Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Objednala si Česká protipirátská unie kampaň v seriálu „Ulice“ na Nově?

Ulice (deformovaná) (© CET 21 spol. s r.o., modified by Deep in IT staff)
PP. Tak to není jen tak obyčejné „dvojité péčko“, ale označení pro „Product Placement“, tedy reklamu zakomponovanou typicky přímo do filmu (zpravidla seriálu) či zábavného pořadu. U nás je legální od loňského května, přičemž do něj ještě má co mluvit zákon o audiovizuálních mediálních službách z loňského června. Vysílaný pořad je v TV typicky označen piktogramem s písmeny „PP“. U 1939. dílu seriálu Ulice na Nově jsme však nic takového nezaznamenali, přesto jsme v pořadu našli známky dobře skryté reklamy, ještě navíc s lživým podtextem (byť vzato jako celek o vysloveně lživou reklamu nejde). A na co že to byla reklama? Na „protipirátskou unii“ (v dílu nepadla vysloveně zmínka o tom, že by šlo o Českou protipirátskou unii, spíše než reklama to vypadá jako dobře umístěná protipirátská kampaň), jejíž zástupce je přítomen jednání policisty, který zabavuje seriálové postavě počítač kvůli důvodnému podezření z porušení autorského zákona, konkrétně stahování filmů…

Pokud z nějakého důvodu seriál Ulice nesledujete (upřímně se vám nedivíme, pro nás bylo peklo zhlédnout byť tento jediný díl), pak nám snad odpustíte, že vás budeme v tomto článku obtěžovat přepisem stěžejních dialogů týkajících se skrytého reklamního sdělení. Pokud seriál sledujete, ale tento díl vám unikl, máte možnost napravit svou absenci zde (odkaz můžete použít i jako důkaz, že jsou přepisy dialogů skutečně pravé, my máme pro jistotu celý díl stažený, ovšem pustit na našem webu jej pochopitelně nemůžeme, protože bychom tím - na rozdíl od stažení - porušili zákon). Klíčová pasáž začíná už v první minutě, kde jsou jen útržky ze scén  typu „V minulých dílech jste viděli…“.

(Za nepřesnosti ve vztazích se omlouváme, seriál nesledujeme, jen jsme se snažili narychlo rozklíčovat, kdo, kdy, s kým a za kolik.)

00:49

F: „Poslední dobou, když sem přijdeš, tak jenom vypaluješ.“

M: „Protože máte bezvadný připojení.“

F: „Hele, a nemůže z toho bejt ňákej průšvih?“

M: „Kravina. Mí zákazníci jsou spolehliví, ceny mám mírný. Ty filmy si stejně na netu může zhlídnout kde kdo, zadarmo, tak co…“

To bylo jen takové naťuknutí, z něhož je od začátku zřejmé, oč jde. Mirek nelegálně prodává filmy a k jejich stahování nepoužívá vlastní připojení. Obrátky to začne nabírat v 10. minutě v momentě, kdy do bytu, odkud se stahovalo, přijde policista v doprovodu pána z „protipirátské unie“.

9:39

W: „To mi jako vážně chcete sebrat počítač?“

Č: „Ano“

W: „Jenom z důvodu, že máte podezření, že se na něm něco stahovalo?“

Č: „Nejde jen o podezření. Z vaší adresy docházelo opravdu k extrémnímu stahování dat, která monitorujeme kvůli ochraně autorských práv.“

W: „Já vám podesátý opakuju, že jsem si na něm nic nestahovala.“

P: „Tak možná někdo jiný, paní Wolfová. Váš počítač zkontrolujeme a uvidíme.“

B: „Ahoj“

W: „Ahoj“

P: „Dobrý den“

B: „Dobrý den“

Č: „…brý den“

B: „Děje se něco?“

W: „Jo, berou mi počítač.“

B: „Cože? A proč? Jako vy jste exekutoři, nebo…?“

Č: „Ne, já jsem z protipirátské unie. Máme důvodné podezření, že zde došlo k porušení autorského zákona.“

B: „Cože?“

W: „Hmm…“

P: „Abychom toto podezření prošetřili, potřebujeme počítač vaší manželky.“

W: „Já ten počítač potřebuju, já tam mám uložený všechny důležitý soubory. Chápete to?“

