300W (například duální PCIe 8pin kabely, případně tento 600W kabel z dvou 8pinů na jeden 12pin).
https://www.tomshardware.com/reviews/corsair-rm1000x-2021-power-supply-r...
https://cdn.alza.cz/Foto/f4/DO/DO101a16a1.jpg

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jo, ale není to přesné. V tom osmipinu na straně zdroje jsou čtyři žluté (+12 V) a čtyři černé (GND), na straně konektoru do karty jsou to už jenom tři žluté (+12 V) a pětkrát zem s tím, že ty dva černé oddělávací na 6+2 jsou signální (signalizují, jestli přes to může jít 75 nebo 150 W).

BTW, a na tom konektoru ve zdroji jsou plné piny.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Máte pravdu, takže to přeformuluji: ".. troufají si na 600W přes 4/3 PCIe 8pinu".

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Chtěl jsem si koupit Nvidii 4xxx, Ale tahle ostuda s konektory mne tak zhnusila. Pokrytectví a snaha ušetřit za odepsání investic do nebezpečného konektoru, hamižnost kontra ohrožení zákazníků. Nedám si do WS takové kurvítko, ještě mi tam požárem poškodil zbytek HW.
Se skřípěním zubů jsem si nechal VEGU FE 16GB a kvůli encoderům dokoupil Intel A380.
Dokud to Nvidia neodepíše jako totální selhání, na jejich karty jim zvysoka kašlu.
Prostě drzost, nenažranost, nadutost.. Chce se mi zvracet velebnosti. A to je jen primitivní konektor na 50A..

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

RTX4070 to nemá povinné a někteří výrobci tam dávají 1x8pin na 150W a 50W táhnou přes slot. Takže 12/16 pin nemusíš použít.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

aspoň že tak..

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ještě se tímto chci vrátit k zasraným čobolákům, Češi promiňte zde za ot.
https://www.novinky.cz/clanek/zahranicni-evropa-ceska-dostala-v-bratisla...

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Ako sa to lisi od tvojho "zasrani cobolaci"? Si uplne rovnaky ako ti zachranari.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Čo bolo, bolo.
Vy ste blázni. Ja nie.
Terazky som už lietadlo.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Drž hubu Slovenský ovcomrdale a nesrovnávej mě s těmi vašimi záchranářskými prasaty.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Tohle sem nepatří. A ani nikam jinam v tomhle státě.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

A není to málo Antone Pavloviči ?...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Samozřejmě jsem provedl pro mě limitní nejnáročnější test výkonu této karty. Ubližuji jí tím, že tuto PCIe 4.0 ×4 záležitost provozuji v PCIe 3.0 slotu zastaralé platformy Comet Lake. Každopádně Skyrim běží perfektně v 2560×1440/Ultra (to víceméně běžel i před 8 lety na pomalejší 2GB GeForce GTX 750 Ti), karta je sice hlučnější v zátěži, ale nic co by v herní vřavě vadilo. Za běžného provozu tichá, pod hranicí rozlišitelnosti. Věřím, že na tuhle hru bude stačit jednoho dne i v 3840×2160. Jistě za tichost vděčí i letité skříni Fractal Design Define R3 (stále spokojenost). Tichý je i loňský zdroj (připomenu: Fortron 650W Bronze).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já mám na 4070 (Inno X3 - lepší třívětráková verze) jedinný 8 pin. 4070 totiž může mít 8pin(y), zatímco 4070Ti už jak nařizuje Nvidia "musí" mít 16pin. Proto mi přijde 16pin na 4070 jako totální blbost když tam ani nemusí být a btw byl to jeden z důvodů proč jsem 4070 pořídil. 16pin nebo podobná blbost by už převážilo mou volbu nejspíše k Radeonu. Nvidia dělá debilní rozhodnutí kde může

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.