Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Online hry a stimulace mozku

PR článek
Lidský mozek funguje obdobně jako sval: můžete jej pravidelně trénovat a zesílit. V opačném případě se lenost projeví sníženou koncentrací, slabou pamětí či zvýšenou únavou. Tou nejzábavnější cestou stimulace je hraní vybraných videoher.

Mozek je zřejmě nejzajímavějším a nejsložitějším orgánem lidského těla. Díky němu chodíme, mluvíme, dýcháme a myslíme. Je to také nesmírně komplexní orgán a na jeho léčbu a studium je zaměřeno hned několik oblastí medicíny a vědy, které se mnohdy vzájemně překrývají. Některé tyto disciplíny známe již od starověku, takže by se zdálo, že o mozku víme vše, ale opak je pravdou. I po několika 1000 let jsou nám určité aspekty našeho řídícího centra záhadou. A protože je mozek orgán tolik komplikovaný, zvykli jsme si informace o něm zjednodušovat, abychom je lépe pochopili. Vznikly mýty a lži, které přežily až do dnešní doby a tou zjevně nejznámější je onen záhadný desetiprocentní vzorec.

I vy jste snad již slyšeli o tom, že člověk využívá jen 10 % kapacitu mozku. Lidský mozek však ladem neleží, nemá nevyužité rezervy a pracuje naplno. Něco však pro zvýšení jeho kapacity můžete udělat – stimulovat jej.

Cílem stimulace je zlepšení kognitivních funkcí mozku, tedy např. paměti, koncentrace, rychlosti zpracování informací, schopnosti vyjadřování se a porozumění. Kromě meditace, fyzické aktivity, multitaskingu či kreativních činností je doporučovanou a hlavně zábavnou formou stimulace mozku pravidelné hraní her. Je však dosud sporné, kterých a v jakém věku. Novodobým fenoménem se stávají videohry pro stimulaci mozku na internetu.

Brain games (či mind games), jak se dnes běžně nazývají tréninkové programy pro stimulaci kognitivních funkcí, přicházejí v široké nabídce z dílen mnoha výrobců v podobě online her a aplikací. Jejich boom se neobešel bez zajímavých studií, či dokonce konsensu akademické obce, který na počínání obchodníků s všelékem na ochablý mozek pohlíží kriticky. Existují však i přezkoumání, která moderní videohry vidí jako sofistikované nástroje nabízející prostředí zásadní pro změny chování, pro učení a podporu plasticity mozku. Ze své podstaty navíc videohry zahrnují převážně aktivní formy učení (obvykle účinnější než učení pasivní). Je však nutné, aby proběhly další výzkumy, než bude zcela zřejmé, které typy podnětů a aktivit jsou přínosné pro kognitivní funkce v běžném životě a které hry z ohromného výběru jsou opravdu vhodné pro zlepšení fungování mozku a kognitivních schopností.

Některé hry, včetně her stimulujících mozek, lákají uživatele i na další pozitivní přínosy. Tím hlavním je celkové zklidnění. Zatímco brain games slibují kvalitnější využití potenciálu či účinný prostředek v boji proti stárnutí naší „řídící věže“, relaxační hry – jak už sám název napovídá - mají na mušce stresující realitu všedního dne. Cílem je vás dostat do naprosté pohody. Je možné argumentovat, že i akční hry jsou prostředkem k uvolnění a zbavení se stresu. To bychom však mezi relaxační hry mohli zařadit ledacos, třeba i hrací automaty zdarma. Stejná blikající světla, líbivé zvuky a nevinná zábava v prohlížeči, při které nepropálíte úspory – i tak vypadá pro řadu uživatelů uvolňující pauza se chytrým telefonem v ruce. To však neznamená, že hraní videoher musí být nutně adrenalinem nabitou akcí nebo bezhlavou honbu za hotovostní prémií. Řada lidí preferuje poklidnější formy zábavy. Existují i hry, které bez nadsázky pomohou najít vnitřní klid a naplňují význam slova relaxační. Většinou jsou to drobná mistrovská díla zklidňujícího potěšení – blažený únik do virtuality v celé své kráse a mnohdy zcela zadarmo. 

Redakce CDR (Google+)

Redakci CDR.cz tvoří tým mladých žurnalistů, které spojuje společná láska k moderním technologiím. Milují chytré gadgety, vylepšováky a nejnovější zařízení všeho druhu.

více článků, blogů a informací o autorovi