Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Obsah balení, chlazení a provoz karet

GeForce 6600 LE, Radeon X550 a X600 Pro
Do redakce nám dorazila k otestování grafická karta Radeon X550 od společnosti Sapphire. No a protože jsme si říkali, že by to nebylo příliš zábavné a současně, aby této kartě nebylo při testech smutno, přibrali jsme jí jako partnery ještě karty Radeon X600 Pro a GeForce 6600 LE SilentPipe, obě od společnosti Gigabyte. Na to, jak si tyto karty vedly při vzájemném porovnání, se podívejme v následujícím testu.

Kapitoly článků

Obsah balení

Sapphire Radeon X550

Sapphire Radeon X550 zadní strana Sapphire Radeon X550 celé balení Sapphire Radeon X550 předek

Sapphire ke svému Radeonu kromě manuálu a driverů na CD přidává S-VHS - cinch redukci pro TV výstup a Cyberlink PowerDVD 6 ve dvoukanálové verzi.

GigaByte Radeon X600 Pro

Gigabyte Radeon X600 Pro zadní strana Gigabyte Radeon X600 Pro celé balení Gigabyte Radeon X600 Pro předek

S Radeonem X600 Pro od Gigabyte dostanete kromě manuálu a driverů na CD ještě hru SpellForce, Cyberlink PowerDVD 5 a kabel pro S-VHS i kompozitní TV výstup.

Gigabyte GeForce 6600 LE

Gigabyte GeForce 6600 LE zadní strana Gigabyte GeForce 6600 LE celé balení Gigabyte GeForce 6600 LE předek

Ke GeForce u Gigabyte přibalují navíc „panýlek“ s video výstupy S-VHS a komponentním YPbPr resp. kompozitním cinch, Cyberlink PowerDVD 6 a redukci DVI-VGA pro případ, že byste chtěli připojit dva analogové monitory.

Chlazení a provoz karet

Sami jste si již z fotografií jistě všimli, že zatímco oba dva Radeony nesou klasické aktivní chlazení, GeForce používá firemní "specialitku" Gigabyte v podobě SilentPipe pasivního chladiče s jednou heatpipe. Toto chlazení pro Gigabyte produkuje přímo společnost Zalman.

Vzhledem k tomu, že Radeon X550 od Sapphire nám dorazil do redakce nejdříve, měli jsme možnost jeho větráček prověřit v praxi o něco déle než u zbývajících karet (což však nevadí, viz dále). Rovnou vám řekneme, že zhruba po 10 dnech začal dělat „kravál“ typický pro malý vysokootáčkový větráček s kluzným ložiskem. V tu chvíli to nebohý recenzent (tedy já ;-) nevydržel, větráček odpojil a před kartu postavil (viz fotografie na další straně) nízkootáčkový 8cm Arctic Cooler TC (s ohledem na zbývající větráky v testovacím stroji naprosto neslyšitelný), který odváděl práci minimálně stejně dobře. Standardně osazeným chlazením to tedy u nás tato karta nevyhrála.

Radeon X600 Pro od Gigabyte naproti tomu ani nedostal šanci se v krátkém časovém horizontu nikterak projevit z hlediska zhoršujících se parametrů větráčku. Jako by se nám to ale větráček na kartě snažil vynahradit, měl ještě podstatně vyšší otáčky, než ten od Sapphire, takže po patnácti minutách s tímto větráčkem v akci půl metru od hlavy jej recenzent opět odpojil a nasadil nyní již prověřený 8cm Arctic Cooler TC a začal si pochvalovat to ticho. Tato karta tedy svým chlazením přímo zklamala. Výrobce měl raději použít větší hliníkový masiv a větráček s nižšími otáčkami. Nicméně nutno podotknout, že v případě obou Radeonů by osazení karty v zavřené skříni (třeba i pod stolem) za asistence BOXového chlazení na procesoru neznamenalo žádné navýšení celkové hlučnosti počítače. Zkrátka by hluk těchto karet spolehlivě zanikl v hluku celého PC.

Na závěr si představme bonbónek v podobě naprosto tichého pasivního chlazení na GeForce 6600 LE od Gigabyte. Zde není co dodat, karta nevyluzovala žádné slyšitelné zvuky. Na druhou stranu ale dodejme, že přeci jen pro jistotu, vzhledem k testování ve stavu volného rozložení komponent na stole, jsme přeci jen i na tuto kartu nasadili zmiňovaný 8cm větrák, abychom tak simulovali průtok vzduchu běžnou zavřenou skříní. Karta se totiž při maximální zátěži ve 3D při pouhém vysálávání tepla do prostoru velmi značně zahřívala a to natolik, že druhá strana chladiče (tedy ta, která je ve skříni typu „tower“ na vrchu karty) byla tak horká, že se na ní nedala udržet ruka a dotekem na samotnou heatpipe jsme si koledovali o popáleniny (i při takto „žhavém“ provozu však byla karta stoprocentně stabilní a 3D scéna nevykazovala žádný rozpad obrazu či vznik nežádoucích artefaktů v důsledku přehřívání čipu, protější strana chladiče, tedy ta, která sedí na GPU, byla totiž jen standardně teplá, heatpipe tedy fungovala skvěle). Za toto chlazení tedy Gigabyte získává velké plus.

Kapitoly článků

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Srovnávací test GeForce 6600 LE, Radeon X550 a X600 Pro

Úterý, 2 Květen 2006 - 11:04 | Anonym | to: svitivka  to je prave ta vychytavka...
Neděle, 11 Prosinec 2005 - 22:25 | Anonym | nvidia refresh rate: open the Windows Registry...
Pondělí, 24 Říjen 2005 - 19:01 | Tom V | Jenom takovej mensi technickej dotaz: O tom...
Pondělí, 24 Říjen 2005 - 12:39 | Anonym | ja nerikam never more, jen mam naopak lepsi...
Pondělí, 24 Říjen 2005 - 10:22 | Anonym | Mohol by mi niekto poradit najjednoduchsi sposob...
Pondělí, 24 Říjen 2005 - 10:02 | Johnny CAT | 2 Krozyk, nedelak, dicini & all others:...
Pondělí, 24 Říjen 2005 - 08:53 | Anonym | Doom3 timedemo demo1 - tento test vzdy pustam...
Pondělí, 24 Říjen 2005 - 08:50 | Krozyk | dicini: Mám zkušenost přesně opačnou a taky tady...
Pondělí, 24 Říjen 2005 - 01:05 | Anonym | dicini: tak bud rad, ze nemas TNT2 nebo Geforce 2...
Neděle, 23 Říjen 2005 - 20:40 | Anonym | Mam staru ATI 9500 Pro (skoro 3 roky). Nikdy som...

Zobrazit diskusi