Č: „Paní Wolfová, nemusíte se ničeho bát. Z vašeho počítače se nic neztratí.“

W: „Já si myslím, že tady došlo k nějakýmu obrovskýmu omylu. To moh třeba někdo udělat omyl… třeba Franta … moh si stáhnout nějakej film omylem, dyť on si ho často pučoval, jo, že můj je rychlejší, tak … dyť je to ještě kluk, tak …“

Č: „A on má svůj počítač?“

W: „No má, laptop.“

P: „A můžeme ho vidět?“

W: „No … ne, on ho pučil nějakýmu kamarádovi.“

P: „Kamarádovi…“

Č: „Ovšem. Tak až ho kamarád vrátí, tak se do něho budem muset podívat také.“

Č: „Tak, my jsme hotovi. Tady mi to podepište…“

W (bez přečtení ihned podepisuje papír)

Č: „To je pro vás …“ (předává nějaký papír Wolfové) „… počítač vám vrátíme během několika hodin.“

Všichni (postupně): „nashledanou“

Ulice, 1939. díl - policista a pán z protipirátské unie (© CET 21 spol. s r.o.)

Zajímavých faktů je hned v této scénce několik. Za prvé je zajímavé, že se policista dostavil do soukromého bytu v přítomnosti osoby z protipirátské unie, která by na daném místě prakticky neměla co dělat. O něco méně je zajímavé, že se vůbec dotyční dostali do bytu provádět prohlídku (na to by potřebovali soudní příkaz, který se nevydává jen tak na běžícím pásu za kdejakou prkotinu, tím méně takovou, jako je stahování, které je samo o sobě legální, ale to je pro tuto chvíli bezpředmětné, neboť, jak se až v závěru dílu dozvíme, vlastně nešlo o pouhé stahování, ale zároveň i sdílení).

No, a pak je tu ta úsměvná scénka, kdy paní Wolfová podepisuje bez rozpaků nějaký list papíru, aniž by si jasně přečetla, co je na něm napsáno. <ironie>Toto je, milé děti, návod, jak se máte zachovat v každé situaci, která vás může kdykoli potkat. Nic si nečtěte, všechno bez váhání podepište, ať urychlíte proces, zejména váš střemhlavý pád do pořádného průseru.</ironie> Ne, přátelé, vždy platí pravidlo: podepsat můžeš, přečíst musíš, ať to po vás chce kdokoli. V tomto případě to dokonce chce zástupce protipirátské unie. Těm nemáte nic podepisovat, takové rovnou posílejte tam, kde záda přestávají mít slušné jméno, jakož i každou jinou nevyžádanou návštěvu, která zjevně nepožívá statutu veřejného činitele.

Mimochodem nepřipomněla vám věta „Máme důvodné podezření, že zde došlo k porušení autorského zákona“ něco? Ona to možná bude nějaká standardizovaná fráze, ale tady jsme si nemohli nevzpomenout na legendární BSA kazetu svého času zasílanou v černém pytlíku ;-).

Další relativně málo zajímavá, avšak důležitá (z pohledu identifikace potenciálně objednané reklamy) scénka se odehraje na začátku 19. minuty, kde se Bedřich Liška baví o situaci se svou ženou Annou Liškovou.

18:05

B: „Dneska vlítla na Lucii protipirátská policie. Zabavila jí počítač, prej tam má stažený nějaký zakázaný věci.“

A: „Jak zakázaný?“

B: „Ale tak, já nevim, třeba ne zakázaný, ale chráněný autorským zákonem.“

Možná jsme jen přehnaně paranoidní, ale opravdu byste v takové situaci coby truhlář pendlující mezi dvěma ženami (z toho jedna z nich manželka) použili termín „chráněný autorským zákonem“? Pro nás je to jeden z důkazů, že jde o „product placement“, tedy vnořenou „reklamu na dodržování autorského zákona“ (který je mimochodem podle našeho odhadu druhým nejporušovanějším u nás – první je silniční zákon).

V polovině 23. minuty začíná další na situaci navazující scénka, která je jinak zcela bezvýznamná. Bedřich od Franty (jeho adoptovaný syn?) zjišťuje, zda nešlo o nějaké nahotinky a dozvídá se, že to bylo jen „pár filmů pro kámoše z domova“.

