Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Nvidii došla trpělivost s TSMC, hledá pomoc u Samsungu

nvidia logo na waferu TSMC
I když se tchajwanský výrobce čipů stále snaží prezentovat v co nejlepším světle, ztrácejí zákazníci se skurilní 28nm výrobou trpělivost a hledají alternativy. Samsung po Qualcommu oslovila i Nvidia…

Pokud pomineme neoficiální šeptandy, přišla první zpráva na téma špatného stavu 28nm procesu v únoru. CEO společnosti Nvidia tehdy oznámil, že kapacity ani výtěžnost nejsou takové, jak se očekávalo, a pokud se situace nezlepší, bude část produktového portfolia ponechána na 40 nanometrech.

V prvním kvartálu se na TSMC nahrnulo 5× více objednávek než na konci loňského roku, takže se dostupné kapacity zcela zaplnily a pro další zákazníky už nebyl prostor. Ti - především výrobci ARM procesorů - oslovili Samsung a UMC. Například Qualcomm již zahájil jednání s UMC i GlobalFoundries. K neuspokojeným zákazníkům se nyní řadí i Nvidia, která podle DigiTimes zahájila výrobu 28nm vzorků u Samsungu.

Pokud vše půjde dobře a dojde i na sériovou výrobu, nastane docela zajímavá situace: Apple, který si původně své procesory objednával u Samsungu, nyní bere od TSMC a naproti tomu Nvidia zvyklá vyrábět u TSMC začne odebírat od Samsungu.

Ačkoli se TSMC příliš nemá k investicím pro rozšíření výroby, které by přesáhly původní plán, je možné, že jí nakonec nic jiného nezbyde. Firma totiž ohlásila, že případné změny ve financování rozvoje zveřejní na setkání investorů, které se bude konat za týden - 26. dubna.

Tagy: 

Diskuse ke článku Nvidii došla trpělivost s TSMC, hledá pomoc u Samsungu

Pondělí, 23 Duben 2012 - 11:42 | bans | Vyteznost a objem vyroby jsou 2 odlisny veci
Čtvrtek, 19 Duben 2012 - 20:13 | Libor Gilar | Posledně Igor Staněk tvrdil, že "výtěžnost...
Čtvrtek, 19 Duben 2012 - 19:48 | Dave Tramtunberk | Konečně taky někdo v logistice použil mozek a...

Zobrazit diskusi