Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Jak udělat z levných Windows 8 dražší? Objednejte si instalační DVD!

Instalační média Windows 8 Pro
Tento článek volně navazuje na náš článek z října, kdy jsme objednávali Windows 8 Pro za méně než 8 stovek. Už tehdy jsme doobjednali instalační DVD. Přišlo až nyní. Proč?

Kapitoly článků

2.  Co když DVD nepřijde?

Na webu Microsoftu se dozvíte, že číslo na podporu elektronického stažení software pro ČR je 841 300 300. Zcela pochopitelně se vám ozve automat, u nás familiérně přezdívaný „plechová huba“. Ta vám hned na začátku kromě tradiční informace o monitorování a nahrávání hovoru suše oznámí, že „osobní informace získané v průběhu hovoru mohou být uloženy a zpracovány v kterékoli zemi, kde Microsoft poskytuje své služby“. Poté, co se klávesami telefonu proťukáte tam, kam si myslíte, že se potřebujete proťukat, následuje rozhovor s živým operátorem.

Operátor po nás nechtěl číslo objednávky, ale jméno, příjmení, e-mail a telefonní číslo (v souvislosti s výše uvedenou informací od „plechové huby“ začne paranoik přemýšlet, jestli by nebylo lepší těch necelých pět stovek oželet, ale nemějte strach, stejně o vás už všechno vědí, nic nového se kromě znění vašeho hlasu nedozví ;-). Podle toho si číslo objednávky sám dohledal.

Vysvětlili jsme mu, že ani do této doby nic nepřišlo. Bylo nám sděleno, že se to stát může, že se disk může cestou ztratit. Následně jsme byli dotázáni, zda chceme objednávku zrušit a vrátit peníze, nebo zda trváme na tom, že ta instalační média chceme. Vybrali jsme druhou možnost, načež obratem přišel ještě během rozhovoru e-mail s potvrzením další objednávky. Tentokrát šlo o objednávku zdarma, opět na instalační disky a opět s novým číslem objednávky.

Druhý mail s objednávkou záložního disku Windows 8 Pro
Druhý mail s objednávkou záložního disku Windows 8 Pro

I ukončili jsme rozhovor s operátorem a nezbývalo než čekat na další oznámení o tom, že „Vaše DVD je na cestě“. Skutečně za 4 dny dorazilo.

Druhý mail - Vaše DVD je na cestě
Druhý mail - Vaše DVD je na cestě

Samotná DVDčka tentokráte dorazila také, a to přesně týden po obdržení e-mailu o jejich odeslání. Pokud tedy nenastanou komplikace, do 14 dnů od provedení objednávky můžete mít vaše disky s Windows 8 Pro doma.

Balení instalačních DVD Windows 8 ProBalení instalačních DVD Windows 8 Pro - 32bit. a 64bit. verze

Pokud by vás zajímalo, proč přišla anglická edice, pak vysvětlením by mohla být skutečnost, že jsme upgrade prováděli z anglické verze Windows 7 Ultimate (sice s českým jazykovým balíčkem, ale i tak to asi pomocník pro upgrade vyhodnotil tak, že by nám měl poslat anglickou verzi). Žádná velká tragédie to není, instalace sice proběhne v angličtině, ale není poté problém přímo z Windows Update doinstalovat jakýkoli podporovaný jazykový balíček, češtinu či slovenštinu nevyjímaje.

Balení obsahuje disky dva: 32bitovou i 64bitovou edici. Pokud jste tedy objednávali z 32bitových Windows XP, můžete touto cestou přijít i k 64bitové instalačce, zatímco elektronické stažení vám poskytlo pouze 32bitovou verzi.

Instalační média Windows 8 ProHologramy na instalačním disku Windows 8 Pro
Pro detailisty: Volume label 64bitové verze disku je HRM_CCSA_X64FRE_EN-GB_DV5.

Pravé disky poznáte podle toho, že obsahují ve středové a okrajové části hologramy. Kdybychom chtěli být konkrétní, hledejte na vnějším okraji slovo Microsoft, které se při určitém naklonění mění na Genuine.

Hologram na instalačním disku Windows 8 Pro - MicrosoftHologram na instalačním disku Windows 8 Pro - Genuine

Proč to celé podstupovat, když to jde zdarma?

Teď vás určitě napadne otázka, proč vlastně toto celé podstupovat a platit dalších 5 stovek, když vám už samotný průvodce instalačku stáhne. Máme pro vás dvě odpovědi.

Tou první je, že elektronickou cestou si stáhnete instalačku a případně vypálíte nebo zapíšete na flešku ve formě, kde je vše zabalené v souboru install.esd. S tímto souborem kromě samotné instalace nemůžete dělat nic, nejde to nijak normálně rozbalit, editovat či použít s různými nástroji jako imagex a podobně. Naproti tomu na instalačních discích je klasická distribuce se souborem install.wim, kde všechny známé fígle fungují.

Druhá odpověď žádný hlubší význam nemá. Jistě najdete na internetu tato DVDčka zdarma ke stažení, otázku legality nechť řeší vaše svědomí samo podle vlastního uvážení. Třetí odpověď, kterou si jistě vymyslíte sami (Windows 8 ani zadarmo, natož za 12 stovek), není předmětem tohoto článku. To budeme řešit možná někdy jindy.

To by bylo pro tuto chvíli k Windows 8 vše. Připravujeme pro vás ještě jeden článek, který bude podobně na hraně jako článek na sesterském CDR serveru o provozování Windows XP v Oracle VM VirtualBoxu. Jako poděkování za vaši trpělivost při čtení tohoto článku vám na úplný závěr nabízíme ještě galerii screenshotů od objednání Windows 8 Pro elektronickou cestou, až po dnešní závěrečné řešení.

Tagy: 
Kapitoly článků
2.  Co když DVD nepřijde?

Galerie ke článku

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Jak udělat z levných Windows 8 dražší? Objednejte si instalační DVD!

Neděle, 16 Prosinec 2012 - 20:52 | Trashman | Jak je vidět, tak Microsoft používá úložiště,...
Neděle, 16 Prosinec 2012 - 20:12 | Pan_Filuta | Přídávám další zkušenost, zajímavá chyba v českém...
Pátek, 14 Prosinec 2012 - 09:24 | Pan_Filuta | Jen doplním že bylo nutné přenastavit několik...
Pátek, 14 Prosinec 2012 - 08:43 | Max Devaine | Nemyslím si, že už to mají jednotné a...
Pátek, 14 Prosinec 2012 - 08:31 | Jan Simunek | Tak mě se stalo přesně to samé co v redakci....
Čtvrtek, 13 Prosinec 2012 - 21:23 | Pan_Filuta | Bohužel nemohu potvrdit že to není rozdíl,...
Čtvrtek, 13 Prosinec 2012 - 18:42 | Trashman | Podobným způsobem jde řešit nemožnost aktualizací...
Středa, 12 Prosinec 2012 - 22:57 | WIFT | [IT_machr]Potřebuješ speciální holorecorder.[/...
Středa, 12 Prosinec 2012 - 22:55 | WIFT | Nezkoušel jsem to, ale co jsem tak zjišťoval,...
Středa, 12 Prosinec 2012 - 22:52 | Anonym | Děkuji, potvrzuju, že se mně stáhly x64, přestože...

Zobrazit diskusi