Ve 29. minutě přichází poměrně zajímavá scéna, ve které se dostává ke slovu hlavní viník průšvihu Mirek. Zajímavá je zejména z toho pohledu, jak si asi ČPU představuje, že se chová typický stahovač, který se dostal do hledáčku zákona kvůli neoprávněnému nakládání s audiovizuálním materiálem. Troufáme si říci, že je to představa naprosto mimózní.

28:13

F: „… nazdar“

M: „Čau, hele, tady to máš a já musim letět, jo…“

B: „Nikam nepoletíš, pojď sem.“

F: „Tak … asi pojď dál…“

M: „Nazdar, Béďo“

B: „Nazdar. Ty nastartuj počítač a ty mi řekni, co jste to prováděli.“

M: „Nevim, vo čem mluvíš.“

B: „Stahovali jste ňáký filmy, ne? Vo co šlo?“

M: „Já nic nestahoval.“

B: „Jakto že ne?“

M: „Tak … občas jsme se na nějaký podívali. Ale to se může. Možná se to uložilo do kompu, ale to je všechno.“

B: „Ale mohl si někdo všimnout, že to děláte, ne?“

M: „Já nevim. Možná.“

B: „Kolik těch filmů bylo?“

M: „Pár. Jenom na koukání.“

F: (ťuká do notebooku) „Hele… tady… nic neni.“

B: „…čkej, co tam neni?“

F: „Nic. Prostě … soubory … programy, všechno je prázdný. Co si s tím dělal?“

M: „Já nic. Akorát … včera ňák špatně naskočil. Možná ho máš zavirovanej.“

B: „Hele, chlapi, já bych vás nejraději, fakt… já zavolám Lucii, snad ji nějak uklidnim.“ (volá Lucii, odchází…)

F: „Hele, co kecáš? Těch filmů nebylo pár a tys je prodával.“

M: „Nebuď blbej. Když se nepřiznáme, nic na nás nemaj. Z tvýho kompu jsem všechno vymazal, takže jseš z obliga.“

F: „No, ale já jsem tam měl i spoustu věcí do školy.“

M: „Nebyl čas, ty pako… Hele, v klidu. Nic nám nemůžou dokázat. Věř mi. … Já už fakt musim. Čau…“

F: „Počkej… a co já?“

M: „Hlavně všechno zazdi, jo? Čus.“

F: „No nazdar…“

B: (vrací se, ukončuje hovor) „… se domluvíme, až se vrátíš domu, jo? … Ahoj.“ (obrací se na Frantu) „Kde je Mirek?“

F: „Šel, no … prej… už musel jít.“

B: „Takže zdrhnul normálně… to je výbornej kamarád.“

F: „Ale my jsme fakt neudělali nic špatnýho.“

B: „To tě nenapadlo, že ty filmy jsou nějak chráněný?“

F: „Tak já nevim, Mirek říkal, že se to může.“

B: „Jo, von tomu rozumí. Co máš s počítačem?“

F: „Já nevim, prostě je všechno prázdný, smazaný.“

B: „Nojo, no … za blbost se platí, hochu.“

Ulice, 1939. díl - Franta a Mirek (© CET 21 spol. s r.o.)

Z této scény je pro nás opět do očí bijící věta „ty filmy jsou nějak chráněný“. Podle našeho názoru opět až příliš okatě objednaná scénka. Jsme přesvědčeni, že průměrný člověk při zakoupení např. DVD ani neví, že je film nějak chráněn, ať už autorským zákonem, nebo ochranou proti kopírování.

Je také patrné, že potenciální objednavatel této kampaně, jakkoli je nejspíše ve svém tažení proti „pirátům“ zoufalý, si nezapomíná pohlídat, aby skutečně k protizákonnému jednání v průběhu děje došlo. V tomto případě šlo o nelegální prodej DVD s filmy. Ke konci dílu v 39. minutě pak pro zpečetění skutečnosti, že šlo o činnost nedovolenou, dochází k dalšímu objasnění formy stahování. Podle všeho byl použit protokol BitTorrent, který umožňuje to, co stahujete, zároveň sdílet ke stažení ostatním.

38:14

F: „Mirek prostě dycky říkal, že ty filmy jsou na internetu volně k mání. A že nejlepší je, když si je stahuješ a zároveň nabízíš ostatním, který si je pak stahujou od tebe.“

A: „Franto, to jseš fakt tak naivní? Jsi nikdy neslyšel o počítačovým pirátství?“

F: „Ale jo, slyšel.“

A: „Tak vidíš.“

E: „Vy jste s Mirkem piráti?“

F: „No, tak … asi jo, no.“

E: „Tyjo, to až řeknu Martině Cejlový…“

Korunu tomu všemu nasazuje první věta popisu dalšího dílu, která zní: „Franta pochopil, že stahování filmů je nelegální.“ Pro ty, co to ještě nepochopili: tato věta je nepravdivá.

V neposlední řadě chce nejspíše „objednatel“ světu tímto dílem sdělit, že když budete stahovat filmy, může se vám stát, že policie během zkoumání důkazů proti jedné protiprávní činnosti přijde na úplně jinou. Lucie totiž měla na svém notebooku, který policista za dohledu „maňase z protipirátské unie“ zabavil, nelegálně nainstalované účetnictví a další programy. Zkrátka a dobře „nestahujte filmy, nebo vám berňák obrátí život vzhůru nohama“.

My k tomu jen dodáváme: Nestahujte filmy, seriály, nestahujte hudbu, nestahujte žádný audiovizuální materiál, který stojí za produkt nadýmání. Ne, že by to bylo nelegální, ale zjistíte, že život bez těch (******) dokáže být i krásnější. Mimochodem nechtěli jsme to moc pitvat, ale při té příležitosti si dovolíme zmínit ještě jeden článek, který vyšel rovněž v Pirátských Novinách. Jde v něm ve stručnosti o to, že ČPU sama v rámci kampaně Filmy nejsou zadarmo bez našeho svolení zkopírovala a umístila na svůj web do sekce Napsali o nás zhruba 47 % našeho vlastního obsahu (celou jednu stranu) článku o libereckém pirátovi způsobem, který již nemá s citací dovolenou zákonem nic společného. ČPU se za tento (podle našeho názoru drobný, proto jsme tomu dosud ani nevěnovali na našem webu pozornost) prohřešek omluvila a článek odstranila. Mimochodem i ta forma byla docela „profesionální“, převzatou verzi tak, jak byla vystavena na webu filmynejsouzadarmo.cz, si můžete od nás stáhnout.

Ostatně ono to není poprvé, co se podařilo Nově rozšířit príma FUD. „Společnost Microsoft začala právě dnes prohledávat pomocí internetu všechny počítače v České republice, zda v nich není kradený program Windows Vista,“ znělo před dvěma lety ve zprávách a pokračovalo to slovy: „Pakliže bude tento nelegální program v počítači nalezen, tak počítači úplně zčerná obrazovka a objeví se na ní pouze několik informací, že počítač pracuje s nelegálním softwarem“. Ale to už odbočujeme, na software se vztahují trochu jiná pravidla.

Dodatek šéfredaktora

Stejně jako v případě článku o 16letém pirátovi si opět dovolím WIFTovi do jeho textu přidat pár vlastních postřehů. Jistě jste si v průběhu čtení tohoto článku řekli, že to možná až trochu přeháníme. A priori předpokládáme, že zde "tekli nějací kapříci" od ČPU směrem k producentům seriálu, resp. TV Nova. To není pravda, náš text je záměrně tímto směrem vyostřen, aby vzbudil podobné vášně jako samotná episoda seriálu. Do vztahů TV Nova/CET 21 s jejími partnery nevidíme, nemáme v ruce žádný důkaz podporující vzájemnou provázanost seriálu Ulice s ČPU, pouze jsme po shlédnutí episody dospěli k závěru, že je v ní až příliš indicií pro takový úsudek.

Nyní ale k samotnému tématu. Já osobně nebudu soudit, kdo konkrétně "za to může" (hned vám objasním, za "co"). Seriál Ulice je vysílán od září 2005, tedy za přibližně 2 000 dní vzniklo oněch 1 939 episod. Odečtěme volna, víkendy a svátky a dává nám to jednu natočenou episodu denně. To je kadence doslova neuvěřitelná a je naprosto zjevné, že si musí vybírat svoji daň.

Je nemožné každý den po dva tisíce dnů napsat jeden dobrý scénář pro 42minutovou episodu, je nemožné každý den takovou episodu natočit, je nemožné podat dobré herecké výkony. Tato "mýdlová opera" svou 1 939. episodou toto zcela jasně prokazuje. Scénář je plytký, povrchní, herecké výkony mizerné, režie a kamera … no, zkrátka seriálová.

Nebudu zkoumat, jestli je to dílo scénáristy, objednávka ČPU nebo třeba zelených mužíčků z Marsu, ale když tvůrci v roce 2011 vytáhnou na světlo "pirátění filmů" metodou stahování a následného prodeje vypálených médií (CD? DVD?), pak se sami dokonale zesměšnili. Zejména pokud se seriál odehrává v Praze (je tomu tak? Já to opravdu nevím.), kde může mít 10Mbit/s+ připojení prakticky kdokoli kdo je v dosahu libovolného z hromady poskytovatelů. Celá zápletka je směšná a při sledování vybraných pasáží episody jsem neskutečně trpěl, až jsem to nakonec v půlce vzdal a tak z posledními pasážemi vycházím jen z WIFTova přepisu.

Každopádně sdělení episody je jasné, snaží se lidem, kteří tento seriál sledují, vsugerovat, že stahování filmů je nelegální. Pomiňme zmínku o bittorrentu, ta typickým divákům Ulice asi moc neřekne, hlavní sdělení, které je tlačeno v průběhu celé episody je "fakt, že stahování filmů je nelegální". Toto sdělení je lživé, nepravdivé, zavádějící, pojmenujte to jak chcete, ale na tomto faktu nic nezměníte. Tvůrci scénáře této episody by si měli sáhnout do svědomí, tedy za předpokladu, že to pro ně není "prostě jen práce", za kterou dostávají zaplaceno a je jim úplně jedno, jak tento seriál rozšiřuje intelektuální vakuum mezi občany ČR (nebo kdo ví, možná se pak doma královsky baví nad tím, co "jim v Nově prošlo za hrůzu").

Co by bylo zajímavé zjistit, by byla taková malá sonda do svědomí členů štábu tohoto seriálu. Opravdu někdo věří tomu, že NIKDO z nich si nikdy žádný film nestáhl, potažmo členové jejich rodin? Možná by se celý tento náš dnešní elaborát dal shrnout takto: očividně upadající kvalita seriálové produkce TV Nova krásně dokumentuje upadající podíl této televize na českém trhu…

Tagy: 
Zdroje: 

Zpracováno volně na motivy článku z Pirátských Novin a přidružené diskuze, Voyo

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Objednala si Česká protipirátská unie kampaň v seriálu „Ulice“ na Nově?

Úterý, 8 Březen 2011 - 08:08 | Necroman | Clovek, ktery v dnesni dobe stahuje...
Úterý, 8 Březen 2011 - 07:43 | Stanislav Hodaň | Ta věta "Franta pochopil..." nemusí být...
Pátek, 4 Březen 2011 - 20:54 | next_ghost | ČPS obratem vydala článek na Pirátských novinách...
Pátek, 4 Březen 2011 - 15:26 | Pety | Nějak nechápu, co jsem napsal nenávistného? Mně...
Čtvrtek, 3 Březen 2011 - 03:30 | Jan | A na ostatní zákony se neptají? Co je to za...
Čtvrtek, 3 Březen 2011 - 03:28 | Jan | Ty je nějak šmíruješ nebo proč tady šíříš...
Čtvrtek, 3 Březen 2011 - 03:23 | Jan | Co je na nich rychlejší? 20 minutový díl seriálu...
Středa, 2 Březen 2011 - 20:41 | a a | pozri si ten diel a pochopíš, tam je to trochu...
Středa, 2 Březen 2011 - 15:35 | JirkaH76 | pane Lacino, bezte do prdele!
Středa, 2 Březen 2011 - 13:30 | petr ib | jedinný rozumný způsob jak něco v TV zkouknout (...

Zobrazit diskusi